Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Reaguji na tenro článek: www.financnik.cz/art/zkusenosti/psychologie-obchodovani-emoce.html

Nechtěl bych nikoho urazit, ale zajímalo by mě, jestli tohle skutečně někdo praktikuje (praktikoval). Já zatím studuju finančníka a s reálným obchodováním nemám zkušenosti, ale nedokážu si představit, že bych při neúspěších vybouchnul, začal nakupovat bez stop-lossů nebo nevím co ještě. Je to myšleno skutečně vážně, měli by to aplikovat všichni nebo je to jenom taková vsuvka pro labilnější jedince? Tady by mě zajímalo, jaké máte s tímto výsledky, díky za odpovědi.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den weselow...

Osobně deník pocitů používám asi tři měsíce..Zatím se do něj dívám vždy na konci měsíce když rekapituluju uplynulý měsíc.. Můžu za sebe říc že je velmi zajímavé vidět jakým vývojem člověk prochází. Nemyslím si že jsem labilní jedinec který by začal obchodovat bez stop-lossu po prvních neúspěších. Tady jde trochu o něco jiného, především se učím z minulosti, z chyb které jsem udělal a učím se pracovat na sobě, odstranovat bloky které při obchodování mám. Protože hlava je ten největší problém který v obchodování budete mít. (Pokud ne tak jste světlá výjimka a upřímě Vám gratuluju) Určitě deník spousta lidí nepoužívá, jsou úspěšní a budou na to mít stejný názor jako vy. Pro mě je to ale dobrá pomůcka a doplněk k obchodnímu deníku.

s pozdravem

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Michale,

neznám Vás a těžko říci, co jste za osobnost. Ale můžu Vás ujistit, že většina z nás, aspoň co obchodujeme intradenně, má s psychikou neuvěřitelný problém a nemusí to být ani takové extrémy, jaké popisujete. Ale je to samozřejmě individuální. Možná budete jedinec, který s tím nebude mít problém, jak píše PetrM. Ale moc bych na to nesázel.
Budete si to muset ověřit. Až se dostanete tak daleko, že si otevřete účet a začnete obchodovat live, pochopíte teprve o čem ten článek je. Neberte to jako nějaké povyšování z mé strany. Já jsem se nad takovými věcmi pozastavoval úplně stejně a i dnes mám stále pocit, že budu vypadat trošku divně, když budu dělat vše to, co je popsáno v tom článku. Ale spoustě lidí to hodně pomáhá, tomu věřte. Máte dvě možnosti. Buď Vás prověří právě takový deník, nebo Vás prověří live obchodován. To už je na Vás. Ta první varianta Vám může ušetřit možná dost peněz.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den weselow,

patřím k těm, kteří si deník pocitů vedou již delší dobu. Stejně jako Tomáš rovněž se řadím k jeho propagátorům. Většina nově příchozích traderů uvažuje stejně jako vy a psychikou se moc nezabývá. Zdá se jim, že obchodování je lehké, že stačí naučit se pár indikátorů a hurá dolary se začnou valit. Ve skutečnosti tomu tak opravdu je, tedy po technické stránce. V čem je tedy háček? Proč tolik obchodníků peníze spíše ztrácí než vydělává? Odpověď je jednoduchá . Trading vyžaduje úplně nový přístup než na jaký jsme zvyklý z běžného života, ze školy, z práce apod.. To co doposud fungovalo a co nám přinášelo úspěch zde většinou neplatí. S trochou nadsázky si troufám říct, že všechno je naopak. Až si uděláte pár prvních obchodů poznáte, jak těžké je přijímat ztráty a jak lehké je vynechat další obchod, který je navíc super ziskový. Opravdu není snadné třeba čtrnáct dní v kuse snášet ztráty. Uvidíte jak lehce Vás v těchto chvílích mohou ovládat emoce, které v konečném důsledku připravují o další peníze. Takovéto situace jsou většinou našemu myšlení naprosto nepřirozené a snažíme se co nejrychleji je řešit. Bohužel to často vede jen ke zhoršení situace.

