Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Dotaz Excel - Standardní Odchylka


Doporučené příspěvky

Dobrý den všem matematicky zdatným, mohl by mně prosím někdo poradit ohledně následujícího?

Mám určitou skupinu čísel, řekněme třeba 0, 4, 8, 1, 2, 1, 4. Tato čísla tvoří skupinu A.

Pak mám nějaké samostatné číslo, třeba 2.

Potřeboval bych vědět, jak zjistím, na jaké hodnotě standardní odchylky se číslo 2 vzhledem ke skupině A nachází. Tj. potřeboval bych vrátit konkrétní hodnotu STADEV, například 1.45, apod.

Ví někdo, jak na to?

Děkuji za nápady.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

najprv vyrataj strednu hodnotu (mju) tej mnoziny (v tomto pripade aritmeticky priemer). Potom od kazdeho prvku mnoziny odrataj strednu hodnotu a vysledok umocni cislom 2. Scitaj vsetky tieto druhe mocniny a vysledok predel poctom prvkov mnoziny. Druha odmocnina tohto cisla je smerodajna odchylka.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,

toto je mně vcelku jasné. Já potřebuji ale výsledknou standardní odchylku přepočítat na konkrétní hodnotu v rámci stupnice standardních odchylek. Tj. , řekněme, že mám následující čísla:
0, 4, 8, 1, 2, 1, 4

Mean = 2.857142857
STADEV = 2.734262328


Nyní ale řekněme, že mám hodnotu 3. V rámci série dat výše, jak zjistím, jako hodnotu na škále -4Q až + 4Q toto číslo reprezentuje?

Pokud bych chtěl vědět jakou hodnotu na škále reprezentuje 2.857, tak je to samozřejmě 0, neboť se jedná o mean. ALe jak zjistím, jakou hodnotu Stadev na škále reprezentuje číslo +3? Je to 0.4? Nebo 0.7....? A je pro toto funkce v Excelu?

Děkuji.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,

Tou skalou standardnych odchyliek mas pravdepodobne na myslis skalu nasobkov standardnej odchylky normovaneho rozdelenia, lebo standardna odchylka je pre dany subor cisel iba jedna. Na to sluzi transformacna funkcia U=(X-mju)/sigma

mju - stredna hodnota (Mean)
sigma - standardna odchylka (STADEV)

cize pre cislo 3 to je (3-2.857142857)/2.734262328 = 0.0522.

z toho vyplyva, ze ak sa tvoje data riadia gausovskym rozdelenim pravdepodobnosti, potom hodnota 3 sa tam vyskytne s pravdepodobnostou ako je hustota pravdepodobnosti pre normovane normalne rozdelenie N(0,1) pre hodnotu 0.0522. Tu hodnotu najdes v tabulkach.

Mal si na mysli toto? Dufam, ze som to napisal spravne, predsa od statnic je to uz nejakych 15 rokov :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Dobrý večer,

řekl bych, že obrázek vpravo nahoře rozlouskne zcela jasně celý problém: en.wikipedia.org/wiki/Standard_deviation na ose x máte násobky sigma což je vlastně std, mí je pak střed neboli střední hodnota.

Když tedy chci zjistit kde se nacházím na ose x s nějakou novou hodnotou řady, tak novou hodnotu odečtu od středu a tento rozdíl podělím std což mi udá jaký násobek std jsem vzdálen od středu. Jak píše výše kuzmic.

Ať se daří. Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Netušíte někdo, jakým způsobem Floyd Upperman počítá své Trigger Zone,z té jeho knížky jaksi nevyplývá, jaké období uvažuje..jestli půl roku, rok, 3 roky a kromě toho, jestli jsem to dobře pochopil, tak při tom používá nějakým způsoběm vážený průměr..tzn. že vzdálenější údajům z COT přiřazuje menší váhu...nezkoušel jste to někdo počítat? jistě, je možný si u něho předplatit měsíční přístup, ale 99 dolarů měsíčně mi připadá dost, nehledě na to, že pokud si to počítám sám, tak z toho vytáhnu mnohem víc....díky za radu, s pozdravem Michal
P.S. Jinak o COT se tady moc nemluví, přitom já osobně to považuju za nejdůležitější věc ohledně dlouhodobých trendů,avšak nikoliv pro načasování..

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...