Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Doporučené příspěvky

Může mně někdo znalý angličtiny vysvětlit pojem Ex dividend date (předpokládám, že je to den, kdy má držitel akcie nárok na dividendu). Payable date rozumím, že to bude den, kdy se dividenda vyplácí. Ale co znamená record date, který bývá 2 dny po Ex dividend date. Respektive, co znamená věta "The company will distribute the dividend on Oct. 13 to shareholders of record Oct. 6." Mám tomu rozumět tak, že nárok mají ti, co drží akcii 6. října ? Proč tedy Ex dividend date je potom uvedena 4.října. Vysvětlí mně tenhle zmatek někdo, rád bych v tom měl jasno.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kdyz firma chce vyplatit dividendy, musi urcit, komu je ma vyplatit. Jelikoz akcie mohou menit majitele, je potreba stanovit okamzik, kdy se vlastnictvi akcii a tedy i narok na dividendu urcuje, tedy kdy je akcionar na seznamu akcionaru (on record). Nejsem si moc jisty, ale myslim, ze ex-dividend date je datum, kdy clovek musi nejpozdej nakoupit akcie, aby na dividendu narok mel - vzhledem ke zpozdenemu zuctovani nakupu/prodeje se pak zmena projevi on record nekolik dni pozdeji.

Jednou se mi stalo, ze jsem akcie prodal pred jednim techto dat (uz si nepamatuju, ktere to bylo) a dividendu jeste dostal (takze to asi bylo po ex-dividend ale pred on record).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 years later...

Hezky vecer,

muzete mi nekdo prosim pomoct pochopit jak je to s dividendami v pripade t+3 vyporadani? Akcie se mi po nakupu pripisi az za 3 dny. Dejme tomu ze rozhodny den je 26.kveten.

1) znamena to tedy ze musim koupit 23.kvetna a prodat muzu az po rozhodnem dni (pokud chci dostat dividendu)?

nebo

2) koupit 23.kvetna a prodat mohu jiz 24.5. protoze podle principu t+3 se mi akcie odepisi az za 3 dny a tedy po rozhodnem dni?

Dale jsem si vsiml ze tento rok spolecnosti pozastavuji vyporadani se svymi akciemi okolo datumu sve valne hromady - je toto normalni chovani kazdy rok nebo je to letosni specifikum?

Diky, Martin.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...
×
×
  • Vytvořit...