Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Proč to nenaučit PC?


Doporučené příspěvky

Zdravím tradery.
Přemýšlel jsem zda-li tohle umístit sem nebo do software, ale protože se zase budu ptát jako začátečník - píšu sem.

Přečetl jsem už většinu článků tady. Zatím neobchoduji ještě ani papírově, ale mám asi dobrou představu, co to všechno obnáší. Líbí se mi heslo a naprosto s ním souhlasím: "není špatných obchodních systému, ale špatných obchodníků" Přičemž to chápu jako jejich selhání psychicky, co stojí za jejich neúspěchy.
Co kdyby však se počítač naučil obchodovat váš obchodní systém se všemi pravidly, co byste mu zadali? Dneska je toto určitě možné - sám jsem viděl například v Praze na ČVUT laboratoře neuronových sítí podobné aplikace - zkrátka umělá inteligence. Podle mne jediné, co by nešlo udělat by bylo vyhodnocování fundamentálních zpráv.
Počítač by pak sledoval vývoj na burze a obchodoval by a vy byste mezitím mohli být třeba na golfu a občas sledovat, jak vaše portfolio roste! Počítač narozdíl od člověka jedná bez emocí - udělá přesně to, co mu řeknete! Dodržuje přesně plán, MM, position-sizing ..... A jestliže je váš systém otestován, pak není důvod, proč byste se měli bát, že o účet přijdete. Možná by to počítač mohl dělat i lépe než vy - dalo by se dosáhnout i vyšší pravděpodobnosti u jednotlivých obchodů tím, že by prostě danou situaci bleskurychle porovnal s X historickými daty ...

Zní to báječně co? Ale slyšel jsem někde, že to není ono, proto čekám spíše nesouhlasy z vašich stran a ptám se - proč to nenaučit počítač a nechat ho to obchodovat?

Vojtěch

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim Vojtech,

to co pisete je jasne aj mne - mam za sebou zopar stratovych obchodov v reale - ktore sposobila psychika - hned som sa dal na programovanie aspon casti svojho systemu - pokial by ste chceli obchodovat s klasickymi indikatormi tak je to aj dost jednoduche - horsie je to ked chcete vyhodnocovat formacie na grafe. Ale aj tak musite ten system vytvorit a stravit nejaky cas pozeranim do grafu. Neviem ci by Vam fungoval nejaky automat ktory by nahodne skusal strategie.

Vyhladajte si prispevky pana Patocku popr pozrite Futures -> money management + jeho vyuziti v AOS,

Borco

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Abwickler,
určitě se nedočkáte výrazného nesouhlasu. Na světě je už tisíce obchodníků, kteří tímto způsobem vydělávají. Samozřejmě jsou zde různá "ale". Programovat neumí každý a je rovněž spousta obchodníků, kteří vydělávají své milióny "ručně". Je spousta strategií, které zatím počítač nenaučíte. Lidská zkušenost, která se po letech praxe promítne do toho, čemu říkáme intuice, zatím pořád vítězí nad počítačovými programy. Když si najdete na webu pár brokerských domů, které pořádají traderské soutěže odděleně pro automatizované systémy a oděleně pro "ruční" trading, zjistíte, že zatím člověk vede na plné čáře... :)
Ale je to samozřejmě na vás. Naprogramujte si svůj AOS a střádejte dolárky na golfu... :)
Happy trading,
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nechat nejakou cast prace strojum je urcite super, ale jak rika Namodro lidsky cit PC nema a ja osobne doufam ,ze se toho nedoziju az bude PC myslet a ucit se. A pripadna inteligence PC v kombinaci s Microsoft Windows - Konec Sveta :) Ja osobne obchoduji rucne a samozrejme se potykam s psychikou,ale to uz k tomu patri. Tetka se snazim naprogramovat pouze nejake rozumne alerty abych alespon neco nechal na PC , ale finalni rozhodnuti je pouze na mne a nevim jestli to nekdy necham delat AOS.
V pripade inteligentnich AOS by totiz asi nebylo co obchodovat a celej FOREX by sel do kytek a jine obchodovani asi taky.
Kde by se ty hromady penez brali kdyz by nikdo neprodelaval ? ;)

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To co asi dnes je hojne pouzivane je "pouze" automatizovane systemy, ktere vyhodnoti indikatory a vstoupi do trhu za definovanych podminek, pricemz nastaveni systemu doladuje clovek. UI funguje ale jinak, je schopna se ucit. Princip je stejny jak funguje mozek, tedy neutronove site, jak uz bylo napsano. Uci se bud sam nebo na zaklade vstupu cloveka. Tedy napr. naucite stroj ze pokud objekt splnuje pravidla, ze ma kola, motor a brzdy jedna se o auto. Az jednoho dne dostane stroj informaci, ze objekt ma dve kola, motor, brzdy a riditka vyhodnoti je na zaklade informaci, ktere ma ze se jedna o auto. Coz je sice chyba, ale na tomto pripadu se nauci nove pravidla, ktere do dalsi analyzy zaradi. Sila stroju, je ze jsou schopny vyhodnotit obrovske mnozstvi dat, x.let zpet, zohlednit x-parametru a hledat zavislosti a to v kratkem case.
Napr. jsem cetl, ze jiz s uspechem UI vyuzivaji v medicine, kdy se stroj nakrmi daty a on na zaklade vyhodnocuje a co je nejzajimavejsi - uci se a to napr. tim stylem ze ma k dispozici vysledky vysetreni a zaroven informaci jakymi nemocemi pacient trpi. Toto vyhodnocuje a pak zjistene zakonitosti aplikuje na vysledky jinych lidi a snazi se diagnostikovat nemoc, ci predpoklady pro jeji vznik. Ale v zadnem pripade to neni tak, ze by z PC na zaklade vysledku vysetreni vyjel recept ci objednavka na operaci, vzdy na konci toho procesu je clovek, ktery navrh systemu vyhodnoti a rozhodne.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 years later...