Deník pocitů je nástroj, který Vám může pomoci tyto situace zvládat v pohodě a bez stresů. Naučí Vás rozeznávat a ovládat emoce, které vedou ke ztrátám a tudíž Vám dovolí stát se lepším traderem.V sobotu na setkání jsem o deníku mluvil s několika lidmi. Často jsem slyšel názory podobné tomu co jste napsal, že je to takový divný nebo, že by si připadaly jako blázni apod.. Osobně si jako blázen nepřipadám a naopak si myslím, že můj přístup k tradingu se zlepšuje každou novou poznámkou.

Netvrdím, že zrovna Vy budete deník potřebovat a je možné, že trading budete zvládat hned od počátku. Neobchoduji sice moc dlouho, ale ještě jsem neviděl člověka, který by po pár ostrých obchodech neřekl, že jeho největším problémem je právě zvládání emocí a to nemusí jít o žádné extrémy jako obchodování bez SL. Deník pocitů je cesta, kterou je možné tyto krušné začátky eliminovat. Mně se to tedy zatím bohatě vyplácí.

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Michale ,

Představte si jak dobře asi znáte sám sebe - pravděpodobně si řeknete že sebe znáte tak jako nikdo jiný . Věřte nebo ne sám sebe nezná skoro nikdo skoro si troufnu říct že lépe znáte svou partnerku než sám sebe , vím o čem mluvím ( vlastní zkušenost . A jak dobře znáte třeba svého šéfa v práci ? ( pokud jste pracující ) . Deník pocitů je spíše takovou analýzou sama sebe . Zkuste si půl roku zkoumat takto svého nadřízeného a věřte že se vyhnete spoustě nepříjemným událostem , postupem času zjistíte že Váš nadřízený chodí jednou za tři týdny v ponuré náladě . Později zjistíte že třeba pravidelně kolem dvacátého v měsíci má dobrou náladu a je tak dobrá příležitost říci si o přidání . Věci se opakují jako na kolotoči , pěkně to popsal pan Obešlo v prvním díle o teorii Elliottových vln .Neberte deník pocitů na lehkou váhu protože tak jako zjistíte kdy Váš nadřízený má dobrou nebo špatnou náladu zjistíte stejnou metodou kdy máte v sobě génia který z trhů vymáčkne maximum a kdy je raději lepší jít si ven zaběhat nebo jít na večeři s přáteli . S velkou pravděpodobností zjistíte že to nejste vy kdo z části ovládá vaše emoce ,ale jsou to okolní vlivy které na Vás působí .

Hezký večer REN

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuju moc všem za odpovědi. Ale ještě přidám něco o sobě, abyste si mohli udělat lepší obrázek. Je mi 16 let, ale finančník není moje první štace v zájmech o finance, investice a podobně. Mám přečteno hodně od Kiyosakiho a pak taky Myšlením k bohatství od Napoleona Hilla a Jak myslí milionáři od Poissanta, takže asi úplně nezapadám do vaší představy "prosťáčka" z kvadrantu Z (bez urážky).

Nedělám si iluze, že trading jsou jenom vstupní indikátory, ale nemyslím si, že by zrovna mě dělalo problémy se vyrovnávat se svými ztrátami. Budu tedy ještě o tomto deníku uvažovat, ale nakonec si to řekneme, až začnu skutečně obchodovat. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To:weselow

Michal, cudovali by ste sa co je to psychyka - sam som pred par tyzdnami otvaral ucet u IB, mam nacrt svojho systemu, mam nacitanych tiez zopar kniziek a cudovali by ste sa co s vami spravi real - za 2 dni som spravil vsetky chyby ktore su tu popisane - po prvej strate prisla snaha ziskat stratu spat - spravil som 15 obchodov, zopar z nich bolo sposobenych chybou platformi. Vysledok: -200$. Najhosrsie na tom je to ze ked som si pozrel spetne moje vstupy s mojou strategiou vystupou som mal mat +500$. Ale v reale som mal tendenciu vyskocit z obchodu ked sa cena otocila a mal stratu par dolarov. Nedokazal som dodrzat stanoveny povoleny risk a vyskocil som skor. Proste som nechcel riskovat ani tych 50$ ktore mi vychadzalo ako SL - vobec si neviem vysvetlit ten stav.

