Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Aktuální trhy z pohledu intradenního obchodníka (březen 2011)


Doporučené příspěvky

Zajimalo by me toto: Jaka sila zpusobuje korelaci trhu? Proc se nikdy nadlouho zadny ze ctverice e-mini indexu neutrhne a neswinguje si nezavisle, po svem? Proc drive nebo pozdeji nasleduje srovnani proporci se tremi ostatnimi? Beru to ze sve perspektivy: pokud obchoduji jediny index, nemam prece vliv na ostatni, ani kdybych obchodoval stovky kontraktu. Nebo ano? Po tomhle clanku mam silny pocit, ze to nejak potrebuju vedet. Odpovezte prosim nekdo.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petře,
vaše články jsou neuvěřitelně podnětné.
Také to, jak několikrát opakujete své přístupy, je strašně užitečné.

Zatím trhy jen sleduji (papertradig) a 1.3.2011 jsem si všimnul velkého vzrůstu cen (i VOL) ve zlatě (YG), naftě (QM) a zejména US dluhopisech (ZN). Předpokládám, že jste se zabýval možnou souvislostí vývoje cen těchto komodit s vývojem akciových indexů, a moc by mě zajímal váš názor.

S díky Zova.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to HC:
zkusim nastinit, jak si myslim ze to je, pokud to je vylozene mylne, rad se poucim od nekoho jineho. indexy jsou vypocitavany z ruznych prumyslovych odvetvi (kde jsou akcie farmaceutickych, technickych a jinych firem) - v indexech je zastoupeno vzdy vice odvetvi - a v kazdem indexu je jich trochu jiny pomer (napr. NQ ma v sobe zapocitano 20% z technologickych firem ale TF jen 10% - ty % jsou vymyslena) - tzn. ze tady již vznika nejaka odchylka, kterou se od sebe indexy odlisuji - a dalsi odcyhlka vznika prave tim, ze nekdo obchoduje prave jen napr. 1 z tech indexu a to treba se 300 kontrakty, tak se to zase trochu vychili od ostatnich.
nejaké srovnani cen indexu mezi sebou ma za casti na svedomi prave ta cast traderu, ktery obchoduji prave na tomto rozdilu (ktery se mezi indexy vytvari), maji na tom zalozeny system apod.

tak si to zduvodnuji ja, co je na tom pravdy nevim

Link to comment
Sdílet pomocí služby

HC: To jsou otázky hodné dalšího studia, rozhodně doporučuji si o daných indexech zjistit více informací a ty si dát do souvislosti - určitě dále neaplikujte hrubý odhad ;)

Jinak v základu je o to, že zmíněné indexy jsou tvořeny akciemi různých US společností z různých odvětví. Pokud dva indexy zarhnují stejné, nebo silně korelující odvětví (vývoj jednoho je z určité části závislý na vývoji druhého - např. gumárenský průmysl na automobilovém), případně zahrnují stejné společnosti, je korelace obou indexů na snadě. Dále má pak na vývoj US indexů vliv poptávka po US dolaru, to je přibližně 30% (velmi hrubé číslo) - síla tohoto vlivu je u balíku US akciových indexů velmi podobná. Další vliv má pak globální ekonomika, ta ovlivňuje celkově poptávku v trhu. Poslední, co do velikosti řekl bych poměrně relativní (nedovoluji si odhadovat ani přibližnou hodnotu), silou je psychologie samotných obchodníků, kdy sami svými akcemi a intermarket analýzou korelaci pomáhají.

Proto tedy SP500 koreluje s DJ velmi silně, zato SP500 s například DAXem koreluje velmi zvolna, někde na úrovni cca 50% - podklad pro DAX je dosti jiný, ovšem další vlivy, v současné "globální" éře, zůstávají.


