Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Finančníkův osobní poradce psychologie obchodování (3)


Doporučené příspěvky

Dobrý den Tomáši,
děkuji Vám za odpověď na můj dotaz. Víceméně se nyní řídím podle toho, co jste dnes napsal. Beru to tak, že mě trh ukázal cestu, kterou se mám nyní vydat. Ukázal mě, že na trh ES ještě nejsem psychicky připravený. Na trh ES jsem se z počátku soustředil zejména z pohledu "rychlých zisků" a vůbec jsem si nedokázal připustit, co se mnou mohou udělat ztráty v tomto trhu, i když vždy byly v rámci jednoho obchodu v relaci 1,5% kapitálu. Nyní se na trhu NQ cítím mnohem bezpečněji. Po dvoutýdenní odmlce od trhu, kdy jsem se soustředil víceméně na studium psychologie, se mě nyní daří mnohem lépe. Sice ještě nevydělávám, ale ani neprodělávám. Celkově jsem se zklidnil. Můj problém byl:

1. velká kumulovaná ztráta a potřeba tuto ztrátu pokrýt. (Nyní jsem již ztrátu v hlavě "odepsal" a jedu na novo.)
2. představa, že dělám chybu, když ztrácím. (Nyní se snažím naučit, že za chybu považuji, když nedodržím obchodní plán a je mě jedno, jestli je nyní obchod ziskový či ztrátový. Musí být ale podle plánu)

Nyní jedu takto:

Obchoduji na NQ formace DT/DB - vždy ve směru trendu (viz. Petrovy články). Na trendové DT/DB jsem se vždy soustředil.

Maximálně dělám tři obchody za den, přičemž při první ztrátě ten den končím. Přeci jen mě ztráty ještě ovlivňují.

Nyní se maximálně soustředím na to poznat sám sebe a po malých kříčcích toto vše překonat a stát se konečně tím traderem, kterým chci být.

Děkuji a s pozdravem Ruda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky moc Tomáši, nedávno jsem řešil stejný problém a sám se rozhodl to řešit to podobně, jak popisuješ. Díky za potvrzení, že je to tak správně. Nikdy bych nevěřil, že mezi live a paper je tak ohromný rozdíl, kdybych to nepoznal. Ted se sunu krok za krokem v live,radši pomaleji, než zbrle. Zbrklost zde vede jen do pekel. Hlavně klid, rozvahu. Ještě jednou díky.
Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Za jeden z největších mých úspěchů považuji schopnost po několika obchodních selháních (vstup mimo OS, korekce PT)dokázat přerušit obchodování na tak dlouhý čas, který mně umožní vrátit se k monitorům s chladnou hlavou.
Někdy půl hodiny, někdy dva dny.
Bez této pracovní interupce bych porušoval svůj OS s jasným efektem.
Vřele doporučuji.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To: hany

Ono asi ani nezáleží na jméně, ale stále více docházím k závěru, že člověk ať chce nebo nechce, si ze začátku ty ústa na trzích musí narazit. Jen na obchodníkovi záleží, jak moc. Kdybych nebyl ze začátku tak egoistický a přiznal si, že ten trh SP prostě psychicky nezvládám, tak jsem jistě nedosáhl takové ztráty. Je skutečně velký rozdíl mezi paper a LIVE. Já si to teď přirovnávám například ke karate. Bojovník může trénovat jak chce, ale při prvním střetu s protivníkem zřejmě dostane nakládačku, protože v přímém boji nemá tu zkušenost z prvního reálného boje. Na základě dalších reálných bojů se stále učí a pak je možné, že své nové zážitky využije ve svůj prospěch, což je, doufám, teď můj případ.

S pozdravem Ruda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim vsechny

"Jako první bych zkusil zadat příkaz se SL 10 USD a PT 10 USD a prostě jen „kliknout“ proto, abych viděl, že to nekouše, že to nebolí, že to jde."

Tak neco podobneho me napadlo, ale udelal jsem to trochu jinak - dal jsem si limit kolik muzu ztratit. Nakonec jsem udelal asi 25 realnych obchodu bud jen tak podle pocitu nebo v ramci nejake strategie (velmi spatne otestovane). Ten limit jsem mel dost maly takze nijak neohrozil muj ucet a tim, ze bylo par ziskovych obchodu tak jsem s tim vystacil na tech 25 obchodu. Vsoucasne dobe v realu neobchoduju a testuju a testuju... Dalsi realne obchody uz budou striktne podle dukladne otestovane strategie.

Sam z toho mam docela dobry pocit. Jen jsem si tak zkusil jak to v realu vypada a myslim, ze mi to i neco dalo - prinejmensim to, ze prijit o penize je hracka.

Docela by me zajimalo jaky na tento postup mate nazor vy....predem dekuji za pripadne odpovedi.

