Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Zdravím,

při mém studování manuálu jsem se pozastavil nad jedním malým detailem, který bych si rád ujasnil, a to v odstavci OPEN INTEREST. Zřejmě mi ještě dost není jasná provázanost obchodních operací na burzách, proto tento můj dotaz. V manuálu se tedy píše, že pokud chci vstoupit do long pozice, kontrakt mi prodá obchodník, který otevírá svou short pozici. Je mi jasné, že pokud je kupující, musí být i prodávající, ale nemohu např. já při vstupu do long pozice koupit kontrakt také od nějakého long obchodníka (a tím ho v počtu long vystřídat), který se svého kontraktu zbavuje a uzavírá tím svou pozici? Pokud bych pak chtěl svůj long uzavřít a prodat, pak by tu opět měli být dva zájemci - ten kdo chce otevřít long, nebo ten, kdo chce uzavřít short. Z manuálu mi to vyplynulo tak, že pro můj záměr otevřít long je tu pouze nabídka od short obchodníka a pro záměr uzavřít long je tu opět pouze jeden druh zájemce, a to o uzavření short pozice.

Asi tento můj dotaz není až tak podstatný, důležitá je velikost tohoto indikátoru, nicméně mě zajímají i detaily týkající se tohoto obchodování, takže budu vděčný za vysvětlení.

Díky,
Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Vejdys:
Pokud chcete někde být "long" tak budete (viz typy příkazů-market,limit,stoplimit, MOC,...) a z jaké či do jaké pozice se Vaším uspokojením v long dostává protistrana Vám může být opravdu jedno :-), protistranu Vaše pozice taky nezajímá protože má jistě co dělat sám se sebou :-))
ano, když prodávám svůj long tak:
-koupí jej kdo jde dál long
-ano, koupí jej i likvidovač svého shortu (nejdřív prodal, tak musí zpět koupit, jinak mu hrozí po expiraci mj.že bude muset dodat třeba jalovice někomu do stáje či bůček uzenáři :-(
úspěšné obchody,miciko

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky, potvrzuje se tak moje doměnka. Manuál je bezva, pouze některé vysvětelení některých případů jsou podána trochu...abych tak řekl, s nadhledem, takže méně zasvěcení (...nebo méně chápaví?...jako např. já) někdy trochu tápou. Nicméně, god bless jeho autorům:)

M.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

Dobrý den,

nechápu následující..

---
Cituji z manuálu: Zkusme si nyní vše vysvětlit na jednoduchém, konkrétním příkladu. Řekněme, že dne 1. listopadu vstoupíte do trhu XY. V tento den má trh před otevřením hodnotu open interest 10 000. To znamená, že před otevřením trhu existuje celkem 10 000 otevřených kontraktů, které byly otevřeny v některých z předešlých dnů a drženy tak minimálně přes jednu, pravděpodobně ale mnohem více nocí.
Nyní řekněme, že během 1. listopadu budete jeden jediný spekulant, který v tento den bude trh XY obchodovat. Nakoupíte tedy například 10 kontraktů. Jelikož jste nakoupil 10 kontraktů, znamená to, že někdo vám musel oněch 10 kontraktů prodat. V momentě, kdy se tento obchod uskuteční stoupne tedy hodnota open interest z 10 000 na 10 010, přičemž hodnota 10 o kterou se původní OI navýšilo je tvořena 10 vašimi kontrakty long a současně10 short kontrakty obchodníka, který vám kontrakty prodal (pro každého kupujícího musí existovat prodávající a naopak). Pokud pak svých 10 long kontraktů uzavřete a kupující, který bude od vás tyto kontrakty kupovat bude zároveň s jejich pomocí uzavírat své short pozice, pak se vrátí hodnota OI zpět na 10 000. Pokud však budete držet své dlouhé pozice přes noc, zůstane open interest na hodnotě 10 010 minimálně do otevření následujícího obchodního dne.

---
Jak je tomu v momentě, kdy svých 10 dříve koupených kontraktů prodávám , ale kupuje je někdo, kdo tím pozici neuzavírá, ale otevírá? - Protože pak já svoji pozici uzavřu ale on otevře a když má být oi short i long, tak nevím, jak se toto bere..?

A jak je to úplně na začátku - třeba první obchodní den? To jsou jen potencionální prodejci a když pak někdo koupí, tak vzrůstá oi?

