Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Cena zemního plynu=Rusko vs. Ukrajina


Doporučené příspěvky

Nazdar,
mám takový dotaz. Jelikož se v poslední době dost diskutuje problém mezi Ruskem a Ukrajinou, a to ohledně 4 násobného zdražení zemního plynu. Jelikož přes Ukrajinu vede plynovod do dalších zemí Evropy, tak asi nebude moc velkým přínosem když ho Rusko odpojí. A můj dotaz zní: promítne se to do ceny plynu na trhu? Víte na finančníku jsem četl, že pokud náhodou v USA byla špatná úroda pšenice, nezvedne se cena, nahradí ji úroda z Ruska.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Michale, osobně jsem docela zvědav, jak na to trh zareaguje. Každopádně myslím, že investoři šokově reagujou na každý takový vývoj. Někdy je to jen krátkodobě, než se proberou, uklidní a zjistí, že to není zas tak horký. Moc se tím nezabývám, ale jsem jen zvědav. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Podle mě toto "drama" Ukrajiny je dost bezvýznamné z pohledu tvorby ceny plynu ve světovým měřítku. Není ohrožena těžba, zpracování, extra krutá zima se asi taky nečeká, hurikány nyní nehrozí - to by mohly být věci který zahýbou cenou. Jestli se omezí dodávky pro jeden docela bezvýznamný stát - to asi nebude vůbec na ceně znát. Jiná situace by asi byla, kdyby Ukrajinci přerušili tranzit do záp. evropy - to by bylo zajímavý, páč dopravit plyn jinak než potrubím asi není tak jednoduchý a cena by asi zareagovala.
PETr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No pokud se nepletu, tak je to tak, že jestlže Rusko odpojilo dodávku plynu pro ukrajinu, tak v jiných zemích, do kterých měl proudit plyn přes ukrajinu, poklesne tlak. V Maďarsku se prý snížil už o 1/4 . Jestli to půjde tímto tempem, tak si já osobně myslím že to hne minimálně s Evropským trhem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...