Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Dr. Van Tharp


richip

Doporučené příspěvky

Dobry den,
jen doplnim Tomase: money-management je stejne dulezity, jako sama TA nebo FA. Mnoho obchodniku tuto otazku velmi podcenuje. Za nefunkcnost obchodniho systemu velmi casto muze prave MM a ne indikatory.
Uvedu jeden drobny priklad:
obchoduji system, kde 40% obchodu je uspesnych a 60% neuspesnych. 40% uspesnych obchodu vyprodukuje profit 600 USD na kazdy obchod, 60% obchodu vyprodukuje ztratu 200 USD na kazdy obchod. Mam-li za sebou 10 obchodu, pak profit cini 2,400 USD a ztrata cini 1,200 USD.
V pripade, ze obchoduji ucet o velikosti 3,000 USD, mel by byt muj risk 2% na obchod. Tj. abych mohl riskovat 200 USD na obchod, musi byt muj ucet minimalne 10,000 USD. Budu-li riskovat 200 USD na obchod s uctem 3,000 USD, pak po sesti ztratovych obchodech bude muj account ve vysi 1,800 USD.
V pripade tak velke ztraty utrpi moje psychologie a duvera v system takovou ranu, ze jsem na nejlepsi ceste system zmenit nebo prejit na zcela novy system, kde se drive ci pozdeji dostanu do stejnych problemu, pricemz za neuspech nemuze TA nebo FA, avsak MM, diky kteremu jsem nebyl schopen dodrzet svuj obchodni system.
Toto plati jak pro ID obchodovani, tak pro pozicni, spready, forex, akcie. Budu-li obchodovat intradenne s uctem 3,000 a budu riskovat 150 USD na obchod [5% uctu], po sesti ztratovych obchodech bude moje psychika obchodovani tak nalomena, ze se budu bat kazdeho dalsiho kliku, protoze muj account bude o 30% lehci. Budu-li riskovat pouze 2% uctu, tj. budu obchodovat account 7,500 USD a ja budu riskovat stejnych 150 USD na obchod [2%], pak budu mit mnohem vetsi psychickou silu dodrzet svuj obchodni system se 40% uspesnosti.
Chci-li obchodovat intradenne stock index futures, pak napr. v mini DJIA lze obchodovat s prumernym riskem cca 60 USD na obchod, coz je 2% z uctu 3,000 USD. Jinak receno, s takovym uctem mohu obchodovat prave mini DJIA na 5 min nebo 3 min grafu, rozhodne ne na 15 min grafu.
Zaverem: 2% jsou nastudovana, vse ostatni je vlastni zkusenost. Prisne dodrzovani 2% zmenilo me obchodovani velmi, velmi podstatne.

Preji vsem mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny nováčky (mezi něž se stále počítám :)),
výše uvedený Libicův příspěvek o MM obsahuje alfu a omegu všeho obchodování. Ať už člověk používá jakékoliv indikátory, systém, dokud tohle není jasné a člověk to nedokáže uplatnit v praxi, je obchodování ruleta. Věnujte tomu skutečně pozornost, to je ta cesta....

Hodně štěstí, Méďa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 years later...

Zdravim vsetkych, rad by som sa opytal, ci ste si niekto vypocul CD "Seven Principles of Great Trading". Rad by som vedel Vase nazory, ci sa oplati do neho investovat, kedze je drahsie ako niektore knihy. Popripade ktore dalsie audionahravky pomohli konkretne Vam. Obal spominaneho CD prikladam pre nazornost. Diky moc!

12087

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Prave jsem docetl "Definitive Guide to Position Sizing" a nemuzu se nepodelit o dojmy z teto knihy. Hned uvodem reknu, ze je to v mych ocich jedna z nejlepsich knih o tradingu, ktere jsem kdy precetl. Jako mnoho jinych Tharpovych knih je i tato zamerena predevsim na otazku position sizingu.