Po tomto vsetkom ma napadlo len jedno - dennik pocitov - rozobrat si krok za krokom co sa vlastne stalo - a napisat si to - zamysliet sa nad tym - dufam ze to pomoze.

Musim este poznamenat ze pred touto skusenostou mi dennik pocitov pripadal rovnako smiesny ako Vam.


BORCO

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Weselow,
jen par drobnosti:

1] verte, ze jste toho az tak moc neprecetl. Knihy, ktere jste uvedl, jsou skvele do zacatku a daji Vam, kdyz uz nic jineho, alespon optimismus.

2] mate pravdu, ze se ztratami se kazdy vyrovnava jinak. Az prijdou Vase prvni realne obchody, tak muzeme diskutovat, jaka metoda funguje Vam, resp. bude pro vsechny prinosem, kdyz si o Vasi metode akceptovani ztrat precteme.

Osobne Vam preji hodne uspechu nejen v komoditach!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

weselow: popisu alespon zbezne, jaka uskali na cloveka cekaji podle me zkusenosti:
1/ vstup - mate signal, vstoupite. Bum - stopka. Dalsi signal - bum, stopka. Berete treti obchod v rade. Bum - stopka. Stane se, jdu spat. Rano sedim a mam signal. Sakra, je ten muj system OK? Obchoduju ho dobre? Signal. Hm, mozna by stalo za to proverit jeste jiny timeframe... ne, prinutim se signal vzit. Telo nechce, mam husi kuzi, ale racionalne vim, ze signal musim vzit. Ejhle, trh se nahle rozjede mym smerem - lehce...
2/ jsem v pozici - ted zacina ta prava legrace. Naberu nejakych par pipsu a trh narazi na prvni malou rezistenci / support. Nemel bych vystoupit? Aspon pokreju nejaky ty ztraty. Hlavne aby se to moc neodrazilo, mam stopku jeste na -20. Nemel bych ji uz posunout? Prinutim se nasledovat plan. Obcas odchazim od monitoru.
3/ zde je moznost, ze se trh skutecne vrati a prorazi stopku, a vracime se k bodu 1 s tim, ze se clovek musi pekne vydychat, aby neudelal nejakou blbost. Neveril bys, weselowe, jak je racionalne uvazujici jedinec jako ty a ja schopen udelat naprosto iracionalni vstup, pokud se nehlida.
Nebo - trh pokracuje, posouvam stopku na vstup a trochu se mi ulevi. (jsem rad, kdyz mam pravdu - zkuseni vedi, co mam na mysli ;))
No, jede to a rekneme , ze se to pomalu blizi k profittargetu. Tesne pred nim se to obvykle zastavi a trochu to retracuje ;) Sakra, mel bych vystoupit uz ted. Nebo posunout stopku bliz? Sakra, ten obchodni plan... co tam vubec mam napsany? No, to se da chapat i tak, ze vlastne takhle tesne u PT muzu vystoupit rucne... Panove, verte mi, v tuto chvili to dopada nakonec tak, ze rusim limit na PT a rucne uzaviram pozici tesne u PT (vetsinou par pipsu - 5, 10, ale i tak je to zlozvyk).
Pro vysvetleni - obchoduju forex, stopky cca 20-30 pips, PT na 55, 89 a 144 pipsech (modri uz vedi ;))
Shrnuti - neni to o labilite, ale koncentraci a uvedomovani si kazdou vterinu, ze je treba dodrzovat plan. Trhy jsou chaos - i s planem se v kazym okamziku budes rozhodovat, jestli tenhle konkretni pripad je nebo neni signal, rezistence atd.
Kazdy chybuje, mam pomerne dost mist, kde mam co zlepsovat. Tyhle procesy, tkere jsem popsal, jsou pritomne zrejme u kazdeho (minimalne v zacatcich), pokud clovek nepodlehne, ma vystarano.
preju hodne stesti a pevny nervy :)
dzink

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To bych snad udělal anketu kdo tyhle pocity neprožívá, jsem zvědavej kolik lidí by hlasovalo. Ostatně páni administrátoři jenom na posouzení co anketa typu "Jak zvládáte adrenalin při obchodování?" - ano zvládám ho dobře, ano ale musím mít po ruce ručník na studený pot, ne zásadně porušuji plán a podobně.... :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...