Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Proč nevydělávám? Jsem dostatečně systematický?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 33
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Jestliže čte tento článek začínající trader, doporučuji přečíst ho ještě jednou a hluboce si "zafixovat" zmiňované myšlenky. Systematičnost je totiž z mého pohledu v tradingu naprosto klíčová vlastnost. Osobně jsem měl v začátcích tradingu s filtrováním a archivací informací velké problémy, dokud jsem nepochopil (samozřejmě až po ztrátách ze kterých jsem neměl možnost se poučit), že "bez toho" to prostě nejde.

Osobně vnímám trading jako naprosto normální byznys a takto k němu i přistupuji. Pracovní den má několik fází, které mám již tak "zautomatizované", že je to taková "daily rutine". Dopoledne se věnuji pouze sobě (sport, osobní záležitosti...), po obědě se začínám věnovat naplno tradingu (procházím screenshoty minulých seancí a vyhodnocuji nakolik jsem se odchýlil od OP a proč, studuji další myšlenky, knihy atd.). Hodinu před otevřením US trhů medituji (mám pro tyto účely speciálně vytvořenou poslechovou meditaci), následně přichází příprava na obchodování (analýza chování trhu, zakreslování S/R úrovní, low/high atd.) a poté již plná koncentrace na trading.

Udělám většinou 1 obchod (vímečně 2) a končím. Zaznamenám své obchody do deníku, udělám detailní screenshot obchodního dne (jak jsem obchodoval - jak jsem měl obchodovat) a vše uložím do šanonu. Kolem 17:30 odcházím z kanceláře (mám kancelář do které normálně dojíždím z domu - neumím si představit, že bych obchodoval z domu). Všechny tyto fáze dělám jak nejlépe umím. Po čase zjistíte, že je to práce jako jakakoliv jiná a vše se Vám plně "zautomatizuje".

Úspěšné obchody

P.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja teraz koncim poslednym semestrom studium na VS a tradingu sa uz venujem s velkymi prestavkami uz skoro 3 roky. Mam obidve knihy od Petra a Tomasa a bol som aj na ich kurze. Ale kvoli chybajucej systematickosti zacinam v podstate zase odznova. Kedze prakticky mam sancu dat dokopy priblizne tych 5000 USD (pripadne o nieco viac), tak mam v plane venovat sa trhu e-mini Nasdaq (predtym som si backtestoval TF, YM, ES). Nejake papierove zapisky mam, ale nie je to nic moc a v digitalnej podobe mam vacsinu backtestov, ale tam mi chyba nejaka centralizacia dat, pretoze mam nieco na notebooku (co robim v skole cez pauzy), nieco na domacom PC (vyhodou je zase velky monitor) a parkrat som aj menil OS (XP>Vista>W7), takze sa mi data povaluju po roznych zalohach. Systematickost v tradingu urcite znamena jeden z hlavnych faktorov posunu napred.

