Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Od koho kupuji a komu prodávám...


Doporučené příspěvky

Dá se nějak zjistit předchozí majitel kontraktu, akcie, komodity, kterou jsem od něho koupil? Nebo toto tajemství si nechává broker pro sebe? Nebo celou historii mé akcie, kterou jsem měl, všechny její předchozí majitele apod. U nemovitosti to zjistit jde, u auta také, tak snad u akcie by měl být k dispozici nějaký ten výpis...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to xmms:

Pri futures sú kontrakty vytvárané počas obchodovania (samozrejme aj zanikajú alebo sú postúpené), nie je dopredu určený počet kontraktov s ktorými sa obchoduje. Teda ak chcem vstúpiť do long, niekto iný do short (nikto z Vás nechce pozíciu uzavrieť ani ju v tomto momente nemá otvorenú) a príde k vypárovaniu je vytvorený jeden futures kontrakt na long a jeden na short.
Čiže v tomto prípade kontrakt vznikol počas vypárovania a nemá zmysel pýtať sa kto bol jeho predchádzajúci majiteľ.

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Auto je věc konkrétní a jako takové má svoji historii. Akcie v dnešní době existují jen jako zápis kdesi v evidenci - jako peníze na účtu v bance - a zkus vypátrat historii konkrétní koruny . Komodita je věc velice konkrétní, ale pokud takzvaně "kupuješ komoditu", tak nic nekupuješ, ale jen uzavíráš smlouvu (contract = smlouva), že tehdy a tehdy koupíš tolik a tolik tun něčeho za tuto cenu. A protože kontrakt je smlouva, tak vzniká v okamžiku uzavření, tak logicky nemůže mít žádnou historii a tedy ani předchozího majitele.
Brouka do toho vůbec nemíchej, jeho jediným zájmem je vyrazit z tebe co nejvíce peněz,a nějaké teorie ho absolutně nezajímají.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 4 týdny později...

Eifi Wrote:
-------------------------------------------------------
> xmms:
> vůbec mi ale není jasné, proč byste to potřeboval
> proboha vědět.............co byste tím získal. to
> byste předchozímu "majiteli" jako zavolal a zeptal
> se ho, jestli na tom vydelal nebo jak ? :-D :-D
> :-D


To sice ne, ale jen tak ze zvědavosti mě to zajímá. Asi jim ale volat nebudu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

XMMS,

chápu, že člověk má dost otázek. Já to mám podobně, že nejprve musim zjistit, jak to vlastně funguje. Zkuste se mrknout na tabulku, kterou jsem zpracoval a vložil do jiného vlákna:

www.financnik.cz/forum/read.php?18,16785,page=4 ... možná by mohla pomoci.

Pozn: Každý prdávající či kupující se vlastně jen tváří že chtějí koupit nebo dodat, ale pokud jen spekulují, tak jen vystoupí z obchodu otevřením zrcadlové pozice. Co to znamená? to znamená, že jako kupující jsem se zavázal odebrat, a tak pokud chci z obchodu ven, musím se zatvářit jako prodávající a zavázat se dodat. Takže já teď jsem povinen dodat a zároveň odebrat - a tím se dostávám ze hrratr prohrály. Protože dodávám sám sobě, tak tohle burza řešit nebude, nebylo by to racionální. Burza už to nechá na tobě zda si dodáš a odebereš si to :)))

Dám příklad ze života, který se odehrál včera v hospodě: hráli jsme karty: já, bratr a kamarád. Kdo prohrál hru, musel dodat pivo a kdo ji vyhrál musel pivo odebrat (spíše chtěl odebrat :) - takže taková hra s nulovým součtem. Ten kdo byl druhý, tak nic nedostal ani nedal. Dohoda byla, že se vyrovnáme až po poslední hře

První hru jsem prohrál, bratr vyhrál.

