Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Poradna: Daří se mně v paper-tradingu, ale ne v živém obchodování. Co mám dělat?


Doporučené příspěvky

Jsem ve fázi paper-tradingu. Musím potvrdit jednu zmínku z článku, která mě v této fázi velmi pomohla. A to je právě porovnání výsledků v paperu se zpětným backtestem. Dělám to vždy každý týden v sobotu. Je to pro mě v současnosti to, co mě posunuje nejvíc dopředu. Hodně doporučuji. Díky za článek.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáš, tento článok sa ti podaril a nemôžem inak, len súhlasiť. Pre mňa osobne bol najťažší bod 6. Keď som sa na pár dní rozhodol nepozerať do grafov, tak som si pripadal ako abstinujúci alkoholik v bare. A vtedy som si uvedomil, že sa musí niečo zmeniť, lebo dopadnem ako gambler. Celý svoj trading som od základu prekopal. Preto takúto prestávku doporučujem každému, kto má pocit, že nevie ako ďalej a že sa mu nič nedarí. To je ten správny čas vyčistiť si hlavu a pozrieť sa na svoje správanie a obchodovanie z nadhľadu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"Jednalo se o 3 obchodní měsíce, kdy první dva byly mírně ziskové a třetí výrazněji ztrátový. Z takového výsledku byl onen obchodník velmi rozhozený a negativistický."

to je o mne? :D

mal som v lete dva mesiace ziskove, z toho druhy hodne ziskovy, a nasledoval hodne stratovy mesiac. To ma tak rozhodilo, ze som sa vratil na paper.

Mam otazku na profikov. Kedze v pravidelnom dennom obchodovani sa mi nedari udrzat konzistentnu vykonnost, a kedze nekonzistentne vysledky su to co ma vie najviac rozhodit, skusam na papieri relativne jednoduchu redukciu obchodov. Na kazdy tyzden som si dal jasny profit target, ktory chcem dosiahnut a ktory je aj relativne lahko dosiahnutelny. Ked sa to na konci mesiaca zrata, hodi to sice nie moc velky, ale dufam ze spolahlivy profit. Sucasne mi to umoznuje sustredit sa na najlepsie prilezitosti, namiesto nutkania zobchodovat kazdy signal co vidim. Co si myslite o takomto pristupe? Ma to zmysel?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yamato, tak jak si to popsal (libive) tak to samozrejme ma smysl, ale v praxi to nefunguje, pokud na trhu nemas vyhodu jakoze urcite nemas (jinak by ses tak neptal), tak ti zadne tydenni PT v tom nepomuzou, svadi te na falesnou stezku ktera nevede nikam... nejhorsi je kdyz dosahnes par tydennich profitu za sebou, pak si reknes to je ono, a pak zase dalsi tyden/mesic dostanes pres h*....

smysl ma najit vyhodu nebo neobchodovat, temer vsichni obchoduji bez vyhody a poplatky a spready je znici, stejne jako na rulete je to 50 na 50 az na tu nulu ze? :) tak je trading 50 na 50 (bez vyhody) az na ty poplatky....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yamato,
jestli tvému přístupu rozumím správně, pak stanovení reálných denních, týdenních, měsíčních cílů (tak rozumím tvému profit targetu), je přesně to co pomáhá a co Tomáš ve svých příspěvcích doporučuje.
.........
Snad to bude na místě v této diskuzi, ale v poslední době čím dál více přemýšlím, že si budu nastavovat (obchoduji v NT) místo profitu, zisk v bodech. Důvod je prostý s navyšováním, či jakoukoli změnou velikosti pozice se pochopitelně mění možný profit či ztráta v dolarech, ale bodově to zůstává stejně.

Příklad jdu do gapu se stop-losem 4,3 na Russell 2000, Vzdálenost - tedy profit target je 6 bodů. při jednom konntraktu je SL=430, PT=600, ale při třech kontraktech je již SL=1290 USD. To číslo mě může vyděsit a díky tomu zbytečně ztratím obchod. Ve skutečnosti jde ale pořád jen o zmíněné 4,3 body. A o 4,3 bodů půjde i při 10, 50 nebo 300 kontraktech. Obchodování v bodech by tak bylo více mechanické - stejně bych obchodoval při malém či velkém počtu kontraktů.
(V jiném vlákně zde píše Piggi, že zavřel zbytečně brzy ziskovou pozici, protože ho velikost zisku vyděsila - k tomu by při obchodování v bodech a nikoliv v dolarech nemuselo dojít)

Nemyslím, že by šli nováčci do takhle velkého rizika (jde jen o příklad), nicméně pracovat v live obchodech s body a nikoliv s dolary je možná dobré na psychyku.
Dobré obchody,
P.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

roman - podla backtestu vyhodu mam. Lenze ked obchodujem zivy trh, tak backtestove vysledky dosahujem len tazko. Tak sa pytam cim to je? Preco jeden tyzden live uhram horkotazko na nulu, a potom v backteste je silne profitabilny? Mam dojem ze chyba je niekde medzi monitorom a stolickou, a to nenapravim nejakym hladanim este vacsej vyhody a este lepsieho indikatora (jak uz tu bolo iks krat popisane).
Ked si nastavim lahky tyzdenny PT, ktory dosiahnem trebars jednym dobrym obchodom, tak mi to uvolni hlavu od zbytocnych trznych hlavolamov. Pozrem na graf, najdem silne urovne, zhodnotim situaciu na trhu, a bud vidim jasnu prilezitost, alebo nevidim nic a pockam na lepsi den. Ved mi staci jeden zasah do cierneho. Neviem, zatial ide len o taky pokus. Jak pravil Dr.Brett - treba skusat, hrat sa, experimentovat, kym nenajdete to prave. Ako dieta ked sa uci chodit. Mohlo by to byt lepsie nez klikat na kazdy sebemensi signal co vidim, aspon co sa tyka vnimania trhu. No a kedze ide o pokus, pytam sa skusenejsich na nazor :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

