Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie obchodování 26: jak se vyrovnat s nejistotou


Doporučené příspěvky

Jistota versus Nejistota: popření "sebe sama"
Nejen tento článek ale i ty, které jsou ve většině knih o tradingu vzpomínají nejistotu jako naprosto samozřejmou součást obchodu. Dobře se to čte pěkně v klidu, praxe bývá jiná.
Nejistota umí doslova umrtvit jakoukoliv akci, zhoršit vstup do pozice nebo dokonce zle vnímat již OK vyvíjející se situaci.
Nejistota je pojem těžko uchopitelný, každý se s ní musí popacovat po svém, každý je na riziko a vyrovnání se s ním jinak stavěný. Jinak vnímá nejistotu hráč s pár korunami, jinak ten kdo vjede do pozice i s návěsem...
Dovolím si říci, že vyrovnat se s nejistotou na trhu určitě nezvládne každý. Tak jak někdo omdlí při pohledu na krev či má závrať při výstupu na židli při výměně žárovky, jiný s tímtéž nemá problémy.
A co myslím tím "popřením sebe sama"?
Prvotní reakce na nejistotu u neznalého, nepřipraveného a netrénovaného bývá reflexívní: má snahu si zpět navodit pocit "jistoty", pocit že už není ohrožený či že nebezpečí, riziko, nejistotu zmenší. Často akcí jež má opačný efekt.
Co s tím? Neradím, ale Popřete (někdy) sebe sama! Trhy mají ohromnou výhodu - mimo jiné jsou to také obyčejné kupecké počty a kde začíná naše osobní nejistota se dá +/- spočítat a zablokovat tak emoce.
Většina mám pocit věnuje svůj drahocenný čas hledáním onoho zázračného času T a přesně sedícího kurzu K =KDY TAM.
Nevěnuje už čas věci myslím podstatně důležitější = KDY VEN.
Proč si myslím že KDY VEN je důležitější než KDY TAM?
Protože TAM NEMUSÍME.
Když už tam ale jsme, MUSÍME jednou VEN. A neznalost "kdy ven" nejistotu troufám si podstatně zvyšuje, i když se to možná zdá proti přírodě.

Závěr není rada :-)
zkuste někdy cvičně popřít sebe sama tím, že výstupu budete věnovat stejný čas jak vstupu.
Někomu by to možná pomohlo snížit pocit nejistoty, možná lépe se s ní vyrovnat.
Tvrdím: nejistota trhu je jistá
:-))










Link to comment
Sdílet pomocí služby

zbavit sa nejistoty na minima? nevnimat ju? podla mna pomahaju dne veci: najst si istejsi a profitabilnejsi OS pri ktorom bude menej strachu, alebo druha moznost - otrocit jak kun na dokonalom spoznani OS ktory mame - vtedy sa nam odhali mnoho veci ktore sme ani nehladali a obchodovanie bude vskutku rychlejsie a lepsie a BEZ NEJISTOT.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obchodovanie je adrenalin a neistota. Ale ked to porovnam s tym, ako som kazde rano s nechutou vstaval do prace a nicil sa tam osem hodin pred PC s niecim, co ma maximalne nebavilo, tak obchodovanie je oproti tomu naozaj nic. (btw obdivujem tych, ktori si nasli pracu, ktora ich bavi, lebo na tom, co bavi mna, sa zarabat neda) V praci mam isty plat, v obchodovani mam zase dost neisty, ale zato si viac cenim slobodu. Neobchodujem kvoli peniazom, ale kvoli slobode. Aj tiger zije radsej v dzungli ako v klietke, kde ma o vsetko postarane a ja som nieco podobne. Lenze kazdemu to moze vyhovovat inak, a preto obchodovanie nie je pre kazdeho. Kto chce istotu, musi sa istych veci zriect.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ja mam pre vychytanie neistoty taku malu formulku v excely