Zova: co se změn na zmíněných trzích v poslední době týká, můj skromný názor je následující:

prvky, které měli vliv na pokles hodnoty US indexů:
- korekce na úrovni dvouletého maxima
- "chuť" obchodníků začít už konečně US indexy shortovat, protože jejich hodnota je vyhnaná uměle díky subvencím do US společností z balíku v hodnotě cca 650 miliard za posledních cca 4-5 měsíců (uvolňovalo se tuším cca 100 miliard měsíčně)
- u korekce na dvouletém maximu začali býci uzavírat svoje pozice, tedy nakupovat v trhu
- se zavýrajícími býky se svezli "natěšení" medvědi a "krátcí" medvědi, kteří pomohli trhu s posunem, ale rychle vystoupili se spekulací, že se jedná o korekci (na poklesu navíc začne nakupovat hodně hedgových fondů a automatických systémů, takže pokud bych spekuloval na short, tak ne na dlouho - minimálně na úvodu obratu ne)
- přesun části spekulativního kapitálu na ropný trh a trhy cenných kovů

US ropa:
- lybie = minimálně menší panika stran snížení dodávek (ne zas tak velká, lybie dodává hlavně italům)
- příval spekulativního kapitálu z jiných trhů

cenné kovy tolik nesleduji ale je to "přístav jistoty" kam "zatvrzelí" býci a případní krátkodobí spekulanti půjdou vkládat peníze ve chvíli, kdy padá hodnota na trzích cenných papírů nebo může být nejistá situace na trhu major komodit (ropa, etc.)


ropu a zlato jsem sledoval minimálně, spíše jen ze zájmu, zaměřuji se na indexy, takže informací jsem bohužel neposkytl moc. podstatné je ale dohledat si informace o tom, jak spolu zmíněné trhy mohou blíže korelovat a proč, a pak také to, že objem kapitálu v trzích je velký, ale ne nekonečný. a tento kapitál je pak neustále v pohybu. zvláště když vezmeme v potaz to, že značná část toho kapitálu je pouze spekulativního charakteru.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to HC:

Myslim ze predosle odpovede boli v podstate korektne. Este by som doplnil to ze kazdy s indexov (NQ ES YM TF) ma v sebe akcie spolocnosti ktore su len v jednom indexe. A nie vo viacerych naraz. Ak si si vsimol tak sa aj da spozorovat, ze SandP 500 je najviac vyrovnany a najmenej volatilitny oproti napriklad NQ (Nasdaq 100) a YM (Dow Jones). Je to preto lebo v S&Pcku mas 500 korporácií, zatial co v Nasdaqu 100 a v DJ 30.

A ako bolo podotknute, akcie sa hybu na zaklade svojho zaradenia (technologie, biotechnika, farmaceutika...) a preto tieto trhy silno koreluju, pretoze vela sektorov je zastupenych vo viacerych indexoch. A samozrejme v poslednom rade si treba uvedomit ze akcie odrazaju ekonomicky potencial krajny. A preto ked rastie jeden index, tak automaticky sa vyvija tlak na dalsi index v danej krajne.

Dufam ze som pomohol
Vela uspechov

Odkaz

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Zdravím tradery,
backtestuji trhy pomocí NT7 market replay a zaujali mne články o IM analýze.
Poradíte mi jak mám vlastně dostat trhy NQ,TF,YM na jednu obrazovku a sledovat různá časová pásma.
Petr uvádí, že používá Trade Station. Musím si tedy k tomuto účelu začít platit data,(otevřít účet u IB) nebo vystačím s daty od Ninja Trader?
Děkuji
Jarda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Honza,ještě jednou díky.
Grafy 1,2,3 min ... už v pohodě otevřu, ale pokud chci otevřít denní grafy YM,TF,NQ např.mám stažen měsíc leden,tak se mi otevřou najednou v jednom okně, ale pouze , ten den, který mám nastaven v replay. Data series mám nastaveno TYPE DAY, SESSION TEMPLATE 24/7. Chtěl bych si zakreslit S/R úrovně z předchozích dnů jak to popisuje Petr.
Díky za radu:-)
Jarda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...