Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Práce na AOS #2: S jakým účtem se do toho pustit


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 30
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Dobry den Tomasi,

pekny clanek. Pro kapitalizaci portfolia rovnez vyuzivam Monte Carlo analyzu aplikovanou na portfolio systemu. Chtel bych se zeptat na zminovanou korelaci systemu. Jakym zpusobem pocitace korelacni zavislost? Zohlednujete rovnez odlisny algoritmus obchodniho systemu? Napriklad vazbu breakoutove strategie + divergencni strategie. Ktera vazba pro nizsi korelacni zavislost Vam prijde nejvhodnejsi?

Diky za info.
Tonda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Co se korelace týče, koukám hodně na korelaci mezi daily a monthly profits. Samozřejmě kombinace breakout systému a protitrendového je také iděální kombinace, kde už z podstaty můžeme očekávat zajímavou (tj. nižší) korelaci. V základu si to ale moc nekomplikuji - chci zkrátka vidět pokud možno nižší hodnoty korelace mezi distribucí P/L jednotlivých systémů.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Cituji z clanku:

"Velmi důležité je také dodat, že já sám bych ani nikdy žádný ze systémů na 4–5násobek jeho historického drawdownu dojít nenechal. Po překročení 1,5–2x úrovně historického maximálního drawdownu bych zcela jistě systém už dávno vypnul (případně reoptimalizoval). I to je tedy další důležité ochranné pravidlo, které nás drží dále od ztráty celého účtu, pokud jdou věci špatným směrem."

Tomasi, tomu nerozumim. Proc je pak dulezity ten 4-5 nasobek?

Psychologicke hledisko?

Diky za odpoved.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Co se týká kapitalizace, tak je třeba vzít v potaz také margin.

Příklad:
-systém na TF má v backtestech max DD cca 3000
-překročení tohoto max DD 1,5-2x....je cca 4500 - 6000
-margin trhu TF se pohybuje kolem 5000 (pamatuji v roce 2011 margin kolem 6800)

6000 (2x DD) + 5000 (margin) = kapitál 11000 (to je téměř 4-násobek historického DD v testech)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To petrci:

sice to není otázka na mě, ale můžu taky odpovědět...

"Tomasi, tomu nerozumim. Proc je pak dulezity ten 4-5 nasobek?"
Protože kdyby jsi měl jenom 1.5 násobek, tak kdyby se ti to stalo, tak si vyluxuješ účet. Když máš 4 až 5ti násobek max DD, tak víš, že pokud ti systém (portfolio) udělá 1.5 násobek DD, tak ti bude pořád zbývat dost kapitálu na další obchodování.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

kuba napsal : ... "Protože kdyby jsi měl jenom 1.5 násobek, tak kdyby se ti to stalo, tak si vyluxuješ účet. Když máš 4 až 5ti násobek max DD, tak víš, že pokud ti systém (portfolio) udělá 1.5 násobek DD, tak ti bude pořád zbývat dost kapitálu na další obchodování."

No to podle mne neni relevantni duvod. Ty penize preci nemusi lezet zbytecne u brokera, mohou lezet jinde, i kdyby to melo byt jen na nejakem lepe urocenem uctu, tak dobre 2-3 procenta, ktere z toho jsou :-) ... Pripadne samozrejme mohou vydelavat jinak a lepe ... a pokud to na uctu u brokera bude vypadat spatne, tak ho mohu preci kdykoliv navysit ...
Proto se zde snazim dopatrat, co za tim obecne uznavanym nazorem o vysi uctu 4-5xDD vezi ...



Link to comment
Sdílet pomocí služby

petrci:

nedokážu si představit, že bych měl takto nastavené pravidla MM. Představ si, že jsi měl v ID historicky 5 po sobě ztrátových obchodů (nejvyšší DD) a na 1 obchod riskuješ 150 USD, tak bys v tvým případě mohl obchodovat účet 10K se 13 kontrakty (pokud neuvažuju margin).

K AOS: vždycky je lepší mít dostatečné rezervy na účtu, protože ten 1,5 násobek nějaký systém čas od času udělá a potom budeš muset zbytečně čekat na převedení dalších peněz k brokerovi na účet místo toho, abys nasadil okamžitě jiný systém, který ti bude vydělávat. Kromě toho tam jsou nároky na margin pro jednotlivé kontrakty.

Osobně mě 2% p.a. zhodnocení u bank vůbec nezajímají a beru je spíš jako vtip.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to kuba:

1.samozrejme, ze 2% zhodnoceni jsem myslel jako vtip. Ale da se zhodnotit lepe a jinak, tim padem znacne diverzifikuji riziko. To je duvod, proc toto resim.
2.prevod penez k brokerovi trva pouze 1-2 dny. Navic, pri dodrzeni vsech dalsich pravidel, k teto situaci nejspis NIKDY nedojde, nebo tak jednou dvakrat za rok ... Takze tento kratkodoby vypadek obchodu nejspis vubec neovlivni celorocni vysledky. Proc tedy drzet na ucte u brokera ZBYTECNE navic 20-30 tis USD ???

