Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie obchodování XIV - trénujte se ztrátou!


Doporučené příspěvky

  • 1 year later...

Dobrý den,

promiňte, jestli jsem úplnej noob, ale nechápu asi přesně tu papírovou ztrátu. Mám to brát tak, že začínám třeba s $5000 a tak si řeknu, že mám místo $5000 jen $2000? Tím pádem jsem jakoby $3000 v mínusu a tak se pokoušim opět dostat na $5000 neboli na 0, o který se mluví? :)

Protože začít s -$5000 je přece nesmysl, z čeho bychom zaplatili mariginy a komise brokerům? :-/

Stejně mi to ale nepřijde tím pádem moc efektivní, akorát začnu paper-tradovat místo s $5000 s $2000 ale pořád je to 'černý číslo', takže kde je zakopanej pes? xP

Díky Jon

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 6 months later...
  • 2 týdny později...
  • 4 týdny později...

Tak tohle je úplně geniální článek!

Při dělání profitu od nuly nahoru to člověka tak moc nemotivuje - nemá představu kam by se chtěl dostat, ví že má profitovat, ale neví kolik. Profit je samozřejmě úspěch, ale nemohl být ještě lepší?.
Oproti tomu nula je jasně definovaný cíl - cíl který motivuje, abychom jej dosáhly. Buď uspějeme, nebo selžeme. To samozřejmě dělá naše obchodování mnohem zodpovědnějsí a efektivnější a to co je nad nulu, to je taková hřejivá třešnička na dortu :-) Myslím že tohle nás naučí ze začátku lépe obchodovat a ochrání, alespoň částečně, naši psychiku před budoucími ztrátami.

Jednoduchá věc, ale pro mě jistě významná.
Pánové děkuji.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Dobrý den,
trénování se ztrátou je dobrá věc. Nyní si to bohužel zkouším LIVE. Jsem 1 700 USD v mínusu a nyní se pokouším dostat na nulu. Největší problém mám se strachem, že chytnu další ztrátu. Proto si před vstupem do každého obchodu nyní dvakrát rozmýšlím, jestli ho vezmu. Na jednu stranu to je dobře, protože se učím nevstupovat do všeho, co mě jen trochu připadá jako dobrý obchod. Na druhou stranu, i když vstupní signál splňuje můj plán na 100%, tak obchod často nevezmu, a pak jen koukám, jak cena dosahuje mého naplánovaného PT, který by alespoň zčásti pokryl moji ztrátu. Takže teď jsem v situaci, kdy mám jednak strach z další ztráty a zároveň vztek, když mě uteče obchod, který jsem měl dle mého plánu vzít, ale ze strachu ze ztráty jsem ho nevzal. Pokud by Vás zajímalo, jak jsem se dostal ke ztrátě, tak je to selhání mé psychiky. Backtest jsem měl OK, paper trading 5 měsíců OK (tam to mé emoce moc nezasáhlo). Pak přišlo od března LIVE, přišly 3 ztráty po sobě (v paper úplně normální) a už jsem zblbnul. Začal jsem brát signály, které na 100% nesplňovaly můj plán, a to jen proto, abych pokryl svou ztrátu. O přeobchodování ani nemluvím. Tím se ztráta zvětšovala. Při ztrátě 1 500 USD jsem výrazně omezil své obchodování (max. 3 obchody denně, pokud ale hned na úvod chytnu dvě ztráty v řadě za sebou, pak ten den končím úplně), naučil jsem se vyčkávat opravdu na ty nejlepší příležitosti. Bohužel, když už se taková příležitost naskytne, tak ji ze strachu často nevezmu. Většinou se pak jedná o ty nejlepší obchody. Nezbývá nic jiného, než s tím s největší opatrností bojovat (myslím tedy sám se sebou, ne s trhy). Na vědomé úrovni mě je jasné, že ztráty jsou přirozenou součástí tradingu, ale ve skutečnosti to bolí, i když se jedná o peníze, které si ve skutečnosti mohu dovolit ztratit. Nepíšu to sem proto, abych si stěžoval, ale jako svou zkušenost pro začínající tradery. Tak mě prosím držte palce, ať ten boj sám se sebou vyhraju. Ruda