ked vstupujem do obchodu otvorim si excel a do vzorca napisem kolko potrebujem pips na to aby bol SL pod najsilnejsou S/R urovnou a zo vzorca dostanem pocet lotov, vzorec obsahuje % risku ktore som ochotny obetovat, ak prerazi SL , nepozeram sa na pipsi, ale na sumu, ktoraje konstantna, vystupujem na signale ktory mi da system. takze vahanie kedy vystupit je u mna v podstateeliminovane

nefunguje to samozrejme na 100% ale pomaha to

Link to comment
Sdílet pomocí služby

fyzik,

ten pristup k tej slobode sa mi velmi paci, BTW - a nie je to tak ze ten strach a neistotu skryvas za to co tvrdis ze neobchodujes kvoli peniazom? ale kvoli slobode? nie je to len taka polopravda? ktoru tvrdis lebo si si nie isty ci dost zarobis? no lebo ak ta trading nebavi tak nie som velky optimista.... ze budes dostatocne profitovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

NLA: Ale ved sloboda je predsa podmienena peniazmi :) Mimochodom su aj ovela jednoduchsie cesty mimo tradingu ako zarobit vela penazi (napriklad zalozit si firmu a makat, ci lepsie navstevovanu stranku s reklamou, online shop, MLM, atd atd, zisk 100 tisic USD mesacne nie je ziaden velky uspech v oblasti internetu, staci si pozriet tych guruov co na blogoch skenuju seky z google adsense a chvalia sa :) Vsetky uvedene oblasti som samozrejme dlho skusal. Trading je vsak to, co dava najviac slobody v prepocte na zisk (samozrejme po uvodnej drine). Ked uz peniaze, tak neviem preco prave trading.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja jsem se naucil jeste jeden zde nejmenovany zpusob jak castecne zatocit s nejistotou (ne, neni z me hlavy, ale prijde mi znacne uzitecny, proto jsem se mu venoval vice). Jedna se o projekci (zpusobu je vice, kazdy necht dle sve chute) dalsiho baru na TF, na kterem obchoduji a pohled na stav tech. indikatoru se zapoctenim teto projekce... - a nyni jsme postaveni pred otazku - "Skutecne je situace tak skvela, jako se nam zda nyni, kdy se nam trh libi a chceme do nej vstoupit?" - presne ve stylu - TAM nemusime, VEN ano.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Můj osobní názor na nejistotu je ten, že drtivá vetšina lidí po vstupu do pozice začne vidět vše to co jim tranding dovolí uskutečnit v životě a přestane vnímat rizika, která hrozí. Krásně to popisuje Elder i Tomáš ve svých článcích o psychologii. Myslím že tento způsob uvažování probíhá na hluboké nevědomé úrovní, která v daný okamžik zcela ovládne bdělé vědomí. Nějakou dobu trvá, než si to člověk uvědomí a přizná si to. Je krásné snít - tam mám vše co chci.
Mě osobně pomohlo hodně to, že jsem začal poslední dobou hodně přemýšlet o sobě. O svém životě, o tom co se mě doposud podařilo a co nikoliv. Začal jsem pátrat po tom proč se některé věci dějí tak jak se dějí. Pak jsem se začal poslední dobou ptát sám sebe proč vlastně dělám tranding. Mnoho lidí si myslí, že je na to přeci snadná odpověď, ale je důležité se nenechat oklamat zdáníma a jít až na kořeny své vlastní bytosti. Prostě pořádně provětrat celý dům a vyházet na světlo boží veškeré haraburdí a i to ( a hlavně to) co bychom nejraději neviděli. Jestli tohle člověk dokáže udělat ( ono ne každý najde hned odvahu se podívat i do těch nejtajnějsích zákoutí, protože to někdy hodně bolí), tak pak začne o trzích uvažovat z jiného pohledu. Pak začne ovbchodovat své edge a přestane v trzích doufat.
