Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Clearing house


Masaryk

Doporučené příspěvky

Při výběru brokerů se v diskuzích občas objevuje i problematika cleraingu. Upřímně řečeno, moc tomu nerozumím, googloval jsem sice jak o život, ale stále je pár věcí, kterým nerozumím. Nenašel by se prosím někdo, kdo by to pěkně po našem, lidsky, dokázal vysvětlit? :)

911 v jedné diskuzi postoval odkaz na definici: www.investopedia.com/terms/c/clearinghouse.asp
Jakub postoval vynikající příspěvek na toto téma: www.financnik.cz/forum/read.php?4,3521,5540#msg-5540

Četl jsem to snad 10x a jak tomu zatím rozumím:
Clearingová firma je třetí strana, jasně oddělené od brokera, která vede účty jak brokera, tak klientů, přičemž tyto účty jsou pevně rozděleny a nemají žádnou spojitost. Tyto účty jsou určeny pouze pro obchodování, nelze je použít pro ostatní bankovní transakce. Peníze klientů tedy fyzicky nedrží broker, ale clearing house, broker k těmto penězům nemá vůbec přístup. Clearing house spravuje marginy a z účtů klientů strhává ztráty a přičítá zisky na základě údajů poskytných brokerem.

Čemu nerozumím:
1. V té definici na investopedii mi moc nejsou jasné termíny "regulating delivery" a "reporting trading data". To druhé bych si tipl, že od nich dostávám výpisy z obchodů, ale mohl by to prosím někdo potvrdit?
2. V příspěvku od Jakuba je věta: "To znamena, ze jiz od sameho pocatku lezi Vase penize na separovanem uctu ve Vasem jmene a Vase jmeno a vyse Vaseho vkladu je tedy znama nejenom clearingove firme, ale i bance." Tím se myslí moje banka (např. Komerční banka), ze které jsem posílal peníze, nebo je v tom schématu ještě zapojen další subjekt? (např. nějaká americká banka, co na to dohlíží?)
3. Má-li být clearing house oddělený od brokera, jak je možné, že třeba Open E Cry je broker a clearer zároveň? (nebo se mýlím?) Nebo jak můžou clearingové firmy fungovat i jako brokerské (ledaže by pro clearing využívali někoho dalšího)
4. [bold]Ale především:[/bold] Existuje nějaký důvod, proč se zajímat o datový systém clearing housu (např. PATSYSTEM)? Používám-li např. pro své obchody Zen-Fire, tak exekuce probíhá ve směru Můj počítač - Broker - Burza, nebo je ten clearing house do toho nějak zapojen? 911 v jedné diskuzi napsal: [ital]"ono je jedno jestli budes clearovat pres RCG nebo GHCO. RCG je lepsi v tom smyslu ze je to velka uznavana firma. bohuzel kvalita dat pokulhava, pouzivaji starsi technologii (PATSystem)" [/ital]. Z toho vyvozuji, že na tom asi záleží; na druhou stranu jsem na tento dotaz dostal od brokera tuto odpověď: "[ital]Either clearing firm is fine as they only clear our trades at the exchange we provide the platform and data technology which is NinjaTrader/Zenfire.[/ital] Což zase vypadá, že mi jejich systém může být zcela ukradený. V takovém případě bych clearing house hodnotil pouze jako správce mých financí, podobně jako banku, tedy kritériem výběru by byla spíše finanční solidnost než technický systém.

Omlouvám se, jestli něco pletu nebo míchám hrušky s jabkama, ale jak říkám, trošku v tom tápu a potřeboval bych to trošku objasnit. Moc děkuju za příspevky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...