Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: 4. Hodně muziky za málo peněz


Doporučené příspěvky

  • 5 months later...
  • Odpovědí 38
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Dobrý den vám všem,

málokteré webové stránky jsou (co se týče tohoto směru)tak čtivé a poučné jako finančník. To ale všichni, kteří tady jste určitě moc dobře víte, takže přejdu hned k jádru pudla. Potřeboval bych vysvětlit význam z manuálu Kapitola
4. Hodně muziky za málo peněz.

Dle mého selského rozumu je v odstavci (viz níže) význam - nakoupit futures kontrakt skrze brokera
posléze pokud se cena zvýší logicky prodat se ziskem.
nebo pokud cena bude klesat můžeme futures kontakt prodat(aniž bychom nějaký vlastnili)

Všechno jasné až po dodatek aniž bychom nějaký vlastnili. Jak mohu prodat, když nevlastním?
"
Pokud budeme mít pocit, že cena poroste, nakoupíme futures kontrakt dané komodity (skrze brokera, který ho pro nás nakoupí na příslušné burze - viz. dále) a futures kontrakt později, až cena povyroste - prodáme někomu jinému s příslušným ziskem. Pokud máme naopak pocit, že cena dané komodity bude klesat, můžeme futures kontrakt prodat (aniž bychom nějaký vlastnili - úžasná výhoda oproti akciovému obchodování) a v momentě, kdy cena klesne, kontrakt zpět koupíme, avšak za cenu daleko nižší, čili inkasujeme patřičný zisk. "

Předem děkuji za odpověď a nezlobte se, prosím, jestli s takovou banalitou obtěžuji.

Stewee

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Stewee Napsal:
-------------------------------------------------------
> Všechno jasné až po dodatek aniž bychom nějaký vlastnili. Jak mohu prodat, když nevlastním?

Říkáme [bold] koupím / prodám[/bold] kontrakt, ale kupujeme/prodáváme [bold] kontrolu[/bold] nad kontraktem. Kontrakt je zablokovaný pro nás a za to máme zablokovanou částku (margin). A pokud se změní hodnota kontraktu, tak se nám i přičte/odečte rozdíl ceny od našeho účtu. A to se děje průběžně po celou dobu naší kontroly nad kontraktem-naší pozice. A až se rozhodneme, že se vzdáme kontroly nad kontraktem, tak se nám zase uvolní zablokovaná částka (margin).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

pokial ja viem tak leverage(paka) sa pouziva aj na forexe? je to tak? myslim ze az do hodnoty 1:200, cize nieje to vyhoda len komodit...
zislo by sa trochu vysvetlenia k tomu predaju kontraktu ktory nevlastnim...cena je vysoka tak ho predam aj ked ho nevlastnim...komu ho predam? a potom ho kupim znova?? a potom ho musim znova predat?? nerozumiem, urcite je to jednoduche no zislo by sa vysvetlenie....
a k tomu pakovemu efektu, plati to asi v oboch smeroch ze?? ked kupim kavu v hodnote 100tis. dolarov so zalohou 10tis. dolarov a cena bude klesat tak mozem prist aj o viac ako moju zalohu???

Vopred dakujem
Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomib: Obchodovani je holt trochu jak podvojne ucetnictvi-kazdy obchod ma dve strany, long pozice znamena otevreni pozice nejdriv nakupem a uzavreni prodejem, short pozice otevreni prodejem a uzavreni nakupem. Prodavas tem co nakupuji, kupujes od tech co prodavaji...cim vetsi trh, tim vetsi je sance ze se tvuj buy prikaz rychleji sparuje s nekym kdo zadal sell prikaz.
Pakovy efekt samozrejme plati v obou smerech, to by se kazdemu libilo brat nekolikanasobne vyssi zisky nez ztraty :D Kdyz je ztrata dost velka, broker se postara o margin call nebo o zavreni tvych pozic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...
  • 1 month later...

Ahojte.