Vše začíná a končí v naší představě o sobě samém a o životě. To vše se projevuje nejenom v trzích. Jak krásně říká jedno japonské přísloví: řezbář masek, který tvoří dřevěné masky pro divadlo nikdy navytvoří lepší masku, než je on sám.
Všem hezký den.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Musím pochválit většinu diskutujících v tomto vlákně, jsem nesmírně rád, když mohu číst podobné "zralé" příspěvky, názory a pohledy. Mám radost vidět z příspěvků jak někteří zrají a postupují vpřed, skutečně jsou tu lidé o kterých nepochybuji, že z nich budou úspěšní tradeři (pokud již nejsou). Upřímnost k sobě samotnému je skutečně základ tradingu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kdesi jsem skupinove od par lidi slysel nazor ze financnik je server ktery ti rekne jak zacit a dal uz musis jit sam...Na jednu stranu si myslim, ze je potreba urcita samostatnost nekam se odrazit a postavit se na vlastni nohy ale na druhou stranu clanky jako tenhle me utvrzuji v tom, ze jen o tom zacatku to tu na finacnikovi tak uplne neni. Nemyslim si ze pokrocilost v obchodovani je vyznacena slozitym(nebo naopak jednoduchym) systemem a dokonalymi vstupy(ale v jistem smyslu take), myslim ze spise pokrocily obchodnik daleko vice rozumi slovu zodpovednost a uprimnost k sobe sama. Pochopit obchodni system je proti tomu jednoduche...postavit system na zaklade treba rsi divergenci, trade management vstupu a vystupu na zaklade mfe a mae je proti tomu hracka..tak proc tak malo lidi konstatne vydelava?
Proste malokomu staci z pohybu 500 vytahnout jen stovku nebo i dvacku nebo dokonce nevtsoupit a byt spokojenej...Protoze malokomu staci udelat dva obchody denne...protoze malokdo konzistentne vydrzi aplikovat racionalne(na zaklade pravidel systemu) vstup i vystup...
I ja se postupne dostavam z tehlete pasti kazdeho zacatecnika...Je to dlouha cesta ale cesta nejen ke konzistentnim vydelkum ale kde pochopene se stava prozivane a to jak velky je to rozdil muzete posoudit sami: Zkuste treba nekomu kdo nikdy nejedl med vysvetlit jeho chut. Tato cesta nauci pouzivat vlastni hlavu, trpelivost(a tu predevsim), schopnost jednat a chut se podivat az do nejvyssich policek nasi mysli abychom dostali vsechny odpovedi na otazky ktere pred sebe klademe...Den po dni zjistuji ze trading sam o sobe je vyborny material pro rozvoj mysli protoze bdelemu cloveku pomaha odmotavat deky ktere mame kolem hlavy a diky tomu se pritomny prozitek skutecnosti stava radostnejsi a svobodejsi...DIKY
(tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 týdny později...

