Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Vychodiska a prvni zjisteni zacatecnika


Doporučené příspěvky

Dobry den, zacnu trosku ze siroka. O komoditnich derivatech vim mnoho let a nekdy pred 6, 7 lety jsem na dovolene po precteni clanku v sobotni priloze Financial Times pochopil princip stoplossu, rizeni rizika a RRR - a dospel k nazoru, ze obchodovani komodit je neco jako, kdyz to reknu vulgarne, hrani skorapek, kde vsak narozdil od hazardu mam moznost se "protisazkou" pojistit proti tomu, ze kulicka bude jinde, nez v kalisku na ktery si vsadim - cili mohu nastavit system, kdy v sazce cena-bila (trh mym smerem-proti nemu) je moje uspesnost "trefeni se" nizsi nez 50% a presto vydelavam. Od te doby mi komodity lezi v hlave.

Dnes jsem v situaci, ze jsem vice mene zajisteny a bych rad opustil svuj obor podnikani, protoze uz mam plne zuby obchodu slozenych z tisicu dilcich ukonu, z nichz ovsem kazdy muze zasadne ovlivnit jeho uspesnost, dost zamestnancu kteri vidi svoji praci jako otravu od osmi do peti a k vlastnim chybam maji ten postoj, ze doufaji, ze si jich nikdo nevsimne, dost dodavatelu, jejichz motivace je za co nejmin inkasovat co nejvic a kdyz neplni dohody na 100% tak to resi omluvnymi usmevy a krcenim ramen.

Pokud bych s komoditami zacal naostro, tak bych rozhodne obchodoval pozicne, nenapada me jediny duvod proc to delat jinak. Loni v zime jsem si poridil TNT a zacal testovat uplne trivialni obchodni strategii zalozenou na 5:20 dvojitem klouzavem prumeru (a zatim velice, velice chabe snaze o pozorovani fraktalu), se SL kolem 5% predpokladaneho uctu. Postupne jsem zjistil, ze v nekterych trzich je tato strategie docela uspesna (soybeans, kava) jinde je uspena mene. V tech uspesnejsich se uspesnost vstupu pohybuje hezky a stabilne nad 50%.

Jednou veci jsem byl ale doslova sokovan. Kdyz jsem si cetl, ze velkym problemem pro zacinajiciho je prijmout ztraty a byl jsem si jisty, ze se mi to nemuze stat. Ale ouha, dokonce jsem mel jeste horsi sklony a to ono gamblerske: ted si prodelal, tak v dalsim kole si vic zariskuj, abys to dostal zpatky a vydelal neco navic, coz je cesta do pekla, ale skusit si to asi clovek musi. To, ze ani ja sem se tomuto nevyhnul me opravdu prekvapilo, ale nasel jsem vysvetleni. To co cloveka v tehle fazich drti neni financni ztrata, ale pocit neuspechu - ve svem oboru jsem zvykly na ztratove obchody, na to, ze se treba vynalozi velke castky a to vse jen proto, aby se clovek nakonec rozhodl obchod neuskutecnit, cely obchod muze zhatit sposta chyb, zavinenych, nezavinechy, takove ktere sly predem osetrit i takove, ktere zustavaly zcela zkryty, kazdopadne financni ztraty beru jako normalni soucast podnikani. To, co cloveka drti je dle meho nazoru pocit vlastniho neuspechu. Na komoditach je vynikajici to, ze clovek pripadny neuspech nemuze nikomu vycitat (pominu-li treba chybu brokera nebo vypadek pripojeni), muze za ne jen on sam, ale jak je videt, ani to vzdy nemusi byt totalni psychologickou vyhodou. Nicmene prinosne bylo i zjisteni, ze nejvice prodelku jsem realizoval tam, kde jsem nedodrzel svuj puvodni plan.

Moji primarni motivaci je to, ze povazuji komodity za sveho druhu krasne a proto, ze s nimi je spojene uceni se, studium, snaha se zlepsovat a stale vse zustava v mych rukou. Druha motivace je financni, ackoli si v zafnem pripade neplanuji, ze by me komodity zivily v tom smyslu, ze bych na nich byl zavisly, nicmene pripadne penize jsou jen plusem. Rozhodne ale nejsem v situaci lidi, co si komodity vyhledli jako zpusob obzivy a chteji se zbavit zavislosti na namezdni praci. Beru to tak, ze kdyz me budou bavit a nebudu prodelavat, tak to bude dobre, kdyz me budou bavit a budou relevantne vydelavat, tak je to vynikajici.. U sveho prvniho uctu samozrejme cekam, ze riziko, ze ho provarim existuje, co bude dal nedokazu ted rict:)

Zjistil, ze obchodovat jeden kontrakt pro me nema vyznam. Pripadne zisky (a ztraty) jsou ve vetsine pripadu nizsi, nez by me vubec motivovalo k nejake obchodni aktivite. Cili je jasne, ze uvazovat v rovine jednoho otevreneho kontraktu je nesmysl. Doposud jsem ale nenasel odpoved na otazku (protoze jsem tuto vec malo testoval), zda je lepsi mit otevrene kontrakty ve vice komoditach nebo nakupovat vice kontraktu jedne komodity. Je nasnade, ze divezifokace do vice komodit bude riziko zplostovat, tj. zmensovat v dlouhodobem prumeru jak zisky tak ztraty.Toto jsem napsal vcera, dnes v noci jsem zrousel taktiku s nakupem az sesti kontraktu na soju najednou a "pidalkovitym" posouvanim stoplossu a zisky dosahovaly k memu prijemnemu zjisteni velke stovky procent pri nikterak zavratnem poctu obchodu.

