Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky
  • 0

Obchodování na vlastní účet s komoditními deriváty - povolení ČNB


traderpm

Otázka

Zdravím vás,

Při procházení platného zákona o podnikání na kapitálovém trhu Zákon č. 256/2004 Sb. jsem narazil na skutečnost, že k obchodování na vlastní účet s komoditními deriváty se vyžaduje povolení ČNB resp. k obchodování na vlastní účet se nevyžaduje povolení kromě obchodování s komoditními deriváty.


Zajímalo by mě jak to máte ošetřené, když obchodujete ať už jako fyzická nebo právnická osoba.


§ 4 odst. 2 Hlavními investičními službami jsou ... písm. c) obchodování s investičními nástroji na vlastní účet.
§ 4b odst. 1 K poskytování základních investiční služby se nevyžaduje povolení podle tohoto zákona, Pokud hlavní investiční službu poskytuje ... písm. d) osoba obchodující na vlastní účet s investičními nástroji jinými než komoditními deriváty a povolenkami na emise skleníkových plynů a jejich deriváty, která neposkytuje jinou hlavní investiční službu ve vztahu k investičním nástrojům jiným než komoditních derivátům a povolenky na emise skleníkových plynů a jejich derivátům, ...


Zadal jsem to advokátovi, ať to zjistí, ale ptám se i na fóru. Díky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

5 odpovědí na tuto otázku

Doporučené příspěvky

  • 0

Dobrý večer,
díky za odpověď. A jak je to v případě, že trader obchoduje na vlastní účet prostřednictvím právnické osoby (s.r.o., a.s., atd)?
Jelikož právnická osoba je založena za účelem podnikání, mně z toho vychází, že povolení ČNB potřebuje resp. bez něj by neměla obchodovat komodity.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 0

Jako individuální investor nemůžeš nikdy sám obchodovat na burze s investičními nástroji (krom určitých výjimek) k tomu potřebuješ zprostředkovatele - obchodníka s cennými papíry (brokera), který vykonává tvoje pokyny a ten potřebuje to povolení ČNB o kterém mluvíš. Takže, pokud se nechceš stát obchodníkem s cennými papíry, ale pouze individuálně investuješ svoje prostředky prostřednictvím brokera, tak žádné povolení nepotřebuješ.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 0

Zdravím Vás,
díky za odpovědi. Na první pohled by se mohlo zdát, že to je tak jako píše lock, no vypadá, že to bude komplikovanější.
Podobnou věc řeším i se společností na Slovensku.
Národní banka Slovenska vydala v září 2019 stanovisko k uplatňování výjimky ohledně obchodování na vlastní účet bez povolení. Zajímavá je však pasáž, kde NBS popisuje, co vl
Stanovisko4_2019.pdfastně je obchodování na vlastní účet. Stanovisko přikládám.
Slovenský zákon o cenných papírech a český zákon o podnikání na kapitálovém trhu jsou si podobné.
Myslím, že problematika je zajímavá na delší diskusi. A hlavně v době, kdy obchodování v ČR a SR zažívá vzestup a ani samotní regulátoři mnohdy nemají ve věcech zcela jasno.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...