Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Startujeme aneb jak začít


Doporučené příspěvky

  • 1 year later...

Dobrý den, omlouvám se, jestli otravuji nevhod, ale mám pár dotazů na které bych chtěl znát odpověď:

Po přečtení několika diskusí pro začátečníky a pár dalších stránek Finančníka mám pocit, že spekulativní obchodování, o kterém se tady diskutuje, se zabývá jen grafy a poznáním jednotlivých „změn“ v grafech a nebere v potaz reálné okolnosti proč nastala ta či ona „situace nebo chcete-li změna v grafu“. Je můj pocit správný?

Je opravdu zbytečné se zabývat i reálnými okolnostmi, reálnou ekonomikou, která graf ovlivňuje? A pokud ne, tak do jaké míry, a kdy je vhodné se jí zabývat?

Čtou si úspěšní tradeři v politických, ekonomických a finančních rubrikách světových deníků a pomáhá jim to k lepším výsledkům?

Jak to kdo má? Podělte se o své zkušenosti.

Díky

Otazník

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Reálnými okolnostmi se zabývá fundamentální analýza a ve zkratce vymýšlí scénáře co by se podle známých údajů mohlo stát a pak zpětně vysvětluje proč to dopadlo jinak :)
Můj názor je ten že to zbytečné není, ale velká potíž je v tom že i když je možné sepsat nějaké univerzální zásady, tak např. poslední měsíc by si z takových zásad moc nedělal a šel by vlastním směrem. Trh se prostě mění a nedá se počítat s tím že vztahy které fungovaly před půl rokem budou fungovat dnes. Můžete mít s analýzou kdykoli pravdu, ale to jestli trh bude přikládat větší důležitost té či oné zprávě můžete opravdu jen hádat. Podle mého,stejně jako asi ve všech oblastech není důležité mít pravdu, ale přizpůsobit se a riskovat to co si můžu dovolit ztratit. Na druhou stranu se vyplatí znát fundamenty např. proto abyste se během jejich zveřejnění vyhnul obchodům anebo připravil "pastičky" na obě strany.
Co se týká rad analytiků v médiích-čtěte, učte se od nich, ale nehledejte tam odpověd zda short nebo long.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Otazník:

záleží jakým stylem chcete obchodovat. Většina lidí se tady zabývá intradením tradingem, ve kterém není potřeba brát do úvahy fundamenty (kromě chvil, kdy je vyhlašována nějaká zpráva). V tomto případě člověk obchoduje jenom např. 2 hodiny v jednom dni a je mu jedno jaká je celková geopolitická situace. Stačí si hlídat graf ceny a co v této době cena dělá.
Opak toho jsou poziční obchodníci, kteří v pozici setrvávají několik měsíců a tam už jsou zprávy pro vstup a řízení obchodů důležité.

Ale určitě úspěšní obchodníci neřídí podle toho co je na stránkách významných světových deníků. Protože novináři nejsou odborníci na trhy. Kdyby byli, tak nechají psaní novin a jdou vydělat daleko větší peníze do trhů. Navíc většinou komentují jenom to co se stalo. Doporučil bych vám četbu knih zkušených obchodníků, např. v knize Market Wizards jsou rozhovory s velmi úspěšnými tradery a každý používá jiný přístup - např. pouze technická analýza = cenové grafy a indikátory, dále jenom fundamentální analýza, různé kombinace apod. Ale žádný se neřídí podle novin nebo nějakých newslettrů. Spíš je dávají jako případ, jak neobchodovat nebo respektive obchodovat proti nim (což znamená noviny říkají nakupovat, tak oni prodávají).

Láďa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky za promptní reakce:

To Kingie: Neměl jsem na mysli dělat nějakou složitou analýzu, a podle ní scénáře, jako spíš jen sledovat co se děje ve světě, a podle toho posuzovat změny na grafech. Například: začala válka v Iráku, tak se dá předpokládat, že se začne zvyšovat cena ropy, a podle toho se grafy ceny ropy dostanou do nějakého "tvaru". Neznám pořádně terminologii, tak se omlouvám za ten výraz. Problém je ale asi v tom, že tradeři, jestli jsem to správně pochopil, pracují jen na pár grafech, a málokdy se něco takového stane, takže nestojí za to se tím zabývat. Nepovažuju trh za něco živého v tom myslu, že by "měl svůj vlastní rozum" a "věděl" co má dělat, ale teď mě napadá, že možná to tak tradeři nemají. Pak asi jde v případě nějakého jevu jen o posouzení "co na to trh".
A je někde nějaká komunita co se zabývá posouzením nějakých "větších událostí" na tvar křivek grafů?

