Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dobrý den,

měl bych na Vás dotaz ohledně Shortování akcií. Do teď jsem normálně obchodoval (přes Fio Banku) stylem nákupu a prodeje akcií bez používání Short Sale, bez nutnosti držení měny v dolarech nebo eurech, a to díky využití úvěru na měnu od Fio Banky. 

Nyní jsem chtěl vstoupit do Short pozice (na burze NYSE) a překvapilo mě, že to ve Fiu bez ručení v dolarech nelze. Přitom v CZK jsem schopen toto ručení pokrýt.

Můj dotaz tedy zní: Víte o nějakém obchodníkovi, který Vám umožní ručení v CZK při Shortování akcií? 

Nepřijde mi totiž logické, proč bych měl ručit v dolarech (i když jsou akcie v dolarech), když si při Shortu v podstatě půjčuji akcie od obchodníka (za což dostává provizi) a ještě k tomu, když obchodník může ode mě mít ručení v CZK x aktuální kurz CZK k dolaru.

Možná si říkáte, proč to řeším, ale vysvětlím to na příkladu:

Shortuji akcie v dolarech, tím pádem musím doložit cenu akcií v dolarech jako ručení, proto budu muset převést peníze z CZK na dolary a následně po uzavření short pozice zpět do CZK. Při takovém převodu je ztráta tristních 4,71% (dle konverzního kurzu Fio Banky [teď nechci řešit, že bych převod mohl provést někde jinde levněji]). Takže jsme přišli o 4,71%, a přitom se nám Short třeba vyplatil a jsem v plusu, ale díky ztrátám při převodu jsem v mínusu. 

Nechápu, proč nemůže být ručení v CZK přepočteném dle aktuálního kurzu a v případě, že po uzavření Short pozice dojde ke ztrátě, dojde ke stržení adekvátní částky v CZK dle aktuálního kurzu k dolaru.

Děkuji za odpověď.

• 1 month later...
Odesláno (upraveno)

Ahoj,

tvou největší chybou je to, že obchoduješ přes FIO. Mám IB a takové hlouposti řešit rozhodně nemusím, protože se ručí za celek (je jedno jestli to máš v CZK, USD nebo čemkoliv jiném) a směna na forexu je doopravdy s minimálním spreadem.

K

Upraveno uživatelem Kama4h
Odesláno

Ahoj,

díky za reakci. V podstatě jsem to vyhodnotil stejně a řeším teď přechod k LYNX, což je v podstatě prostředník mezi IB a mnou. Chtěl jsem IB řešit na přímo ale nejsem tak dobrý v obchodní angličtině a LYNX je komplet v češtině včetně zákaznické podpory. Tak uvidím. :-)
Odesláno
On 30. 10. 2017 at 19:00, AnDRew1918 napsal/a:

Ahoj,

díky za reakci. V podstatě jsem to vyhodnotil stejně a řeším teď přechod k LYNX, což je v podstatě prostředník mezi IB a mnou. Chtěl jsem IB řešit na přímo ale nejsem tak dobrý v obchodní angličtině a LYNX je komplet v češtině včetně zákaznické podpory. Tak uvidím. :-)

počitaj s tym,že poplatkyu LYNX budu vyššie

• Vytvořit...