Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

jeden u xtb

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

dnes se mi přihodila tato věc na realu za -8500,- Omylem jsem vstoupil do LTCUSD do longu (uklepl jsem se na pokyn buy který je v xstationu pod timeframem) a pak nastavil SL doufaje, že nakonec to bude třeba správně, a najednou v 10:51 peak dolu o 25USD přičemž na burzách na které je xtb navázané tento peak nebyl a navíc se obchoduje čile. Jediná věc byla, že po tuto dobu jsem si dopisoval pres xstation chat se zák podporou a zmínil jsem se jim o tomto kliknutí omylem - a po chvili prijde tento peak a výhoz na SL, tak mi přijde zvláštní.

Tak by mne zajímalo zda se tento peak zobrazuje i nekomu dalšímu co má xstation a rovněž názor Vás ostatních na tento případ.

LTCUSD 13-12-2017 GDAX.jpg

LTCUSD 13-12-2017 10,51.jpg

LTCUSD 13-12-2017 Bitfinex.jpg

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Graf z xstation, 1 hodina, peak tam vidět je. Obchodujete derivát LTCUSD a nikoliv LTC, neboť XTB nabízí pouze deriváty. LTC je kryptoměna, což je produkt mimo kapitálový trh a mimo veškeré regulace. Peak je cca 17%, což je u krypto měn naprosto normální a u derivátu tuplem. To, že takový peak vznikne nejen u XTB je dáno tím, že neznáte (a nikdy nebudete znát a lidé v Praze jej také neznají) algoritmus, který funguje na bázi propočtu dvou základních faktorů. To je stanovení podkladového aktiva pro derivát z několika burz a napojení na poskytovatele likvidity v daný okamžik. Nad tím je nadstavba brokera, která tento algoritmus umocňuje v případě, že se jí vychyluje portfolio jedním nebo druhým směrem. Tedy příliš mnoho klientů je long a produkt roste, na derivátu brokerovi vzniká ztráta, neboť on je vaším protihráčem. Proto broker, ať již automatizovaně, nebo manuálním zásahem nakoupí sám nebo prostřednictvím "spřáteleného subjektu" produkt, v našem případě o zmíněných cca 17% níže v patřičném objemu, a tím způsobí peak, samozřejmě v neprospěch klientů. Zasažením SL vypadne ze hry množství těch, kteří mohli mít profit, ale mají ztrátu. Dalším faktorem a vrstvou v algoritmu hry CFD broker - klient je skutečnost, že u derivátů neobchodujete v zásadě neomezený trh jako např. u EURUSD, ale kurzy pro prodej a nákup se párují v portfoliu klientů brokera. Nejste na reálném trhu, ač to tak může hezky vypadat. To znamená, že v příhodném okamžiku, když je skupina klientů malá, lze způsobit takový peak velmi jednoduše a s minimálními náklady. Celé je to ještě složitější, k dokreslení situace přidávám ještě 2 články z nedávné doby. 

Pamatujte si, že u derivátů typu CFD nelze udělat nikdy analýzu dat, protože se jedná o neregulovaný trh a vy nemáte žádnou jistotu, že data, která vám event. broker poskytne, jsou relevantní. Je to jen suma čísel generovaných jedním subjektem z neurčitého počtu klientů a obchodů. Nevíte ani, zda vzorek je statisticky dostačující. Na to váže strategie určení hodnoty SL k danému obchodu. Prostě to nelze nijak statistiky, ani pomocí technické analýzy, reálně nastavit. Navíc u kryptoměn je boom až letošní rok, takže data v zásadě nejsou žádná a zkušenosti také ne. Z tohoto pohledu se může jevit jako SL na minus 20% pro long jako normální. Dále doporučuji podívat se na profily z několika burz např. zde: https://bitcoinwisdom.com/ kde rychle zjistíte, jak jsou jsou rozdílné, ač obchodují jeden stejný produkt. U derivátu se všechny rozdíly násobí. 

