Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Volatilita portfolia akcií


xzajic

Doporučené příspěvky

Mějme akciové portfolio složené z několika až několika desítek titulů. Řekněme, že obchody jsou swingové až střednědobé, tzn. typicky od nějakých 5 obchodních dnů do, dejme tomu, tří měsíců.
Pokud někdo z Vás něco podobného máte, jak řešíte volatilitu celého portfolia? Ptám se v souvislosti s tím, že v poslední době řada akcií dělá veliké gapy MIMO obchodní hodiny, a tudíž STOP-LOSS samozřejmě
nepředstavuje žádné řešení. Kdo nevěří, ať se podívá například na HPQ 20.11, večer to zavřelo na 13.30, ráno to otevřelo na 11.71, což je milých 12% dolů.

HPQ ani nic podobného jsem sice zrovna v portfoliu neměl, nicméně otázka na určitou "stabilitu" portfolia mi vrtá v poslední době hlavou dost často. Jak to řešíte, pokud něco takového máte?

Možnosti, na které jsem přišel jsou zhruba následující:

1) Neřešit to. Výhodou je, že s tím není práce, nevýhodou pak pohled na obchodní výpis, který může být dost katastrofální.
2) STOP-LOSS. Je to jednoduché, ale 12%ní propad během noci to vyřeší tím nejhorším možným způsobem ;-(
3) Rozmělnit portolio na více titulů a doufat, že neklesnou všechny, nebo aspoň ne všechny najednou. Ale kdo se s tím má patlat?
4) Používat komponenty s nízkou betou. Nevím, jestli to je cesta.
5) Používat menší páku. Tohle je určitě cesta, ale i k nižším ziskům, že...
6) Používat méně akciových a více indexových komponent (SPY, DIA, QQQ apod.). Jenomže to je nuda.
7) Používat ochranné opce. To určitě stojí za to, opce nicméně něco stojí.
8) Používat strategie s pevným riskem (jako jsou například opční spready apod.). Tohle je určitě cesta.
9) Používat VXX, VIX opce nebo cokoliv jiného, co je navázané na volatilitu jako hedge. Působivé, ale občas dosti riskantní.
10) Obchodovat například párově s tím, že obchody tohoto typu z principu moc volatilitou netrpí.
11) Nechat aktiva klidně klesnout a následně vypisovat covered cally. Při prudkém poklesu ceny strategie nic moc.


Co Vy, jak to řešíte? Podělte se...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak já si stop lossy dávám, ale tohleto částečně řeším tím, že obchoduju pouze do směru hlavního trendu (takže pokud bych už byl exponován v HPQ, tak na short stranu a každý gap směrem dolů bych jen uvítal). Ony velké gapy proti směru trendu jsou přece jen dost vzácné. Také se poslední dobou spíše straním příliš malých firem, kde můžou být gapy větší, než u "blue chips". Občas taky vezmu nějaké to indexové ETF (momentálně mám třeba long EWH).

No a pak se samozřejmě modlím ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Trend určuju diskréčně, prostě ho vidím. Ale jelikož jsem krátkodobý poziční obchodník, tak většinou "můj" trend koresponduje s pozicí ceny dejme tomu vůči MA 50. Tudíž z mého hlediska je teď SPY v downtrendu. GOOG též. (Mimochodem, GOOG poslední dobou moc negapoval, ten sešup 18.10. by zachytil normální stop loss.) Nicméně případně i MA 200 může v tomto smyslu sloužit jako jakýsi filtr.