Nicmene rad bych vyzdvihl dalsi sve dojmy, diky kterym se kniha urcite radi v mych ocich k naproste spicce a proc bych ji urcite doporucil i vsem ostatnim:

1 - cela kniha je psana velice dobre srozumitelnou formou - veskere probirane oblasti jsou jasne i pro lidi, kteri jsou matematikou a zejmena statistikou vpodstate nedotceni
2 - naprosto jednoducha a v mych ocich uchvatna metoda ohodnoceni systemu na bazi expectancy (R-multiple)
3 - zajimava metoda hodnoceni ruznych systemu na bazi "system quality number" - osobne jsem se touto otazkou trapil celkem dlouho - mam za sebou nekolik desitek backtestu s ruznymi vstupnimi/vystupnimi metodami a samozrejme i s ruznymi vysledky - nektere vetsi equity, nektere mensi DD, nektere lepsi RRR,...............Zkousel jsem si sestavovat ruzne porovnavaci formule kde jsem prirazoval ruznou vahu ruznym kriteriim (proste si rad hraju s cislama a tabulkama :) ), ale stale jsem citil, ze to neni to co jsem hledal. Nakonec jsem byl zahrnut mnoha vysledky, ktere jsem nebyl schopen mezi sebou moc porovnat, takze homada backtestu a v hlave stejny chaos jak na zacatku:)
4 - zajimava a dostatecne zduraznena je o oblast mozne "podkapitalizace", risku zruinovani a pravdepodobnost zruinovani
5 - dostatecny duraz (dostatecny k tomu aby to docvaklo i me) na to, ze vysledky BT nemusi (a nejspis ani nebudou) korespondovat s tim, co se od systemu da cekat v budoucnosti. Pomoci mnoha simulaci ruznych systemu je zde velice nazorne ukazano, jak se mohou do budoucna vyvijet vysledky ruznych systemu. RRR vetsi jak 3, DD mensi jak 10%, final equity,.....jsou vsechno moc krasny ukazatele v BT, ale nejvetsi duraz Tharp klade na expectancy a odchylku a ma to svou hlavu a patu

A hlavne po docteni teto knihy mam pocit, ze se mi v hlave trochu rozsvitilo, a nakoplo me to k velice odlisnemu pohledu na trading a system, se kterym se chystam zacit live (zatim zapasim s otevrenim uctu), jak pracovat s tim co mam k dispozici a co si od toho vseho slibovat.

Kniha je sice "technicky" zamerena ,ale vysledny efekt (alespon pro me) vnimam daleko vice v oblasti vlstniho uvedomeni si na jakem lede chci bruslit, co si vzit s seobu a jak s tim zachazet abych si namlatil co nejmin (alespon v zacatcich).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Nechci te odrazovat od obednani knihy, ale pokud by se jednalo pouze o bod 3, tak mnoho se toho da vygooglit (SQN, System Quality Number, R-multiple). Preci jen ta kniha neni z nejlevnejsich:) Z myho pohledu to ale urcite nejsou vyhozeny penize - me ta kniha uchvatila jako celek, kdy mi do sebe zapadlo hodne veci a najednou se mi pred ocima poskladalo hodne dilku do jasny skladacky:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Uz som to objednal, spolu s dalsimi 3 knihami z amazon.de + Douglasovou cerstvo prelozenou do cestiny. Budem mat teraz kopec casu - mam jeden mesiac vynutenu pauzu od obchodovania. Nefunguje mi hlava. A tak si myslim ze to bude celkom zmysluplna vypln casu. Akurat som druhy krat cital Market Wizards a o Tharpovi som si nevytvoril najlepsiu mienku. Prave preto som ale zvedavy na jeho knihu - mozno zistim ze som sa mylil.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 months later...

Pepe2000 Napsal:
-------------------------------------------------------
> Uz som to objednal, spolu s dalsimi 3 knihami z
> amazon.de

Ahoj, chcem sa spytat, ako presne si objednal Van Tharpovu knihu Definitive Guide to Position Sizing?
Jedinu moznost objednania som nasiel na domovskej stranke Van Tharp Institutu (kde postovne je drahsie, ako kniha), avsak nenasiel som ju na amazon.com ani amazon.de.

Prehliadol som nieco?

Dakujem za odpoved.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

to piftik:

Sorry za neskoru odpoved. S tou knihou mas pravdu. Vsetko som objednaval cez Amazon.de (kvoli postovnemu, casu dorucenia a DPH). Mali tam iba obrazok s napisom a ze momentalne nie je skladom. Dosla mi odpoved ze ju v blizkej buducnosti nebudu mat, takze som objednal ine knizky. Musim ale povedat ze od Tharpa uz zrejme nebudem objednavat nic. Nieze by boli jeho knihy zle, ale velmi vela veci sa opakuje a niektore info su dost stare (podobne ako napr. u knizike Williamsa). Od Tharpa mam: Financial freedom through electronic daytrading, Safe strategies for financial freedom, Super Trader, Trade your way to financial freedom. Posledne dve menovane obsahju asi 90% info vsetkych ostatnych.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...