Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Proč je risk jediný opravdu důležitý faktor každého byznysu (1/2)


Doporučené příspěvky

Musím se přiznat, že se moc těšim na pokračování ...

Jak z toho článku cítím, jediným možným řešením je mít vzládnutý moneymanagement, abychom dostali pod kontrolu risk...

Je zkrásné sledovat jak vše do sebe zapadá a jak je vše jednoduché ikdyž se nám "odborníci" snaží zamotat hlavu rádoby vědeckými studiemi...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Kubika,

osobne si myslim ze je jedno z jakeho oboru je ten priklad, je potreba se nad tim zamyslet proc to tak dopadlo a pouzit svou vlastni hlavu na to aby to tak nedopadlo s vlastnim tradingem, nebo chcete aby tady nekdo daval priklady jak zrusil svuj ucet ,ze otevrel moc pozic nebo misto z jednim kontraktem to valil hned s deseti a ono se to po chvilce v plusu otocilo do ztraty a pri mensim ucto to slo do kytek? dalo by se toho myslim vypsat hodne

Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja si myslím, že je uplně jedno na čem je to vysvětleno, jestli na podnikání nebo na tradingu. Kdo nad tím popřemýšlí, tak uvidí, že princip je stejný. A o to přece jde. Nejde o to, jestli si firma může najmout poradenskou firmu nebo ne. Když to vztáhnu na trading, tak z těcht 90 % neuspěšných traderů je určitě velká část, která se nechá "zblbnout" jistými a zaručenými návody, jak peníze v tradingu vydělat. Ono to je přece jednodušší nechat se vést a poslechnout rádoby "odborníky", kteří vám naservírují "Svatý grál" na zlatém podnose, než zapnout vlastní hlavu. Taky vam ukážou hezká čísla, jak je ten nebo one systém profitabilní, ale už vám neukážou celková čísla kolik třeba jejich klientů s jejich systémem profituje nebo ne. Kdo chce, ten se zmanipulovat nechá. Taky vidím další rovinu v článku a to, že trading není trefa do jednoho obchodu a už nemusím hnout prstem. Že je potřeba diverzifikovat riziko do nekonečné řady malých ztrát než vsadit na jednu kartu. Každý trade je vlastně jedno takové podnikání. Vstoupíte do pozice na základě nějakých signálů, už je jedno, jestli to je podle kostky nebo podle lógru nebo podle toho co vám řekne soused, ale tím, že celý trading rozpitváte tak, že je to nekonačná řada podnikání s malým rizikem a né jeden super byznys, tak si můžete dovolit ten luxus a při správném řízení pozice ty chyby udělat. Je to vpodstatě pořád jedno a to samé, co se tady probírá a to přemýšlení v pravděpodobnostech. Člověk by měl vždycky uvažovat tu pesimistickou variantu a být mile překvapen, než uvažovat tu optimistickou a nemile zaskočen. Mě se článek libí, i když to co je v něm uvedeno tady bylo uvedeno už mnohokrát.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý článek, z kterého asi finanční poradci nebudou mít radost. :) Musím ale přiznat, že jsem se při jeho četbě těšil na nějaký příměr, či vysvětlení jeho bližší souvislosti s tradingem, nebo lépe řečeno aplikaci na trading, ikdyž to bylo v závěru článku Tomášem naznačeno. Holt si budeme muset počkat na asi pro mnohé záživnější pokračování.
Každý ale i tak určitě pochopil, co si odnést z tohoto dílu, a kterým směrem se bude ubírat díl následující. Nelze přesně předvídat zisk, lze pouze eliminovat rizoko ztrát.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim

Musim opat pochvalit za skvely clanok (ako inak, ved vysiel na financniku.cz). Vsimol som si, ze Financnici (Tomas a Petr) evidentne nemaju radi "odbornikov" a "poradcov", specialne co sa tyka oblasti financnych investicii a predikcii. A ani sa im nedivim.
Mna to vsak inspirovalo k inemu zamysleniu sa. Tomas v tomto clanku prirovnava "odbornu" predikciu k hadzaniu kockou. Ani sa prilis necudujem, ale pripada mi to ako zarabanie na tom, co chce zakaznik pocut. Inymi slovami, poradensky business mi pripada po tomto clanku ako najlepsi business na tejto planete. Ak vasa kocka hodi spravne a ono to vyjde, mozete sa tym chvalit aky ste uspesni predpovedaci buducnosti a ak vasa kocka padne nespravne, nic to, klient po krachu jeho firmy urcite upadne do takej depresie, ze bude chciet na vsetko cim skor zabudnut, takze staci uz len, aby ste mlcali aj vy a nikto nebude pochybovat o uspesnosti vasich analyz a predpovedi. Zakladam poradensku firmu, chcete niekto poradit? :-)

