Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Mýtus o AOS: skutečně pomůže s psychikou?


Doporučené příspěvky

  • 7 months later...
  • 2 years later...

Pročetl jsem si tenhle článek a nemohu než souhlasit. Přesto se chci jako trader vyvíjejíci profitabilní AOS podělit se svymi zkušenostmi. Totiž, při vývoji svého AOS jsem identifikoval nekolik dalších příčin proč AOS nezachrání většinu traderů od selhání.

1. AOS jako zkratka

Tohle navazuje na "domněnku tradera" popsanou v članku, ve skutecnosti však jde mnohem hlouběji. Jde o to, že mnoho AOS obchodníků ve skutečnosti neví, co dělá a spoléha pouze na to, že "když si něco přečtu a pak to naprogramuju, tak jsem do roka milionář". Anebo (jeste hůr) "když si koupím tenhle AOS, budu do roka milionář".

Jenomže to je podle mně (a jsem si jist, že nejenom podle mně) jednoduše nesmysl. V tradingu skutečne žádné takovéto zkratky neexistují. Když chcete postavit skutečně funkční a robustní AOS, musíte začít jako každý jiný obchodník - civěním do grafů. Ve skutečnosti když stavíte AOS, musíte toho "procivět" mnohem víc nez když stavíte diskréční obchodní systém. Ono totiž pro AOS nestačí pouze "nakoukat formace", je potřeba tyto taky analyzovat aby se přišlo na to, jak je automaticky rozpoznat bez falešných poplachů, které vy vidíte a jste schopen eliminovat jenomže počítač ne.

2. AOS obvykle nejsou tak uspěšné jako "ručně" obchodované systémy

Ve skutečnosti mnoho systémů dosahuje hvězdných výsledků když je obchodujete "ručně" jenomže jakmile je svěříte počítači, v lepším případě se ledva drží nad vodou a v tom horším případě jde pomalu ku dnu.

Proč? Když si postavíte systém a začnete jej obchodovat "ručně" (čili diskréčně), jedete jako stroj pouze prvních několik desítek obchodů. Pak dojde k "nakoukani", kdy mozek najednou začne vidět, ktere signály jsou "tutovky s opravdu luxusním RRR" a ktere jsou "pouze meužitečné smetí". Po dalsich desítkách obchodů se v rámci vyhýbání přílišnemu obchodování zbavíte většiny "neužitečného smetí" až vám zbude 90% "tutovek" a pouze 10% "smetí". Tenhle proces je na tomhle serveru někdy popsán jako "zziti se se systémem a trhem" nebo "naladění na trhy" anebo "získání harmonie s trhem", ve skutečnosti však nejde o něco mystického nebo magického, jde o zcela obyčejnou neurobiochemii.

Navíc když obchodujete "ručně", jste pořád přítomní a můžete okamžite zasáhnout a analyzovat jakoukoliv neobvyklou situaci, kterou na trzích potkáte.

Naproti tomu v případě AOS obchodovanom automaticky tady není žádná mozková biochemie která by se postarala o odstranění "neužitečného smetí". A taky nejste přítomní a nemůžete zasáhnout pokud se na trhu děje něco, s čím váš AOS příliš nepočítá (kupříkladu změna podmínek vládnoucich na trhu).

Mnoho obchodníků nechápe tenhle fundamentální rozdíl mezi AOS tradingem a diskréčním tradingem. Vůbec nepromýšlí nad otázkami typu "jak automaticky rozeznát když podmínky nejsou pro můj AOS ideální" nebo "jak bezpečně zaparkovat účet když trh udělá něco opravdu hodně neobvyklého".

AOS trading vyžaduje mnohem odlišnejší přístup jako diskréční trading. V případě APS tradingu nestačí definovat základní obchodní systém. Je potřeba taky jednoznačně definovat nuance vplývající na robustnost systému a pak je naprogramovat. Nelze spoléhat na to, že "to uvidím".

3. Nainstaluj a zapomeň

Mnoho lidí si myslí, že AOS obchodník po založení live účtu, napumpování peněz a napojení svého AOS už pak jenom sedí na pláži kdesi v Karibiku a počítá peníze. To taky není pravda. Umístněním AOS na trh práce nekončí. Je potřeba dál civět na grafy a dál hledat další způsoby jak systém vylepšit anebo přizpůsobit aktuální situaci na trhu. Anebo AOS rozvíjet aby byl schopen profitovat na více trzích anebo ve více různých podmínkách anebo se umět rychle přizpůsobit náhle změne podmínek ...