Skutecne mne zde nikdo nepredlozi padnejsi duvod? Jen abychom si rozumeli, proti nikomu zde nebojuji :-) Jen se snazim dopatrat logickeho vysvetleni jednoho z mnoha zde pronasenych tvrzeni ... Pokud to bude mit hlavu a patu, pak rad dam na doporuceni zkusenejsich a poslu na ucet brokerovi 30tis USD, ktere tam ovsem nejspis budou zcela bez uzitku lezet ... :-))

Nebo je zde na foru nekdo, kdo mel na uctu rekneme 30tis USD, a pri ztrate 2xDD, napr. 10tis, se jen otrepal a s klidnym svedomym OKAMZITE upravil svuj AOS a obchodoval naostro okamzite dal?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ve své poslední větě jsi na to v podstatě narazil... kromě výše uvedených bodů je dalším taky psychika tradera. Na celé portfolio riskuji max. 20% z celého účtu, takže kapitalizace je více než 5xDD a vím, že když se tato situace stane, budou mně zbývat ještě 4/5 účtu. Přijde mně to určitě lepší než 2x do roka posílat peníze k brokerovi a doplňovat účet.

Krom toho já samozřejmě ten volný kapitál, co mám na účtu, dále alokuju do opcí a spreadů, takže mně taky na účtu neleží ladem a vytváří další zhodnocení.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud ten prebytek na uctu pouzivas na opce a spready, tak je to z meho hlediska ok, ale pak se to v podstate nijak nelisi od toho, ze ja ten prebytek na uctu nemam na uctu u brokera, ale jinde, ale pouzivam ho podobne.

Jenze pokud to pouzivas na opce a spready, pak nedodrzujes podminku o vysi uctu 4-5xDD ... :-)

Ja se tu ptam na situaci, proc je podle Tomase potreba mit na ucte nevyuzitych nekolik desitek tisic USD ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

petrci Napsal:
-------------------------------------------------------
> To ZdenekT: intradenní margin mám vetsinou 500$,
> ne 5000.

Nevím, jak je to u jiných brokerů, ale u TS můžeš mít intradenní margin pouze do "určité" velikosti tvého stop-lossu.
...a jelikož breakout strategie zmíněné v dnešním článku pracují se stop-lossem 600-1300, tak ti na účtu zablokují základní margin, tedy aktuálně 4730usd / kontrakt.

Příklad portfolia, který ti snad odpoví, v jakých obecných částkách by se měl takový účet pohybovat:
-obchoduješ 3 strategie.....margin při třech otevřených obchodech = cca 3x 5000
-max společný DD při Monte Carlo analýze v Tomášově článku = 5770

ideální minimum na účtu = (2x DD) + (3x margin) = (2x 5770) + (3x 5000) = 26540

Vím, že možná nikdy nebudou obchodovat všechny 3 strategie najednou a teoreticky to jde i s menším účtem, ale v praxi tě to obvykle náležitě "vyškolí".

...co se týká dočasného zhodnocení v bance, tak to ti hned sežerou poplatky za převody peněz.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

petrci:

to, že mám peníze zablokovaný v marginech u jiných obchodů ještě neznamená, že nedodržuju pravidla MM. Jediným kliknutím se mně peníze uvolní, což je podle mě trošku komfortnější a flexibilnější než posílat každý měsíc peníze k brokerovi na účet.

Nevím jestli reálně obchoduješ, ale pokud ano, tak si svůj přístup k MM vyzkoušej a dej kdyžtak potom vědět. Já osobně nic takovýho dělat nebudu, protože beru trading trošku seriózněji.

Diskuzi mezi náma bych uzavřel, snažil jsem se ti vysvětlit v několika bodech, proč mít na účtu vždycky rezervy. Ty na to máš svůj názor, což je OK, ale myslím, že tady už zbytečně plníme diskuzi balastem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

kuba napsal : "to, že mám peníze zablokovaný v marginech u jiných obchodů ještě neznamená, že nedodržuju pravidla MM. Jediným kliknutím se mně peníze uvolní, což je podle mě trošku komfortnější a flexibilnější než posílat každý měsíc peníze k brokerovi na účet. Nevím jestli reálně obchoduješ, ale pokud ano, tak si svůj přístup k MM vyzkoušej a dej kdyžtak potom vědět."

Ano, obchoduji realne a zatim nevidim duvod, proc by muj pristup k MM byl nefunkcni nebo spatny. A hlavne snazim se obchodovat tak, abych nemusel posilat kazdy mesic penize brokerovi ... :-)

kubo, diky za diskusi, mas pravdu, nebudeme zde ostatni zdrzovat, sve postoje jsme si vysvetlili.

Ale rad bych zde slysel nejaky nazor od Tomase ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...