Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Zaujali ma tieto webstránky (však málokto je tak striedmy, že je ľahostajný k črtajúcim sa perspektívam závratného zbohatnutia) a tak si ich čítam a študujem, až dôjdem na vzorčeky (čo je moja obľúbená téma), konkrétne na EXPECTANCY v článku "Jak se v komoditách vydělávají peníze II". A moja skromná otázka je: Načo počítate nejaké formuly, keď ich aj tak zle chápate? (Aspoň je to zmätečne vyložené).
Vychádzajúc z informácií v predmetnom článku, pozrime sa na to trochu bližšie:
1.) Expectancy je že vraj "Kolik v pruměru získame na každý dolar, který riskujeme". (Dolár, ktorý riskujeme som - tak ako mnoho iných vecí - pochopil z kontextu, že je to dolár, ktorý stratím. Dolár, ktorý riskujem samozrejme ešte nemusím stratiť. A pravdupovediac, ja si tak v tomto okamihu myslím, stratiť sa dá aj to, čo neriskujem). Toto trvdenie však nie je pravda podľa formuly, ktorá je tam uvedená. Podľa nej je to priemerný zisk na jeden obchod (akýkoľvek, t.j. ziskové i stratové obchody spolu). Pritom priemerná strata na jeden obchod je 0,45*2 = 0,9 USD. Čiže keď chceme vypočítať čistý zisk na jeden stratený dolár, tak musím danú rovnicu vydeliť jej druhým členom, t.j. 0,45*2, a v takom prípade mi to vyjde 0,71 USD. Inak sa formula dá premeniť na
EXPECTANCY = Pravdepodobnosť úspešnosti * pomer zisku na strate - 1
kde pravdepodobnosť úspešnosti = počet ziskových obchodov / počet stratových obchodov , t.j. je to šanca obchodníkoveho správneho odhadu trhového vývoja k nesprávnemu
pomer zisku na strate = priemerný zisk na jeden ziskový obchod / priemerná strata na jeden stratový obchod

2.) Snáď trochu rozmýľania by Vás doviedlo k vyhnutiu sa zrejmých chýb:
"Priemerný zisk na obchod" vo formuly máte asi na mysli priemerný zisk na jeden ziskový obchod a "priemernú stratu na obchod" asi priemernú stratu na stratový obchod. Pokiaľ myslíte skutočne zisk, resp. stratu na obchod, tak vám z toho výjde maďarský guláš, čo samozrejme nie je na prekážku túto formulu počítať a dokonca aj veriť jej gulášovým výsledkom a napriek tomu všetkému byť úspešným obchodníkom. Len zostáva otázka: Načo vôbec ju počítate?

Niekedy inokedy možno ešte niečo napíšem o tej formule, ale teším sa na Kellyho formulu a najmä pochopenie jej miesta v systéme, ktorý je na týchto stránkach vylíčený a jak ho ja postupne svojím skromným chápaním ponímam. A odpustite mi prosím moju trúfalosť kriticky sa vyjadriť k Vášmu článku.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

des_Grieux,

uz som tu videl niekde na fore podobnu otazku a par odpovedi ktore expectancy este viac zamotali :)
Samozrejme, mas pravdu, ta formula je v principe nepochopena a ludia sa nad tym nezamyslaju, kopiruju jeden od druheho. Popularizator tohto vzorca je p. Van K. Tharp a odvodzuje ju na strane 138 svojej knihy Trade your way to financial freedom (Expectancy = (PW*AW) less (PL*AL)) na priklade fiktivnej hry kde AW a AL su rovne 1.
Po tuto strano sa asi dostalo par ludi, ktori tento vzorcek v tomto zneni prekopirovali na web stranky s textom "kolko priemerne ziskame na riskovany dolar" a dalej sa nad tym nezamyslali. Ak by citali dalej tak by sa dozvedeli ze v trhoch je to totozne s priemernym obchodom a musia delit priemernym stratovym obchodom.