Je to tu pekne vysvetlene. No, mam predsa jednu otazocku k pakovemu efektu - v spojeni s datumom realizacie (prevzatia komodity). Ak vsetkemu spravne rozumiem spekulant, drzi kontrakt len za ucelom zisku. Nakup a nasledny predaj kontraktu za ucelom zisku, este pred datumom realizacie. S pomocou pakoveho efektu moze nakupit vacsie mnozstvo za relativne nizku cenu, presnejsie za zlomok ceny. Dame tomu: oktober - prebiehaju denne obchody nakup - predaj - deju sa prevazne medzi spekulantami - az pokial nepride subjekt, ktory chce danu komoditu skutocne prevziat v krajine, kde sa vypestuje (vytazi). A tam cela nit konci ?
Proste hypoteticky, co ak do daneho klbka nevstupi ziaden realny investor - ktory chce komoditu skutocne prevziat. Budu si to prehadzovat spekulanti a poslednemu v posledny obchodny den ostane v rukach cierny peter ? A moze zhanat velku lod a podme do latinskej ameriky ? A este horsie, ze bude musiet zaplatit kompletnu cenu za komoditu a kedze tolko penazi nema sancu zohnat, zavru ho a nasledujuce 3 generacie budu v dlhoch ?
Mozno som to opisal velmi laicky, ale som novacik a mam vela, vela otazok...

DAkujem za reakciu, a vysvetlenie... :S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Bohus_SVK: jako čerstvě zaregistrovanému na zdejším fóru bych ti nejprve doporučil DŮKLADNĚ si přečíst všechny materiály zde na finančníku a pak až pokládej dotazy, protože tam jsou všechny tvé dnešní a včerejší dotazy zodpovězeny. Zejména si přečti bezplatný komoditní manuál, seriál o psychologii obchodování atd. Pomůže ti to více než kusé odpovědi z fóra.
Ať se daří
Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

Pakove efekt je moc pekna vec.. rad bych ale v clanku videl i jeho nevyhody.

Priklad:
Pokud nakoupim 1 kontrakt = 125000 euro (aktualni kurz 25kc/1eur) tj. 3125000 kc. Pokud je intradenni margin 1000 dolaru (pocitam 20kc/1dolar) tedy 20000 kc tak staci aby euro kleslo jen na 24,84kc/1eur a prijdu o svuj margin a obchod mi broker uzavre. Je to tak? Pohyb o 16 haleru mi prijde hodne maly tudiz velke procento riskujici ztraty...:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 3 months later...

Ráda bych se dověděla, v čem přesně spočívá výhoda obchodování s komoditami oproti akciím. Odkaz na větu "Pokud máme naopak pocit, že cena dané komodity bude klesat, můžeme futures kontrakt prodat (aniž bychom nějaký vlastnili - ÚŽASNÁ VÝHODA OPROTI AKCIOVÉMU OBCHODOVÁNÍ) a v momentě, kdy cena klesne, kontrakt zpět koupíme, avšak za cenu daleko nižší, čili inkasujeme patřičný zisk." Pokud tomu dobře rozumím, jedná se o tzv. shortování, což ale u akcií funguje také. Je v tom tedy nějaký rozdíl?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To myseva:
Rozdíl je principielní: když shortuješ, tak ti ty akcie které prodáváš někdo půjčí, asi broker a ty mu je jednoduše potom vrátí, a tímpádem aby jsi mohla shortovat musí je mít broker na půjčení - takže nejdou shortovat všechny akcie, pravděpodobně asi né ty co mají nízké volume.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

myseva:

dalsi velka vyhoda je financni paka. akcii si musis koupit, aby si s ni mohla obchodovat. Kdezto v komoditach, kdyz vstoupis do obchodu, tak nic neplatis. Pouze se ti zablokuje zaloha diky ktere ovladas komoditni kontratk - margin.
A diky tomuto marginu ovladas napr. 5.000 buslu kukurice. A tak pokud se ti zmeni cena akcie o nejmensi jednotku - tak jsi vydelala nebo prodelala 1 cent. Kdezto u kukurice napr. pokud se cena zmeni o nejmensi jednotku (tick) tak si vydelala/prodelal 12.5 USD. Takze vyhoda komodit je v tom, ze nic neplatis a muzes hodne vydelat (nebo take hodne ztratit) diky tomu ze za zablokovanou zalohu ovladas velky kontrakt.
Takze z relativne nizkym kapitalem muzes hodne vydelat za relativne kratkou dobu (ale taky hodne ztratit).
Kdezto u akcii abys hodne vydelala, tak musis mit bud hodne velky vstupni kapital nebo ty akcie drzet o poznani delsi dobu.
Ale to je urcite popsano v manualu, takze doporucuji precist jeste parkrat.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 7 months later...

×
×
  • Vytvořit...