Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Zajímavá literatura pro tradery


Doporučené příspěvky

B.Steenbarger ma zaujal najskor myslienkami na svojom blogu, k jeho kniham som sa dostal neskor a urcite odporucam. Je zaujimavy preto lebo okrem toho ze je psycholog je aj mnohorocny trader a coach v tradingovych firmach, takze vedomosti o tom ako sa to ma robit ma na rozdavanie.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jednoznačně musím vyzdvihnout knihy [bold]Dr. Steenbargera[/bold]. Jde bezpochyby o nejlépe zpracovanou literaturu na téma psychologie & trading. Přečetl jsem všechny 3 jeho poslední knihy na toto téma (Steenbarger je autorem i několika jiných čistě psychologických publikací) a zatím jsem nenašel konkurenci.

Zvláště první zmiňovaná kniha [bold]The Daily Trading Coach[/bold] je doslova poklad. Každá kapitola je maximálně na 3-4 stránkách a je zakončena krátkým souhrnem, který zcela vystihuje téma dané lekce. Až budete knihu číst znovu (a věřte mi, že budete), shrnující odstavce na konci kapitol vám poskytnou obrovské usnadnění při pročítání knihy. Pokud se totiž po prvním přečtení ke knize vrátíte a budete číst jen tento poslední odstavec, budete mít pocit, jako byste knihu četli celou - vybaví se vám celý obsah v dokonalých souvislostech.

Pokud byste měli přečíst jednu jedinou knihu o psychologii tradingu, jednoznačně by to měla být právě tato kniha!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši, moc děkuji za zajímavé knížky, jak přijdu domů, tak si je hned všechny objednán, už nemám doma co číst.

Nedávno jsem se bavil s pár tradery o čtení knížek a je zajímavé, jak většina lidí nemá moc velký zájem o četbu literatury týkající se tradingu. Pokud si nějakou knihu přečtou, tak je to většinou jen o různých druhech patternů a technikách vstupu. Asi nejzajímavější je zjištění, že většina traderů co znám se nezajímá o knížky týkající se psychologie, dle jejich slov to je zbytečný. Jeden člověk mi dokonce řekl, že má doma jen dvě knížky, které si zběžně přečetl, ale vše je to úplně na nic, protože trhy ovládají různé fondy a ruský oligarchové, takže obyčejný člověk nemá šanci na nich vydělat. Nevyvracel jsem mu to, jen jsem si říkal, že jestli takhle uvažuje 90% lidí, tak se nedivím, že většina z nich všechny svoje peníze časem prodělá.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

dekuji za namety,

Tomasi,

prosimte Mohl by si napsat pravy smysl knih? proc vlastne cist 50 knih o tradingu a ne treba 10 ale ty pochopit spravne a z nich si vzit veci a ty aplikovat? chapu ze pro vetsi rozhled pro vice moznosti... ale neni to nekdy kontraproduktivni? a nebo aby jsme vedeli kolik je moznosti a kdyz byli nekdy ve slepe ulicce mame na vyber z vice knih,tudis vice myslenek? nerikam ze knizky jsou spatne,naopak jsou super a strasne me bavi a vyuzivam je. jen mnoho lidi se vymluvi na anglictinu a maji dobry duvod pro vymluvu. proto premyslim nad spojitosti - mnoho knih - vic uspechu? nebo v cem tkvi to kouzlo cist mnoho knih? me bavi tak budu cist uz jen kvuli zabave, ale aplikovat z kazde knizky myslenky a tim myslim poradne po pochopeni kazde knihy se mi zda hoodne narocne a nekdy to zavane odskakovanim. Sam jsem toho precetl tak prumerne dost k tradingu,vsechny v cestine a az ted jsem si vsiml ze knizka se da cist a cist. cist a nebo chapat. atd. a uvedomil jsem si ze mi opravdu staci celkem prumerne knih,klidne jen v cestine abych byl uspesny. viz i Vase knihy. ale nerikam ze vic je spatne, jen me napadla myslenka smyslu cist vsechno co najdu o tradingu?

