Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diverzifikace - přidání opcí do portfolia


petrbohaty

Doporučené příspěvky

Zdravím tradery,

již více než rok obchoduji spready a díky tomu se mi účet u brokera podstatně zvětšil. V tuto chvíli jsem se začal věnovat opcím, zatím pouze jejich studiu. Důvodem je moje snaha rozložit riziko - tzn. diverzifikovat svoje aktivity přidáním nového systému do portfolia.

Moje otázka zní, jestli je z pohledu diverzifikace lepší otevřít pro obchodování opcí separátní účet u brokera, nebo obchodovat ze stávajícího účtu, který slouží k obchodování spreadů. Zároveň bych rád akceleroval svoje zisky, resp. vyhladil equity křivku. Zhodnocení účtu ve spreadech bylo 150% za minulý rok.

Varianta A: zhodnocovat účet určený na spready i prostřednictvím opcí - zde nastává problém s marginy. Ve spreadovcýh marginech mám obvykle zablokováno 20-60% účtu. Je bezpečné blokovat zbytek v opcích a jít tak na doraz? Výhodou je dvojté zhodnocení jednoho účtu, tudíž akcelerace zisků.

Varianta B: Otevřít pro opce nový účet. Problém s marginy odpadá, ovšem účet pro spready se zmenší, tudíž bude méně vydělávat. Druhý účet pro opce, ať už je velký jakkoli, bude vydělávat s největší pravděpodobností podstatně méně než spreadový - očekávám zhodnocení několik desítek procent ročně. Celkový zisk tak klesne nebo stagnuje.

Varianta C: ???

Jaké řešení mi doporučujete? Odpovídejte prosím ti z vás, kteří s danou problematikou máte zkušenosti - dobré i špatné.

Díky za radu

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obchoduju opce a občasně i spready a to jen na jednom účtu, nerozumím tomu proč bych měl peníze rozdělit na druhý účet, k čemu by to bylo dobré? Margin se přece bude blokovat na obou účtech stejně a pokud vypíšu opce na podklad ze spreadu, tak se zablokuje nižší margin, než kdybych to samé dělal na 2 účtech.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To petrbohaty:
Velice zajímavé je jak píšeš, že ti jdou ty spready, mohl bys o tom napsat něco více?
Co já vím, tak opce jsou nástroj pro obchodování když máš málo času, ale také nástrojem malého zhodnocení, takže je dobré vzít v úhavu jestli to má vůbec smysl, pokud máš na spreadech zhodnocení třeba 200% ročně, tak opční strategie Iron Condor má zhodnocení slabých 50%.
Popiš nám jak ti jsou ty spready.
Děkuji

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Krakra,

co to prosím Tě píšeš?

Opce jsou instrument s daleko větší pákou než spready.Takže hypoteticky cca. při stejné úspěšnosti potažmo objemu USD investovaných,jsou opce daleko výnosnější.Je to sice velká teorie,....ale napsat,že opce jsou nástrojem malého zhodnocení....????? :)

borax

Link to comment
Sdílet pomocí služby

@petrbohaty:

Rozdělení na dva účty pomůže snadno sledovat výkonnost jednotlivých nástrojů.
Ponechání na jednom účtu bude vyžadovat více práce administrativní, aby bylo možné sledovat co vlastně vydělává a kolik, ale zase to umožní větší flexibilitu při práci s marginem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Krakra:

a proč bych do toho páku natahal?Obchodobval jsi někdy opce?
Pokud se Ti například s opce OTM stane ITM,tak se začne chovat jako podklad a Ty najednou disponuješ minimálně 100ks nějakého podkladu,tak se pořizovací cena opce může stát zanedbatelná.Pokud Tě výrazně rychle nesežere čas a snížená volatilta,tak nějakých 723% nebo kolik píšeš může být otázkou dní,to je pak frkot,nemusíš ani čekat 2 roky,je jen otázkou kolik chceš investovat.
Kdo moc riskuje(gambleří)může hodně získat,ale většinou skoro vše ztratit.
Samozřejmě budme realisti,je to spíše teorie,reagoval jsem na to co jsi psal...."Co já vím, tak opce jsou nástroj pro obchodování když máš málo času, ale také nástrojem malého zhodnocení"


