Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Poradna: Jak se vypořádat s vlastními chybami


Doporučené příspěvky

Vynikající článek Tomáši. Dříve jsem nějak pořád nenacházel cestu k tomu, jak rozebrat své zbrklé minulé chování u tradingu a objektivně sebezhodnotit co jsem dělal špatně. Až jsem postupem času (alespoň pro sebe), našel pár zajímavých nástrojů a pomůcek. Když to shrnu: 1. TRADING COACH od Bretta N. Steenbargera !!! Zásadní kniha pro vlastní sebezhodnocení s jasnými návody, které jsou opravdu funkční. 2. Jak píše Tomáš, sebemluva u zhodnocení výsledků je překvapivě velmi mocný nástroj. Ano, někomu tento způsob může připadat šílený. Taky jsem si ze začátku připadal jako "pako", když jsem po doobchodování (a dnes i během obchodování :) ) sám k sobě promlouval co mám udělat lépe a co jsem udělal špatně, je to ale mocný nástroj. 3. Dnes si do grafů dělám poznámky, ale s časovým indexem (viz. příloha). Myslíte si, že když se kouknete na screen špatného obchodu za 24 hodin, že si vybavíte co se vám honilo hlavou v době pořízení screenu ? Zásadní zlepšovák u mne, když se s odstupem času na takový screen podívám, jasně vidím jak v dané situaci přemýšlím a kam je potřeba směrovat, vidím myšlenky archivované v daném čase. Je jasné, že kdo obchoduje s podobnou rychlostí jako je produkce burgerů u McDonalds, nebude mít na takové poznámky čas, ale já mám na den jeden jediný obchod, takže čas na takovou úvahu je a stojí to za to. 4. Nebojte se v této věci experimentovat a zkoušet, protože vám to nepřipadá normální. 80% traderů obchoduje "normálně" a pořád nedokáží být v zisku ;) .

20140

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Diky za clanek, Tomasi,

ja bych mozna jen posledni uvedeny bod v seznamu dala na prvni misto. Mne se totiz stava to, ze dokud nejsem klidna (po meditaci), nedokazu chybu rozumne zpracovat.

Doporucuju knihy Ariho Kieva. Jsou k nezaplaceni. Nauci vas si sve chyby v tradingu doslova "uzivat".

A nakonec, vse, co se kde pise, je jen teorie. Pokud ji neuvedete do praxe, muzete cist tisice stran. Nepomuze to.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Určitě dobrým pomocníkem je vést si dva obchodní deníky. V jednom zapisovat skutečně provedené obchody i s chybami a ve druhém pak zapisovat správné obchody podle plánu bez chyb. Tím alespon vidíme o kolik přicházíme (rozdíl) a to nás pak zpětně nutí dodržovat obchodní plán na 100% a nedělat chyby.
A zároveň vidíme, že naše strategie skutečně funguje při dodržení všech našich pravidel.

Je samozřejmé, že i zkušený obchodník udělá chybu,. Ta, ale zase pramení spíše na základě jeho bohate a dlouholeté zkušenosti s trhy a občas se tak může podařit vstup mimo plán. Ovšem takovýto zkušený obchodník zase umí ze vzniklé situace velice rychle a většinou i s drobným profitem "vybruslit ven" , protože má již své emoce pod kontrolou a má absolutně chladnou hlavu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Hezký den,
Tomáši, rád bych Vám poděkoval za opět velmi inspirativní článek... je až s podivem, kolikrát už se mi stalo, že napíšete článek, který se naprosto přesně hodí na mé (a určitě nejen mé) aktuální "problémy" :-).
Asi jako u mnohých začínajících traderů je u mě vlastní chybovost tím hlavním faktorem, který mi kazí equity a celkové výsledky. Na konci každého obchodního týdne jen "žasnu", o kolik bych si vedl lépe, kdybych na 100% dodržel OP, když porovnám realizované obchody a "strategy" obchody. A samozřejmě si nadávám (a to blbec je ještě velký eufemismus:-).
Hlavní důvod ve své chybovosti vidím tento:
1) Stále se příliš fixuji na výsledek jednoho obchodu. Samozřejmě "vím", že jeden obchod nic neznamená, ale vysvětlujte to vlastnímu mozku v momentě exekuce. Výsledkem pak je blesková emocionální úvaha a závěr, že mám POCIT, že zrovna tento obchod bude ztráta a proto nedokážu zareagovat a otevřít pozici. A pochopitelně o pár minut později sleduji, jak cena dosahuje úrovně, kde bych měl umístěný profit target... Tím pádem frustrace narůstá. Nejen, že jsem udělal chybu a nedokázal zareagovat, ale ještě k tomu vidím, že moje analýza situace byla správná, ale já z toho nemám nic. Jak se říká, všechny analýzy jsou na nic, i když jsou správné, když na ně nevsadíme. Výsledkem je vždy nula.
2) po takové chybě se skutečeně již nyní snažím si napsat a zdůraznit, že takové chování není správné a popsat, jak se příště zachovám, abych neudělal stejnou chybu. Výsledkem většinou je, že následující obchod realizuji správně podle všech pravidel své strategie, ale zřejmě shodou náhod (nebo zákonem schválnosti) takový obchod skončí ztrátou. V ten moment opět zapracuje podvědomí, aktivují se strachy a není divu, že další obchod "vynechám", viz (1).