dekuji za odpoved a i za clanek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny,
i já patřím k těm,kteří by si uvedenou literaturu rádi přečetli,ale v době,kdy já chodil do školy se vyučovala jen ruština.Samozřejmě za posledních 20 let jsem na tom s angličtinou mohl být asi lépe než jsem dnes...........
Když čtu příspěvky,připadám si jako chudý příbuzný a jediný diskutující,který anglicky neovládá,ani nevím,jestli bych se neměl stydět.
Snad ale nejsem úplně sám a třeba se najde i někdo další neschopný,který by dal nevím co za podobnou literaturu v češtině.Kdyby autoři článku náhodou takové typy,věřím,že více lidí by bylo vděčných.
Jedu live teprve 3 týdny a jsem ca 300 EUR v plusu,možná taky proto,že se nepřeceňuji a že mám skutečnou pokoru před trhy.Vzhledem k příběhům,o kterých jsem tady na finančníkovi četl jsem měl až neskutečný strach poprvé live kliknout.Když jsem ale viděl krásné signály,které mi utekly jen proto,že jsem měl strach kliknout řekl jsem si,že u toho sedím proto,abych kliknul,ne abych seděl a hleděl.Pak jsem kliknul a překvapilo mě,že jsem zůstal úplně v klidu i v době,kdy jsem byl i třeba půl hodiny v červených číslech.Chci tím jen říci,že pokud jsem se nechal strachem paralizovat neprodělal jsem,ale ani nevydělal.To ale asi není smyslem této práce.
Nevím,co se mnou udělá situace,kdy budu 2000,- v mínusu (snad nenastane) a proto bych si velmi rád přečetl i něco navíc,abych se "vyzbrojil" a byl psychicky připraven na tuto eventualitu.
Nemá někdo typy na podobná díla v češtině?
Všem hodně úspěchů

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jisrael:

ja si narovinu priznam ze anglicky jsem se ucil, na skolach, tak asi vsem muze byt jasne jak asi dokazi precist anglickou knizku :) na druhou stranu priznavam ze jako investor uz davno jsem mohl si zainvestovat do kurzu a naaucit se poradne,moje lenost, proto jsem to psal stylem ze mnoho se na to vymluvi. ja urcite se naucim tak abych je precetl.
jinak jestli Vam pomohu,vic byste jste si pomohl kdyby jste si sam pohledal na financniku - viz na hlavni strance takovy stredne veliky obrazek vpravo :) jinak k tomu pro Psychologii - M.Douglas - Disciplinovany trader., intradeni obchod. Joe Ross - zaguglit. a celkove zaguglete. uz jen tady na financniku je plno HODNE dobrych knih v cestine.

Radek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mcwoj:

"proc vlastne cist 50 knih o tradingu a ne treba 10 ale ty pochopit spravne a z nich si vzit veci a ty aplikovat?"

--myslím, že na odpověď na tohle stačí průměrný selksý rozum...proč číst stovky knih je asi stejná otázka jako proč se učit stovky jazyků, když pro dobrý job stačí 3-5...samozřejmě - není to potřeba..ale pokud chci být velkým mistrem přes jazyky, musím se stále učit nové a zdokonalovat se..

je důležité si zkrátka uvědomit, jak trading vnímám..jeden chce být opravdu mistr a neustále pracovat na sobě a svých obchodnických schopnostech a znalostech...a druhý to bere v podstatě jen jako klasickou fachu ve fabrice, jen je to líp placené a míň časově náročné, ale stále s mottem "hlavně se nepřetrhnout, takhle mi to stačí"

určitě netvrdím, že druhá varianta není možná a nelze s ní konzistentně profitovat...je to prostě jiná cesta...je to otázka průměrnosti vs. výjimečnosti...

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Trading coach rozhodne vrele doporucuji! Vynikajici prirucka ve ktere i po precteni porad listuju. *****

Black swan a prvotina fooled by randomnes jsou knihy ktere ve me zanechaly v dobe jeich cteni chvilemi celkem depresivni naladu. Nicmene z me strany se jednalo spis o uplivani na predstave toho jak se v trzich penize vydelavaji. Prevazne taky proto ze clovek ma urcite koncepty z chvastajicich traderskych diskuzi, prodejnich webu nebo americkych filmu s obrazky "jak to vypada zit v luxusu" (zacinajici traderi po nejakem "luxusu temer zadarmo"-misto po svobode-bohuzel prirozene touzi). Po precteni knihy myslim nejeden clovek snizil traderska ocekavani na minima zacal az fanaticky premyslet v terminech rizika a usporadal svuj zivot na "self-lubricating". *****

Enhancing Trader Performance jsem nekolikrat drzel v Borders v ruce a nikdy me nenadchla natolik abych za ni utratil tolik penez. *

Berstein*** a Schwager***** jsou super klasiky na nedelni odpoledne!