At se dari.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dost bych se toho bál. Mohou totiž podle mne nastat dva scénáře:
- budu si "jen tak" klikat a zjistím, že to jde. Nastane fáze toho, že "je to vlastně hračka, nic to není" atd. a než zjistím, že je to všechno jinak, je půlka účtu v háji.
- dtto, ale zjistím, že jen ztrácím (což je vzhledem ke spreadu mezi bid a ask u malých SL asi i pravděpodobnější). Můžu si tím vytvořit blok, kdy se budu bát kliknout - a hlava nebude činit rozdílu mezi tím, jestli to předtím bylo "jen tak" a teď je to "podle plánu".
Takže já osobně bych tímhle své obchodování nezačínal a už vůbec ne sérií 25 takových obchodů.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Lucínek:

Tak nad tim ted premyslim a asi mate pravdu.
U me je to asi ten prvni scenar. Teda s tim rozdilem, ze jedno pravidlo jsem striktne dodrzel a to ten limit - pod nej jsem to skutecne klesnout nenechal.
Mam ted trochu strach co to udelalo s psychikou, ale snad to nebude tak zle.
O podobnych pokusech vubec neuvazuju a soustredim se na testovani a pripravu.

diky

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Ruda:

Ahoj Rudo!
Nijak jsem nenarážel na jméno, nebo na to kdo se jak jmenuje jen jsem chtěl nějak s nadsázkou naznačit že mi ten tvůj příspěvek přijde do puntíku jako kdybych ho napsal já.
Já začínal na forexu a účet jsem sjel stejným způsobem jaký ty popisuješ.
Momentálně si dělám po backtestech sim obchody mimochodem také na Esku a zatím všechno ok. Každopádně až začnu opět live tak dám vědět jak jsem se s psychologií popral. Na simu to není jako na ostro i když mi to občas také dává zabrat,jelikož se to beru jako kdyby to bylo live. Když jsem začínal sim obchodovat tak jsem dělal maximálně 3 obchody denně, ale pomalu začínám přemýšlet že tak jeden nebo dva obchody denně by (z psychologické stránky věci)mohli stačit. Mám stoploss 80$ takže když dvakrát skončím na SL tak končím obchodování a působí na mne líp - 160 než kdybych udělal ještě jeden obchod do mínusu a končil den na -240. I když vím že stačí jeden plusový obchod a jsem místo mínusu minimálně na nule.
Zdravím a přeju pevné nervy a trpělivost Všem

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To hany

já jsem to s tím jménem myslel tak, že si tím zřejmě musí projít každý. Ať je to Petr, nebo Pavel nebo "Ruda". Alespoň z reakcí na každý můj příspěvek to tak cítím. Vůbec jsem ten tvůj příspěvek nebral osobně.

Já se teď snažím na live obchodování NQ spíše blíže poznávat svoje pocity a nějak je zpracovat. Jinak můžu říct, že na jednu stranu jsem na sebe naštvaný, že jsem to s tím drawdownem nechal dojít tak daleko, na druhou stranu si ale začínám uvědomovat věci, které jsem dříve neviděl, nebo nechtěl vidět, takže jsem za to svým způsobem vděčný. Nyní jsem snad konečně zkrotil svoje super EGO, získal velký respekt k trhům a začal konečně akceptovat dobré rady prezentované zde na finančníkovi, zejména co se psychologie týče, dále výběru vhodného trhu pro nováčky a zaměření se spíše na trendové paterny. V rámci svého odpočinku od trhů jsem si také přečetl kompletního průvodce psychologie obchodování, což mě také hodně pomohlo. Teď se opravdu soustředím na striktní dodržování plánu.

S přáním úspěšného tradingu Ruda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,

uvodom by som chcel podakovat za opat skvely clanok o psychologii a chcel by som tiez prispiet svojou troskou. Ako velky fanusik psychologie ako vedy, ci uz sa jedna o psychologiu obchodovania, alebo nie, rad pozorujem chovanie ludi, silu myslienok a taktiez rad psychologiu studujem. Nedavno som videl dokument o sugescii, kde mala ist pacientka na operaciu krcovych zil ku istemu chirurgovi menom Dr. Ángel Escudero (Spanielsko, Valencia). Tento doktor operuje 25 rokov bez pouzitia anestetik, hovori tomu "liecba myslenim". Tato pacientka za nim prisla den pred operaciou na "mentalnu pripravu", kde ju doktor nauci znecitliviet akukolvek cast tela. Ale aby som presiel k veci - tento doktor napisal knihu "Dr. Ángel Escudero - Healing by thinking" ak sa Vam ju podari zohnat, bude urcite v anglictine, ja ju mam a myslim si, ze to nie je tazka anglictina. Viem, ze si mnohi myslite, ze to s tradingom nesuvisi (ja si myslim pravy opak), ale jedna sa o psychologiu a urcite sa tu najde vela traderov s podobnym zaujmom o tuto vedu. Osobne som tuto knihu este necital, len som si ju zbezne presiel, ale coskoro sa do nej pustim.

P.S.
Ospravedlnujem sa, ze to nesuvisi uplne s obsahom clanku, ale v diskusii som nasiel iba temu o cesky pisanych knihach, takze som nechcel zakladat nove vlakno. Keby s tym bol nieaky problem, tak moj prispevok vymazte.

Pekny den.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...