Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Vedení záznamů při hledání strategie


Doporučené příspěvky

vdaka,

pred tym, ako som vobec vedel, co je to trading, moje seba-organizovanie, bolo zalostne. Zalohovanie dat, plny desktop ikon, telefon plny mien, ktore nepoznam, nezaplatene seky.... Ak som niecomu v tradingu vdacny, tak je to schopnost posvietit si na veci komplexne...to znamena, ze ak si chcem viest, organizovat, zalohovat, vyhodnocovat backtesty, malo by sa mi tieto veci darit preniest aj do, platenia uctov, oprav domu, udrzby auta, vychovy deti. Ono nas to nakoniec stiahne k neasej prirodzenosti...Neviem si predstavit, ze Tomas pri takjeto spickovej evidencii, ma kuchynu (kedze sa dal na varenie) plnu nepotrebnych spotrebicov a musi pri vareni patrat 10 minut v zasuvkach aby nasiel struhadlo na mrkvu, alebo v tomto momente nevie, kde ma odlozene kluce od auta...
Pre mna je toto asi najvacia vyzva..zostat organizovany, disciplinovany a posuvat sa v pred. Musim povedat, ze jeto jedna z najtassich veci, akym som celil a to som otcom trech malych deti, co tiez nie je colkom brnkacka...:). Na mojej ceste za sebaorganizovanim som natrafil na Lea, celkom fajn chlapik. zenhabits.net/about/ snad to niekomu pomoze a inspiruje.

Nakoniec, som strasne daleko od toho, co tu prave popisal Tomas, ale dakujem za to ze mam referencny bod, ako to asi robit a ked flakam screenshots a detaily zaznamou pri tradovani (stale demo), takyto clanok nakopne, prefacka.

Drzim nam palce...
Dik

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den Tomáši... članek vyborny pro urcite lidi kteri se touto cestou vydaji. S tou posledni vetou tak moc nesouhlasim ze podle vedeni mam taky ocekavani... Ocekavani souvisi s uplne jinou veci nez s vedenim si dokumentace.. Ocekavani souvisi s tim jaky mam mozek a co s nim chci dokazat... Ale nechci tady rozvijet na toto debatu tak kdyztak dalsi reakce k clanku a ne ke mne :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji za skvělí článek.
Velice mě inspiroval. Když jsem s obchodováním začínal, tak moje záznamy byly opravdu žalostné. Musím říct, že jsem také na to dost doplatil, plus jsem ztratil spoustu času.
Teď je to již o něčem jiném, ale jak vidím, pořád můžu svou dokumentaci velice zlepšit.
Vést si perfektní dokumentaci, je ta nejlepší rada, jakou může začátečník dostat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Výborný článek, který připomněl velmi důležitou oblast tradingu. V tradingu pracujeme s obrovským množstvím cenných dat, která však častokrát končí na smetišti díky neorganizovanosti. Co je nám platné, že něco máme, když to nemůžeme najít.

Sám vnímám tuto oblast v několika rovinách:
- záznam dat a jejich přehledné organizování
- speciálně vyčleněný čas pro prohlížení, třídění a studování těchto záznamů, které nás mohou výrazně inspirovat

Souhlasím s tím, že tvorba "dokonalého" systému bude trvat nějakou dobu a bude se zdokonalovat tak jak se budeme zdokonalovat my v oblasti sebeorganizace.

Dan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Exportuji z Excelu. VBA má k tomu příkazy, takže Excel dotestuje, vyvolám makro, to rozkopíruje výsledky do příslušného mustru plus rozkopíruje popisy a anotace, které do k tomu určeného okna napíši před spuštěním testování a následně vše vyexportuje jako .pdf do vybrané složky. Pak makro otevře sobor LOG, rozkopíruje do něho potřebné údaje a vytvoří hyperlink na daný .pdf soubor. Vysoce automatizované, vysoce efektivní, jenom bylo dost práce to vymyslet a poskládat :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Trocha off topic, možná to už někde bylo i rozebírání, tak se omlouvám ...

Docela by mě zajímalo, jak ostatní, co se tradingem zaobírají už delší dobu, vnímají vliv tradingu a nutnosti organizace/disciplíny na jejich život mimo trading...
Začali jste si vést například lepší poznámky i v práci? Nebo platíte složenky včas (jak už tady bylo zmíněno)... nebo jste začali pravidelně sportovat (je na to čas?)... nebo jste přeorganizovali vaší knihovnu dle abecedy, prádlo máte uložené dle barvy :) ....? Zajímali by mě hlavně ty malé drobnosti, tak budu ráda, když se podelíte o zkušenosti.
Petra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Viesť si poznámky o tradingu vysoko organizovane, ako to robí Tomáš, je takisto veľmi dobrým tréningom disciplíny, bez ktorej sa nezaobídete. Disciplína nie je nič iné, než v danej chvíli sa prinútiť urobiť to, čo viete že je správne, ale emócia vám hovorí čosi iné (napr: poobede ísť cvičiť namiesto televízora - nechce sa mi, nezobrať obchod, pretože nie je podľa plánu - dnes som už stratil a musím to dohnať, umyť riad hneď po dojdení jedla - nechce sa mi, vyhodiť svoje MM pravidlá pre tento 1 trade von oknom pretože "cítim, že to vyjde" - číra chamtivosť, atď. atď.).