-----------------------------------------------------------------------------------
Doporucil bych take dalsi knihy na tema risk, psychologie a behavioral finance:


1.Amos Tversky, Daniel Kahneman - Judgment under Uncertainty: Heuristics and Biases *****
www.amazon.co.uk/Judgment-under-Uncertainty-Heuristics-Biases/dp/0521284147/ref=ntt_at_ep_dpi_1

2. George Soros-TheAlchemy of Finance, Reading the Mind of the Market ****
www.amazon.co.uk/Alchemy-Finance-Reading-Investment-Classics/dp/0471445495/ref=sr_1_2?ie=UTF8&s=books&qid=1271066411&sr=8-2

3.Scott Plous - The Psychology of Judgment and Decision Making ****
www.amazon.co.uk/Psychology-Judgment-Decision-Making-McGraw-Hill/dp/0070504776/ref=pd_sim_b_4

4. Beyond Greed and Fear: Understanding Behavioral Finance and the Psychology of Investing *****
www.amazon.co.uk/Beyond-Greed-Fear-Understanding-Association/dp/0195304217/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1271067096&sr=1-1

5. Robert Shiller - Irrational Exuberance *****
www.amazon.co.uk/Irrational-Exuberance-Robert-J-Shiller/dp/0691123357/ref=pd_bxgy_b_img_c


preji prijemne cteni!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Podla mna s knihami priamo o tradingu to netreba prehanat respektive treba vediet oddelit zrno od pliev, mnoho z nich vznika len pre to lebo je po nich dopyt, zameriavaju sa na cliché a neprinasaju nove informacie.

Na druhej strane ak hladame konkretne informacie kniha je prve medium po ktorom asi siahneme.

Cudujem sa ze tu este nikto nespomenul Mind over Markets, pre mna klasika na ktorej sa da vyborne stavat.

Samozrejme traderom sa nikto nestane citanim knih. Majster daytrader sa rodi tak ze do toho bude pozerat kym neuvidi vlastne patterny a nie ze si o nich niekde precita. Takze pocet precitanych knih tu nie je indikator :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dekuji, Tomasi & ostatni, za tipy. Jsem rad, ze jsou knihy zamereny spise na psychologickou stranku tradingu. O psychologii jsem se zacal zajimat driv nez o trading, ale do ruky se mi bohuzel vetsinou dostaly knihy, ktere jsem po precteni par stranek zavrel a nikdy znovu neotevrel. Knihy napsane akademiky, kteri o dane problematice nejspis i neco vedeli, ale vubec to neumeli podat stravitelnou formou (alespon pro laika jako ja). Pak jsem se dostal k tradingu a po nejake dobe s radosti zjistil, ze muzu spojit zkoumani neceho noveho s necim, co uz me nejakou dobu zajima.

Momentalne mam rozectenou:
www.financnik.cz/komodity/recenze-knih/vstupte-do-me-obchodni-mistnosti.html

Velice zajimava kniha pro novacky a nejspis i pokrocilejsi obchodnici si v ni neco najdou.

> Mcwoj

Proc cist vice knih? Protoze kazda kniha je nazorem a souhrnem zkusenosti urciteho jedince v urcitem stadiu vyvoje. A cim vic knih prectes, tim vic zkusenosti muzes nasbirat a porovnat, a tim lepsi obrazek a nazor si muzes na urcitou problematiku vytvorit. Urcite je v nekterych techto knihach dost duplicitnich informaci, protoze se prece jenom zabyvaji podobnou problematikou. Ale cim vic knih prectes, tim vice novych postrehu se dozvis. Samozrejme pak uz je to jenom na tobe, jak s temi informacemi nalozis...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dekuji za doporucenou literaturu.

Rad bych zde dodal, ze stale vice a vice pozoruji, ze trading MUSI byt soucasti celeho dne (nemluvim o pracovani cely den) a zivota jako celku. Tradig musi sedet uplne s celym zivotnim stylem a byt v harmonii s rytmen dnu, ostatnich cinnosti a zameru.
Myslim si stale vice, ze nelze pouze davat pozornost na zlepsovani tradingu, ale ze je treba mit trading (nekolik pravidelnych hodin v kazdem dnu) jako jednu polozku ve svem zivote, ktera musi ladit s ostatnimi. Je treba mit v zivote rytmus a rutinu. Tak jako pravidelne a "spravne" obchodovani, je dobre mit spravnou stravu, spanek, pohyb/sport, umet stravit par minut se sebou - meditace, atd....postupne a vedome vytvorit nove zvyky a disciplinu. Celkove se "preprogramovat".
Pak je mozno byt v klidu a vnimat obchodovani tak jak je. Byt s jasnou mysli prave zde a nyni. Byt oddelen od toho snu kolem nas a zaroven soucasti. Byt cimkoliv chceme byt a vedet, ze je to pouze hra. Protoze kdyz zavreme oci, tak to prestane existovat. Je to pouze v nasi mysli a my nemusime reagovat na kazdou "modrost ci radu", ktera nam probehne hlavou. ;)

Knihy ktere bych rad doporucil a v posledni dobe cetl jsou:
1) Four Agreements ( vydano i v cestine - Ctyri dohody) od Don Miguel Ruiz
2) Way Of The Peaceful Warrior by Dan Millman (nejsem si jist zda vysla v CR)

Mejte se hezky
Pece&Love

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...