Chcel by som sa spytat, ci niekto z vas, mozno uz zabehnutejsich traderov alebo vytrvalejsich studentov pouziva nejaky system spravy casu a osobnych dokumentov ako su GTD, Zen to done, rozne minimalisticke formy osobneho manazmentu a pod.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Velmi inspirativní článek. Poslední dny přemýšlím čím to je, že po cca osmi měsících živého tradingu jsem zpět na začátku. Jak psychicky, tak finančně. Od začátku jsem chápal, že psychologie je to, co dělá obchody, a také jsem se jí primárně věnoval. Během této doby jsem backtestoval půl roku FinWin a potom jej začal obchodovat na trhu ES. Po dvou měsících nepřetržitých ztrát jsem se vrátil k dalšímu backtestování a hledání systému, který je mi bližší. Našel jsem jednoduchý pattern stále v systému FinWin. Výsledek? Po dvou měsících naprosto stejný jako předešlý. Přišlo další testování, během kterého jsem si sestavil vlastní obchodní systém, testoval jsem jej asi 3 měsíce a začal obchodovat, tentokrát trh NQ. Najednou to šlo. Žádné závratné sumy, ale 3 měsíce za sebou byly ziskové, v průměru 350,-USD na kontrakt. Byl jsem spokojený a říkal si, že teď už jen dodržet money management, obchodní plán a čeká mě jen cesta vzhůru. Od letošního nového roku přišla série 17ti ztrátových obchodů za sebou. Na co jsem sáhnul, to bylo špatně. S psychikou to udělalo své, sedím u počítače a zažívám pocity stresu jako při prvních obchodech a říkám si, jak je to proboha možné, kde je ta chyba? Naštěstí jsem si od úplného začátku psal obchodní deník. Nejdřív jen takové poznámky, časem to dostávalo přehlednější formu a stále ho vlastně upravuju a "ladím". Po přečtení dnešního článku jsem vzal deník do ruky, k tomu grafy jednotlivých obchodů a přišel na to, že je dobře, že jsem zapisoval úplně vše, ikdyž se u nějakých věcí zdálo, že nemá význam je psát. Od začátku do konce, s výjimkou oněch tří ziskových měsíců se v mých záznamech u každého obchodu objevuje slovo "strach". Bez možnosti pohledu zpátky, bych asi těžko přišel na to, co se vlastně děje, a kde je chyba. Takže díky moc za tento článek. Zatím sice ještě nevím, jak se s tím poperu, ale díky pohledu zpět vím, s čím se vlastně vůbec poprat mám. A ještě jedné věci jsem si všiml. Ziskové měsíce přišly v době, kdy jsem se ponejvíce času věnoval sobě, svým zájmům, rodině, dopoledne trávil u vody(léto), a k počítači jsem si sedal s čistou hlavou.
Jednou jsem, už nevím kde, četl větu, kterou stojí za to si zapamatovat nebo napsat a někde na očích vystavit: Co se Ti do cesty postaví, to jsi schopen v klidu unést, byť se Ti to zprvu bude jevit jako zhola nemožné.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim Vas
take se stale radim k zacinajicim traderum a mam dneska den "psavec" nebo tradeing je dost samotarsky business.
Systematicnost opravdu k takoveto praci patri ale je to jen jedna strana mince. Druha , stejne jako nase hemisfery v mozku, je kreativita, uvolnenost, proste trocha z jineho soudku a zde je jeste vetsi neznama pro mnoho z nas.
Systematicnosti a presnym a detailnim vedenim vseho potrebneho /ale i nepotrebneho/ se z vas stane kvalitni "robot" ale to ovsem je pro tradeing malo. Je treba mit vyresenou i tu druhou stranku a energie skrze nas a nase karmy prostupujici.
A zde zapisovani a systematicnost nestaci. Polozte si otazku a ne jednu typu:
1) jsem u tradeingu uvolneny?
2) mam vyresene sve nocni mury z detstvi, minuleho zivota ci z posledni lasky?
3)bojim se abych nesklamal a tak vice a vice pracuji a vse zapisuji a eviduji?
...je jich mnoho
a pokud vas nektera z nich dobehne a vy se musite radeji soustredit na chod firmy, investovani do nemovitosti, ci si vytvaret zadni / nekdo po zhodnoceni sveho hlavniho prijmu / i predni vratka.......... NIKDY z vas/nas/ uspesny trader nebude.
at se vam dari
Gordon

