Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Nejlepší způsob dosažení vyšší stability: diversifikace (1/2)


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 34
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Tomáši, ďakujem za hodnotný článok.
Moja otázka na Vás znie.
Skúmali ste jednotlivé patterny FinWinu na rovnakom trhu? Ak áno, akú vzájomnú koreláciu ste vypozorovali?
Staviam vlastný obchodný systém a chcel by som ho zložiť práve z dvoch (viacerých) negatívne korelovaných patternov.
V začiatkoch by mi táto informácia veľmi pomohla.
Ďakujem.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ti inteligentnější z vás již určitě tuší, že ideální stav je tvořit portfolio ze systémů, které mají co [bold]nejvyšší „nezávislost“ jeden na druhém[/bold], nebo-li neutrální, či [bold]zápornou korelaci[/bold].

Asi som ten menej inteligentnejsi a tak prosim autora o vysvetlenie. Aka je motivacia obchodovat 2 negativne korelujuce strategie? Pochopil by som obchodovat nekorelujuce strategie, co ale rozhodne nie su strategie s negativnou korelaciou. Zjednodusene povedane, co zarobim s jednou, prerobim v druhej, ci?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zajímavé téma:)
K vyhlazení ekvity je dle mého názoru vhodnější použít position sizing nejen z důvodu, který psal fubu viz výše "co zarobim s jednou, prerobim v druhej". Obchodvat najednou systémy, které jdou proti sobě nemá smysl. Diverzifikaci osobně chápu jako mít připravené záložní sytémy, které používám tehdy, pokud pro ně nastanou vhodné podmínky a přestanou platit podmínky pro původní nebo jíné systémy. Diverzifikace obchodních systémů je práce na dlouhou trať a raději doporučuji vyperlit jeden systém a potom se poohlídnout po diverzifikaci v jiném systému. Diverzifikace, jako vše má dvě stránky a je vhodné zvážit, zda se v současné době nacházím v pozici, kdy bych měl řešit druhý nebo třetí systém.
Ať se daří přeje Lukas:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to fubu
Pokusim se zastoupit autory.
Kdyz obchoduji vysoce korelovane strategie tak je vysoka pravdepodobnost, ze kdyz jedna prodela, prodela i druha.
Kdyz obchodu dve nulove korelovane strategie tak je mezi nimi neni zadny vztah, kdaz jedna prodela, druha se chova samostatne (muze videlat i prodelat)
Kdyz obchoduji negativne korelovane strategie tak kdyz prvni prodela je vyssi pravdepodobnost, ze druha vydela (jsou proti sobe) - toto je pro idealni stav pro stabilitu systemu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

fubu, lll:

[ital] "co zarobim s jednou, prerobim v druhej" [/ital]

takhle by to fungovalo jen při vysoce negativní korelaci...tj. myslím, že ve článku bylo "negativní" korelací myšleno číslo blízké nule (0)...tj. blízko neutrální korealci..tak jako to je na poslední přiloženém obrázku ve článku (-9.66%)

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No muj predchozi prispevek byl docela blby, za coz se omlouvam.
Sice mel pravdu ale nic neresil, tak to zkusim jeste jednou.

Kdyz budu mit dve strategie (obe v dlouhem horizontu vydelavaji). Takze at bude jejech korelace jakakoli na konci vydelam stejne! Jde jen o to jak budou zisky a ztraty v prubehu casu rozdeleny. Kdyz budu mit korelaci blizkou +1, tak je jedno jestli budu obchodovat tyto dve strategie, nebu jednu z nich s vyssim mnozstvi konstraktu. Kdyz ale budou mit korelaci blizkou -1 tak vysledkem bude stejny zaverecny zisk ale rozdelni zisku a ztrat v prubehu casu bude priznivejsi, stabilnejsi.

Samozrejme idealni by bylo nejak poznat, ze konkretni strategie v nasledujicim obdobi bude nadelovat ztraty a pak ji vubec neobchodovat...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tuším, že otázka diverzifikace není určena pro začínající tradery.

Řekl bych, že problém rozložení rizik začne člověka trápit až v okamžiku, kdy si začne uvědomovat, že s rostoucím účtem už pro něj není z hlediska jeho vlastní psichyky únosné dál donekonečna navyšovat počet kontraktů a sázet vše takříkajíc "na jednu kartu".

Dalším důvodem pro přemýšlení o diverzifikaci je podle mne drawdown, ale opět asi "až po čase". Pro zajištění stabilních (a dále použitelných) příjmů je hodnota drawdownu klíčovým parametrem. Systém, který vykazuje jednou vysoké špičky, aby se poté náhle propadl např. někam na polovinu své původní hodnoty je na nic. Sice obchodujete, ale nic z toho nemáte, protože takový obchodní systém na sebe váže neúměrně vysoké finanční prostředky nutné k vykrytí takových drawdownů.

Nekorelujicí trhy neznamená, že když jeden trh vydělává, druhý trh prodělává, ale spíš naopak. Když jeden trh prodělává, druhý trh kompenzuje ztráty a snižuje případný drawdown na minimum nebo na přiměřeně akceptovatelnou úroveň. O přínosnosti takového postupu z hlediska toho, že chci zisky nejen vytvářet, ale taky si jich i užívat není nejmenších pochyb.

PS:To "minimum a přiměřeně akceptovatelnou úroveň" si samozřejmě určuje každý sám a podle toho si i určuje onu míru diverzifikace. Obchodovat dva trhy tak, aby jeden mazal zisky toho druhého je extrém a z praktického hlediska asi nesmysl. I když pro nalezení toho správného řešení není znalost možných extrémů nikdy na škodu. Ne nadarmo se říká: "Když nevíš kudy kam, najdi si extrém".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

IMik,
nejako neviem rozlusknut jednu tvoju poznamku:

[ital]
Nekorelujicí trhy neznamená, že když jeden trh vydělává, druhý trh prodělává, [bold]ale spíš naopak [/bold]. Když jeden trh prodělává, druhý trh kompenzuje ztráty. [/ital]

Predpokladam, ze trhom mozem mysliet aj strategiu. Ako inak si mam vysvetlit kompenzovanie strat ako zarobenim?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Podľa mňa mal autor článku na mysly skôr diverzifikáciu ako rôzny prístupy k tradingu a to formou 1-intradenné obchodovanie, 2-napr obch.Opcií , 3- Obchodovanie- pozičné...atd. V tomto ponímaní si viem predstaviť diverzifikovať, pretože ked nevychádzajú obchody intradenne, tak v obchodovaní opcií to môže vychádzať a naopak ., tieto obchodné prístupy nemajú nič spoločné a preto sú vhodné ako nezávislé a pomôžu vyhladzovať equity.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...