Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Nováček


martin13

Doporučené příspěvky

Čau odvážní lidé,
Jsem začátečník s demo účtem a potřebuji poradit.
Nakoupím 1 kontrakt XY za 100
za hodinu nakoupím 1 kontrakt XY za 95 ( 1a)
za hodinu nakoupím 1 kontrakt XY za 90 (1b)
Jsem momentálně open 3 kontrakty XY (1c)
v průběhu dne se trh zhoupne a já začnu prodávat
1 kontrakt XY sell 101 (2a)
za 10 min sell 1 kontrakt XY 105 (2b)
za 10 min sell 1 kontrakt XY 108 (2c)
toto je můj postup.
Může mi někdo vysvětlit podle jakého principu se obchody spojí?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak to netuším. Já tímto způsobem neobchoduji. Vše jedu all-in-all-out. Průměrování je něco trochu jiného, je to termín, který se používá v akciích a který je v komoditách jistá cesta do pekel. Takže se o něm ani rozepisovat nebudu. Ale způsob postupného nákupu a postupného prodeje je něco, co jsem nikdy nedělal, nezkoušel a ani nikdy nebudu. Ještě bych tak chápal současný nákup více pozic a postupné uzavírání na různých cenách, ale postupné otevírání a postupné uzavírání mně osobně žádný smysl nedává.
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Proč by mělo být průměrování nákupních/prodejních cen cestou do pekel? Nebezpečné je používat na akciích oblíbenou taktitku ředění ceny, ptrotože se pracuje s velkou pákou a tedy i velkým rizikem. Ale samotné "průměrování" s tím nemusí souviset. Jedná se jen o pomocnou techniku výpočtu aktuálního zisku , je přece jedno jestli si aktuální celkový P/L zjistím jako součet P/L ze všech otevřených kontraktů stejné komodity nebo jestli si spočtu průměrnou nákupní/prodejní cenu stejných kontraktů a odečtu od aktuální ceny, ne?

Nákupy na různých úrovních mohou být součástí strategie. Dokážu si představit např. situaci, že první kontrakt koupím na základě nějakého rutinního systému a ochvilku později obdržím nějaký silnější a vzácnější signál, a rozhodnu se ještě otevřít další pozici, protože si myslím, že pravděpodobnost odhadu se zvýšila a mohu zvýšit limit pro angažovanost v dané komoditě.

Pro Nováčka:
Není jedno, jak se to spáruje, protože výsledný P/L je pořád stejný?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Průměrování se v akciích nazývá taktika, kdy nakoupíte akcii, ona jde proti vám, tak přikoupíte další, opět jde proti vám, tak opět přikoupíte další, atd. Prý se tím snižuje průměrná pořizovací cena akcie. Zkuste tohle udělat v komoditách a cestu do pekel máte zaručenou ;) Ale jak říkám, tohle sem nepatří a nechci to tu nějak hlouběji rozebírat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jasný, lépe se držet jednoduchých pravidel a hrát si člověk může, až na to bude mít (nemyslím finančně). Tady šlo hlavně o princip pořadí uzavírání více pozic. Já jsem do toho zamotal průměrování cen spíš omylem a téma se přehouplo někam jinam. Za to se omlouvám.
Př.
Vytvoří se dvojitá podlaha a nakoupím 1 kontrakt, trh jde se mnou a po proražení nějaké S/R úrovně usoudím, že bude pokračovat, a proto nakoupím další kontrakt, po pohybu do boku opět prorazí S/R a jede dál nahoru-přikupuji 3. kontrakt. (Teď mám tři kontrakty za 3 různé ceny)
trh ještě povyleze a já prodám 1 z kontraktů - který kontrakt se zavře? První nebo ten druhý, nebo třetí? To byla podle mě otázka Martina13. Myk jasně napsal, že je to jedno, což je logické. Takže tím bych to asi uzavřel ;)

Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Boljo to je přesně to co jsem mysllel. Ale není přece jedno, který z kontraktů se prodá jako první. Přeci, když máš 3 kontrakty za 3 ceny a trh se krátkodobě otočí proti tobě a ty jeden prodáš. tak není nepodstatné který z nich to byl. Protože ti ještě furt zůstávají 2 open kontrakty. Nebo se pletu?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Když tak nad tím přemýšlím, může vzniknout problém se SL, pokud ho nastavíš pod každý vstup zvlášť. Pokud se trh otočí a vystoupíš s jedním kontraktem, musíš taky něco dělat s jeho stopkou, která zůstává v trhu, aby ti to nevykoplo další kontrakt právě na tuto stopku.
Ale jinak je jedno jaký kontrakt se zavře. Když zaklapneš ten poslední, tak se ti připíše malý zisk na účet a pokud jde trh dál proti, tak se snižuje zisk u zbylých dvou kontraktů. Když necháš ten poslední, tak poleze do mínusu, ale ty zase zavřeš třeba ten prví a připíše se ti velký zisk. Jde o to, co vyjde z celé akce celkem, protože trh prostě snižuje cenu. To je vše. Je úplně jedno, jestli se ti o 100 babek sníží zisk z prvního kontraktu, nebo uděláš 100 babek ztrátu na posledním a ten první před tím zavřeš a těch 100 na něm už nezmizí.

Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj ,

martin13

Já to při papírování řeším tak že nezavírám postupně jeden po druhém ale: Nakoupím jeden kontrakt po exekuci zadám okamžitě stopku a pokud se trh rozjede směrem který potřebuji přikoupím další dva kontrakty . Stopku potom přenastavím na dva kontrakty které se v případě že trh půjde proti uzavřou . Pokud se tak stane a mě zůstane jeden kontrakt v trhu okamžitě zadám stopku podle situace buď na stanovenou velikost přípustné ztráty nebo na nejbližší S/R a prostě čekám . Jednoduše řečeno nechám obchod dýchat tak dlouho jak to jen jde ovšem ta stopka nesmí být moc vzdálená protože by anulovala případný předchozí zisk z těch prvních dvou zavřených kontraktů .Proto bych moc neřešil a nekomplikoval si situaci tím že pod každý nákup zadám hned stopku ,myslím že by bylo také dost obtížné posouvat stopky tak aby jste zůstával ze všemi kontrakty na ideální úrovni .

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...