Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Poradna: Odkládám živý trading do nekonečna

    Jedním z témat, které při setkávání se začínajícími tradery vnímám jako časté, je neustálé odkládání tradingu do nekonečna. Jelikož by toto téma mohlo být zajímavé pro větší skupinu začátečníků, rozhodnul jsem se zařadit ho do dnešní poradny.

      

    poradna_odkladam_start.jpg

     
    Foto (c)iStockphoto.com/head-off&nbsp 

    Neustálé odkládání zná zřejmě mnoho lidí. I ti, kteří dnes již živě obchodují, mohou nezřídka potvrdit, že si podobnou zkušeností prošli - a konec konců i mně samotnému nějakou dobu trvalo, než jsem se odvážil k prvnímu živému obchodu. Odkládání živého tradingu tedy není nic neobvyklého, důležité spíše je, aby tato doba byla rozumně a přiměřeně dlouhá - žádné zbytečné extrémy. Přeci jenom jde o byznys a jak se říká, čas jsou peníze (za žádnou cenu ale nemá na druhou stranu cenu ani cokoliv uspěchat).

    Typický příklad odkládání tradingu do nekonečna by se dal vlastně rozdělit na dvě jednoduché kategorie:

    Kategorie 1: Začátečníci, kteří neustále studují, ale doposud se ani zdaleka nepřiblížili k reálné praxi.

    Kategorie 2: Začátečníci, kteří mají za sebou až příliš dlouhou dobu přípravy a tréningu, ale nejsou schopni udělat krok k živému začátku.

    Pojďme se na tyto kategorie podívat trochu blíže.

    Začátečníci, kteří neustále studují, ale doposud se nepřiblížili k reálné praxi, jsou lidé, kteří už několik let neustále "hltají" nové informace, čtou nové a nové knihy, chodí na další a další semináře, o tradingu neustále s někým diskutují, ale nezřídka se neposunuli ani k základnímu backtestu. Jsou to lidé, které trading rámcově zajímá, ale jakoby je něco neustále drželo zpátky, bez schopnosti udělat potřebný finální krok.

    Oproti tomu, druhou skupinou jsou začátečníci, kteří mají za sebou až příliš dlouhou dobu tréningu, mají za sebou miliony backtestů a studií, ale také nejsou schopni udělat potřebný finální krok k živému tradinu, jako by i je něco neustále drželo zpátky.

    Zdá se tedy, že obě kategorie jsou z opačných protipólů, ale ve finále jsou obě na jedné lodi - drží je totiž zpět stejný nepřítel, kterým je většinou strach.

    Brzda, kterou je třeba "odbrzdit"

    Nenechte se oklamat vlastním strachem. Mnoho lidí mně řekne, že zatím nezačali naživo, protože nemají čas. Chápu, čas je dnes nejdražší komodita. Přesto znám matky, které stihnou vychovávat dvě malé děti a ještě u toho dokončovat vysokou školu, nebo lidi, kteří mají dvě zaměstnání a přesto si najdou čas i na trading. Čas je naštěstí komodita, kterou lze při troše snahy a vůle alespoň částečně organizovat a tudíž vždy je možné si najít čas na něco, co skutečně chceme dělat (nehledě na to, že strategie jako komoditní spready, statistické arbitráže, nebo opční strategie vám nezaberou více, jak 20 minut denně, které si určitě najde každý). Co spíše často vidím, je mnoho podvědomých výmluv (Co když skončí burza? Co když zbankrotuje Řecko? Co když, co když, co když...?), které poukazují na jiné jádro problému - naprosto lidský, bežný a přirozený strach z neznámého, plus strach z možného neúspěchu.

    Obojí je v našich DNA zakódováno natolik pevně, že není potřeba se za podobné emoce stydět. Většina lidí cíti to stejné, pouze to nedává najevo - takže v tom rozhodně nejste sami. Rozdíl, který je mezi úspěšnými a neúspěšnými je pouze v tom, že ti úspěšný se nebojí svému strachu čelit. Protože i strach je jen emoce, která má omezenou dobu trvání a dříve či později přejde, a nahradí jí něco mnohem cennějšího - nová zkušenost (na které se dá dále stavět). Úspěšní lidé postavili svůj život na stavění se strachu čelem - proto nezřídka vidíte a čtete, že ti nejúspěšnější lidé v jakémkoliv byznysu rádi provozují některý z extrémních sportů, cestují na odlehlá a zcela neznámá místa a pouští se do projektů, do kterých se jiní neodvážili. Není to proto, že by neměli strach - protože ten mají úplně stejný, jako vy, čtenáři našeho serveru a začínající tradeři. Je to proto, že svůj život postavili na výzvách, které strach přináší - a s každou takovou překonanou výzvou se stávají silnější, bez ohledu na to, jak daná věc dopadla. Pokud dopadla špatně, tak už fakt překonání strachu je udělal silnější a připravenější překonat svůj strach i příště - a selhání nikdy nemůže být nekonečné.

