Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

otázka k paper_tradingu


Doporučené příspěvky

Dobry den

Komoditam sa venujem cca.5 mesiacov. Pred tyzdnom som zacal s paper_tradingom a neviem si vypocitat zisk/stratu.
Ako na to? Napr: Vstupil som do kratkej pozicie (cukor_oktober). Na zaciatku bola jeho cena 14,04 a na konci 13,36 usd. Teraz ako mam vypocitat zisk na jeden kontrakt(112,000 libier)? Kolko cukru pripada na hodnoty14,04 alebo 13,36 ?
Za vasu pomoc vopred dakujem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pheo tebe zajímá hodnota jednoho bodu cukru. S tou se potom dál počítá. U cukru je to 1120 USD za plný bod.
To si zjistíte např na stránkách burzy. Vstoupil jste do krátké pozice za cenu 14,04 a vystoupil za 13,36. Tedy jste nejdříve prodal pak koupil. 14,04-13,36=0,68*1120=761,6 je tvůj zisk.
ještě k informacím o kontraktu pro snažší počítání. Je dobré si spočítat (bývá i uvedena) cenu za tick - tzn nejmenší pohyb. V tomto případě je to 0,01, tedy 11,20 za tick. Tvoje cena se pohla o 68 ticků tedy 68*11,2.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Pheo,
toto je trošku nesprávný pohled na věc. Zapomeňte na to, že hodnoty na grafech jsou přímo v USD. Jde jen o jisté body. Takže Vaše interpretace by měla být, že jste koupil X kontraktů cukru za 14,04 a prodal za 13,36. To znamená, že Váš profit při short pozici, případně ztráta při long je 0,68 bodu na jeden kontrakt. Tato hodnota se následně přepočítá na dolary podle toho o kolik dolarů je na jeden bod a vynásobena počtem kontraktů. Přiznám se, že cukr nesleduji, takže tu hodnotu bodu z hlavy netuším. Mohu Vám ji snadno najít, ale pro Vás stejně bude lepší se kouknout přímo na stránky burzy, kde tyto informace snadno získáte.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 years later...

To hepe04:

té otázce nějak nerozumím. Chtělo by jí to více specifikovat... Druhý důvod proč tomu nerozumím je, že nechápu její podstatu. Paper by měl člověk začít až toho má mnoho zbacktestováno. Na základě kvalitních backtestů si vytvoří sobě na míru osobní obchodní plán, který roste právě ze zkušeností z backtestů. Pokud takovýto plán máte, pak podle něj dělejte paper trading. Vše co byste k paperu potřeboval by mělo být součástí obchodního plánu... Samozřejmě při praperu, který je mnohem pomalejší než backtest, přijdete na další krásně věci, které opět zbacktestujte a dejte do obchodního plánu, ale zde již jde jen o malé nuance. Paper není, nebo neměla by být, podle mě, nic jiného, než stejná procedura jako live obchodvání, akorát s fiktivními penězi. Tz. exekuce dle plánu, MM dle plánu, psychika dle plánu, atd atd...

Tak snad jsem poradil. Pokud jsem správně nepochopil dotaz, tak ho prosím více rozveďte. Ať se daří.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Unlimited:

opravdu se omlouvám za dosti blbě položenou otázku.
Zbacktestováno mám deset měsícu, což asi není nic moc ale už mám nějaký náčrt obchodního plánu, tak si myslím, že bych mohl zkusit další krok. Samozřejmě zjišt'ují, že to není žádná sranda, co se týče, jak lehce přijít o peníze. Emoce dokážou působít už i BT, natož u live obchodování. Potřebuji už zkoušet vstupy a hlavně výstupy při pohubujících se grafech, no prostě jít dále.
Ale právě potřebuji poradit jak a co provést abych mohl ten paper trading zkoušet.

Díky za odpověd' a přispěvek k mému dotazu.
Ten Váš slogan je opravdu perfektní, přímo skvělý (tu)

hepe

Link to comment
Sdílet pomocí služby

hepe04,
pokud máš systém, který ti dává nějaké výsledky v backtestu a si s nimi spokojeny, tak ted si sežeň živá data a zkus papertrading ... buď Sierra Chart + účet u brokera (IB, OEC, ...) nebo zde populární Ninja Trader + Zen-Fire data (nejspíš pořád zdarma, článků a příspěvků je tady dost) a zkus si vše na pravé straně grafu, udělej si plán, jak dlouho to pojedeš a jaký výsledky čekáš .. dodržení plánu, měsíční target, počet obchodů atd.. pak to vyhodnoť a uvidíš .. myslím, že dál už budeš vědět :)

btw: pokud ti působí psychika už na backtestu, tak asi něco nebude v pořádku .. jinak paper neslouží jakkoli k tréninku psychiky, ale pouze k exekuci plánu .. psychika nastupuje až s reálnými penězi

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To hepe04:

Myslím, že jen náčrt obchodního plánu nestačí. Obchodní plán je něco co vydělává peníze, sama podstata věci, co není v plánu, jako by neexistovalo. Co se týče zkoušení vstupů a výstupů, ty by měly být již jasné z backtestu? 10 měsíců je slušný vzorek dat na backtest, ale těch backtestů by mělo být více, minimální tz. hrubý backtest a pak jemný a něco jako finální. Koukněte třeba sem: www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/jak-spravne-backtestovat-finwin.html

Co vše by mělo být v obchodní plánu, koukněte třeba sem: www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/jak-na-obchodni-plan.html

Samozřejmě je zde celá řada článků. Takže pokud nemáte opravdu precizní obchodní plán, kterému věříte, který je zleva zprava podložen backtesty, tak se raději do žádného paperu nepouštějte. Samozřejmě je možné paper pojmout trochu lehčeji a dělat něco jako paper-backtest, ale to to časově více náročné, data sbíráte v reálném čase... Ale až budete mít obchodní plán, zkuste přesně podle něj udělat ten samý backtest jaký máte hotový nyní a uvidíte co to udělá s equity ;-) Pokud je obchodní plán dobrý, tak zřejmě klesne celkový počet obchodů a zvýší se výnosnost. Tím se utvrdíte, že na to jdete správnou cestou a můžete se pomalu pustit do paper, kde by cílem mělo být dosahovaní podobných výsledků jako v backtestu.

Jinak technicky je paper stejný jako live. Sedíte u počítače ve správnou dobu, jste napojený na poskytovatele dat a exekuujete příkazy dle obchodního plánu na demo účtu. Vedete si obchodní deník, zpětně konzultujete obchody sám v sobě zda-li jsou dle obchodního plánu a zda-li odpovídají backtestům.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Oběma díky za radu,

jak to tak sleduji, tak si připadám pořád na začátku, což samozřejmě jsem.
S tou psychikou to není tak strašné, nevím jak jste backtestovali vy ale já posouvám každou svíčku a trochu tak simuluji trh, s tím, že nevím jak bude vypadat další svíčka. Nejsem si jist jestli je toto správny postup BT.
Odkazy si určitě pročtu, díky za ně.

Přijemný víkend hepe


Link to comment
Sdílet pomocí služby

to unlimited :

tak odkazy jsem si pročetl a samozřejmě spousta dalších a dalších infotmací.
Ale hned v prvním odkaze " Jak správně backtestovat obchodní systém FinWin" , je psáno o hrubém BT a vyzkoušení si time fremu na živých datech, jak se s tím daným time fremem budeš cítit adt. A to je to o co se mi jedná, chci si vyzkoušet jak to vypadá když se ty trhy hýbou, jaký z toho budu mít pocit no prostě pustit a sledovat a na tomto pohybujícím se trhu se asi dělá PT, nebo se pletu?

Začínám se v tom motat :
BT - znamená pozorování trhu na historických grafech, grafy jsou nepohyblivé a vymýšlím obchodní systém.
Toto si myslím, že mi jasné, snad.

PT - znamená simulované obchodování již v realném čase ale nikoliv s reálnými penězi.
To znamená,že si musím založit účet u IB, který mi poskytne za nějaký fin.obnos tyto data?

Myslím si, že pokud mám BT za deset měsíců a sepsaný obchodní plán, mněl bych přistoupit k fázi PT a zkoušet tento plán na pohybujícím se trhu a snažit se vychytávat další chyby.

Možná to jsou přiblblé dotazy na které se odpovědí zdají byt jednoduché ale z mé strany těch přiblblých dotazů bude určítě více. Budu a jsem rád za každou radu
hepe04

Link to comment
Sdílet pomocí služby

hepe04: aha, už rozumím kam se chcete vydat. Tak rozhodně zatím není potřeba zakládat jiný než demo účet u nějako brokera. Ostatně, odkud jste měl data na backtest? Zde nebyla možnost pozorovat grafy v reálném čase? A jaký používáte software? Já mohu doporučit jen to, co sám používám a to NinjaTrader a data zen-fire. Tady na finančníku je mnoho videotutoriálů jak zacházet s tímto softem, jak se napojit na živá data atd atd.
Odkazy:
www.financnik.cz/komodity/recenze-sw/ninjatrader-zenfire.html
pokud by nefungoval zenfire, je potreba se zaregistrovat napr. na demo ucet u mirusfutures brokera. Vysledek budes stejny. Moznost pouzivat program neomezene dlouho a stahovat realna a historicka data cca 45 dni.
At se dari.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Absolutne zakladna otazka k backtestingu, ako ho robite? Je mi jasne ze vystupy idu do logu v excelu,ale ako doslova robit ten back testing? Stiahnete si realne hist. data (napr ja pouzivam NJ+ZenFire) a date si playback, kde vlastne aplikujete OS? Alebo ako na ten back test? Vytlacit si grafy 2 roky do zadu zakryt si ich papierom a ist zlavadoprava a snazit sa predpovedat vyvoj? Cital som hladal som, neviem to najst. Vdaka.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...