Pozdravujem vsetkych automattraderov.

Myslim ze doba kedy bude trading len o autosystemoch ja v nedohladne, pretoze ako clovek si myslim ze je to rovnaka utopia ako mat sex s nafukovacou Ancou. Je to mozne ale sex to jednoducho nie je.
Ak to rozbalime dopodrobna potom nepojde o trading ale o boj programatorov pretoze system musi tak ci tak vymysliet niekto kto ma cit.

To je moj nazor

Dakujem

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Otázka "proč to nenaučit PC" je taková řekl bych řečnická. Ano, dá se to tak udělat a spousta lidí a hlavně institucí takto obchoduje. To znamená že "To" naučili PC, a PC obchoduje za ně. V současné době naprostou většinu obchodů dělají automatizované obchodní systémy. Odkaz bych musel dohledat.
Tady na Finančníkovi většina lidí obchoduje diskréčně a obhajuje cit pro trhy a diskréční přístup. Nicméně, není to jediná cesta. Hodně lidí svůj obchodní systém do jisté míry automatizují.
Já osobně "To" (obchodování) své PC také učím.., ale ze mne si prosím příklad nikdo neberte...., teda zatím...
K automatizovanému obchodování existuje na internetu spousta materiálů, stačí zadat "automated trading" do googlu, případně "neural network" + trading, atd. Existují snad desítky tisíc článků na dané téma.. jejich kvalita a použitelnost je věc jiná..
Jiná věc je, že mezi individuálními tradery lidí co obchoduje plně automatizované systémy zase tolik není. (nemyslím ti "automaty" typu Metatrader Expert.., to je jiná kapitola.. ) Ono stavba inteligentního systému je hodně složitá, a dělat to jako one-man-show je dle mého názoru buď zcela nemožné nebo skoro nemožné. A málokdo má kapitál a schopnosti na to aby zaměstnal a hlavně uřídil 3 - 5 programátroů, aby z toho něco bylo.
Na závěr.. vydělávat se dá různě, snad i s tím Metatraderem.. (pokud to broker dovolí...)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

filip44 Napsal:
-------------------------------------------------------
> Abwickler
> Na to aby si mohol vytvorit uspesny AOS potrebujes
> najprv sam vediet uspesne obchodovat nie je to
> podmienka ale povedal by som ze to plati v
> 99,9%pripadoch.Co chces ucit pocitac ked sam o
> realnom obchodovani nevies nic?
>

Hm, s takovým názorem by se asi dalo polemizovat. Vytvořit úspěšný AOS může nějaký programátor, který v životě neviděl lítat trh v nějaké SW aplikaci a naopak AOS nějakého úspěšného diskrečního obchodníka může v reálném provozu selhávat. Nevím, jak jste přišel na to, že z 99.9% procent je nutná k vytvoření úspěšného AOS také předchozí úspěšná zkušenost v obchodování (asi si to prostě myslíte), ale pokud ano, tak můžete zároveň klidně vynechat tvrzení "nie je to podmienka" :-))

Podle mého názoru zkrátka to, co tvrdíte, neplatí. Nicméně to, že předchozí zkušenost s obchodováním se hodí, bude asi pravdivé, není to však podmínka nutná.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Jen tak si prochazim diskuzi a hledam jine tema, takze tuto moji poznamku berte jako zastavku u tematu ktery me zaujal :) Vzhledem k tomu, ze jsem se na VS zajimal o UI, expertni systemy a podobne zalezitosti urcene k nahrade lidskeho faktoru jakozto prvku nespolehliveho, dovolte mi se k tomu take vyjadrit. Je pravda, ze dnes existuje mnoho zpusobu vytvareni UI z nichz jeden z nejvice zminovanych je neuronova sit. Ve zkratce se jedna o moznost nejblizsiho priblizeni se chovani lidskeho mozku. Nicmene pri urcitem poctu vrstev se jiz z toho stava black box u ktereho nikdo nevi proc se to takhle naucilo. Navic se tezko podari vytvorit neuronovou sit blizkou lidskemu mozku. Zkratka lidsky mozek vzdycky bude mit neco navic (muzeme to nazvat edge). A ano, jsou dnes systemy schopne porazet lidske soupere ve hre typu riskuj, ale jedna se o uzce specializovany system zamereny na tuto uzkou oblast, navic jasne definovanou (jako ve filmu "Nekdo to rad horke" proste Marilyn Monroe hrala :), apod.). Trhy nejsou jasne definovane, jsou definovane asi jako pocasi. A ukazte mi stroje ktere vam presne dokazi urcit pocasi, vzdy je to s urcitou pravdepodobnosti. Nicmene pouzit tyto vysoce sofistikovane systemy na tvorbu predpovedi v trhu by byl zajimavy pocin :). Zkratka pokud zacinate, zacnete diskrecnim obchodovanim a ne tvorbou AOS na zaklade nactenych informaci, je to ztrata casu. Pokud jej preci jen chcete mit, naucte se trhy citit a sami pro sebe si presne definovat chovani trhu a az na zaklade toho vytvaret AOS. Ale stejne dle meho maji AOS smysl az s mnohem vyssim kapitalem, kdyz budu hledat zpusoby obchodovani s mnohem vyssi pravdepodobnosti zisku vykoupenou nizsim procentualnim ziskem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...