    Pokud máte problém s časem, vyberte si pro začátek přístup, který vyžaduje minimum času (viz výše) - k intradennímu obchodování se můžete vrátit kdykoliv, ideálně až vám bude už časově méně náročná strategie fungovat a vy budete "silnější" a "moudřejší" - ale nenechte se svazovat strachem. Protože ten musíte odbrzdit jako první, jinak se ve svém životě nepohnete vůbec nikam. Bez ohledu na výsledek.

    Perfekcionismus

    Za strachem se nezřídka skrývá ještě jedna věc, kterou vidím u mnoha našich studentů - a tou je perfkecionismus.

    Perfekcionismums je iluze. Nic na světě nemůže být na 100% perfektní, i na sebedokonalejších věcech je možné najít miliony chyb. Perfekcionismums je pouze a jen vlastnost mozku, nezřídka nazývaná obsessive-compulsive disorder (OCD), za kterou ve finále může jen biochemický proces, který nás nutí domnívat se, že cokoliv méně, než 100%, je neakceptovatelné. Při hledání oněch iluzorních 100% se tedy dostáváme do uzavřeného kruhu, protože oněch 100% se neustále nedostavuje.

    Mnoho věcí na světě má velmi daleko od dokonalosti - a přesto fungují. Má mikrovlná trouba je ošklivá, dělá rámus, má špatně fungující tlačítko - a přesto si v ní udělám snídani. Můj počítač neustále zamrzá a padá - a přesto jsem na něm vyvinul za poslední rok zajímavé strategie. Můj mozek mě neustále nabádá do něčeho, co vlastně ani nechci - a přesto ještě žiju a dýchám. Nejsme dokonalí my, není dokonalé ani naše okolí - nedokonalost je přirozenou součástí našeho světa. Dokonalost je nepřirozená, pokud to tedy není dokonalá nedokonalost. Dokonalost je iluzorním dogmatem dnešní společnosti, výplodem "dokonalých" světů v reklamách všude kolem nás, výplodem tlaku našich nadřízených, který není ničím více, než snahou působit na naší přirozenou slabost - zbytečné touze po dokonalosti.

    Trading vůbec nemusí být dokonalý, aby vydělával - trading musí být funkční. Lidé se diví, proč jako profesionální trader nestuduji neustále nové a nové indikátory a technické vychytávky, které se každý den objevují - protože co kdyby byly lepší, než ty, které používám nyní? A já jim na to odpovídám, že mě až tak nezajímají, protože se raději než tomu, co by MOHLO být lepší, věnuji tomu, co JE AKTUÁLNĚ FUNKČNÍ. Samozřejmě, zajímám se i o nové věci, ale tak ve 20% času, protože dokonalost stejně neexistuje a pokud to funguje, mám lepší věci na práci, kterými trávit čas - jako třeba užívat si více života.

    Perfekcionisti musí v tradingu změnit myšlení a přeorientovat se od dokonalosti k funkčnosti. Pokud je to alespoň trochu funkční a vydělává to s rozumnou stabilitou, je to připravené k obchodování. Čas na pilování k dokonalosti budete mít ještě za pochodu. Ale budete k tomu už alespoň něco vydělávat, ne pouze ztrácet čas při honbě za iluzí.

    Udělejte "kontrolu připravenosti"

    Strach v nás je kombinací očekávání našeho okolí, zklamání z neúspěchů v minulosti, obav z budoucnosti a občas i podvědomé, oprávněné obavy, že jsme někde něco zanedbali. První tři příčiny strachu musíme překonat tak, že prostě půjdeme bez zastavení dál, nad tou poslední se můžeme trochu pozastavit a udělat si kontrolu, že jsme opravdu připraveni.

