Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Cesta do hlubin psychologie obchodování XI - programy podvědomí


Doporučené příspěvky

  • 7 months later...

Tak tenhle clanek me opravdu oslovil! Uz nekolik let ziji mimo CR a musim rict ze je to presne charakterizovani ceskeho naroda. Jsme priis upjati na prijimani novych mysleni,a kdyz jsem dost mlady mel jsem s tim stejne problemy kdyz jsem prijel poprve sem. Doufam ze dlouholete zkusenosti "z venku" mi pomohou i tradingu. A vam diky za uzany server ktery uz prohlizim asi 2 mesice a porad nabiram nove informace a zda se mi ze snad ani nikdy nemuzu precist to vse co zde publikujete. Diky panove... (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

Ahoj Tomasi

Pekny clanek. Ja v podstate podobne nazory sdilim jiz desli dobu. Problem jse vsak jeden, kdyby nikdo nechodil do prace,tak by nevydelaval zadny trader, protoze nekdo ty systemy musi spravovat, psenici rozvazet apod... ! Takze veta chodit do prace je nesmysl neni uplne tak pravda. Spis by tam melo byt: Chodit do prace ma vyznam, jen v pripade, ze ta dana prace skutecna cloveka bavi a navic se tim uzivi. Kdo vsak ma zalubem jako my traderi:), tak tam ani chodit nemusi.
My vsak ty pracanty k nasemu tradovani preci jenom potrebujeme:-)

Zdravi MML

Link to comment
Sdílet pomocí služby

:)
vida, po delší době, kdyjsem si zakázal sem cokoliv dát je právě takovýto článek důvod něco málo svého přidat:
tento článek vyšel 11.dubna. Reakce na něj +/- nic = 2krátké příspěvky, o psychologii obchodování je toho zde konečně více.
Jsou témata, kde je to docela "frčák" a diskuze dobře teče: jak a přes koho obchodovat, obch.techniky, tipy na obchod atd.
Mám právě psychologii či psychiku za naprosto podstatnou, prvotní věc, to vše ostatní je "až potom" a druhotné, co se dá kdykoliv doučit, dodělat atd. I peníze se dají do začátku půjčit...
Znám lidi, kteří ani za roky zkoušení, backtestování či ostrého obchodu nebyli schopni se chytit. Krmí své účty a neustále jen prodělávají. Je jedno co , kde a za kolik peněz to dál budou dělat - budou prodělávat asi stále. Opakují stále dokola stejné chyby, stále stejný přístup, jsou jakoby chyceni do sítě, kterou si sami na sebe upletli ale něco ulovit nemají šanci.
Proč?
Protože STÁLE NEPOZNALI A NEZNAJÍ SEBE SAMA!
Rvou se sami se sebou, pokud jde o burzu, namísto toho aby se snažili být se sebou pokud možno v pohodě.
V pohodě sám se sebou mohu být tehdy, pokud si vytvořím jistý okruh svých "pravd", jimž věřím a řídím se jimi bez ohledu na "pravdy" jiné, i ty co do mě roky někdo nějak vtloukal-viz článek. (myšleno "pravdy" kde nenarážím na zákon a nejsem v permanentním konfliktu s okolím - pokud jde o mé obchodní "pravdy" nejsem povinen je komukoliv sdělovat, takže konflikt s kýmkoliv zde opravdu nehrozí, zatímco jinde hrozí konflikt skoro stále - třeba kde bude stát stůl v kanceláři...).
Přehnáno ad absurdum: burza je "bezkonfliktní" druh činnosti, pokud nejsem v konfliktu sám se sebou...

Neúspěšní jsou zasekaní sami v sobě, ve svých pravdách, které mohou platit jinde, ale zde ne. Často těkají od jednoho ke druhému (na webu je toho přece tolik, dá se v tom vrtat celé dny+noci...), bez schopnosti ty hromady přečteného či už naučeného přetvořit do něčeho pro ně smysluplného, to je ziskového. Mají zmatek v hlavě i v sobě, jejich psychika je nabouraná a neustále dál nabourávaná.
I zde zdaleka neplatí že ten kdo víc ví taky má větší zisk: to by pak byla nekonečná debata o tom co to vlastně je "vědět zde víc" aby zisk byl.
Na začátku většina či snad všichni vidí právě zisk-pro ten to přece děláme: zisk často doslova hříšný či nehorázný proti možnostem jinde. Toto nás umí chytit a nalákat, ale naše psychika na to není připravena.
Mnozí z neúspěšných umí skvěle počítat, možná mají i VŠ ekonomické vzdělání, ale zde přesto nemají šanci. Proč? Opět je to v nich: je to v jejich hlavě, psychice. Umí si spočítat vše, počty jsou pro ně prvotní: prohrává ale jejich nastavení sebe sama, prohrává jejich psychika, která na tento typ činnosti není "naštelována".

