Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Ručení v CZK při Short Sale


AnDRew1918

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

měl bych na Vás dotaz ohledně Shortování akcií. Do teď jsem normálně obchodoval (přes Fio Banku) stylem nákupu a prodeje akcií bez používání Short Sale, bez nutnosti držení měny v dolarech nebo eurech, a to díky využití úvěru na měnu od Fio Banky. 

Nyní jsem chtěl vstoupit do Short pozice (na burze NYSE) a překvapilo mě, že to ve Fiu bez ručení v dolarech nelze. Přitom v CZK jsem schopen toto ručení pokrýt.

Můj dotaz tedy zní: Víte o nějakém obchodníkovi, který Vám umožní ručení v CZK při Shortování akcií? 

Nepřijde mi totiž logické, proč bych měl ručit v dolarech (i když jsou akcie v dolarech), když si při Shortu v podstatě půjčuji akcie od obchodníka (za což dostává provizi) a ještě k tomu, když obchodník může ode mě mít ručení v CZK x aktuální kurz CZK k dolaru.

Možná si říkáte, proč to řeším, ale vysvětlím to na příkladu:

Shortuji akcie v dolarech, tím pádem musím doložit cenu akcií v dolarech jako ručení, proto budu muset převést peníze z CZK na dolary a následně po uzavření short pozice zpět do CZK. Při takovém převodu je ztráta tristních 4,71% (dle konverzního kurzu Fio Banky [teď nechci řešit, že bych převod mohl provést někde jinde levněji]). Takže jsme přišli o 4,71%, a přitom se nám Short třeba vyplatil a jsem v plusu, ale díky ztrátám při převodu jsem v mínusu. 

Nechápu, proč nemůže být ručení v CZK přepočteném dle aktuálního kurzu a v případě, že po uzavření Short pozice dojde ke ztrátě, dojde ke stržení adekvátní částky v CZK dle aktuálního kurzu k dolaru.

Děkuji za odpověď.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Ahoj,

 

tvou největší chybou je to, že obchoduješ přes FIO. Mám IB a takové hlouposti řešit rozhodně nemusím, protože se ručí za celek (je jedno jestli to máš v CZK, USD nebo čemkoliv jiném) a směna na forexu je doopravdy s minimálním spreadem.

 

K

Upraveno uživatelem Kama4h
Link to comment
Sdílet pomocí služby

On 30. 10. 2017 at 19:00, AnDRew1918 napsal/a:

Ahoj,

díky za reakci. V podstatě jsem to vyhodnotil stejně a řeším teď přechod k LYNX, což je v podstatě prostředník mezi IB a mnou. Chtěl jsem IB řešit na přímo ale nejsem tak dobrý v obchodní angličtině a LYNX je komplet v češtině včetně zákaznické podpory. Tak uvidím. :-)

počitaj s tym,že poplatkyu LYNX budu vyššie

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...