Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

How To Become A Successful Trader


Miles

Doporučené příspěvky

Zdravím,

dočetl jsem zajímavou knihu o psychologii obchodování s názvem How To Become A Successful Trader, autor je Ned Gandevani. Nenašel jsem v diskuzi nikde příspěvek o této knize, tak bych se mohl podělit s dojmy. Jestli to někdo také četl, tak můžeme podiskutovat. Pro ty, kteří to nečetli, nastíním o čem to asi je:

Celá pointa knihy je v tom, určit osobnostní profil tradera (The Trading Personality Profile - TPP), v knize je docela podrobný test. Test je založený na pěti faktorovém modelu typologie osobnosti. Kdo se zajímáte o typologii osobnosti, tak možná znáte Myers-Briggs Type Indicator, známý jako jungovská typologie osobnosti, která se u nás hodně používá v personalistice, třeba ve výběrových řízeních. Podle autora je pěti faktorový model (Five-Factor Model) v podstatě na stejném principu, ale hodí se více pro trading.

Toto jsou volně přeložené domény z Five-Factor Model:
1. Openness - otevřenost
2. Conscientiousness - svědomitost, pečlivost
3. Extroversion - extroverze
4. Agreeableness - svolnost, ochota
5. Neuroticism - neuroza

Každý člověk se může otestovat a vyjde mu v každé doméně nějaké skóre od 0 do 100 % Samozřejmě to nejde zase tak přesně, takže se to rozděluje na nízké skóre, střední a vysoké. Třeba u domény 3 je to nízké introvert, střední ambivert a vysoké extrovert.

Autor v knize píše, že existuje ideální profil pro tradera mechanických strategií a diskréčních. Moc výrazně se ale neliší. Pokud traderovi výjde jiný profil, což je pro většinu lidí pravděpodobné, mě také vyšel dost jiný, tak navrhuje postupy jak na sobě pracovat a kompenzovat ty odchylky.

Pro mě je největší přínos knihy v tom, že u každé domény jsou popsané tendence tradera pokud má nízké skóre, nebo vysoké, co vlastně takový trader dělá v trhu a jak trhy vnímá, uvědomil jsem si své silné a slabé stránky. Pokud člověk sám doma testuje trhy, tak se chytne nějaké myšlenky a může spadnout do trochu tunelového vidění, ztratí nadhled. Tato kniha mi docela pomohla ten nadhled neztratit, ale získat větší. Každý osobnostní profil vnímá trhy jinak a ty rozdíly jsou dost velké. Popsané tendence se mají využít tak, že si každý trader přizpůsobí strategii vlastnímu TPP a vytvoří si vlastní styl obchodovaní, který mu sedí. A o tom ta kniha byla hlavně. Zatím je to má druhá kniha, kterou jsem přečetl zaměřená jen na psychologii obchodování, takže srovnávat moc nemohu, ale rozhodně mohu doporučit. Teď se pustím do The Psychology of Trading.

Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petře,

co to znamená, že traderovi vyjde jiný profil? Např, že čekal že bude diskreční a vyšel mu mechanický. Nebo je to, že si zkouším mechanický a vyjde mi jiný, tak to znamená, že mám odchylku od ideálu?

Mohl bys popsat nějaký příklad těch postupů kompenzace rozdílů?

díky, Láďa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Profil myslím osobnostní profil tradera, ne mechanický nebo diskréční profil. Podle této typologie osobnosti si každý člověk může otestovat svůj profil, v každé doméně má určité skóre od 0 do 100, například mě vyšlo: O - high C - mid A - low N - high. No a pro trading se hodí určitý osobnostní profil, stejně jako pro jakoukoli jinou profesi. Třeba někdo, kdo je hluboký introvert a technicky nadaný se nohodí pro to aby třeba organizoval společenské akce, kde pracuje s lidma, ale může se stát dobrým programátorem. Pro mechanické strategie se hodí trader s profilem: N - low, O - low, A high, C - high a pro diskréční s profilem: N - low, O - mid, A - mid/high, C - high. V podstatě se liší jen mírně ve dvou doménách.

Já mám třeba doménu C - mid a pro jakýkoli trading je důležité mít high. Je to doména, která znamená odhodlanost, sebeorganizovanost, pečlivost, píle, orientace na cíle, schopnost vytičit si cíl, rozkouskovat ho na malé cíle a dosahovat těch cílů. Člověk, který má malé skóre žije ze dne na den, nezajímá ho co bude zítra, spíš hodně fantazíruje, není moc spolehlivý. Když se chci zlepšit v této doméně, musím si třeba rozdělit dlouhodobý cíl na malé kousky a jít za cílem, zlepšit organizaci svého času apod.


Třeba doména O znamená jak moc se člověk zajímá o nové věci, intelektuální zvídavost, kreativita, představivost. Trader s vysokým O bude tradingový systém neustále vylepšovat ve snaze najít dokonalý systém. To je právě to co se nehodí pro mechanické strategie. Tam jde o to, jak cvičená opice exekuovat signály a neměnit je, nehledat nějaké další potvrzení a neoptimalizovat strategii po několika obchodech. Pokud chci kompenzovat mé vysoké O, měl bych začít používat třeba checklist u obchodování, vytvořit si z obchodování rituál, pravidelnost apod. Já se hodím spíš na diskréční strategie, kompenzovat doménu z high na mid je snadnější než z high na low.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...