    1) Udělali jsme to nejlepší, co jsme mohli (stačí, aby to bylo perfektní na 90%, protože to už bude zřejmě i dostatečně funkční, ale zároveň ne odfláknuté a uspěchané). Máme za sebou řadu backtestů, který vedly k sepsání obchodního plánu. Máme za sebou alespoň 3 měsíce, kdy jsme dokázali vydělat v simulovaném obchodování (nemusí být každý měsíc extra-ziskový, pokud jsou jenom dva a ten třetí je jen velmi lehce, je to v pořádu, protože tato nedokonalost je zcela přirozená i v reálném tradingu). Cítíme se dobře. V tento moment už nemůžeme udělat více. Jsme připraveni.

    2) Máme dostatečný kapitál. Náš průměrný stop-loss odpovídá maximálně 3% účtu u intradenního obchodování, nebo maximálně 5% účtu u dalších obchodních přístupů. Jsme tedy rozumně a správně kapitalizovaní (a pokud ne, naše podvědomí nás drží zpět od reálného obchodování zcela oprávněně). Naše riziko tak tedy máme alespoň pod částečnou kontrolou - není možné ztratit příliš rychle zcela vše. Pokud se chceme cítit ještě "bezpečněji", můžeme kapitál ještě trochu navýšit, nebo zvolit přístup/trh/timeframe s menším stop-lossem. Více pak už zde také udělat nemůžeme.

    3) Chceme uspět. Opravdu to niterně chceme, máme silnou a jasnou motivaci. Jsme připraveni postavit se čelem všem negativistům, odpůrcům a remcalům (většinou pocházejících z kategorie neúspěčných traderů), ale i předsudkům svého okolí. Pouze vůle a touha po úspěchu nám umožní čelit tlakům našemu okolí a jít si soustředěně za svým, včetně překážek, které nás na cestě čekají. V minulosti lidé říkali, že není možné, aby člověk létal, není možné, aby se hlas přenášel po drátě (natož tak vzduchem), není možné, abychom svítili jinak, než olejovou lampou. A přesto je toto vše dnes realitou. T.A. Edison musel vynaleznout 99 nefunkčních žárovek, než přišel na tu funkční. Zjevně chtěl opravdu uspět.

    Udělejte si plán "1-2-3-START".

    Pokud je tedy vše výše u vás splněno, a to na 90% (protože perfekcionismus je iluze), udělejte si finální plán "1-2-3-START".

    1. Co musím ještě udělat pro to, abych mohl začít?

    Možná, že už jen potřebujete najít volný den. Možná, že se potřebujete na víkend zavřít do prázdné místnosti a finálně si projet své poslední backtesty a obchody. Možná, že už jen potřebujete přepnout v platformě na LIVE a stisknout tlačítko myši. Hned teď si sednětě a napiště, co ještě musíte udělat. A nebo to napiště do diskuze - jako svůj závazek.

    2. Kdy konkrétně to udělám?

    Okamžitě dodejte, kdy přesně to uděláte. Měsíc, den a hodina. Připravte si konkrétní datum, zorganizujte si na to čas. Teď hned. Už nic neodkládejte.

    3. Jak si co nejvíce pojistím, abycho to udělal?

    Pojistěte si, že to opravdu uděláte. Poproste nejlepšího kamaráda/kamarádku, aby na vás dohlédnul. Nebo napiště své předsevzetí do diskuze a poproste čtenáře, aby se vás daný den zeptali, jak to dopadlo. Vymyslete cokoliv, co vám pomůže pojistit se, že finální krok uděláte.

    4. START

    Udělejte to. Bez očekávání, bez ohledu na výsledek. Ale opravdu pouze a pouze pokud jste připraveni a splnili jste body v kontrole připravenosti. Pokud ještě potřebujete splnit některé body v kontrole připravenosti, využijte k tomu kroky v části 1-2-3-START.

    Nikdo jiný to za vás neudělá.

    ...a zcela na závěr

    Strach je jen emoce připravená k tomu, abychom jí překonali.

    Překonávání strachu je (nebo by alespoň mělo být) stejně přirozené, jako je přirozený samotný strach.

    Z drobného neúspěchu se svět nezboří.

    Chybování je součástí života.

    Mnoho geniálních věcí vzniklo nechtěnou chybou.

    Dokonalé je to, co funguje - a přináší nám přesně to, co chceme, aby to přinášelo.

    Dokonalý trading neexistuje.

    4.3.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...