Úroveň organizovanosti na počítači vo všetkých poznámkach ohľadom tradingu (backtesty, zápis ideí, obchodné plány, denník činností, to-do-list, atď.) podľa môjho názoru dáva aj istý predpoklad o budúcej úspešnosti tradera v skutočnom obchodovaní - práve kvôli absencii disciplíny, toto je podľa mňa spojovateľom medzi organizovanosťou a úspešnosťou tradera. Disciplína je prekonávanie seba samého, čo nedokáže zas tak veľa ľudí - bolí to. Bolí umyť riad, keď sa vám nechce. Ale toto je na dlhšiu debatu ;)

No, ale aby som len neopakoval vety z brilantného článku podané v inom kabáte: mne osobne sa osvedčilo pomenuvávanie súborov, ktoré som sa naučil vo firme v ktorej som pracoval. Všetky dátumy sa tam značili vo formáte YYMMDD, teda napr. 100517 je 17. máj 2010. Čiže u seba mi názvy adresárov všetkých stratégií, ktoré som testoval/vytvoril/rozoberal, začínajú práve touto značkou, napr.:

090604 FinWin
090802 Pavel's FinWin Trading System
090908 Divvy Loot
100303 MACD Crosses
100510 Top Dog Tweaked

...aby som spomenul niektoré. Na správu súborov na disku používam Total Commander a myslím, že svet ešte len čaká lepší program na disk access - toto je podľa môjho neskromného názoru zatiaľ neohrozene na špici. Výhoda, ktorú prináša takéto formátovanie názvov adresárov v TC je v prezeraní disku - všetky takto nazvané adresáre aj súbory sú okamžite zoradené podľa časovej následnosti, keďže v skratke najprv nasleduje rok, potom mesiac, a potom deň. Toto vám stále garantuje exaktné poradie v čase pri prezeraní súborov na disku, a orientácia je okamžite jednoduchšia (napr. viete že momentálne pracujete so systémom, ktorý je na samom spodku adresára Backtests, a pod.).

Ďalej je pomocou YYMMDD možné verzionovať súbory. Napr. je rozdiel medzi "My_FinWin.doc" a "My_FinWin_100430.doc". Z druhého je okamžite jasné o ktorú verziu ide. Toto je dôležité pri pravidelnom robení záloh (ktoré si všetci robíme, však). Ak mám 40 záloh svojej práce z rôznych dní a pri nejakej príležitosti potrebujem siahnuť po staršej verzii dokumentu, je rozdiel pozerať na "My_FinWin.doc" a "My_FinWin.doc", a rozdiel na "My_FinWin_091203.doc" a "My_FinWin_100401.doc". Prevencia proti lazybones ktorí namiesto trénovania disciplíny budú hľadať skratky - veľkosť súboru ani jeho systémový dátum nikdy nemôže byť indikátor, ktorý toto nahradí. Novší plán môže mať pokojne menšiu veľkosť, a keď si zálohy odkladáte na internet, pri stiahnutí získa súbor aktuálny čas a dátum, pôvodný sa stratí.

YYMMDD využívam takisto pri robení si záloh - v backup foldri mám adresáre s YYMMDD, v ktorých je zipnutá celá aktuálna tradingová tvorba. Prehľadné - ak potrebujem siahnuť po zálohe, vždy viem okamžite z akého je času, teda viem ihneď, či je novšia alebo staršia než nejaká iná záloha.

Verím že využití YYMMDD je ešte tucet. Ja som si osobne v práci pred mnohými rokmi veľmi rýchlo zvykol a svoju organizáciu tradingu si v súčanosti bez tohoto neviem predstaviť.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

gandalf33
pouzivam stejnej system organizace zaznamu a stejnej spravce souboru :-). TC ma pro me jednu velkou vyhodu, ze se da zcela ovladat pouze z klavesnice (bez mysi).
Vsechny soubory k jednomu systemu mam v jednom adresari. V nazvu kazdyho souboru je prefix YYYYMMDD. Takze vse je razeno chronologicky (nejstarsi nahore, nejmladsi na konci dole). Vsechny zaznamy k jednomu dni jsou u sebe. Zrovna tak i backup.
Pro kazdy den mam jeden dokument (OpenOffice Writer) + serii obrazku (obchody). Obrazky obchodu jsou vzdy samostatne abych pak s nima pozdeji mohl pracovat/analyzovat (obvykle si je pak roztridim podle uspesnosti, podle chyby, podle patternu, ...)
No a v kazdym adresari mam pak jeste tydenni prehledy, obchodni denik a zapisy vysledku analyz.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to PetraSR:
Vlastnosti získané v tradingu jsou samozřejmě aplikovatelné i v běžném životě a to je na tom to krásné :-) Platí to i obráceně, to co se člověk naučí v životě, může použít i v tradingu. Bohužel se vždy nemusí jednat o kladné vlastnosti, proto je třeba být selektivní a neustále pracovat na psychologické stránce ať v tradingu tak mimo něj. Jak již bylo mnohokrát zmíněno trading je jako zrcadlo. Určitá vlastnost se projevuje jak v každodenním životě, tak v obchodování a není vždy jednoduché tyto dva světy od sebe oddělit, protože obchoduje (i žije) ta samá osobnost. Zaměřme se na vzdělávání osobnosti, která pak promítne své (kladné) vlastnosti jak do osobního života, tak do tradingu.

Úspěšní lidé mají určité vlastnosti společné a mimo jiné disciplína, organizace a vytrvalost patří mezi ty nejdůležitější. Pozor však na přílišné "přeoptimalizování" kdy sice budeme mít ve všem dokonalý pořádek ale nezůstane již místo pro nové a inspirativní myšlenky.

to Gandalf33,jiri1:
i já používám metodu YYMMDD a jsem s ní maximálně spokojený. Mým hlavním zdrojem je OneNote, který používám v kombinaci s Excelem a Wordem. Vzhledem k tomu, že pracuji na více PC mám veškeré potřebné informace na Flash, kterou samozřejmě pravidelně zálohuji na pevném HDD.

Dan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...