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,dovolím se přidat svou troškou do mlýna,sice už v trzích nějaké "drobné"vydělávám,ale stále se považuji za pokročilého obchodníka.
Já jsem asi před dvěma roky,kdy jsem chtěl vážně uspět,začal jsem si vést obchodní deník,myšlenkový deník a samozdřejmě backtestový deník.Do myšlenkového deníku jsem si napsal svůj styl obchodování tzn.obchodní plán a zaznamenával jsem různé myšlenky,co testuji co jsem testoval atd,..samozdřejmě nebylo to úplně systematické,ale lepší než nic.Už v té době jsem se zajímal o CCI nebyl to ještě finwin,ale bylo mu dosti podobné.Později jsem přešel na finwin a opět jsem si zapisoval jaký timeframe,jaké patterny,dále nějaké možnosti filtrování atd,..
Myslím si,že kdybych toto nedělal,kdoví kde bych dnes byl,možná tam kde před dvěma roky.Nebyly to "vyspělé" záznamy,ale měl jsem je napsané přehledně,tak abych se k nim mohl vrátit,takže jsem věděl co mám ještě zkoumat a co už né.
Dále mám ještě pocitový deník,ale ten je zase z oblasti psychologie.
Takže kdybych to měl shrnout,takový zápisník je myslím velmi potřebná pomůcka tradera.
Hodně štestí Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tiez som dospel k zaveru ze mi treba nejaky system pri zbere info. Napadne ma kopec veci behom backtestov, pri citani knih a niekedy aj ked robim cinnost ktora s tradingom nesuvisi. Ak som pri PC pouzivam na skladovanie takychto info EverNote. Vyhodou je ze sa data ukladaju na vzdialenom serveri a tak mozete so svojimi poznamkami pracovat z akehokolvek PC s pristupom na internet. OneNote vyzera tiez celkom fajn a chcem ho tiez vyskusat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Když si položím otázku, např. proč vše zapisuji atd., najdu na ní odpověď, třeba takovou, že bez tužky v ruce nemůžu žít, jak se dopátrám toho, proč nemohu žít bez tužky? Jak lze nalézt ten původní důvod? Je to jen příklad, mně se bez tužky v ruce žije celkem dobře. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vďaka za ďalší pekný článok. Po dlhšej pauze sa pomaly vraciam k obchodovaniu a systematičnosť je práve to, s čím teraz bojujem. Snažím sa o ňu, ale stále mám sklon len nahádzať na papier/počítač veci, ktoré ma napadajú bez toho aby mali rozumnú štruktúru, ku ktorej by som sa mohol vrátiť. Tento článok ma len utvrdil v tom, že systematizácia a zpatne si čítanie denníkov je veľmi dobre investovaný čas.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jsem zrovna v situaci, kdy zpětně analyzuji své obchodování v roce 09, abych si pojmenoval chyby a věci na kterých chci dál stavět. Pustil jsem se tedy do procházení starých obchodních plánů, backtestů, záznamů obchodů a různých poznámek a myšlenek. Nejsem žádný velký archivář a tak mě mile potěšilo, že jsem byl schopen to zpětně zrekonstruovat a celkem se v tom vyznat.
Používám jednoduchý systém - složky v počítači plus A4 sešit v tvrdých deskách.
Pro každou verzi obchodního plánu mám zvláštní složku. Do ní ukládám popis příslušné verze obchodního plánu, backtest tohoto plánu, různé analýzy vycházející z backtestu a případně - pokud se do této fáze dostanu - i papertrading a živé obchody. Někdy se mi ale stane, že se mi výsledky backtestu nelíbí či mě při tom napadnou nějaké úpravy obchodního plánu a tak založím novou složku a do ní napíšu upravenou verzi obchodního plánu a začnu znova s backtestm a analýzami. Občas je možné vyjít z předchozího backtestu, častěji je ale třeba začít backtestovat znova, což mě zpočátku frustrovalo, ale už jsem si zvykl - takový je zkrátka život tradera. :o)
Vedle toho mám obyčejný sešit A4 v tvrdých deskách, kam si píšu veškeré poznámky v ruce - postřehy, myšlenky, nápady atd. Mám jen jeden sešit na všechno, chci to mít pohromadě a ne na X různých papírkách. Když zaplním jeden sešit, načnu druhý - za rok 09 jsem popsal 3. Mám je uložené v knihovně a můžu se k nim kdykoli vrátit a zalistovat. Stejně tak k různým verzím plánu a analýzám ve složkách v počítači.
Není to bůhvíjak sofistikovaný systém, ale mně vyhovuje a hlavně, jak se teď ukázalo, i funguje.
V jednoduchosti je krása. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dakujem pekne za tento clanok Fakt, presne toto potrebujem lebo inak sa asi nezobudim
Markan : mozem ta uistit ze v tom srabe niesi sam
Koli studiu , backtestovaniu a Obchodovaniu... som sa z Londyna s dostatoc.balikom prestahonal na Tenerife
s Ideou ze z ostrova odletim ako Obchodnik...
Na ostrove som od 5.1.2008 po 18mes. pri PC som zalozil Real v priebehu 2mes. som odpalil 2000e
tak ze nasledovala nevyhnutna pausa
Teraz znova obchodujem drzim sa niekde nad nulou a snazim sa vysporiadat s rovnakym problemom
Psychologia Obchodonania , trasiem sa o kazdy halier , z kopca zliezam aj na 5x nedokaem drzat obchod napriek tomu ze to mam Vypocitane ... Fakt by som to do seba nepovedal...