Spravna formula na expectancy je:
Expectancy = (PW*AW - (1-PW)*AL) / AL
zjednodusene:
Expectancy = CISTY PROFIT / POCET OBCHODOV / PRIEMERNY STRATOVY OBCHOD

Zdanlivo mala zmena, ale principialne je to diametralne odlisny index. Inak ma naozaj fascinuje ze na webe som ju spravne napisanu videl myslim len raz. Rozsireny nespravny vzorec samozrejme nedava zmysel, pokial ovsem nehrame gulicky kde biela = $1 a cierna -$1.

Nelo

ps: ironiu som pouzil preto, ze ma irituje ked niekto masovo zavadza, aj ked v kutiku duse ma to tesi, lebo aj vdaka dezinformaciam 90%+ ludi v trhoch preraba

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

Dobrý den Nelo,

Jsem rád, že se tady tvůj příspěvek objevil. Několikrát jsem na netu hledal vysvětlení a protože jsem nenašel nic co by tento běžný vzorec pro "expectancy" vysvětlilo musel jsem to udělat sám.

1) Expectancy = (PW*AW - (1-PW)*AL):
- tato varianta nám říká kolik můžeme očekávat od každého dalšího obchodu, ale už nám nic neříká o poměru na riskovaný dolar

2) Expectancy = (PW*AW - (1-PW)*AL) / AL:
- tato varianta podělená průměrnou ztrátou ( v dolarech, bodech...) nám potom již dá konkrétní číslo o risku na jeden dolar, bod, atd...Možná ještě bych uvedl, že pokud se obchoduje s fixním SL, je pak zpravidla AL= stoploss

Abych uvedl malý příklad pro ilustraci: Mám např obchodní systém, který mi přináší podle 1) na každý obchod 0,5 bodu /např. pro ER2 je to 50usd) a tento systém obchoduji s pevným SL=1bod. Dám-li toto do poměru podle 2) dostávám hodnotu 0,5 tj. pro 0,5 bodu očekávaného zisku riskuji 1 bod. Zamyslíme-li se nad tímto, určitě by bylo lepší mít obchodní systém s očekáváním na každý obchod nad velikost průměrné ztráty (stoplossu).
Samozřejmě, kladná expectancy pro každý obchod je stěžejní a čím větší tím lepší.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 10 months later...

Dobrý den,
vidím, že tímto příspěvkem toto vlákno oživím. Chtěl bych se zeptat, jestli můj výpočet očekávání je správný. Nejak si mi totiž nepozdává. Pravděpodobnost úspěchu systému mám 64%, ztráta tím pádem 36%. kdzž jsem si spočetl průměrný zisk na obchod, vyšlo mi 527,50Kč a průměrnou ztrátu na 416Kč.
Tím pádem mi expectancy vyšlo kladné, ale hodnota 149,76. To se mi zdá prostě takové divné. mám to chápat tak, že za jednu ztracenou korunu mi stejně v budoucnu přibude 150Kč, tak jak je uvedeno v článku?
Děkuji za rekce.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

TO: luk.popelka
DOBRÝ DEN!
Z Vašich uvedených údajů my vyplynulo úplně jiné číslo.Hodnota 149,76 je trochu jiná hodnota.Počítejte tedy prosím
se mnou znovu.
Vzorec je velmi jednoduchý:
Průmerný zisk (527,5) krát pravděpodobnost zisku (0,64).Výsledek 337,6
Průměrná ztráta (416) krát Pravděpodobnost ztráty (,36) Výsledek 149,8 (nebo přesně 149,76)
Zisk (37,6) děleno ztráta (149,8)
Výsledek 2,25... říka: Vydeláváte 2,25 koruny na každou prodělanou korunu.
Už je to lepší číslo?
Doufám,že je to to,co jste hledal.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdeňku, děkuji Vám za výpočet. Takže E se vypočítává jako podíl? 337,6/149,76=2,25.