Jo a zapomněl jsem na jednu věc: nikdy, respektive skoro nikdy (nedávno jsem to jednou vědomě porušil) nedržím akcie, když firma vyhlašuje výsledky. (Viz mimochodem zase ten GOOG - poslední výsledky 18.10.)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Xzajíc,

já mohu hovořit co se akcií týče pouze ze zkušenosti s akciovými statistickými arbitrážemi.
Můj názor je, že jako nejlepší je brát verzi dle vašeho bodu 1., tj. příliš to neřešit, protože to bohužel uspokojivě vyřešit nejde.
Nic méně, píšete jen o gapech proti vám. Je třeba ale vidět i to, že občas jsou gapy ve vašem směru. Proto volatilita přijde občas i opačným směrem, najednou příjemných +12%.
O všech ostatních technikách jsem také přemýšlel, nebo s nimi experimentoval. Na opcích vás "zničí" spready BID/ASK a další případné náklady. Snížíte volatilitu, ale i celkovou profitabilitu.
Beta gapy nevyřeší.
Párové obchodování bohužel tak úplně také ne.
Rozmělnit portfolio částečně ano. Nic se nemá přehánět, ale samozřejmě 12% gap v rámci 10% alokované frakce na danou akcii už je snesitelná záležitost.
Z mých zkušeností vychází, že nejlepší je se nad tuto vlastnost pokusit povznést, vzít jí jako součást tradingu a také nevybírat do portfolia akcie příliš levné (ty nemají problém udělat gap i 30%) nebo akcie s malým volume.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Opravte mě, jestli se mýlím, ale k největším gapům (ponecháme-li stranou překvapivé výsledky a živelné katastrofy či třeba teroristické útoky) dochází, když nějakou menší firmu koupí nebo hodlá koupit větší firma - ta malá firma pak typicky skáče nahoru. To je asi hlavní důvod, proč jsem opatrný u malých firem. Samozřejmě "penny stocks" s nízkým volume jsou taky nebezpečné, s tím nelze než souhlasit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak jsem se schválně podíval, jak pozice uzavřené v důsledku gapu zamíchaly mými výsledky (protože toto si ve svých statistikách zaznamenávám). V letošním roce jsem takto uzavíral 4x, 2x šel gap mým směrem a 2x proti mě. Ty dva "dobré" gapy mi zhodnotily účet v součtu o 13,17% (vztaženo k výši účtu na začátku roku), ty dva "špatné" mi účet znehodnotily o 4,60%. Celkově jsem tedy díky všem těmto gapům zatím letos vydělal příjemných 8,57% :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ono v podstatě nemusí jít "jen" o gapy. Například takové BIDU 13.11 - 14.11, dále MCD od 18.10 a tak podobně.

to tomnes: U mně platí železné pravidlo, že všechny gapy jdou jen a pouze proti mně ;-) Volume - jasně, a asi i trošičku víc rozdělit portfolio. Zajímavé u mě je, že když

a) klesne portfolio o např. 5% a trh jako celek taky, tak to neřeším,
b) klesne trh a portfolio stoupne tak si tiše gratuluju k výběru těch "dobrých" ackií, zatímco
c) pokud trh stoupá a moje portfolio klesá, tak mám tendenci hledat v něm "chybu", což je pochopitelně hloupost.

Takže asi vážně to neřešit... plus mě napadlo

12) Nějakou část alokovat na AOS a ten brát jako že si žije "vlastním životem"
13) Mít v portfoliu vždy nějaké akcie SHORT i když je hlavní alokace LONG (a naopak).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ten bod 13 podle mě stojí za úvahu. Hodně jsem o téhle věci letos přemýšlel a ještě budu přemýšlet... Prozatím jsem se dopracoval k názoru, že pokud jde celkový trh nahoru, je moje ideální (v praxi to pak může být různé) expozice zhruba tak 60-80% long a zbytek short (nebo samozřejmě naopak v případě celkové medvědí nálady). Je to takový částečný hedging. Netvrdím, že je to nejlepší řešení, jen jsem zatím na nic lepšího nepřišel... A to obchoduju se SL. Pokud obchoduješ bez SL, tak bych nějakou formu hedgingu viděl jako nutnost...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S bodem 13 také souhlasím. Nic méně, každý, kdo si už zkoušel vyvíjet jakýkoliv mechanický systém (ať už daytrading AOS, nebo stock-picking AOS) už ví, jak nesmírně náročné je vytvořit systém pouze na short. Zvlášť pokud hledáme "cílený" short AOS, kvůli diversifikaci portfolia. Z nějakého důvodu na stranu long je to mnohonásobně lehčí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...