Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Co kdyby stát účtoval jako firma?


Honzajs

Doporučené příspěvky

Tak mne napadá, pořád se oháníme makro ukazateli, kurzy měn apod. Zamysleli jste se ale nad tím, zda vůbec jsou tyto ukazatele publikovány ve správné výši, zda nejsou zkreslovány???
Každá větší firma, musí povinně projít auditem. Kdo ale audituje státní výsledky? Nikdo.

Dalším, a podle mne mnohem závažnějším, problémem je, že státy defacto "jedou" na jednoduché účetnictví.

Kdyby tát byla firma, tak kurz měny je ekvivalent ceny akcie, GDP je ekvivalent tržeb., státní rozpočet má nejblíže ke cash flow.

Státy byly nuceny účtovat podle pravidel platných pro společnosti. Asi bychom se velmi divili, jak by rozvahy vypadaly (schodky penzijních systémů, nakumulovaný státní dluh...) Prošly by takové firmy auditem? Nebo by se podobaly Enronu?

ČSÚ provedl v roce 2006 revizi HDP rázem se GDP (ekvivalent tržeb) zvedl o cca 10%. jenom účetní operací. V tomto směru ale vůbec nejsme výjimky - např. V pak USA spočítali současnou hodnotu budoucích příjmů a výdajů státního rozpočtu. vyšel jim SCHODEK 44 BILIONŮ USD (angl. to byly triliony)

Poměr dluhu k GDP je zkreslující vlivem metodiky výpočtu GDP - pokud do ní zahrnu i necashové položky, tak je uměle nadhodnoceno. Dluh totiž může být kryt pouze z cashových položek a ne z přecenění výkonu IT (oblíbené hedonické úpravy v USA), započítání fiktivních pronájmů majitelů nemovitostí užívaných k bydlení...

Do inflace (CPI) se v USA nepočítají energie a potraviny...

Koupili byste si akcie takto zadlužených firem, jak jsou dnes státy? Emise peněz je totéž jako emise dodatečných akcií... Kdyby firmy tak projídaly prostředky získané z emisí akcií, jako to dělají státy s emisí peněz, asi by rychle šly ke dnu

Pokud bude přetlak nabídky akcií vlivem neustále emise nových a nových akcií, co bude s jejich cenou? Spadne dolů...


Takové akcie by byly zralé jedině na SHORT, ale rozhodně ne na nákup. Na nákup mi vychází DRAHÉ KOVY.


Je to moc přitažené za vlasy??

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 years later...

Kdyby stát měl v ústavě od roku 1990, že může hospodařit pouze s tím, co vybere na daních. K tomu všemu by musel vytvářet finanční rezervy ve výši např. 3% z vybraných daní (to např. kvůli povodním, arbitrážím atd.) a to do doby než vytvoří rezervu např. 10% svých průměrných ročních výdajů. Vydat dluhopisy by bylo možné jedině tehdy, když by to získalo např. 80% hlasů v referendu. To kdybychom se třeba ocitli v opravdu nepředvídatelné situaci jako válka atd. Vsadil bych se, že bychom dnes na tom byli finančné lépe. Skoro si říkám, jestli by vůbec nějaký státní dluh byl.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Poznámka k inflaci.

Máme dva druhy inflace, výrobní ( PPI ) a spotřební ( CPI ). Každá se dále dělí na celkovou a jádrovou, která se počítá bez energií a potravin. Není to výmysl USA, ale tento model je všeobecně rozšířený .

Hospodaření státu je založeno na stejných principech, jako ekonomika firem, nebo domácností. Ve všech případech by měly být finance založeny na zdravých základech, ale to neznamená, že nemůžeme být ve všech případech zadluženi v rozumné výši. Domácnost si vezme dlouhodobou hypotéku na stavbu nového domu, firma si vezme úvěr na rozjezd nové výroby atd. Určitě se shodneme na tom, že to nejsou špatné dluhy, za předpokladu, že budeme schopni tyto závazky splácet. Pokud by tato možnost v ekonomice neexistovala, bylo by to spíše v neprospěch rozvoje. To samé platí i v případě státu. Pokud ekonomika spadne do recese, není žádná tragedie, pokud si stát půjčí na rozvojové programy, které dokáží nastartovat hospodářský růst. Tyto dluhy se pak mohou splácet částečně v růstovém prostředí a částečně inflací. Nejsem zastáncem vyrovnanosti státních rozpočtů za každou cenu, tak jako se o to kdysi pokoušeli v USA republikáni a po mnoha letech zastával u nás tento model i Klaus.

Publikování makro ukazatelů ve správné výši je problém, protože to je dost složité. Někdy se můžeme setkat s velkými rozdíly mezi prvotními odhady a následujícími revizemi, ale s tím se asi musíme smířit, protože nám nic jiného nezbývá. Na všechny tyto čísla reagují investoří, centrální banky, ministři financí při sestavování rozpočtů a další instituce, ať jsou tyto čísla naprosto férová, nebo pouze předběžná.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

> Honzajs

Uz je to dlouho, co jsi tuto myslenku napsal, ale stejne bych reagoval.

Napsal jsi [ital]Kdyby firmy tak projídaly prostředky získané z emisí akcií, jako to dělají státy s emisí peněz, asi by rychle šly ke dnu[/ital] - vsak ony ty staty taky pomalu ale jiste ke dnu jdou :) Cela ta statni sprava je naprosta saskarna a zadna firma by takto nemohla fungovat. Ale uspesne firmy ridi uspesni lide. Stat ridi kamosi kamosu, kteri se potrebovali nekam zasit. Nekde jsem slysel, ze z cca 10ti milionu obyvatelu CR 2 miliony zivi tech zbylych 8. Asi to nebude daleko od pravdy.

Jak psal MERKUR1 - existuje i zdrave zadluzovani, napriklad na investice do rozvoje, kde se predpoklada, ze budouci vynosy dluh v pohode pokryji a jeste neco zbyde. Ale to co vidime napriklad u ceskeho statu rozhodne moc zdrave nevypada (a to na tom jsme oproti jinym jeste opravdu dobre - ikdyz to vypada, ze se je snazime posledni dobou co nejrychleji dohnat).

Ale to tak proste je, dnesni system je postaveny na dluhu a treba banky vytvareji penize z niceho. To by bylo jeste docela v poradku, kdyby se z techto neexistujicich penez nemusely platit uroky. Ale uroky se platit musi i z neexistujicich (virtualne vytvorenych) penez a tak dluh narusta, narusta, narusta... az ta bublina jednou praskne. A dokud se tak nestane, musime z toho vytriskat maximum!

K tomu bych dodal snad jen jedno - pokud mate velkou financni castku, promente ji v neco, co ma opravdu nejakou realnou hodnotu. Az na to prijde, papirku s vodoznakem nebo virtualnich penez nekde v bance se clovek nenaji.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...