A nakonec: hra na burze je činnost, která umí už "naštelované" pravdy, tedy i psychiku, velice dobře a rychle rozhodit, pokud se rozhodit necháme. krása té neustálé houpačky je taky v tom, že se burzovní konač musí "štelovat" a hlídat neustále. Faktem je, že tento "samoštelovací dohled" je asi pro většinu tak namáhavý, nemožný či frustrující, že se raději nechají hlídat někým jiným---šéfem třeba...

Je už spousta krásných knížek právě o psychice a psychologii (neplést si ty 2 pojmy,což se často děje, i v zájmu zjednodušení). Je myslím docela škoda že někteří si asi ani neumí představit, že toto čtení kde nejsou čísla, umí pomoci právě tam, kde se čísla doslova valí - na burze. I ta valící se čísla bývají totiž často projevem valící se psychiky a že čísla a psychika konače svázány jsou. (viz psychologie davového konání např.)

příjemné "štelování" psychiky (nejen!) a úspěšný "samodohled" všem od
:-))




(td)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

miciko,

tohle je perfektni prispevek k dobrymu clanku, diky za nej.

Chci dodat jednu zasadni vec. Nez si tohle, co pises, clovek opravdu uvedomi, musi si pres ten proces nejistoty projit. Ten proces hledani pravd jak pises, se neda nijak preskocit. Priklad. Financnici tady hodne reklamovali knihy M. Douglase. To bylo prvni s cim jsem zacal. Reknu uprimne, ze proces a popisovany techniky zmeny svyho podvedomi jsou strasne akademicky a verim, ze kazdyho pragmatika musi utahat k smrti. Pokud to shrnu, tak vsechny prirucky o psychologii jsou v zasade nepouzitelny, pokud si svuj problem neuvedomi kazdej sam.
Potom teprve muzes zacit na necem pracovat. Pri ty prilezitosti chci upozornit na cesky vydanou knihu A. Eldera "Come into my ...." Myslim, ze tam je hodne zajimavejch veci prave pro pragmaticky smyslejici. Souhlasim s autorem, ze trading neni o psychoanalyze (ta muze byt bocnim produktem, kterej si mozna ani neuvedomime)), ale svou praci musi kazdej vykonat sam a to metodou malych kroku.
Vim, ze se slovem pragmatik se opakuju, ale snilci nebo super optimisti (ala forum Woodie) nemaji podle me v trzich, tak jak je chapu ja, zadnou sanci.

Zdravim a diky za clanek.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

Choďte do školy a dobře se učte. Dobré vzdělání vám zajistí dobrou práci.

Najděte si dobou a slušně placenou práci. Ta vám zajistí budoucnost.

Chodit do práce je správné.

Neriskujte. Žijte bezpečně.

Peníze kazí charakter.

Abychom vydělali mnoho peněz, musíme tvrdě pracovat.


- hm autor četl Kiyosakiho :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Choďte NA FINANCNIK:CZ a dobře se učte. Dobré vzdělání vám zajistí ESTE LEPSI TRADING.

Najděte si dobou a slušně placenou práci. Ta vám zajistí budoucnost. UZ SOM JU NASIEL

Chodit do práce je správné ASPON NA ZACIATKU VAM TO POMOZE PRI VYROVNAVANY SA SO STRATAMI

Neriskujte VIAC AKO SU 3% VASHO UCTU

Peníze kazí charakter POVEDAL CHIUDOBNY ABY SAM SEBA OKLAMAL ZE BYT CHUOBNY JE SPRAVNE.

Abychom vydělali mnoho peněz musíme NA SEBE tvrdě pracovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Uzasna zalezitost tyhle stare vzorce.
zacala jsem se o trh s komoditami zajimat jen pred par tydny, ale nez jsem k tomu prisla tak jsem sama narazela na odpor lidi kolem, kdyz jsem nahodou zpochybnila prave zminene vzorce.
Znamy mi vypravi, jak nema cas , jak se nadre, a jak nema cas na rodinu a proste porad stres, a kdyz se ho zeptam tak proc nezpomali, diva se na me jako na blazna. Prece na velke penize se musi poradne a tvrde makat.

Existuje tady nebezpecny fenomen, ze kdyz chcem hodne vydelavat, tak musime zanedbavat rodinu, konicky a vubec sami sebe.
Nikdo neni preci doceneny pokud se na sve podnikani nenadrel, a kdyz nahodou nekdo v okoli vydela spostu penez a ostatni nevi odkud mohou byt, tak si je automaticky nakradl.