Tzn. já dlužím jedno, bratr odebírá

Druhá hra, Kamarád vyhral, bratr prohrál

Tzn. bratr dluží, kamarád odebírá

Celkově tedy: já dlužim jedno pivo (je mi vlastně jedno komu), bratr jedno odebírá, ale jedno dluží (takže je ze hry venku, vlastně uzavřel svoji pozici) a kamarád od něj jedno obdrží. Vše tedy vychází, jak má.

Ten proces "vyrovnání se" by na konci by probíhal: já dávám jedno bratrovi, bratr jedno odebírá, bratr ale jedno dluží kamarádovi, a tak mu ho dá (uzavřel pozici) a kamarád jedno obdrží.

Racionálně je to však takto: já jedno dlužím, a tak ho dám rovnou kamarádovi. A takto to na burze funguje.

Bratr svoji pozici uzavřel, já a kamarád jsme ji drželi až do konce a byli jsem zavázání dodat, resp. odebrat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Eifi,

je to tak. Strach mít nemusíš, z tohoto má strach naprostá většina začátečníků. Jediné co na trhu futures probíhá, je přeceňování hodnot otevřeného kontraktu (pozice) - jen toho závazku - toho slibu odebrat či dodat. Pokud bys držel pozicii po LTD, pak už bys musel dodat či odebrat, ale to u spekulanta nehrozí.

Podstatné je, že burza sama určujš velkost závazku - kontraktu. Čili pokud chceš na burzu koupit 1 kontrakt, musíš se zavázat koupit např. 100 tun pšenice. Ne více ne méně. (pokud tedy burza definuje velikost kontraktu jako 100 tun). No a jak se hýbe cena za jednotku - za tunu pšenice - tak se Ti přeceňuje ten kontrakt. Pokud je najednou tuna o 1 dolar dražší, no tak pak ti najednou naskočí na tento kontrakt zisk 100 USD (100 t x 1 USD), pokud to jde o další dolar nahoru, už máš vyděláno 200.

Jak už někdo napsal - pokud se na trhu objeví 20 opravdových kupců a 20 opravdových prodávajících...a pak se na trh nahrne 500 spekulantů kteří otvírají 500 pozic tak najpozději ve FND všechny tyto pozice (těch 500 "virtuálních") spekulanti sami zase uzavřou. V podstatě je to taková autoregulace :)

A proč někdo dovolí otevírat fiktivní kontrakty? No protože spekulanti jednoduše přináší likviditu a opravdoví kupci či prodávající pak mohou přesněji zacílit - zpřesnit a realizovat - své nákupy či prodeje a zakalkulovat si to do hospodaření při zvolené ceně.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 5 years later...

Mám půdu a farmu a chci prodat za cenu na burze

Když mám půdu s farmou na západě na ní pšenici nebo obilí spočítám současnou cenu a množství mnou dodaného a koupím příští kontrakt v době mojí sklizně na SHORT.
V případě,že cena půjde nahoru vzroste i cena mého fyzického obilí a tedy pokryji ztrátový short,protože to přesně spočítám.V případě,že půjde cena obilovin dolů vydělám na poklesu...
Tak zní teorie?SOUHLAS?Tedy uchovám stejnou cenu bez ohledu na výkyv?
Jenže třeba v čr jsou ceny uplně mimo burzu a tedy to lze dělat pouze v případě,že výkup mnou dodaných obilovin bude za ceny na burze?Protož by mě zajímalo kde má člověk tuto farmu vlastnit aby mohl prodávat přímo za cenu stanovenou na burze.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

longterm Napsal:
-------------------------------------------------------
> Mám půdu a farmu a chci prodat za cenu na burze
>
>....
> Protož by mě zajímalo kde má člověk tuto farmu vlastnit
> aby mohl prodávat přímo za cenu stanovenou na burze.
>

Farmu můžeš mít kde chceš, musíš jenom dodat komoditu v kvalitě, množství a na místo podle specifikace. Např. pro kukuřici je to popsané tady (odstavce 10101, 10104, 10106 a další):
www.cmegroup.com/rulebook/CBOT/II/10/10.pdf

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...