Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Proč obchodovat raději algoritmicky a jak jednoduše na to? [1]

    Po mé sobotní přednášce na konferenci ShowFx jsem měl možnost si s řadou z vás povídat o dnešních profitabilních obchodních taktikách a hodně jsme diskutovali o mechanickém algo obchodování. Trhy se opravdu mění, a tak bych rád některé argumenty, proč se orientuji tímto směrem, zaznamenal i na web. Spolu s tipy, jak konkrétně začít.

       Vizualizace algoritmického obchodování - spolupráce robota a tradera.
    Foto (c)depositphotos.com  

    Co si představit pod pojmem algoritmické obchodování?

    Pojem je velmi široký. Sám jej používám v momentě, kdy mám na mysli strategie, které jsou 100% mechanické a jednoduše backtestovatelné pomocí počítačů (do kterých nadefinujeme pravidla systému). V nejvyšší podobě jsou strategie počítači také obchodovány (ale není to podmínka – viz dále). Protipól algoritmických strategií jsou tzv. diskréční systémy, kdy trader volněji následuje pravidla systému a kombinuje je s vlastním zvážením situace v trhu (a obchody zadává ručně).

    Proč převádím své obchodování na algoritmické a proč byste o tom měli uvažovat také?

    Sám jsem přes patnáct let obchodoval diskréčně. Postupně chci ale tuto cestu zcela opustit a peníze na burze vydělávat jen algoritmicky. Samozřejmě mé důvody nemusí platit pro vás. Určitě je možné dále obchodovat diskréčně. Pokud ale s burzou začínáte, tak je dobré zvažovat pro a proti jednotlivých směrů, ve kterých se samozřejmě spousta know-how prolíná. Jde tak spíše o zvolený úhel pohledu. Zde jsou mé hlavní důvody, proč se poslední roky algo obchodování věnuji tak intenzivně:

    Trhy se mění stále rychleji.
    Z pohledu začínajících obchodníků toto nemusí být tak zřejmé, ale je to realita. Mění se spousta věcí. HFT ovlivňují, jak se trhy chovají na mikroúrovni, moderní a rychlé počítače mění i dlouhodobě zajeté tendence tím, jak postupně pomocí dataminingu arbitrážují jednotlivé dříve fungující „edge“. Není to tak, že by „nic nefungovalo“, ale obchodník se musí rychleji přizpůsobovat a hledat nové výhody. Což znamená hodně výzkumu a neustálá adaptace. A to je u diskréčního obchodování náročné. Zejména s výhledem, že se vše bude bezesporu ještě zrychlovat. Pokud máte představu, že se na určitém timeframe „naučíte“ obchodovat nějaký např. cenový pattern a ten tam zůstane navěky, tak je to typický omyl začátečníka podpořený jen tím, kdo za peníze učí podobný pattern hledat. Zejména, budete-li obchodovat likvidnější trhy, kam se dají umísťovat větší peníze. Je jen otázka relativně krátké doby, než pattern začnou obchodovat počítače hedgových fondů a je po edge... (což se patrně stalo již před lety tak i tak).

    Algo systémy jsou mnohem flexibilnější.
    V souvislosti s předchozím odstavcem samozřejmě platí, že výhody mizí i v algoritmicky obchodovaných systémech. Lze je ale mnohem snáze nahrazovat. Moderně navržená struktura algo systému by měla být modulární. Měla by být oddělena například funkce pro „vstupy a výstupy“, risk management, obchodované trhy (a position sizing) atd. Obchodník tak sice také musí hledat další výhody, ale jejich aplikace do trhů po otestování už je triviální.

    Algo systémy lze lépe diverzifikovat.
    Pro mě jeden z hlavních důvodů, proč jsem nakonec směru algo obchodování dal svoji plnou pozornost. Tím, jak se trhy mění a současně je v nich mnohem více sil automaticky vyhledávajících „edge“, nejsou obchodované výhody tak stabilní jako dříve. V systémech se zvyšují období, kdy systémy vydělávají a kdy stagnují. Přitom se s tím často nedá nic dělat a je třeba dané období „přetrpět“. Typickou ukázkou je equity z mého live účtu jedné strategie vyučované v základním kurzu (viz equity uprostřed stránky), kdy equity nejprve rostla, pak šla pár měsíců do strany a následně opět rostla k zajímavému zhodnocení (uvedená equity je zcela bez páky). Pochopitelně se můžeme snažit systémy „upravovat za chodu“, ale všichni víme, jak toto končí. Nebo prostě obchodovat více přístupů najednou tak, aby se vzájemně doplňovaly. Plus samozřejmě diverzifikace dobře funguje i zapojením dalších trhů. Což je mnohem snazší pomocí algoritmů.

    Know-how lze využít efektivněji.
    V tradingu bychom měli vždy myslet na čas strávený s trhy. Osobně se trhům věnuji právě proto, abych získal při dostatečné „výplatě“ více volného času. A bohužel tam, kde v některých směrech stačila pro krásný profit v diskréčmím obchodování hodina denně, je dnes třeba na příležitost čekat déle. A k tomu je ještě samozřejmě potřeba počítat i s časem věnovaném dalšímu výzkumu a zažíváním nových aktualizovaných strategií.

