Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie obchodování 33: emocionální teploměry


Doporučené příspěvky

Zpočátku je to skutečně tak. Každý vnější tlak (pohádaná manželka, nedorozumění s úřady...) způsobuje nechtěné emoce, které jsou v tradingu nežádoucí a vždy ovlivní naše obchodování. Bohužel nikdy ne pozitivně. V průběhu let jak dokážeme v tradingu pracovat se svými emocemi a svou hlavou , pak tato naučená vlastnost se nám hodí i v běžném životě. Vidím to na sobě, protože mě dnes těžko něco rozhodí. Dokážu pracovat rychle se svými myšlenkami a emocemi v můj prospěch. Dokonce jsem si všiml, že nemám při důležitém jednání žádnou trému. Mizí veškeré bariéry. Umím brát všechno bez emocí a s chladnou hlavou. Nebo i k zubaři chodím jako k nejlepšímu kamarádovi. Což dříve nebyla pravda. V tomto směru mi trading dal hodně pozitivního a já jsem tomu rád.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S tou manzelkou to to nie je az take najhorsie, pretoze my sa uz nehadame.Ja uz totiz nemam sil na to, ja uz len mlcim a okamzite sa prepinam do usporneho rezimu, aby som neplytval svoju drahocennu energiu.

Rokmi som ziskal dokonalu imunitu voci podobnym neziaducim emociam, za co jej patri velka vdaka.
Ona je totiz velmi prezierava, (ani o tom nevie) a tym, ze ma pripravuje systematiky na karieru uspesneho tradera, vyriesi koniec-koncov vsetky nase problemy, pre ktore sa so mnou neustale hada.

Otazkou je, co bude robit potom, ked pominu vsetky dovody na hadku???
Odpoved: bude pokracovat v zapocatom diele, pretoze to bude jedine len pre nase dobro - aby som nepolavil v koncentracii a obozretnosti pri mojom obchodovani....

Takze moju manzelku mi mozete len zavidiet :) :) :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Určitě je dobré nějak monitorovat svoje emoce, ale deseti-bodová stupnice emočních stavů mi přijde jako zbytečně složitá, nepřehledná a možná i trochu i alibistická - hmm asi jako politika v ČR:). (Jsem na stupni 5 nebo už mám šestku?...) Osobně mám 2 stupně - buď jsem dnes schopný dělat věci jak mám nebo toho nejsem schopný. Skutečný stav věci se však většinou pozná až při vlastní akci. A pokud bych prošel filtrem, že na to mám, ale ve skutečnosti bych při vlastní akci váhal nebo cítil strach nebo cokoliv, mám v obchodním plánu řádek. "Máš-li problém (váháš, strach, chamtivost, máš na spěch, necítíš se) - zůstaň stranou". Staří čínští taktikové také uznávali 5 pohybů, přičemž jeden z nich byl - zůstat stát na místě. Nebýt v pozici, je taky pozice, jak říká Joe Ross:).
Lukas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Lukas, špatně pochopeno: nejde o to, zda-li jsem na -2 nebo +4. Jde pouze a jen o to, mít JAKÝKOLIV nástroj, který mně připomene, že musím být neustále ve střehu ohledně svého stavu. Pokud podobný nástroj mít nebudu - a je úplně jedno, jakou má stupnici - v 90% budu zapomínat na fakt, že před tradingem musím překontrolovat, zda-li nejsem v "nežádoucím" stavu. Později se tento proces stane už poměrně automatický a podvědomý, přesto je třeba být stále ve střehu a udělat před každým tradingem kontrolu. Při obchodování s 1 kontraktem se to zdá možná jako zbytečná sranda, když pak máte ale 10 kontraktů, věci rázem mají jiný rozměr.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim tradery
po delsi dobe jeden kratky prizpevek.
Mam v emoconalnim deniku nasledujici kolonky ktere vyplnuji pred seanci, v prubehu seance dvakrat, a pri close.
A/
1) psychicka pohoda
2)fyzicka pohoda
3)sexuani pohoda
B/
1)pripravenost
2)soustredenost
3)uvolnenost
4)nastvanost
5)znudenost
6)hekticnost
7)euforie
C/
1)ztrach ze ztraty
2)nizky stav uctu
D/intuice

nektere kolonky vyplnuji jednou denne u nekterych je zapisu a hodnoceni nejen bodove 1-10 ale i poznamky na bazi vedome i podvedome.
at se dari

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to tomnes:
souhlasím. Dalším krokem je, že získaná data o svém psychickém a fyzickém stavu je třeba je vyhodnotit. Toto je asi nejtěžší věc. To, že cítím po ziskovém obchodu euforii a po ztrátovém frustraci, je jasná věc. Nejdůležitější je, jak tyto emoce ovlivní moje následné chování, vzhledem k dodržení obchodního plánu. Toto se dá zjistit jenom vlastní zkušeností a přijmutí toho, kdo jsem a co jsem schopný ustát a co už ne - a to není legrace - říkám tomu "řízená bolest" - nesmím při tom přijít o majlant a také nezblbnout:).
Obchodovat 1 nebo 10 kontraktů. Kdysi jsem zde na serveru četl, nevím, kdo to napsal, že raději sleduje relativní místo absolutních riskovaných částek. Pokud vím, že riskuji max 2% na obchod, nemusím živit strach z absolutní riskované částky například při 10 kontraktech. Při obchodování se plně věnuji trade managementu a v tu dobu nevnímám, jestli obchoduji 1 nebo 10 kontraktů - vím, že jedu podle pravidel a dělám to tak, jak nejlépe dovedu - to je moje práce. Další věcí je, dostat se na úroveň 10 kontraktů:).
Ať se daří přeje Lukas:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši, děkuju za tento článek !!!
Je s podivem jak málo lidí o tomto článku diskutuje, přitom když Petr 13.8. napsal o důležitosti vstupů tak to byla celá přehršel názorů ;).

