Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Akciová strategie UO pomocí opcí


jirib

Doporučené příspěvky

Toto vlákno se věnuje obchodování akciové strategie založené na Ultimate Oscilátoru pomocí opcí.

Původní xzajicovo vlákno je zde: www.financnik.cz/forum/read.php?19,221938,page=1
Autorem strategie je uživatel xzajic. Díky :)

Důvodem nového vlákna je diskuze na opčními specifikami, které mohou být pro čtenáře vlákna akcie nesrozumitelné a nezajímavé.

Zde je popis strategie:

1) Strategie je založená na použití Ultimate Osciallator (5,10,15), dále jen “UO”
2) Kapitál rozdělím na 10 částí, otevírám max. 10 pozic a max. 5 v jeden den.
3) Obchoduji na koši sp100, případně Options weeklys.

Vstup:
Vyberu z koše SP100 akcie, které mají před EOD UO Na těchto akciích nakoupím Call debetní spread tak, že koupená noha je ITM a prodaná OTM o strike výš.
Poznamenám si cenu podkladu v okamžiku koupě.

Exit:
Vystupuji tak, že
1/ spread prodám za MKT po dosažení 1% růstu na podkladu (Condition order)
2/ podklad má při EOD UO>35. Likviduji pomocí LMT.
3/ Na konci 12-tého obchodního dne pozici uzavírám, pokud do té doby neexpirovala.

_____

Viděl jsem a sám jsem si udělal backtest strategie na akciích a viděl, že funguje.
Více než měsíc jsem ho na akciích papertradovat.

Udělal jsem backtest na jeden kvartál, mírně přes 100 obchodů, na tyto opční strategie:
Bull PUT spread ITM (prodaná noha je ITM)
Bull PUT spread OTM (prodaná noha je OTM)
Long Call ITM
Long Call OTM
Bull CALL spread ITM
Bull CALL spread OTM

Použitelné jsou Bull CALL spread ITM, který nyní papertraduji a podrobněji backtestuji a
Bull PUT spread OTM, kerý měl hladší equity a výkon asi na 70% toho CALL spreadu.

Úskalí backtestu je to, že jsme schopni testovat pouze EOD cenu opce v den, kdy došlo k dosažení PT, což může být i dramatický rozdíl a to do takové míry, že jsem se po prozkoumání několika obchodů od dalšího backtestování rozhodl upustit.

Od minulého týdne jedu strategii paper a vyhodnocuji.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Uff. Mě se tam nezdá jedna věc: Ta moje strategie NEpoužívala STOP-LOSS a tudíž byl omezený zisk (1% nebo když to vyleze nad UO>35) a teoreticky neomezený risk.

A proto pokud by se měl systém SIMULOVAT s použitím opcí, tak jediná smysluplná "podobná" strategie by byla ATM long call s expirací dejme tomu 90 dnů.

Protože když do toho zatáhneš SPREADY, tzn. nákup ochranné opce, tak získáš strategii s omezeným riskem. Samozřejmě, kdyby i toto fungovalo, tak by to nemělo chybu, ale obávám se, že to asi fungovat nebude, protože přece jen ty ochranné opce něco stojí.

Pokud bych se mohl přimlouvat, tak bych dělal být tebou paper takto:

a) uvažoval bych nákup akcií jakožto "referenční"
b) testoval bych BUY ATM LONG CALL s expirací 90 dnů a více jakožto "hlavní" alternativu k akciím
c) testoval bych SELL NAKED PUT s expirací 90 dnů a více jakožto "první vedlejší" alternativu
d) a teprve potom bych zkusil k variantám b) a c) přidat "srabáckou ochrannou nohu", a to vždycky o 1 strike níže (výše), čímž pochopitelně dojde ke spáchání spreadu a omezení rizika za cenu omezení zisku.

Prostý LONG CALL Ti v testech nefungoval (ATM, ITM)?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky za feedback. Long CALL v backtestu nefungoval.

U opční spreadů bull call to funguje přece tak, že "ochranná" noha není ochranná jako u kreditního spreadu. Naopak ti nákupní cenu snižuje, protože ji prodáváš a "chrání" tě před maximálním riskem. V tom je právně ten fígl, že levně nakoupíš možnost svézt se na minimálním pohybu. Samotná long call je hodně drahá a za těch pár dní byl zisk i u 30-50 denních expirací naprosto zanedbatelný (i ztráty).

Dám sem výsledky paperu příští týden, zjistil jsem tam jednu zajímavou věc týkající se ředění pozic, která bude myslím platná i pro akcie a u opčního použití má velký vliv na MM.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Takže shrnutí po 3 týdnech:

Výkon strategie ovlivnily tři faktory:
1. Plnění - demo u IB má horší plnění než live a já byl schopný dostat plnění tak na 1/3 příkazů, což bylo dost otravné a způsobilo, že část kapitálu leží ladem. Otázka je, jestli by problémy s plněním nebyly i při live.

2. Špatný timing - první týden šel celý trh dolu a strategie tím pádem během týdne udělala DD 100%, což způsobil nejen špatný týden, ale také ředění, viz. 3. Celková úspěšnou tedy pouze 37.5%, což u této strategie není reprezentativní vzorek.

3. Ředění - tohle se týká i použití s akciemi. Ředění jsem se vyhýbal a bral místo už otevřené akcie jinou dostupnou. Sebevíce padající akcie udělá občas nějakou tu 1% korekci, ale abyste ji chytili, musíte jí otvírat znova a znova při přeprodanosti, já ji koupil při začátku downtrendu a potom tak malá korekce samozřejmě nestačila. Rozhodně se tedy potvrdilo, že nejlepší je používat původní xzajicovo pravidlo že beru i už vlastněný titul s nejnižší UO a podmínkou poklesu -1% od posledního vstupu.

Průměrný ziskový obchod generoval ROI 21.6% vloženého kapitálu.
Průměrný ztrátový obchod potom byl ztráta 79% kapitálu.
Celkový výsledek po 24 obchodech a třech týdnech je vymazání 100% vloženého kapitálu, z vložené paper equity zůstalo bratru 18USD nad nulou.

Jedná se tedy o hodně agresivní přístup, kde by bylo nutné počítat občas se 100% DD a plánovat dle toho MM. Vzhledem k nové možnosti používat weekly na 5 týdnů dopředu se otevřela spousta úžasných opčních možností, kde mohu vylepšovat své již fungující strategie, takže tohle dávám momentálně spát.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jinak, napadla mě skvělá myšlenka (resp. objevil jsem Ameriku). V IB tradestation lze zadávat podmíněné příkazy (to jsem věděl), ale teď mě napadlo, že ono vlastně lze i do condition zadat podmínku na cenu JINÉHO aktiva.

Takže, příkaz "prodej opci na akcii ABC, pokud cena akcie ABC bude vyššší než XYZ" lze v IB automatizovat (a držet na serveru). Tím pádem ty opce dávají zase trochu smysl ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...