To yax: V tom taky vězí "jádro pudla" začátečníka. Jak mám vědět jaký trh chci obchodovat, když o tom vím tak málo, že nejsem schopen se kvalifikovaně rozhodnout. Pak nezbývá než jako žížala, pokus - omyl. Evoluce. Proto jsem tuto otázku položil, abych se dověděl co si o tom myslí ti, co mají víc znalostí o věci, a víc zkušeností s ní.
Věřím, že novináři nejsou odborníci na trhy, ale že by jejich zprávy neměly vliv na trhy se mi věřit nechce.
Dík za info na Market Wizards.

Ještě jednou
Díky za reakce. Pomohly mi.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Když už jsme u těch začátečníků, tak já mám ve zvyku se dovědět co nejvíce o podstatě problému než se k němu dostanu tak blízko, abych ho musel řešit takříkajíc v reále.
Něco k věci mi řekl i tento článek:
www.scienceworld.cz/sw.nsf/ID/4050A214D583CA75C125749300034E86?OpenDocument&cast=1
Jedná se přece o stejnou věc jako na burze? Sází se na to co bude.
Knížku Náhoda můžu doporučit k přečtení.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

DOBRÝ DEN! V mém případě je to vcelku jednoduché.Využívám technickou i fundamentální analýzu.K technické analýze řadím především studium grafů a techniky obchodů.K fundamentální analýze studium důvodů,proč se to děje.Nedávno jsem slyšel krásnou myšlenku.Technická analýza prověří můj emoční kvocient,fundamentální analýza inteligenční kvocient.U mě to platí na 1000%.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Otazník: Jestli budete mít možnost, přečtěte si knihu od Andréa Kostolanyho "Peníze a burza". Není to přímo kniha o obchodování, ale spíš o životě spekulanta a o různých vlivech na rozhodování. Jsou v ní uvedeny nádherné postřehy právě na téma fundamentálních zpráv a reakcí na ně.
A jeden malý citát: "Když se potkají dva burziáni, neptají se, jak se jim daří, ale jak se bude dařit trhu."

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Moc děkuju profesore. Vypadá to, že toto bude i můj přístup. Od koho je ta krásná myšlenka co cituješ? Je od něj k dispozici ještě něco jiného zajímavého?

V každém případě jsem si díky tomu článku na scienceworldu, na který jsem zde dal odkaz, uvědomil jednu věc, a to, že vlastně jako obyč trader - člověk, který se nedostane k insiderským informacím tak včas, aby mohl využívat při "sázení" na budoucí vývoj - budu hrát sázkovou hru proti tomu zbytku traderů ve světě (od nováčků až po nejrafinovanější investory) podobně jak se píše v tom článku, a čím lépe budu "číst" způsob jak ostatní hrají, tím větší budu mít šanci je přehrát a zařadit se mezi těch 20% proti těm 80% (jak se například u komodit říká).

No, nic, je třeba se pustit do studia. Tak jako v každém jiném zaměstnání, kde chce člověk uspět.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
po precteni knizky Jak se stat intradennim financnikem sem se utvrdil v nazoru, ze tento system obchodovani ma hodne spolecneho se sazenim na zapasy. Kdyz jste dokazali ciste teoreticky prijit na zpusob zisku pri obchodovani, je mozne neco podobne najit v sazeni? Kdyz shrnu spolecne body jako napr. vhodny vyber zapasu, managment, sledovani trendu a naopak kdy trend konci, tabulky, serie, emoce, donekonecna hledat lepsi a lepsi system atd. je mozne dal vybrany zapas nejak "procistit" dalsimi indikatory? Vam se hodne osvedcil "volume" zel, toto v sazeni jako pomucku neuplatnite. Venuji se tomu dennodenne s prestavkama 3 roky a stale mi neco uteka. Samozrejme nemuzu chtit vse hned, i Vas to stalo hodne usili nez se Vam neco skutecne osvedcilo a samy vite, ze nikdy to neni na 100%, ale i tak neexistuje "neco" co by me nakoplo kousek dal? Knizka, nebo rada na dalsi vzdelavani v tomto oboru? Vas zpusob hledani systemu mi hodne pripomina ten muj, proto se s prosbou obracim na Vas.
Dekuji, Mirek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...