4. Nedostatečné vybavení

Možná to nevíte ale konstrukce kvalitního AOS vyžaduje speciální mozek se speciálním nadáním pro tvorbu softwaru. A tím nemám na mysli bastlení skriptů v TradeStation ale skutečné programování v některém z univerzálních programovacích jazyků. Tento typ speciálních mozků vyniká schopností hlubokého porozumění

Chcete jednoduchý test jestli touto schopností disponujete ? Zkuste si přečíst třeba články www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/diversifikace-korelace-1.html a www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/diversifikace-korelace-2.html a dobře si všimnete, čo vás při čtení napadne. Pokud se přistihnete, jak v duchu ručně v Exceju organizujete data svých obchodních systému, s největší pravdepodobností se na AOS obchodování nehodíte. Pokud se však vaše myšlenky točí spíše kolem "pěkné jenomže když to udělám takhle, pak by šlo takhle opravdu hezky zautomatizovat", máte naději. A pokud se přistihnete jak v půlce čtení druhého pokračováví tohoto miniseriálu v mysli konštruujete systémový manažer, ktorý neustále počítá korelaci aktivních obchodních systému a na základě těchto výpočtů připájí a odpájí jednotlivé obchodní systémy od živého účtu, máte nejvyšší předpoklady že když se cestou AOS obchodování vydáte, najdete úspěch a bohatství.

Bohužel pouze kolem 1% populace disponuje touto programátorskou schopností a věřte mi, není to nic příjemnýho. Totiž, obvykle tito jedinci žijí osamělý život, protože jim téměř nikto nerozumí.

Nekolik slov na závěr

Já považuju AOS za prostředek eliminace časového stresu. Při testech jsem zjistil, že nejsem schopen dostatečne rychle a přesně "naklikat" patřičné příkazy abych byl konzistentně profitabilní a nejsem ani schopen se v rozumném čase a s rozumným úsilím vytrénovat na patřičnou úroveň. Na druhé straně jako člověk který strávil 90 percent svýho bdělého času (tedy takového kdy zrovna nespal) programováním jsem přesvědčen že patřím do onoho 1% lidí s programátorským mozkem a velice silně si uvědomuji, jaké výhody mi AOS cesta tradingu skýtá, proto jsem se po ní vydal. Moje AOS nejsou žádné "pár řádků do TradeStation" ale vysoce komplexní balík kódu, který se stará o všechno počínaje vstupní strategii přes ochranu kapitálu důmyslnou kombinací stop-lossů která myslí i na situace při kterých vypadne elektřina nebo Internet až po komplexní money management který nejenom řídí velikost pozic ale stará se i o ukládaní kapitálu určeného k přímé spotřebě.

Zároveň jsem schopen pochopit proč Tomáš AOS přístupu nevěří. Von totiž uspěch v tradingu je hlavně o porozumění co vlastne na trhu dělám a proč to dělám právě takhle a ne nějak jinak. A v případě AOS bez speciálního neurobiologického vybavení není možné pochopit, co vlastně takový komplikovanější AOS na tom trhu dělá, natož získat naprostou důveru, že právě tenhle AOS se dokáže vyhrabat z právě této ztrátové serie, která se právě na účtu vytvořila. A bez těchto věcí si trhy prostě dají váš obchodní účet jako svačinu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

hstech, pro mě asi nejvíce platí body 1-3. V bodě 3 obzvláště. Nejde jenom o to vyvinout funkční AOS. Jde o to vyvinout také celou řadu kontrolních mechanismů, na základě kterých vědět, kdy automat vypnout, nebo zcela opustit a nahradit jiným. Mnoho lidí si neuvědomuje, že většina AOS je jenom krátkodobých. Pokud bych se chtěl zabývat vývojem AOS, asi bych začal od nastavení workflow, které by mě umožnilo neustále testovat nové myšlenky AOS a neustále tak nahrazovat "odpadlé" AOS novými. Prostě jako v každém jiném businessu být flexibilní a "stáhnout z trhu" co už "nejede" a nebát se jít na trh s novými nápady.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> hstech

Moc dobre receno. Ja bych k tomu jenom dodal, ze profitabilni AOS vytvorit lze, ale pro vetsinu lidi je to nejspis neuskutecnitelna vec. Je potreba umet velice dobre obchodovat a velice dobre analyticky myslet a programovat. Lidi, kteri umi jedno nebo druhe, je na svete relativne dost (nebo aspon tech, co si to o sobe mysli). Ale tech, co umi oboji?

A co se tyce AOS vyvinutych treti osobou a nabizenych za "mirny" poplatek: predstavte si, ze jste na prezentaci noveho automobilu budoucnosti. Auto jezdi 300 km/h, samo zrychluje, brzdi, zataci, vy proste jenom sedite. Vsechno je rizene pocitacem, ktery vyhodnocuje data z ruznych senzoru, satelitni navigace, ostatnich automobilu atd. Sednete si do toho na zkusebni jizdu? A posadite na zadni sedadlo svoje deti?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...