Já osobně velice pečlivě pozoruji svoje emociální stavy už cca 20 min. před začátkem obchodní seance a přikládám tomu snad největší váhu z celé psychologie obchodování. Vím co dokážu když začnu obchodovat v pohodě a jak to vypadá, když v pohodě nejsem. A tak se snažím dostat (pakliže je nějaký problém) před začátkem do "obchodního rozpoložení" sledováním výsledků z backtestu, opakováním OP a větama typu "Když budeš dodržovat OP, tak ..."
Během seance je tu jen OP a trh. Tedy sledování trhu svíčku po svíčce, přesně podle OP. Jak jsem si všimnul, u mě emoce přicházejí když nemám co dělat. Jakmile ale musím sledovat každou svíci, hlava nemá čas dělat ještě něco jiného.
Avšak ani já nejsem žádný superman a tak když hlava stávkuje tak natvrdo vypínám počítač a jdu za rodinou.

Silnou vůli při dodržování OP přeje Tatanka

Link to comment
Sdílet pomocí služby


tatanka:

"Je s podivem jak málo lidí o tomto článku diskutuje, přitom když Petr 13.8. napsal o důležitosti vstupů tak to byla celá přehršel názorů winking smiley. "

To jste napsal celkem trefne.Na tom je jasne videt, naco se lidi neustale nejvic zameruji. Tady je zcela zretelne videt v cem ma nejvice lidi nejvice zkusenosti, a proto se o tom nejvic bavi. Vychazi to z toho,ze spousta lidi porad dava prednost "vymakat" vstupy, vystupy a kdo vi co jeste, ale zamyslet se nad tou mentalni casti uz je pro mnohe porad nudna, dlouha a i tezka cast tradingu.
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Panove,

a co byste chteli k tomuto tematu diskutovat. Tady neni nic kontroverzniho, co by vybudilo diskuzi, jako u tech vstupu, kde to bylo spis hadani nez diskuze.

Bud mam svuj uklidnovaci ritual pred tradingem, ktery mi pomaha, pak s clankem souhlasim.
Nebo nemam ritual a zda se mi to uzitecne, tak ho zavedu a nebo si me to nezda uzitecne, tak ho nezavedu.

Ale abych prispel necim konstruktivnim, tak ja mam nasledujici ritual
v 15:00 zalehnu a provedu uvolnovaci cviceni, kdy si vycistim hlavu a pak si v duchu zopakuji svuj system a predstavuji si svoje obchody, tak jak maji byt presne podle planu.
v 15:15 vstanu a projdu si denik, kde mam svoje nejlepsi obchody, tak jak vypadaly tesne pred vstupem.
v 15:20 otevru forexfactory podivam se co bylo dany den za reporty a hlavne jestli budou nejake reporty v 16:00, pripadne si precnu clanek na bloombergu, pokud byl nejaky vyznamy report v 14:30
15:25 zapnu platformu, nahodim grafy, namaluji S/R
15:30 sleduji open
15:40 zacinam obchodovat

Tento ritual nebo priprava mi pomaha v tom, abych si vycistil hlavu a behem obchodovani se plne soustredil na trh a nemyslel na nic jineho.

Lada

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Venujem sa necele 3 roky futures spanielskeho Ibexu 35, momentalne okukavam aj Eurostoxx 50. Moje pociatky boli presne podla slabikara, od velkeho ega cez frustracie a nekonecne padanie na kolena. Teraz uz mozem skonstatovat, ze moje zisky su sice este male, ale stabilnejsie. :))

Moja forma a cela psychologia obchodovania ma dve stranky : muzsku a zensku.
Zatial co muzska stranka je viac technicka a prisna, zenska cast jej casto papuluje a hada sa.
Velakrat ked citam prispevky inych traderov, citim nepokoj ze neobchodujem s tolkymi tabulkami, cislami a statistikami. Moje zenske ja ma obdarovalo silnou intuiciou. Dlho som sledovala trhy az som dospela do stadia, ked mi intuicia zacala nasepkavat viac. Neustaly boj medzi muzskou a zenskou pravdou vsak dlho viedol k stratovym obchodom. Az napokon sa ich kolaboracia ustalila, zrejme pochopili, ze spolu to dotiahnu dalej :))))) Nemozem povedat, ze skacem do trhu, ked mam isty "pocit". Skor sledujem trhy technicky a casto viem rozlisit pravy vstup od falosneho. Pravdou vsak je, ze zensky mozog je marnivy a velmi casto sa dozaduje skorsieho vystupu bez dosiahnutia PT. Nuz tu ma muz este co robit, aby zensku skrotil :))))

Ale ako to je so psychologiou?? Ovplyvnuje trading psyhiku tradera inac podla pohavia???
Velmi casto sa zamyslam aj nad touto otazkou.
Nevyhoda zien sa vola "cyklus". Ja osobne par dni "pred" som omnoho omnoho agresivnejsia v tradingu, casto autodestruktivna a velmi prudka. Nastastie to vnimam pozitivne. Je to vlastne mesacna pripomienka, aby som nikdy nepodcenovala psychologiu tradingu a hlavne aj mesacny trening :)))))

Dufam, ze som touto intimnejsou spovedou nikoho nezarazila. Trading je pre mna zivotnou filozofiou a rada sa vyjadrujem priamo a otvorene .............(a to ma naucila muzska cast mozgu, dakujem !)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...