PS: Petr a Tomas Dakujem ...
Petr ak sa Vam zasteskne po zeleni nech sa paci na Tenerife

Link to comment
Sdílet pomocí služby


No čo sa týka systematickosti pri tradingu - tu sa plne ukáže práve disciplína. Napríklad ak je na forexe cca 16 párov a crossov za 24 hodin cca 3 až 6 obchodných signálov.
Zapísať do excelovského zošita tieto trejdy trvá okolo dvoch hodín [bold]každý boží deň okrem víkendov[/bold] sa musím premáhať, aby som držal v dobrej kondícii môj excelovský zošit a mal rozhľad - je nutné robiť náročný záznam. Potom už výstupy-štatistika sa spraví do pár sekúnd a mám to pekne prehľadne spracované. Ale ak by som po-
lavil pocítila by to moja úspešnosť v obchodovaní. Je nutné mať prehľad a ten prehľad nie je zadarmo. Musíte rovnako tvrdo pracovať + rozmýšlať + zostať pritom flexibilný a zvládať sám seba. Jediný rozdiel medzi mojimi demo a live obchodmi je ten, že pri live si musím otvoriť aj obchodnú platformu a záznam z obchodu je dlhší nakoľko pri live je potrebné si zapísať aj sklzy, veľkosť pozície a pocity.

Systematickosť = pravidelnosť = občas je treba sa viac premôcť ako inokedy

Keď sa už bavíme o disciplíne. V češtine práve vyšla kniha od [bold] Marka Douglasa: Disciplinovaný trader!!!!!![/bold]
nechcem vkladať linky, vygooglite si to. Ja už som si to objednal a poviem pravdu potešila ma, lebo na anglickú verziu si teda ešte netrúfam.

nickirout

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dakujem Peter za skvely clanok,
ked som sa nad clankom zamyslel, tak som pochopil preco systematickost musi byt....
z vlastnej skusenosti a urcite aj zo skusenosti inych je jasne, ze clovek dokaze produkovat a posuvat sa vpred jedine vdaka systematickosti.... antonymum slova systematickost je slovo chaos, zmatok.... a tu sa naskyta otazka.... kto dokaze robit pozitivne rozhodnutia ak ma okolo seba chaos?.... nadej na uspech je takmer miziva a je jedno v akej oblasti podnika.... ak je okolo tradingu chaos tak trader nemoze byt ziskovy.... a ako sa dostat z chaosu?.... to su tie poznamky, ktore nam mozu pomoct najst pevny bod z minulosti a usporiadat vzniknuty zmatok okolo nas.... mne to fakt funguje a ak sa neviem pohnut dalej idem k poslednej jasnej veci, ktoru viem presne definovat a to je odraz dalej....
vela pekneho prajem v novej faze zivota....
Martin

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pohoda:
A právě proto je tak důležitý vést si záznamy. Nic nejde hned a je pravda, že nejvíc práce na tradingu udělám, když se nedaří tak, jak bych si představoval. A když se člověk může a chce podívat zpátky, tak zjistí, že tím, že si vedl podrobný záznamy si vlastně vytvořil a dál tvoří učebnici. Jen jí správně použít.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...