A proc to vubec pisu? Protoze doufam, ze si to precte nekdo pokrocilejsi, kdo byl kdysi ve stejne sitauci jako ja, a treba mi rekne, ze nektere moje predstavy jsou od zakladu nesmyslne a ja nebudu muset metodou pokus/omyl zjistovat jiz zjistene. Diky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,

Hned na zacatku upozornuji, ze nejsem zadny trader, jsem novacek jako jste Vy a svuj ochodni system teprve testuji. Nejsem tady na diskusich nejak zvlast aktivni, spis se snazim si odsud odnest, co muzu pouzit. Na vasem prispevku me zaujala jedna vec. Jestli tomu rozumim dobre, mate dobrou praci a jste trochu nerozhodnuty, jestli preskocit na tenhle business, a pokud ano, pak z co nejmensim dopadem na urcitou zivotni uroven, na kterou je clovek zvykly. V kazdem pripade ja tohle momentalne dost resim. Samozrejme pozicni obchodovani s vice kontrakty je reseni, pokud uz mate urcity obchodni plan.
U me to vypada asi tak, ze jsem si uvedomil, ze vypracovani si relativne spolehlive obchodni strategie (tzn. mit takovou jistotu, ze sve penize minimalne okamzite neprojedu) je v pozicnim obchodovani otazkou mnoha a mnoha obchodu (a mnoha mesicu az let sledovani jednoho/nekolika trhu). Historicka data nejak nemusim, mam zato ze trhy se meni a je lepe je sledovat aktualne den po dni.
Pro me jsou urcitym resenim trhy elektronicke s moznosti drzeni pozice napr. nekolik dni. Mnozstvi obchodu dava lepsi predstavu o trhu a vetsi moznosti testovat svuj system. Ale HLAVNE, dava mi to cas zaroven pracovat i obchodovat s pocitem, ze obe ty veci jsou pro me rovnocennou alternativou do budoucna.
Tak nevim, jestli Vam to neco reklo, je to pouze muj pohled na vec

Zdravim a preju uspesne pristi obchody

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Zdravím,

Do diskuze východiska a prvni zjištěni začatečníka,se da možná zařadit i můj problém.Jak se postupně pročítám serverem, zajímá mě obchodování s komoditami stále víc,ale vzhledem k tomu, že jsem 19ti letý student bez vetších přijmů, tak pro me mě vstupní kapitál typu 10 000USD představuje poněkud problém.....Zajímalo by mě jestli má smysl v tomto věku, s mými téměř žádnými zkušenostmi v jakémkoli obchodování (nepočítám hamburgery u McDonalda) a takřka zanedbatelnými příjmy, dále zkoušet hlouběji studovat toto podnikání?Jaké jsou možnosti v tomto odvětví pro podobné lidí jako jsem já ( např. pro studenty apod.)?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomo,

když si na brigádě vyděláte 3-5 tis. což při dnešním kurzu není zas tak moc, můžete začít taky (znám lidi, kteří jezdí např. sklízet ovoce do Itálie). Než vše nastudujete a otestujete, tak ty peníze budete mít. O to bych se nebál - zas tak rychle to nejde. ;)
Jinak burza tady byla a zřejmě i bude, takže tak jako běžné vzdělání se Vám určitě vyplatí i toto. Můžete klidně začít za 10 let. O to víc budete mít znalostí a zkušeností. Vše se tady dá trénovat neomezeně dlouho.
Ale pochybuju, že by se nenašlo finanční řešení a nebylo možné takovou částku sehnat. Spíš by chtělo určit priority. Místo např. koupě staršího auta si za nějakou dobu otevřete účet u brokera a auto si koupíte později, atd... Chce to jen něco obětovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomo:
například na forexu lze u některých brokerů začít s minimem už 200$ s takzvanými mikro- nebo dokonce nanoloty. Určitě to není na okamžité zbohatnutí, ale je to skvělý začátek "naživo" a lze přitom dodržovat i striktní moneymanagement s nízkými riziky. Jak píše bolija, i student si může na brigádách vydělat pár tisíc - dokonce při dnešních možnostech zahraničních brigád i víc, než například zaměstnaný otec rodiny, který se obvykle nemůže na léto sbalit a vyrazit třeba do Irska na jahody... :)
Pokud se tradingem chcete v budoucnu skutečně živit a nejste výjimečný génius, tak máte rozhodně alespoň rok času, než se o něm něco naučíte. A začnete-li za rok nebo za dva roky s vypilovaným obchodním systémem s pouhými 500$, je velmi reálné, že můžete mít do pěti let svůj první milión... :)
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomo!

Každopádně doporučuji "hlouběji studovat toto podnikání"! Jsem podobně mladý jako ty... obchodovat komodity v reálu jsem začal ve svých 22 s účtem 4800 USD. Dá se to v pohodě sehnat během roku, ovšem pokud člověk moc chce a má v hlavě jasno... Pokud zatím nemáš prvotní kapitál, vůbec nevadí. Dělej školu, sport, stíhej ženské :-), no a vydělávej a šetři postupně peníze a samozřejmě vzdělávej se...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...