Reklamace je tak v zásadě nemožná, nemáte se čím hájit, u soudu by broker na zásadách uvedených ve smlouvě a vlastních datech vždy dokázal, že jednal správně a v zájmu klientů a že splnil všechna platná mezinárodní pravidla pro trading. 

https://byznys.ihned.cz/c1-65953650-maklerska-spolecnost-xtb-celi-v-polsku-podezreni-z-podvodu-jeji-akcie-se-propadly-o-tretinu

https://www.w4t.cz/polsky-organ-financniho-dozoru-proveruje-zda-forex-broker-xtb-okradal-sve-klienty-64365/

 

 

LTCUSD_1hodina.JPG

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji za podrobné vysvětlení, z kterého vlastně plyne, pokud to dobře chápu, že veškeré CFD jsou jen hrady z písku s víceméně určitými hranicemi, které nabízejí brokeři z pozice market makerů a jejich klienti jsou vlastně ovce které ty hrady kupují/prodávají aniž by věděli, že vládu nad trhem řekněme do plus mínus 20% má jen ten jejich broker.

Když by ovce chtěla trochu u takového brokera vydělat, tak by pro ní nejlepší bylo nedávat žádný SL, aby broker neměl moc šancí obchod smáznout a také by to v zisku asi neměla být moc velká pozice nebo až moc časově dlouhá? A když konečně nějaký zisk, tak jen tak akorát, aby ovce nevyčnívala. Anebo řešit hlavní měnové páry, hlavní indexy a hlavní komodity, kde odchylka od reality nemůže být nijak vysoká a SL dávat, pokud vůbec hodně velký ?

A pokud by tedy člověk chtěl obchodovat tak, aby jeho broker nebyl MM i když to to v podstatě všichni tvrdí, že nejsou MM, tak máte nějakou zkušenost nebo znáte nějakého brokera s obchodováním na marži ať u nás nebo v EU či US, kterému je jedno zda klient vydělává či ne a nejde proti němu ?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano, CFD patří mezi rizikové produkty, i když existují nástroje s vyšší mírou rizika, jako např. opce. Obecně platí, že čím více seriózní broker, tím menší riziko z obchodu. Přes všechna negativa, zrovna XTB patří k těm slušnějším. Velmi dobrým nástrojem jsou Futures, což je regulovaný trh. 

Stanovit správnou míru SL oproti TP, aby byl dodržen money management (RRR), je nesmírné obtížné a troufnu si říct, že 95% účastníků trhu toho není schopno. Doporučit vám jako new starterovi lze jediné, orientujte se na produkt s nízkou mírou volatility, jako je např. ropa nebo index S&P 500. Jeden nebo dva produkty načtěte, nakoukejte a statisticky zpracujte, než začnete tvořit nějakou strategii. Pokud nedáte SL, neodcházejte od obrazovky. Trhy se dávno neřídí fundamentem, ale reagují nečekaně a rychle (je to způsobeno hlavně algoritmickým obchodováním).

Co se týká brokerů, orientujte se na ty, kteří působí v ČR, a to z důvodu především komunikace a schopnosti postihnout všechny podmínky. Zvládnout smluvní vztahy např. podle práva státu New York nelze. Vyberte pouze takové, které jsou pod dohledem ČNB. Jako příklad může sloužit Česká spořitelna, bývalý brokerjet, který zastupuje Saxo Bank pro malé klienty, e-Broker od Fio aj. CSAS působí dlouhodobě v ČR a nemůže si dovolit reputation risk stejně jako jiné banky. Rozpoznat včas podvodného brokera v zahraničí je  obtížné, proto ta orientace na český trh i za cenu např. mírně většího spreadu.  

Zvládnout trading na profitabilní úrovni je tak 10000 hodin i více a několik let práce!

hodně štěstí!

 

Link to comment
Sdílet pomocí služby

XTB nakonec peak uznalo jako jejich tech závadu a nabídli mi znovuotevření pozice na původních hodnotách, to byl ovšem LTC na 253USD a já bych ztrátu jen prohloubil, ale měl jsem se vyjádřit do dneška, kdy byl za 351USD, takže nakonec byl obchod ziskový... To jen pro informaci k celé záležitosti, možná pomohly i ty zprávy co prosákly z Polska...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...