K zhodnocení ve 100% ročně se ani nebudu vyjadřovat,můj názor je pořad stejný=zhodnocení účtu okolo 15-20%(bez ohledu na velikost páky) je realné pokud se některý rok podaří něco na víc je to přijemný bonus,nebo spíš rezerva pro rok kdy se 15-20% nepodaří.
Co tak pročítám Tvé názory už několik let máš názor úplně jiný,ale je Tvůj,tak at Ti to už konečně vyjde. ;)

borax

Link to comment
Sdílet pomocí služby

20% za rok je hodně konzervativní, ale pokud člověk věnuje trhu 15min/den, tak je to samozřejmě skvělé.
Já aktuálně věnuji obchodování výhradně opcí cca 2h večer a letošní cíl jsem si navýšil na 40%, zatím jsem asi na 6.5% letos. Věřím, že po pár letech praxe se dá s podobnou časovou dotací stabilně vydělávat 60-100%, já obchoduji živě opce druhý rok.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To krakra:

musím se zastat boraxe, pokud se bavíme o obchodování opcí, tak to přece neznamená, že musíš jet jenom konzervativní IC. Můžeš obchodovat směrové opce, nahé opce apod., takže se můžeš dostat i s opcemi na několik stovek procent zhodnocení za rok. U spreadů je to podobné, můžeš obchodovat konzervativně jenom kalendáře nebo agresivnější mezikomoditní a podle toho bude zhodnocení.

Jinak co se týče hlášky "opční strategie Iron Condor má zhodnocení slabých 50%"... no nevím, pokud bys takové zhodnocení dosahoval desítky let, sám by ses divil, jak moc peněz máš na účtu. Na to, že se této strategii nemusíš vůbec věnovat, je 50% výborný výsledek.

Osobně mířím s opcemi kolem 20 až 30 % zhodnocení za rok (bez position sizingu), ale samozřejmě s podstatně větším účtem, díky tomu se nemusím honit za stovkami procent a mám v obchodování celkem pohodu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

kuba,ani se mě zastávat nemusíš :)

Nijak detailně Krakrův vývoj v burzovním světě nesleduju,ale spíš mě to přijde,že vyzkoušel už všechny instrumenty co lze obchodovat a zatím kupodivu žádný nedává "easy" 100-ky % ročně.
Pro mě jsou opce docela okrajové,většinu portfolia mám pozičně v akciích,proto mé nižší očekávání.Třeba akcie co držím u českého brokera mám zcela bez páky.

borax

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslím, že tyto dohady nejsou úplně na místě. Každý má svůj přístup k obchodování a každému vyhovuje něco jiného. 150%zhodnocení v minulém roce není zárukou stejných letošních zisků a diverzifikace opcemi by mohla být na místě.
I mě se loni ve spreadech dařilo a o opcích uvažuji.

Nemyslím, že je nutné mít dva účty pokud si vedete deníky, které vám statistiku obchodů dávají.....ale to je pouze můj subjektivní názor.

Přeji dobré obchody,
Milan :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To krakra:

doporučuji ti se zaměřit na nižší zhodnocení než se honit za tisícovkami procent za rok. Myslím, že se ti bude tradovat podstatně lépe.

Ještě se musím vyjádřit ke tvé hlášce "Pokud máte na účte 10 000 000 USD tak to samozřejmě smysl má". Proč 10 mio? I s blbými 100K USD bys díky zhodnocení 40 % (jak píše jirib) měl 40K USD, což je za rok cca 740 000 Kč. Jestli je to pro tebe málo nebo hodně nevím, ale vím, že za cca 1 hodinu měsíčně je to sakra dobrá "mzda".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To kuba:
100 000 USD je slušná částka.
Co máte všichni s tím časem? Všichni upřednostňujete čas před penězi! - raději se. Já osobně jsem s časem nikdy problém neměl.
Připomíná mi to jeden vtip jednoho českého imitátora: "lidi nadávaj že je uhlí drahý, ale házej ho do kamen". :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...