Já jsem vzcházel z tohoto článku www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/jak-se-v-komoditach-vydelavaji-penize-II.html

kde je napsáno mínus. Tzn. 337,6-149,76=187,84. Omlouvám se za 149,76, co jsem psal ve výše uvedeném příspěvku. Takže v článku je výpočet uveden chybně?
Děkuji

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,
osobně pro určení Expectancy (tj. dlouhodobé očekávání výnosů na 1 obchod), používám vzorec, který jsem našel tady na fóru, myslím, že ho uváděl Ron, v diskuzi o Kellyho formuli:

SE= W% . W – (1 – W%) . L ,
W% .. % ziskových obchodů
W .. průměrný zisk na obchod
L ... průměrná ztráta na obchod,

a když použiji vaše údaje, tak mi vyjde SE=187,80 Kč

nebo kratší variantu: SE=(SW-SL)/n
SW ... suma všech zisků
SL .. suma všech ztrát
n ... počet obchodů

ať se daří,

Míra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě mě napadlo, že toto číslo vyšlo stejně jako můj RRR, který je 1:2,25. Když se nad tím zamyslím, tak RRR je vlastně risk vůči zisku, tzn. že vždy můj potenciál zisku je 2,25krát větší než na jednotku risku. Tím mi z toho vychází, že E by měla vycházet stejně jako RRR. To ale pak nechápu proč se vůbec počítá. A nebo už se v tom motám...
Já jsem s tík výsledkem spokojen. 2,25 není vůbec špatné číslo. Teda spoň já si myslím

Link to comment
Sdílet pomocí služby

TO mira_k:

Ano a jsme zase u těch zmiňovaných 187,84. Takže teď opravdu nevím. Mám rád ve věcech pořádek a teď opravdu netuším. Tímto vzorcem vyjde stejné číslo, jaké jsem vypočetl podle vzorečku již zmiňovaného článku. 2,25 mi připadne reálné a k pochopení, ale jak si mám vysvětlit tedy těch 187,84 netuším.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

TO: luk.popelka
Plně uznávám svou chybu,za níž se Vám i všem ostatním omlouvám a uvádím vše na pravou míru.
1. RRR= 2.25 USD
2. EXPECTANCY = 187,84 na obchod
3. Omluvte prosím roztržitost profesora.

ad 1:
Touto hodnotou rozumějte PRŮMĚRNOU VELIKOST ZISKU,kterou získáte na jednotku ZTRÁTY.
Za každý prodělaný 1 USD vyděláte 2,25 USD nazpět.
ad 2.
Touto hodnotou rozumějte PRŮMĚRNOU VELIKOST ZISKU,kterou získáte na jeden OBCHOD.
Na každém obchodě vzděláte průměrně 187,84 USD zisku.
ad 3.
Každý správný profesor se pozná podle toho,že je velmi roztržitý,pořád něco zapomíná.
Proto musí mít své asistenty,které yapomíná náležitě ocenit.

JEŠTĚ JEDNOU SE OMLOUVÁM!
P.S. Jestli je zas něco blbě vyhodím hlavního asistenta.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdeňku, už je mi to vše jasné. Z Vašeho posledního příspěvku jsem to dobře pochopil. Je důležité mít v tom pořádek, teda aspoň pro mě. Jen v mém případě to nejsou $, ale Kč. Mám zatím malý stav účtu a obchoduji jen 0,1lot. Logicky mi tedy vyplývá, že čím větší počet lotů budu obchodovat, tím větší bude E, neboli průměrný zisk na jeden obchod. Když tedy teď při 0,1lotu vychází průměrná velikost zisku 188Kč, tak při 0,2lotech to bude již 376Kč atd. A jsme u té pravdy, že rím více obchodovaných lotů, tím větší zisk. Ale tím pádem i větší stav účtu rovnocený k počtu obchodovaných lotů, tak aby se dodržely pravidla MM, max. risku na obchod apod.
Děkuji moc všem kdo do této diskuze přispěl,pomohlo mi to.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


luk.popelka,

Najlepšie, ak si dáš vyhľadať príspevky od Rona, alebo si prejdi hlavne vlákna Moneymanagement, MONEY-MANAGEMENT - inak neviem, prečo sú tieto vlákna s rovnakým názvom dve...a ešte PT (position sizing)...

napr.:

www.financnik.cz/forum/read.php?13,5102,28981#msg-28981

www.financnik.cz/forum/read.php?2,28869,29617#msg-29617

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...