S mym partnerem jsme se rozhodli jit cestou trading, muj partner neni navic cech a proto tento zpusob podnikani je idelani za stavu, ze chceme byt s rodinou, nestresovat se a byt pany sveho casu.

naprosto verim a zastavam logicke fakt 1) neni treba drit, abychom byli uspokojeni a stastni
2) neni treba se stydet za to, ze jsme uspesni vice nez ti , kdo "opravdu" tvrde pracuji.

mohu rict, ze jsem se v tomto smeru nasla, presne to splnuje muj zivotni styl.
Ted uz jenom postupovat dal a uzivat si to. Tesim se na real jao male dite, je to nejlepsi hra jakou jsem se kdy ucila.
:o)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kaci.:

nechci brat iluze, ale trading je podnikani jako kazde jine. Takze aby clovek dosahl uspechu, tak je take potreba tvrde drit. A nez clovek zacne konzistentne vydelavat, tak je za tim strasne prace a taky dost stresu, zvlast pokud clovek nebyl v kazdem kroku dostatecne opatrny.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To mas urcite pravdu. Ja bych spis specifikovala to dreni. Kdyz se podivam kolem sebe tak plno lidi dre, nebo aspon rika , ze dre, ale vysledky nemaji, jsou unaveni, vystresovani a vlastne nedelaji to co opravdu chteji, ani si nenajdou cas , aby si sedli, na chvili se uplne uklidnili a vlstne zacali poslouchat sami sebe.

tvrde pracovat, ucit se, zkoumat premyslet a zkouset, mi nedela zadny problem, naopak se mi to libi.

:) Iluze mi vzit nemuzes,nekdy loni touhle dobou jsem si jich zbavila nadobro, v jakemkoliv smeru. Uz se tesim az prijde ta tvrda realita a sebelepsi pripravenost bude tatam a ja si budu overovat jak jsou ty moje emoce pod kontrolou.

I po vsech zkusenostech co za sebou mam, jsem si vedoma ze jsem uplny zacinajici punticek, a nez ze me bude aspon poradna tecka, tak to potrva, ja mam ale idelani situaci v zivote, nic me netlaci, a uz vubec ne vidina vydelku. V tomto ohledu mam cas, a to si myslim , ze je take dulezite nezacinat s timto podnikanim v situaci , kdy je clovek ve financni tisni nebo , kdyz je tzv naknap.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kaci.
v podstatě s vámi souhlasím,ono dneska je už taková doba,obrovský spěch velký tlak atd,..atd,..někdy se sám sebe ptám proč se jako lidstvo pořád tak ženeme.Dělají to všichni a nikdo v podstatě ani neví proč,jeden na druhého tlačíme a tím vzniká jeden obrovský začarovaný kruh.
Já vím,že jako lidstvo se musíme posouvat vpřed,ale mám pocit,že zbytečně rychle ;)
Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

"Zapomeňte na to, že by jste kdy byli zaměstnanci nějaké firmy.

Chodit do práce je nesmysl. Život je příliš krátký na to, abychom jej proseděli v kanceláři.

Riskujte. Hrát život bezpečně je nesmysl, na kterém nikdy nezbohatnete.

Peníze jsou skvělá věc. Můžete si za ně koupit spoustu věcí. Můžete mít svobodu a dělat si co chcete.

Můžeme vydělat milióny a přitom nepracovat více jak pár desítek minut denně."

je to zvláštní, ale tyhle protiproudé myšlenky mě doprovází už dlouho, ještě dávno předtím, než jsem poznal svět tradingu ... nyní je mohu díky tradingu vesele uvést v život :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 9 months later...

Dobrý den,

také se chci přidat k diskusi k tomuto velmi zajímavému článku. Musím říci, že i přesto, že jsem ve věku, kdy do 30 nemám daleko, mám od raného mládí jakési zvláštní puzení k těm ve společnosti nezakořeněným pravdám. Ráda pracuji na sobě a pro sebe a odjakživa se mi nelíbilo pracovat v zaměstnání.
Dovolila bych si ale přidat jedno své soukromé zjištění. Jsem člověk, kterému vyhovují rutiny. Opakované činnosti zaryté do podvědomí, na které tím pádem není třeba plýtvat energii myšlení. Můj názor na to, proč lidé zůstávají v zaměstnání je ten, že, ačkoli výše výdělku není vysoká, je jakási - řekněme rutina, která nevyžaduje energetický vklad. Jste zaměstnanec. Ačkoli je pravda, že firma může kdykoli zkrachovat a zaměstnavatel Vás propustit, z krátkodobého pohledu jde o opakující se činnosti. Vstáváte v danou dobu, diktují Vám to podmínky v zaměstnání. Víte, co budete druhý den dělat. Jsou tam stále stejní lidé, pokud je kolektiv dobrý, tím lépe. Zajistí Vám to jakýsi pobyt v sociálním prostředí. Přináší Vám to sice malý, ale stálý příjem. Takže kdybych to shrnula, jakási předvídatelnost. Alespoň v krátkodobém pohledu.
To je podle mne jeden velký důvod, proč si tolik lidí vybere zaměstnání.
Další můj skromný komentář je k odstavečku:

"Choďte do školy a dobře se učte. Dobré vzdělání vám zajistí dobrou práci.
Mám mnoho přátel s neuvěřitelným vzděláním. Jedna má známá má dva doktoráty. Jiná má známá má dvě vysoké školy. Obě vydělávají kolem 25 tisíc korun měsíčně. Jiná má známá dokázala současně vystudovat vysokou školu ekonomickou a práva. Navíc hovoří plynně 4 jazyky. Dnes pracuje za cca 40 tisíc korun měsíčně.
Můj kamarád vystudoval medicínu. Další léta pracoval na nejrůznějších atestacích, praxích a já nevím čím vším ještě. Dnes pracuje v nemocnici za 24 800 kč měsíčně.
Můj známý v USA absolvoval pouze obyčejnou střední školu. Dnes vydělává v komoditách více jak 250 000 USD ročně.
Řekněte mi prosím někdo, kde je ukrytá ona záhadná spojitost „dobré vzdělání = slušně placená práce“. Já jí nikde nevidím. A to se vážně snažím. Dobré vzdělání nám dobře placenou práci (většinou) nezajistí."

Myslím, že tady autor malinko smíchal dvě věci dohromady - dosažitelnou výši přijmu ze zaměstnaneckého poměru a přijmy z jiných činností. Chci říct, že pokud k hodnocení vybereme pouze výdělek ze zaměstnání, tak lidé s vysokým vzděláním mají plat "vysoký" (v horní hranici intervalu toho, co se dá vydělat v zaměstnaneckém poměru) Pokud to srovnáme s platy lidí, kteří vzdělání nemají - 8000 kč hrubého jako prodavačky na kasách atd, je to jasné.

Jinak článek jako vždy vystihl spoustu věcí, které jsem tak nějak od raného mládí cítila a tíhla k nim. Vážím si autorů finančníka, protože spoustě lidem pomohou k tomu, na co oni sami nemají odvahu prostě proto, že to není "odskoušené a jisté" a proto, že to jen tak někdo nedělá. Trading je podle mne o hledání sama sebe a to je věc, která mne na tom tolik fascinuje :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Andrea279:

ono se to velmi snadno srovnává těmi absolutními čísly (platy) , ale z mého pohledu to není tak jednoduché. Všichni nemohou dělat trading a navíc né každý je psychicky natolik zdatný, aby zvádal adekvátně riskovat. Ono totiž těch 250 000 USD ročně odpovídá také nějakému risku. Naproti tomu ta vaše známá "sedí" v kanclu, má fixní pracovní dobu po které má většinou full-padla a riskuje maximálně to, že ji šéf přistihne, jak se dloube v nose :-) Je potřeba vždy při pohledu na "plat" nebo na to, kolik kdo má, také porovnávat z pohledu podstupovaného rizika. Jinak máte samozřejmě pravdu. Komodity (futures), ale i obchodování dalších finančních nástrojů jsou užasný byznys a pro většinu poměrně tajemný svět, kde pokud chce být člověk úspěšný musí také obvykle něco obětovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> Andrea279

[ital]Chci říct, že pokud k hodnocení vybereme pouze výdělek ze zaměstnání, tak lidé s vysokým vzděláním mají plat "vysoký"[/ital]

S tim tak uplne nesouhlasim. Ja mam maturitu - na vysku jsem se vykaslal (a rozhodne toho nelituju). A mam kolem sebe lidi, kteri vysokoskolsky titul maji a financne jsem na tom o poznani lip (ani jim moc nechci rikat jak, abych je totalne nezdeptal :)). I v Cesku mam treba kamarada, kterej ma MSc. a zadna hitparada to neni - tam totiz skoro nikdo nevi, co to je :)

Dneska jsem v letadle do Toronta precetl pulku knizky Bohaty Tata, Chudy Tata od Kiyosakiho. Kniha uz tu byla hodnekrat zminovana, ale myslim, ze tohle by si meli precist uplne vsichni - koupil jsem ji ted naposledy v Cesku a stala mrzkych 250 korun nebo tak nejak! Behem letu bych ji precetl celou, ale prece jenom jsem si v pulce musel dat pauzu, abych to vsechno tak nejak vstrebal (ikdyz mi ty informace neprijdou nejak prevratny, podobnou filozofii se posledni dobou snazim ridit - ale je to dobry videt napsany na papire).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...