Zdravím všetkých traderov. Pravdupovediac dosť som váhal či mám tento príspevok poslať na sem na toto vlákno ale zdalo sa mi asi najpríbuznejšie k tej téme respekíve knihe (ide o psychológiu), o ktorej by som nám traderom rád napísal pár riadkov. Nemám dobrý sloh, takže je to taká amatérska mini recenzia. Jedná sa o knihu od možno nám všetkým menej známeho autora Maxwell-a Maltz –a, ktorý vo svete je známy skôr ako špičkový chirurg ako spisovateľ. Možno vám hovorí niečo dielo Doktor Pygmalion, tuším sme ho preberali na hodine literatúry na strednej škole. Napísal 11 kníh. Avšak podľa mňa jeho najlepším dielom je PSYCHOKYBERNETIKA. Kniha je písaná po česky. Obsah knihy má mnoho spoločného s článkami o psychologii na financnik.cz. Podstata tejto publikácie sa veľmi ťažko vystihuje ale ak by som to mal predsa len nahustiť na toto vlákno tak by som použil nasledovné vety: Gro knihy je vo filozofii že všetci vlastníme ten najdokonalejší servomechanizmus vo vesmíre a tým servomechanizmom je náš mozog respektíve podvedomie – podvedomé procesy. Väčšina ľudí sa snaží riešiť problém iba predným mozgom – teda vedomím úsilím, snaží sa riešiť tieto veci rozumovo respektíve iba touto časťou mozgu. Určite ste aj vy zažili, že sa snažíte o niečo a snažíte a furt nie a nie sa pohnúť ďalej vpred, motáte sa okolo toho ako ovad okolo hovna (sorry za výraz). Potom sa na to „vyspíte“ a následne vás napádajú nové veci – nové myšlienky ako na to. Vaše podvedomie je najdokonalejší navádzací mechanizmus aký kedy existoval na Zemi. Pokiaľ mu ovšem dáte cieľ. Tento cieľ si treba čo najdetailnejšie vizualizovať a „tlačiť“ dostatočne dlhý čas na svoje podvedomie nech teda pracuje pre vás. Potom sa uvoľnite a robte niečo iné povedzme choďte do záhrady, alebo sa prejdite po prírode – nechajte svoje podvedomie pracovať.Veľmi dobrý príklad je malé dieťatko, ktoré sa snaží uchopiť pohár. Všimnite si, že ako sa mu mihotá jeho malá ruka okolo pohára až nakoniec ho chytí. Jeho podvedomie nepozná cestu k poháru, jeho podvedomie nepozná ako má koordinovať svalový systém na ruke. Postupne však dieťa vyrastie a keď siahne po niečom tak jeho podvedomie - navádzací systém už pozná ako má koordinovať svalstvo a jeho ruka už siahne po danom cieli konzistentne a priamo . Podobným systémom fungujú vyššie funkcie, vyššie ciele ako je spomínaný pohár. Napríklad náš trading. Na začiatku väčšina traderov robí chyby, ide o to ako sa na tieto chyby pozeráte. Veď ani ako dieťa vás nikto netrestal zato, že ste sa strepali na zem, keď ste sa učili chodiť. Tak prečo sa psychicky trestať za vaše chyby? Dobre urobili ste na začiatku možno viac, než dosť obchodných chýb, ale načo sa trestať a psychicky týrať, radšej ich rýchlo napravte a poučte sa z nich. Ešte jedna vec ma veľmi zaujala v knihe a to ten fakt, že naše podvedomie nepozná zápor, teda nepozná slovo „nie - ne“. Teda ak sedíte pred monitorom, zízáte na grafy a v duchu si hovoríte, že „nesmiem mať stratu“ alebo že „dúfam, že tentoraz to neskončí v strate“ alebo že „toto nemôže byť stratový obchod“ proste tieto zápory vaše podvedomie nevníma ako zápory: Slovné spojenie „nesmiem mať stratu“ váš navádzací mechanizmus – podvedomie to vníma takto „smiem mať stratu“ atď. Proste slovko „nie - ne“, vaše podvedomie nepozná, preto sa koncentrujte na správne slová a nechajte vaše podvedomie aby vás navádzal k vášmu cielu. Možno že všetko, čo som hore pospomínal vlastne už bolo publikované v rubrike „Psychológia“, ak áno tak sorry za nadbytočné mudrovanie. Táto kniha ako moje všetky ostatné, ktoré mám vo svojej zbierke, sa nečítajú iba raz.!!!!! Ja ju zvyknem prečítať minimálne dva krát do roka. Kniha je v pevnej väzbe a s pevným obalom. Je členená klasicky na kapitoly a tie zasa na menšie odstavce. Na konci každej kapitoly máte možnosť si spraviť na vyznačené prázdne riadky svoje vlastné poznámky. Čo je dobré hlavne preto, aby ste z nej aj niečo pamätali. Text sa číta pomerne ľahko, ale pokiaľ neovládate češtinu, tak možno budete ťažšie rozumieť niektorým pasážam. V knižke miestami narazíte na niečo čo možno bude zaváňať americkým optimizmom a bude vám možno aj z toho zle , ale buďte trpezlivý a nerobte si chybné úsudky pokiaľ ju celú neprečítate. A ešte niečo veľmi dôležité kniha nie je písaná priamo pre obchodníkov, preto budete musieť porozmýšľať a napasovať zmysel tej ktorej kapitoly na náš trading. Verím, že vám bude nápomocná na vašej dobrodružnej ceste za finančnou slobodou. Happy trading too all. nickirout

4456

4457

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...