Valo99

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ouklend,

nejako vam vsetkym chybaju suvislosti s tradingom..... risk a trading dokopi. no vsak tak si nejako domysli. alebo obratime vec uplne naruby? tak vezmi si ze na 50 000 usd ucte otvoris DJ index na predaj alebo na kupu v hodnote 30 lotov a mas konkretny priklad, vsetko vsadis na jednu kartu a mozes sa ist sankovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pěkný článek, plný souhlas, ale zásadně nesouhlasím s P.S., konkrétně že povolání v oblasti ekonomie a financí jsou zbytečná. Důvody:

1) Studuji ekonomii, takže zde musím hájit "svůj" obor (jen pokus o vtip :)).

2) Být odborníkem v oblasti ekonomie nebo financí nemusí nutně znamenat, snažit se něco předvídat. Samozřejmě, řada ekonomů žije v domění, že určité matematické modely jim umožní předpovědět, co se bude tehdy a tehdy dít. To pochopitelně není pravda - přesně z důvodů, které jsou popsané v článku.
Ovšem to, že se o to někdo na poli ekonomie pokouší, neznamená, že ekonomie je špatná. Není o tom, snažit se věštit budoucnost, ale o tom, jaká přijímat rozhodnutí v přítomnosti. Práce ekonoma spočívá ve schopnosti analyzovat statistická data, pochopit, co znamenají, dát je do kontextu s dalšími aspekty daného problému a s dlouhodobou situací, a na základě toho přijmout co nejlepší a nejpřínosnější řešení/rozhodnutí v dané oblasti, ať už jde o cokoliv. A samozřejmě odhad pravděpodobnosti úspěchu daného řešení, stejně tak jako velikost a rozložení rizika, k tomu neodmyslitelně patří. Patří k tomu i schopnost celé toto rozhodování dělat s těmi správnými nástroji a se správnou dávkou selského rozumu a zkušeností z praxe.
Pokud je ekonomie dělaná tímto způsobem, tak je to jedno z nejklíčovějších samostatných povolání, které v rozvinutém světě existují, a v takovém případě i adekvátně finančně ohodnocených (ne jednorázově jako v případě popsaném článku, ale dlouhodobě). To samé platí o oblasti financí.

Takže je třeba rozlišovat, které užití ekonomie člověk má na mysli. Samozřejmě předpovídání budoucnosti jiné než velmi krátkodobé (např. přibližná míra inflace příští měsíc) je k ničemu, v tom souhlasím.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Podla mojho nazoru clanok je dobry, risk je hlavne zaciatocnikmi velmi podcenovany faktor, len nesuhlasim s vyrokom, ze mat vypracovane kvalitne analyzy (hoci aj ked nie so vsetkymi informaciami) vyjde narovnako ako si hodit kostkou. Urcite nic nie je na 100% , ale s kvalitnou 'prognozou' si myslim sanca na uspech je vacsia.
Druha vec je samozrejme balik penazi, ktory treba vyhodit za taku analyzu.
Ale pointa clanku, ze nemozno vsetko vsadzat na jednu kartu je samozrejme vystizna a o to hlavne Tomasovi asi islo.
Milo

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 týdnů později...

Kubika: nechci psat klasickou repliku mistra Polivky, ale ver, ze je to naprosto std. stav - je spousta skvelych napadu, kterym chybi jedine - finance. A pak je spousta subjektu, kterym chybi opet jedine - smyslupne vyuziti volnych prostredku.

Tem prvnim se casto rika vizionari, tem druhym investori - myslim, ze naprosto standardni symbioza, ktera je jiz obvykla i u nas... zrovna ted se kolem jednoho takoveho projektu motam.

I takovy Microsoft si susil desitky mld USD v bance, mohl si koupit pulku SW firem a preto cekal na lepsi prilezitost, kterou zrejme cicha v prevzeti Yahoo.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...