PS. Zajímalo by mě, jak velký drawdown zažili začínající tradeři a pak se z toho dostali a nyní úspěšně obchodují.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rudo:

ja jsem zacal taky v breznu a dostal jsem se az na -956. Ale uz jsem z toho venku a to hodne poucen. A jedine co me osobne pomohlo bylo zavedeni striktniho pravidla, ze po prvni ztrate dany den koncim (respektive prechazim na demo). Protoze ztrata pro me byla spoustec k nesmyslnemu preobchodovani, kde jsem se snazil penize dostat zpet a bylo to jenom a jenom horsi. Takze ted uz nehrozi abych chytal takoveto drawdown kvuli vlastni blbosti. A taky to pomaha soustredit se na jeden poradny obchod za den, coz mi uplne staci. Uplne by stacilo 5-10 obchodu za mesic, ale na to jeste nemam psychicky (jedu podle trendove varianty FinWinu co se uci na eminiII kurzu).

Jestli umis anglicky, tak doporucuji shlednout video s Markem Douglasem, na ktere je odkaz na hlavni strance v sekci kratke zpravy. Je to docela poucne o tom, nepremyslet vubec o jenom obchodu a hlavne ne o jeho vysledku. Mohlo by to pomoci zbavit se aspon strachu z te ztraty.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 months later...

Ahoj lidičky
moc pěkně napsané, s tebou Rudo cítím, jsem také začínající trader,byl jsem dokonce tak hloupý,že jsem se vrhl do obchodování bez papertragingu s vědomím, že to zvládnu, poněvadž mi obchodování s demo celkem šlo.Fundoval jsem účet a co se nestalo.To co tady Tomáš s Petrem stále dokola opakují.Dostavili se emoce, strach, první reálné ztráty a ani nechtějte vědět, co všechno se semnou dělo.Že bych měl dávat přednost mé psychologii a studovat ji, jsem jen slepě přehlížel.
Je ale pravdou, že člověk je zvláštní tvor a potřebuje prostě na to přijít sám tím, že narazí hlavou do zdi,spadne na úplné dno a zcela se zruinuje. Až po té člověk pochopí, že je něco špatně a že s tím musí něco dělat. Zavčasu jsem tedy účet uzavřel - protože má hloupost a nevzdělanost mě stále nutila peníze získat zpět a začal jsem pořádně studovat a to hlavně psychologii a poznávání sama sebe.
Nestačím se divit, na co všechno člověk přijde,třeba úplně jednoduše - jak jsem mohl být tak HLOUPÝ!!!A pouštět se do něčeho takového bez pořádné přípravy. Dnes řádně provádím papertraging, studuji psychologii,nakupuji knížky a stále se neodvažuji otevřít live účet protože si myslím, že na to nejsem ještě připraven.Je to již 5 měsíců a výsledky papertragingu celkem dobré.Stále si ale myslím o sobě, že má psychologie není ještě na úrovni,abych si věřil.Stále totiž při studiu sám sebe překvapuji a to je špatně.I když si myslím,že můj systém je schopen pracovat na kolem 40% můj rrr je 1/2,2 používám přísný maneymanagmant a pravidla,tak při otevření live účtu,bych všechno projel. Proč?
Protože stále ještě nemám srovnané vědomí a podvědomí na stejnou frekvenci!!!!!!!A tohle by z mého účtu udělalo trosky!A čím více studuji psychlologii, tím více jsem o tom přesvědčen.Čekám jen na chvíli kdy se to začne obracet,zatím tomu tak ale není.Je to opravdu to nejsložitější, co na tragingu je!!!!!!!!!!!
:S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...