yamato, pár krát som sa tu stretol s názorom "ide vyhlasovanie fundamentov, tak stojím bokom", preto ma zaujíma, ako to riešiš v backtatoch? Príde mi, že sa testuje niečo a obchoduje zasa iné. A podľa mňa to má dosť zásadný vplyv na výsledky lebo fundamenty sa vyhlasujú skoro každý deň a práve po nich nasledujú zaujímavé pohyby ktoré v live nezobchoduješ, ale v BT sa na ne neberie ohľad a obchod si zapíšeš.
Nakoľko pri mojom obchodovaní sa fundamentom moc nevenujem, budem rád, ak mi to niekto vysvetlí z pohľadu ID obchodníka a jeho spôsobu BT.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

freeman, fundamenty neberiem v úvahu ani v BT, ani live, takže to nebude príčina rozdielov. Chystám sa urobiť nejaké testy ohľadom korelácie správ a výsledkov obchodovania, ale zatiaľ som sa k tomu nedostal, momentálne riešim kachličky, parkety, kotol a radiátory, takže trading ide trochu bokom :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Take jsem na začatku a tento članek je pro mne docela aktuální. První dva živé měsíce byly ztrátové, ted začínám třetí s podobným začátkem. Postupně jsem si zavedl denní backtest obchodovaného trhu, to jest, že srovnávám po konci obchodního dne jak jsem obchodoval a jak jsem měl dle systému obchodovat. Někdy to jsou překvapivé rozdíly dané zejména chybami při obchodování, také skluzy (v backtestu obchod vyjde na chlup, v realu jeden dva ticky chybi a koncim ztratou). Nicméně se mi daří gap mezi živým obchodováním a backtestem snižovat. Teď budu přemýšlet and ostatními nástroji zmíněnými v článku. Ten týdenní odstup a čistění hlavy mi přijde jako velmi realistický a přístí týden si beru dovolenou. Od trhů. :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zajímalo by mě jak se vypořádat s problémem snížení počtu obchodů. Například udělám jeden za den. Jenže při tréninku beru všechny co vidím za daný obchodní den a z toho vycházejí mé propočty zisků. Když vezmu každý den jen jeden obchod například první s jasným signálem a následně půjdu od toho. Můžu díky tomu brát velice často jen ztrátové obchody a přijdu o ty plusové které přijdou po tomto ztrátovém. Nabourám si tím přece zásadně systém. Máte někdo pro takovou situaci system? Pochopim kdyz bych bral treba vsechny v prvni hodine dne. To se da otestovat i zpetne co to udela. Ale nemuzu prece, nektere signaly vynechat a nektere brat. To se neda zpetne vyhodnotit ziskovost systemu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

TomasLinger, navrhoval bych jednoduše v rámci obchodního deníku (backtestu) vyselektovat jen první jeden či dva obchody za daný obchodní den (nebo kolik budete chtít) a z nich následně spočítat ziskovost. Sám to dělám tak, že kromě běžné tabulky s obchody mám v excelu na jiném listu přepis obchodů v takovém formátu, že pro každý obchodní den (datum) mám jeden řádek a obchody jsou vypsané do polí vedle sebe. Snadno tak na první pohled vidím, jak si vedly v průběhu času všechny první obchody v pořadí, všechny druhé atd...(přikládám ilustrační obrázek - hodnoty jsou vymyšlené, jako takové nejsou až tak důležité)

18675

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ku zníženiu počtu obchodov alebo nejakých profitových stropoch.

Zamyslime sa nad tým čo toto hovorí na jednu stranu "systém" funguje pokiaľ zarobím napr 400 a potom jednoducho prestane? Pokiaľ sa stáva že keď prídeme k určitej sume a prestane sa nám dariť tak sa treba zamyslieť čo je za tým a isto to nieje systém ktorý do vtedy profitoval. Odpoveď je v tom že ešte nevieme dobre obchodovať, že nezvládame takéto situácie a nevieme ako sa vtedy chovať no toto sa nevyrieši tým že prestaneme obchodovať ale práve naopak treba obchodovať ďalej a naučiť sa zvládať svoju hlavu, či vždy keď zarobím prestanem tradovať a začnem až magického 1 ďaľší mesiac stačí sa nad tým troška zamyslieť a každý musí pochopiť že čo je správne...

Yamato:

Tiež som fundamenty ignoroval no ak vstupuješ pár min pred fundamentom tak máš podľa mna 90% stratu skús to pozrieť ja som z toho bol prekvapený (samozrejme nemyslím dáke slabé fundamenty.)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obchoduji Live,s malím učtem a malé částky,snažím se najít v takto malém obchodu jistotu,důvěru v sam sebe a musím souhlasit,jsem už v mírných ziscích ale opravdu mírných ale těch chyb co jsem před tím nadělal,strach že otočení je ve chvíli kdy vstupuji do obchodu a nežli velkou ztrátu raději to zastavit a ejhle ono to šlo pak mojim směrem.Ten vztek že snad je trh vždy proti mě pokaždé jak nastoupím . Rozčilování a frustrace.Ale musím říct že časem to přechází,snažím se věřit si a nerozčilovat se.A jde to mnohem líp.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...