Děkuji mnohokrát za objasnění.
:-)

Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Jean-Pirre a dalším,

vážený pane kolego,
omlouvám se, že musím takto reagovat a příspěvky zasílám velice málo, ale zeptám se prvně: proč se vlasně zajímáte o komodity?? chcete zkoumat, jak funguje burza, nebo ZKUSIT vydělat peníze??
jestli chcete vědět, jak funguje burza, prosím, hloubejte nad tím, kdo vám prodá kontrakty, možná jednou zjistíte i skutečné jméno toho daného obbchodníka a můžete s ním na kafe ale v tomto případě to bude tak za deset, možná dvacet let.
jestli ale chcete ZKUSIT vydělat peníze, zapomeňte na tyto, s prominutím, kraviny, a věnujte se podstatnému, tj. paper tradingu. Technické analýze, jak pracují indikátory a podobně.
Kdo vám na burze prodá, nebo koupí od vás kontrakt a jaký má důvod, je úplně fuk. Vás pouze zajímá, kam to půjde, jestli vyděláte, nebo ztratíte a kolik. Nic míň, nic víc. K určení směru slouží technická analýza, k tomu, aby jste prodělal málo, když jde trh proti vám, slouží stop los. To je vše. O tom obchodování je. A PODSTATNÉ je, skutečně DŮSLEDNĚ dodržovat MMM a trénovat psychiku. V tom tkví podstata úspěchu. Jak už tady bylo mnohokráte probráno, na trzích se hodnota netvoří, pouze se peníze přelévají od neúspěšných do kapes těch úspěšnějších.
Jestli tedy mohu poradit vám, i ostatním hloubavcům, chcete-li se zařadit mezi těch 20% vyvolených, co vydělávají (a to je sakra těžká práce), přestaňte se zabývat takovými kravinami, přečtěte si manuál několikrát, projděte si diskuzi, kde je naprosto vše popsane, ale HLAVNĚ!! trénujte.
Vkomoditách jsou tisíce traderů, kteří obchodují mnoho let. Myslíte, že je zajímá, kdo otevírá kontrakt?? Vůbec ne, ti jen čekají na to, až přijde nějaký nový "obchodník", aby ho mohli oškubat. A pouze na vás je, aby jste to nebyl vy.
Omlouvám se, že takto reaguji, před rokem a půl jsem byl rovněž na začátku a na komodity jsem koukal s otevřenou pusou, ale musím smutně konstatovat, že tento server je stále více zahlcen takovýmto nepodstatným balastem a důležité jde po vedlejší cestě. Možná je to tím, že ti úspěšní mají spoustu práce na ladění svých systémů a mladí si zvykli, že na tomto serveru se vždy najde někdo, kdo poradí. Ale PORADÍ.
Čas obchodníka je velice vzácný, i když se to nezdá. Proto vás žádám, zamyslete se nejprve nad sebou a svým dotazem, jestli je důležitý, nebo není. I to nakonec svědčí o zralých úvahách a rozumu.
Mnoho obchodních úspěchů přeje hrabal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,

Mam pocit, ze niekto je nabruseny na podla mojho nazoru normalnu otazku cloveka co chce pochopit ako nieco funguje. jean - pirre OI je ako ste uviedol pocet otvorenych pozicii, avsak ked kupite tych 10 kontraktov to znamena ze Vam ich niekto predal, to znamena ze OI nenarastlo o 10 ale iba to ze volume je 10, alebo sa zvacsilo o 10. dufam ze je to zrozumitelne

lopo

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

To: hrabal

uznávám, že na Vaší výtce je něco pravdy. Na druhou stranu, rád bych Vám vysvětlil, že moje touha pochopit správně funkci OI vyplývá z toho, že je obsažen v mojí obchodní strategii. Rád bych se zeptal: Jak mám používat něco, čemu nerozumím?
Rád bych též odpověděl na Vaši otázku, proč se zajímám o komodity: Zajímám se o ně proto, abych se něco nového naučil a vydělal peníze. A ano, chci i zkoumat, jak funguje burza, abych mohl lépe obchodovat. Chci těmto věcem dobře porozumět, ale věnuji se též papertradingu, backtestingu a dalším věcem.

Závěrem bych řekl asi toto: pokud máte problém s těmito dotazy Vy osobně, prostě na ně neodpovídejte. A pokud tímto obtěžuji provozovatele tohoto serveru, stačí říct.

To lopo: díky


Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Jean-Pierre
take it easy. kazdy novacek je tady vitan a pokrocilejsi radi pomohou. nekdy nekdo proste prestreli. co muzu doporucit vsem novackum je se naucit pouzivat search. jinak vasi otazce rozumim, taky jako novacek jsem tomu celemu molochu chtel porozumet ale to proste nejde. stale ted se ucim, hlavne od mych americkych kolegu, jak funguje burza, datove toky, pronajimani mist na burze atd. to vse prijde casem

tak uspesne obchody a nekdy treba na nejakem setkani

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
já tomu rozumím takto: Když koupíte 10 kontraktů (a nejste již v short pozici, tedy neuzavíráte nákupem svou pozici) open interest vzroste o 10 jen v tom případě, že protistrana (prodávající) vstupuje také nově do short pozice (a není již v long pozici, tedy neuzavírá prodejem svou pozici a neopouští trh) . Pokud ale protistrana (prodávající) prodejem uzavírá svou pozici, výsledný OI se nezmění.
Pokud byste byl již v short pozici a svým nákupem tak svou pozici uzavíral, pak když obdobně činí protistrana (prodávající), která prodejem též svou pozici uzavírá, pak OI o 10 poklesne.
Jestli se pletu, budu rád, když mne zkušenější opraví.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...