S přerušením tohoto "kolečka" velmi bojuji. Všechny mé pomůcky a poučky vydrží totiž přesně jen do dalšího ztrátového obchodu a poté opět vládu přebírají emoce..

Dnes již chápu, co to znamená, když se říká, že rozdíl mezi úspěšným (ziskovým) a neúspěšným obchodníkem je především v hlavě...


A protože se mi takové kolečko opakuje, ve výsledku realizuji většinou ty ztrátové obchody a ty ziskové vynechávám.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Taky jsem měl (a stále mám) tento problém. Jak dodržovat pravidla, jak nekliknout, když to přeci jasně vypadá, že ... Pomohl mi k tomu mobil, mám androida a tak jsem si stáhnul strašně primitovní aplikaci. Jak je primitivní tak je účinná. Jednoduše jsem si jasně určil pravidla, tedy kdy do obchodu nebudu vstupovat, (asi to není důležité, ale pokud nekoleruje trend v H4 s H1, tak prostě nevstoupím, samotný vstup pak provádím dle M5). To je primitivní co. Prostě pokud je trend v H4 nahoru a v H1 dolu (nebo trend není udán), tak nemá cenu se vůbec se dívat na M5. Tak proč sakra dělám takové obchody? No nebudu to protahovat. Stáhnul jsem si widget, kterému nastavím počet dnů jak dlouhu chci vydržet dodržovat pravidla (nebo cokoli jiného, ale tady šlo o pravidla). Widget ukazuje, jak dlouho už jsem vydržel a kolik mi ještě zbývá a pěkně mění barva od červené po zelenou. Pokud pravidlo poruším, jen kliknu na widget, ten se vynuluje a já začínám znovu. Je důležité si uvědomit, že není až tak důležité vyhrát bitvu, ale válku. A tak když jsem to zpočátku mačkal ob den nebylo mi to příjemné, ale přiznal jsem barvu a ťuknul. Po týdnu až jsem vydržel i 3 dny a za měsíc už celý týden - to bylo to číslo, které jsem si nastavil, a tak jsem ho přenastavil na 20 dní... a pochopitělne ne hned, ale už jsem to těch 20 dní vydržel. Hezky se pak dívá i na ten účet :-).

20147

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vďaka za ďalší super článok. Z vlastnej skúsenosti pridám jeden nástroj, ktorý mi pomáha v situácii, keď nevezmem vstup, ktorý som mal podľa plánu vziať. Namiesto obviňovania sa, si zaznačím hypotetický vstup a chovám sa akoby som bol v obchode. Zamestnám tak hlavu niečím iným, než sebaobviňovaním a zároveň si cvičím riadenie pozície a výstup.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobre to vystihol MNovak s dvoma dennikmi:

V jednom zapisovat skutečně provedené obchody i s chybami a ve druhém pak zapisovat správné obchody podle plánu bez chyb.

Niekde som cital, ze porusovat plan budete dovtedy, pokial vas dostatocne nebude mrziet o kolko penazi prichadzate. Mna to uz myslim mrzi dostatocne moc.

Analityk:

Namiesto obviňovania sa, si zaznačím hypotetický vstup a chovám sa akoby som bol v obchode. Zamestnám tak hlavu niečím iným, než sebaobviňovaním a zároveň si cvičím riadenie pozície a výstup.

Tiez velmi zaujimavy pristup, ked uz sa mi ziskovy obchod podari vynechat.

A kniha od TRADING COACH od Bretta N. Steenbargera uplne skvely poradca na vlastnu psychologiu. ;)

Nech sa dari,

Daniel.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nagini tak toto je uplny zaklad pre moj biznis, vytvarat si akusi spatnu vezbu ci som vcera urobil dobre to co som urobil.
To si vediem uz od zaciatku taketo dve denniky, ale nie len denniky ale obchodujem aj dva krat to iste. Tj obchodujem live v pondelok, a v stredu zobchodujem replayi pondelka (celodenny skok je tam aj kvoli tomu aby som si nepamatal ako vyzerali trhy v pondelok) Utorok si zopakujem stvrtok atd. Replay trva cca 2 hodiny, aj menej.
Na live aj replay mam dve rozdielne denniky, ktore ale obsahuju rovnake udaje. Tato metoda mi okrem poskytnutia spetnej vezby ponuka aj jednoduchy ciel bez akehokolvek psychickeho ci ineho zatazenia a tym cielom je: obchodovat tak ako keby som obchodoval replay. Tzn ze mojim cielom neje v live dosahovat zisky, ale mat 100 % zhodu s replayom toho isteho dna ktory budem robit o dva dni. A ja viem ze pri dosiahnuti zhody s replayom zisky prichadzaju.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

stranger,

ja to robím podobne ako Vy, akurát replay si robím vždy až týždeň neskôr. Je to kvôli tomu, že môj štýl obchodovania počíta s menšou frekvenciou obchodov (max. 10-15 mesačne) a zároveň mám dobrú pamäť, takže ten odstup je pre mňa potrebný. Čas od času si urobím takýto replay aj s novými postrehmi, ktoré plánujem do live obchodovania zahrnúť.

Toto, čo popísal stranger, je skvelá metóda tréningu. Je to podobné, ako keď basketbalisti dookola trénujú správnu techniku hodu, aj keď už toho majú natrénované habadej. Upevňujú si dobré návyky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...