    V algoritmickém obchodování je také nutné věnovat čas výzkumu (stejně jako v diskréčním obchodováním), ale pokud již mám hotovou technologickou stránku autotraderu, nemusím se strategií trávit další čas jejím sledováním. V tomto je úspora času neskutečná. Navíc i výzkum nových přístupů bývá rychlejší. Nový systém vzniká často na základě nějakého neotřelého nápadu, který mohu získat třeba při sportu. Otestování a implementace už pak bývá otázka velmi krátké doby.

    Algo obchodování lze dělat více týmově.
    Poslední roky jsem měl možnost nahlédnout pod pokličku obchodníků spravujících úspěšně i hodně velké účty a uvědomil jsem si další důležitý fakt. Komplexnost trhů narůstá a jednotliví obchodníci to mají čím dál těžší. Je to podobné jako v podnikání. Určitě lze uspět jako sólo živnostník, ale hodně bohatí a úspěšní podnikatelé těží zejména z práce týmů, kde se výsledky práce určitým způsobem násobí a těžit z nich mohou nakonec i jednotliví členové týmu.

    U algoritmického obchodování lze na úkolech pracovat v týmu mnohem snáze než v diskréčním obchodování, které je hodně solitérní záležitostí. To je v dnešní době velmi silný argument.

    Algoritmy lze vydělávat mnohem více peněz.
    Začínající tradeři mívají o tradingu naivní představy. Přečtou si historickou knihu, kde se někomu se štěstím podařilo před 30 lety jeden rok proměnit pár tisíc dolarů do milionu a mají pocit, že právě o tom trading je. Bohužel není. Jistě, můžete mít štěstí a něco podobného zopakovat i dnes, ale je to podobné, jako vyhrát v loterii. Prostě je to o ohromném štěstí „být se správným nástrojem na správném místě“ a rozhodně to není opakovatelné. Trading je z mého pohledu nejlepší podnikání na světě, ale je třeba jej pochopit. Určitě se dá uživit zhodnocováním vlastního kapitálu. Buď ale musíte obchodování obětovat opravdu hodně času, nebo zhodnocovat větší kapitál. Ten řada obchodníků spravuje v nějaké externí podobě a bere si část ze zisku, což může být skutečně extrémně výdělečné. Algoritmy lze z mé zkušeností větší kapitál spravovat mnohem jednodušeji – jak z důvodu diverzifikace, tak z důvodu limitů vlastní hlavy při diskréčních obchodech.

    Algoritmy obchodníka donutí dříve zaměřit se na podstatu věci.
    Tento argument je podstatný především pro začínající obchodníky. Ty algoritmické obchodování odrazuje proto, že nastavuje hned od začátku realističtější zrcadlo skutečného stavu věcí než diskréční obchodování.

    Diskréční obchodování totiž vypadá od začátku jednodušeji. Vždyť přeci stačí sledovat jen tento indikátor/pattern, nastavit si SL/PT a kliknout v momentě signálu. Jakmile rozchodím platformu, získám data, tak se do všeho mohu pustit a začít vydělávat... Bohužel se ale množství nezbytné práce a investovaného času objevuje postupně. Obchodník po čase (měsíce, roky) často začne zjišťovat, že stále nevydělává. To už je ale v době, kdy do daného stylu investoval spoustu úsilí (a často i peněz), takže je mu líto daný směr opustit. Vždy to navíc vypadá, že stačí „málo“. A tak se často reálně nefungujícímu přístupu věnuje další roky, ve kterých se snaží nejčastěji pracovat například na své hlavě nebo prostě přístup zlomit dalším tréninkem...

    V algoritmickém obchodování je nejtěžší nalézt první funkční přístup, což prostě paradoxně realisticky více vystihuje podstatu problému. Obchodník pak investuje více času do studia skutečných cest, které jej pak rychleji dovedou k ziskům.

    Celý tento argument se nakonec ale vztahuje i k pokročilejším diskréčním obchodníkům. Sám jsem často dlouho ručními backtesty testoval přístupy, o kterých jsem byl pocitově přesvědčený, že budou fungovat. Abych pak zjistil, že to byl skutečně jen pocit. Při znalosti dnešních postupů (do kterých jsem ale musel pár let práce investovat) jsem schopen podobnou myšlenku ověřit za pár hodin a v ušetřeném času s velkou pravděpodobností nalézt jiný, funkční přístup.

    Zpětně bych řekl, že oba směry jsou reálně podobně náročné a vyžadují obdobné časové investice. Jen obchodník čas investuje do odlišných znalostí, u kterých se v budoucnu výrazně liší využitelnost.

    Jak jednoduše na algo obchodování?

    Systematické obchodování pomocí algoritmů má řadu výhod, které si myslím podvědomě uvědomuje mnoho traderů. Současně ale s pocitem, že daná oblast je tak komplikovaná, že vlastně ani nestojí se do ní pouštět. Navíc v situaci, kdy by studium nových přístupů znamenalo opustit některé směry a postupy, kterým se člověk v tradingu věnoval dosud.

    Upřímně – byl jsem na tom před lety stejně.

    Z dnešního pohledu ale vidím, že to zas tak komplikované není. Není třeba vyřešit vše najednou. Cílem není se pustit do algoritmického obchodování a za měsíc obchodovat vše počítači. Spoustu postupů lze aplikovat postupně. Například i tak, že nejprve obchodník začne u diskréčního obchodování více přemýšlet systematicky, následně začne pravidla vyhodnocovat počítačem, ale příkazy zadávat ručně atd.

    13.5.2018

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1
    • Děkuji 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...