Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Mechanizmus tvorby ceny na burze


Doporučené příspěvky

Zdravím. Chcem Vás poprosiť o informácie k detailnému popisu mechanizmu tvorby ceny na burze. Je mi jasné, že cena sa tvorí na základe dopytu a ponuky ale potrebujem vedieť kedy presne za akých podmienok sú realizované príkazy, ktoré dosiaľ čakali z toho dôvodu, že nevyhovovala cena a pod. Zaujíma ma skutočne detailný popis mechanizmu, najlepšie aj s uvedením príkladov. Ďakujem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Preji dobry den
pouzijte treba nasledujici odkaz (pro akciovy trh - komoditni bude pracovat stejne) - predpokladem je ale nainstalovana Java :

data.island.com/ds/tools/bookviewer/javabook.jsp

Do "okenka" zadejte kod prislusne akcie (INTC - Intel, GE - General Electric, BO - Boeing, ...). Objevi se Vam on-line fronta jednotlivych sell/buy prikazu ...
Tvorba ceny je zrejma - nekdo za nejakou cenu chce koupit, jiny prodat. Pohyb - " likvidace" jednotlivych pokynu - je ihned realizovan.

S pozdravem kbtm

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Taky popravde ne uplne chapu proc a za jakych okolnosti ceny rostou a klesaji kazdou sekundu...rozumim urcite fundamentalni casti veci, chapu urcite davove casti.

A taky kuprikladu napul chapu ze muzu do trhu vejit jako -1(sell) a vratit se zpen na 0 (buy), ale taky to chapu pouze na pul, nerozumim tomu jak je to technicky mozne z hlediska trhu.

dalsi vec mi nejde do hlavy- pokud nekdo nakupuje, musi nekdo koupit, to je bez debaty, ale v tom pripade v kazdy dany okamzik musi byt na trhu presne pulka kupujicih a pulka prodavajicich...to mi zni jako hodne scifi...ale mam takove sve vysvetleni co me napadlo>neformuje se ta cena prave podle tohoto? Mimo jinne teda.

pokud ano, jak skloubit toto a fundamentalni cast na vliv ceny?

a myslim to cele jen ve smyslu mechanismu cele burzy...

a mimochodem neni zde na finacnikovi nejaky clanek popisujici tyto mechanismy nejak hloubeji nez je v manualu? Pomerne by me to zajimalo.

dekuji moc

j

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

jsem v obchodování úplná začátečnice a zatím pouze pročítám články a snažím se více vzdělat. Mám propracovanou strategii a chtěla jsem si ji vykoušet na papertradingu a v demo verzi jedné brokerské aplikace, ale narazila jsem na problém, který se v této diskuzi řeší.
Na odzkoušení své strategie potřebuji přesně znát cenu, za jakou mohu cenný papír přesně v daném okamžiku koupit nebo prodat. Bohužel jsem se tady nikde nedočetla, jakým způsobem se tyto ceny tvoří. Pro ukázku uvedu příklad:

v nabídce je v daný okamžik ke koupi 100ks cenného papíru za nejlepší cenu 1000,-/ks
k prodeji 50ks toho samého cenného papíru za nejlepší cenu 900,-/ks

Chci spekulovat na vzestup.

Pokud to dobře chápu, tak právě teď můžu koupit tedy 100ks cenného papíru za 1000,- a reálně zaplatím 100*1000,- plus 1/2 RT brokerovi. Příkaz bude BUY s určením ceny 1000,- a množstvím 100ks.

Pokud ale v ten samý okamžik zadám příkaz k nákupu 100ks cenného papíru bez uvedení ceny za kus, tak mi demo aplikace "nakoupí" tyto cenné papíry za TRŽNÍ CENU - čili např. 975,-.
:S

Mohl by mi prosím někdo pomoci a vysvětlit mi, jakým způsobem se vypočítává okamžitá TRŽNÍ CENA, pokud zadám do trhu příkaz bez uvedení ceny za kus či jakéhokoliv omezejucí dispozice? Případně kde bych tuto aktuální tržní cenu v každém okamžiku mohla najít? (v mé demoverzi se nikde neuvádí)

Předem děkuji moc za odpověď.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Preji dobry den,
tento vysledek - "trzni cenu" - Vam asi predava Vase demo aplikace. V realu k takto vytvorene "trzni cene" nedojde.

Pokud budou ve fronte nabidky (SELL) 50 ks za 900 a 100 ks za 1000, vy zadate pozadavek na nakup 100 ks za market (BUY MARKET), bude prikaz vyplnen "nadvakrat" a vy "nakoupite" 50 ks za 900 a 50 ks za 1000 ... (sice za prumernou - "trzni" - cenu 950, bude se ale jednat o ruzne polozky za ruzne ceny).
Komise bude uctovana - pokud prikaz probehne v jeden obchodni den - pouze 1x (v nekterych pripadech muze dojit k urcitemu navyseni, zatim se mi to ale nestalo - toto vznikne pri nekterych specialnich nakupnich/prodejnich prikazech pri snaze o co nejlepsi cenu ...).

(Takto to probiha, pokud obchodujete s akciemi - jine "komodity" budou ale nakupovany/prodavany zrejme stejnym zpusobem.)
K zadnemu "prumerovani" nebo jinym prepoctum pri "presunech" od jednoho vlastnika k druhemu nemuze dojit - k obchodu dojde vzdy za presnou konkretni cenu. U akcii je toto zvlast viditelne - malokdy nakupujete pouze 1 akcii (=1 kontrakt), takze ke "sparovani" nekolika ucastniku behem 1 obchodu dochazi pomerne casto.

Nakupni cena/nakupni ceny jsou pro Vas dulezite v okamziku Vasi "komunikace" s prislusnym financnim uradem v okamziku podavani danoveho priznani ...

S pozdravem kbtm

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...