Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Petrův aktuální styl intradenního obchodování

    V nedávném článku Jaké trhy obchodovat evropské dopoledne? jsem slíbil, že se rozepíšu o svém aktuálním stylu obchodování akciových indexů, který se postupem času opět přirozeně vyvinul kupředu. V dnešním článku proto přináším stručný pohled na svůj aktuální přístup k intradennímu obchodování.

    V prvé řadě musím zklamat všechny, kteří čekají nějaké zásadní technické změny nebo obchodní systémy. Stále obchoduji s pomocí S/R oblasti a intermarket analýzy. Stále obchoduji akciové indexy. Posun se odehrává zejména v mentální rovině a mém náhledu na intradenní obchodování. To pro mě zůstává ve své diskréční podobě prioritním obchodním stylem.

    Posun obchodování do dopoledních hodin

    Jak už jsem uvedl ve výše zmíněném dřívějším článku, obchoduji dnes především v době evropského dopoledne. Musím se přiznat, že dřív mě tento styl práce úplně nelákal mimo jiné i z důvodu, že jsem spíš typ člověka „sova“ a vyhovuje mi pracovat raději večer než ráno. Ovšem s trochu jiným životním stylem, který přišel hlavně s přesunem na Lanzarote, jsem si zvykl vstávat „normálně“ ráno. Obchoduji od 9 hodin českého času, 8 hodin na Lanzarote. Resp. počítač mám zapnutý o hodinu dříve, protože právě kolem 9 hodiny českého času dochází často na trzích, které obchoduji (viz Jaké trhy obchodovat evropské dopoledne?) k zajímavým obchodním příležitostem, na jejichž zobchodování potřebuji být nachystaný.

    Stále více pozornosti věnuji přípravě obchodování

    Velký posun vnímám v intenzitě přípravy před samotným obchodováním. Mnohem více než dříve studuji před samotnou obchodní seancí grafy (především z pohledu vyššího timeframe) a přemýšlím, co trh aktuálně dělá a kde jsou hlavní oblasti, ve kterých se svými příkazy čekají nakupující a prodávající. Jinými slovy si do grafu zakresluji silné S/R zóny a drtivou většinu obchodů dnes provádím v předpřipravených zónách. Obzvlášť, pokud jde o dopolední obchody. Tento styl obchodování a přípravy jsem na Finančníkovi již několikrát zmiňoval a postupem času jej tedy spíše rozvádím a piluji. Mimo jiné s sebou do diskréčního obchodování přináší i určité „pevnější body“, od kterých se mohu v reálném čase odrážet. Nehledě na fakt, že si při obchodování mohu pomáhat „aletry“ – automatickým zvukovým hlídáním oblastí, ve kterém se chci věnovat trhům naplno. Zde je například ukázka obchodování dnešního dopoledne (článek připravuji 29.10.2011):

    Před začátkem obchodování jsem měl v grafu zakreslené S/R zóny v oblasti 1162-1163 pro short a 1144-1145 pro long. Plus samozřejmě další úrovně mimo tento pás. Kolem 9 hodiny českého času se ES pohybovalo u horní zakreslené zóny a já se začal mentálně připravovat na to, že budou-li splněné podmínky mého obchodního systému, mohl bych v S/R zóně obchodovat short. Zobrazený graf je pro přehlednost 15ti minutový, takže odmítnutí S/R zóny vypadá jako „nepodstatné“, ovšem na nízkém timeframe jde o potenciální stovky dolarů na kontrakt. První vstup se nakonec obrátil po cca 200 dolarovém pohybu a s částí kontraktů jsem vystoupil B/E, proto jsem vstoupil do obchodu ještě jednou (dokonce na lepší ceně), přičemž tento obchod již nabídl velmi slušný range s RRR více než 1:5).

    Pochopitelně, že vstupy v zónách časuji s použitím další analýzy a signálů, takže neobchoduji jen skutečnost, že se trh ocitl v dané zóně. Potřebuji vidět, že v trhu jsou prodávající, které zde očekávám a spekuluji na momentum, které jejich přítomnost může vyvolat. Ovšem dopředu mám jasno o směru obchodu, o tom kde chci vstoupit, mám čas přemýšlet o výstupech a tak si propočítat i RRR. Samozřejmě, že v dané oblasti se obchod nakonec odehrát nemusí nebo vstoupím a obchod nevyjde.

    Mimochodem – zakreslování S/R zón je pochopitelně do určité míry opět subjektivní, ovšem na sobě vnímám, že si lze vybudovat základní pravidla, skrz které je možné S/R zóny vnímat do velké míry jednoznačně. Rozhodně doporučuji zkusit se na trhy zaměřovat podobným směrem.

    Koncentruji se na jeden, dva dobré obchody

    Obchodovat méně, vydělávat více. To je heslo, které zde na Finančníkovi v různých obměnách opakujeme stále dokola. Většinu dne aktuálně zobchoduji jeden až cca tři obchody. Změnu jsem nakonec provedl ve výstupech, kdy zejména v aktuální vyšší volatilitě nevystupuji na jednom targetu, ale mám různě vzdálené profit targety, na kterých pozici likviduji postupně. Nejbližší target mám podle situace v RRR cca 1:1.5 až 1:2, další targety potom podle S/R úrovní (vždy jde o RRR i několikanásobně vyšší než je risk). V rámci svého obchodního systému mám definovány denní finanční cíle a pokud se mi podaří jeden dobrý obchod (ve smyslu že se trh rozjede mým směrem a trh zasáhne i vzdálenější profit targety), většinou jsem pro daný den skončil. V dopolední seanci obchoduji nejčastěji do 11 hodin českého času (dnes jsem čekal na vstupní signál výjimečně dlouho, protože trh se k S/R zóně plížil velmi pomalu). Když mám čas, tak sleduji i zhruba hodinu otevření amerického trhu (tj. v 15:30 českého času) – buď čekám na obchod v nějaké silné S/R zóně, nebo trhy jen pozoruji. Je to hlavně z důvodu, že okolo poledne vzniká v daném časovém harmonogramu poměrně dost času i na sportovní aktivity, takže následná hodina kolem amerického otevření je pro mě i určitým „intelektuálním cvičením“ – prostřídáním dne mezi aktivitami u počítače a mimo něj. Odpolední americké seance aktuálně vůbec neobchoduji ani nesleduji.

    12.10.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...