Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Obchodní plán intradenního obchodníka podrobněji (1/2)


Doporučené příspěvky

Vyborne zhrnute. Toto je to co ma na tradingu bavi zo vsetkeho najviac. Zucastnil som sa na e-mini II v r.2008 ale vtedy sa tam o celkovom posudeni trhu velmi nehovorilo. Intuitivne som to robil tak ako popisal Tomas v clanku a jednoducho som prezeral trh rok do zadu a robil som si znacky pri otoceniach, pri tom kde sa trh rozbehol do trendu atd. Nakoniec som vdaka tomu skoncil pri jednoduchych vstupnych signaloch - odraz a prieraz S/R a DT/DB.

[ital] Zatímco komplexnější pohled na trh může řadě obchodníků rozhodnutí spíše komplikovat, než zjednodušovat [/ital]

Toto je pravda. A zistil som to az pri papertradovani, lebo jednoducho pri backteste nemam ten tlak na rozhodnutie v priebehu par sekund. Zaroven som ale citil ze sa nechcem vzdat komplexneho posudenia trhu preto to robim naopak. Posudzujem trh neustale a vzdy musim mat jasnu predstavu o tom v ktorom z modov sa trh nachadza. Ak to neviem povedat tak nevstupujem napriek signalu. Naopak ak vidim ze trh je v trende, tak sam seba prepinam do modu "cakatela na signal". Akonahle pride vsutpujem bez dalsieho rozmyslu. Trik je v tom nerobit pri tradingu dalsie veci, ale "zabavat" sa neustale posudzovanim stavu trhu. Ak by som popritom riesil napr. e-maily, alebo pozeral na druhom monitore videa (co som predtym robieval), tak sa vzdy zacnem zaujimat o trh az ked sa nieco zacne diat a potom uz nemam dostatok casu zhodnotit komplexne trh predtym ako vsupim. Dalsie pozitivum je ze sa potom ovela menej nudim. :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Článek povedený, ale já osobně se na trhy snažím dívat trochu jinak, řekl bych zjednodušeně (je to možná proto že jsem začátečník). Obchody na čisté bázy PA, kdy obchoduji potencionalní změnu/pokračování trendu. Fixní RRR mám 1:3 s tím, že při dobře rozběhnutém trendu zůstávám v obchodě výrazně déle. Jedná se tedy spíše o dikreční způsob, ale celé jsem to postavil na bázi random walk, kdy nevím kam trh půjde, a i ve fázy kde se nejvíce nedaří (úspěšnost kolem 30%) se udržuji v mírném zisku.
Sám jako začátečník se na tyto - pro me - komplikované posuzovani situaci nezameřuji. Chápu, že to je článek spíše pro pokročilejší, kteří se tomu již plně věnují, maji hodně zkušeností, tak zde naleznou tipy a způsoby jak si vylepšit či postavit systém.
Já se snažím trhy moc neposuzovat a nědělat si jakékoliv závěry (protože kdybych to dělal, tak by byly skoro zaručeně špatné). Vím kdy tam mám vlézt, a kdy ne, na nic jiného se nezaměřuji a nechávám MM aby se mi postaral o zbytek.
Jako začátečník se v budoucnu hodlám věnovat posuzování RRR a volatility, protože teď to mám víceméně zprůměrované a příjde mi to jako myšlenka, která se dá bez větší složitosti aplikovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

clanek podnetny teoretický. uvital bych ,kdyby jste cas od casu uvedene priklady a principy ukazaly ve videotutorialu. na prave strane a tam uvedene mozne spatne vnimani, vase vnimani a posuzovani atd pro inspiraci. k pristimu clanku, k posuzovani signalu z pohledu RRR myslim, ze by to byla hodne prinosna vec.

Radek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pro mě osobně je nejdůležitější vědět, co se na trhu děje. Osobně nedám na "indikátory" - ty jsou stejně zpožděné a jsou to "deriváty" minulosti. Proto posuzuji jen price action a volume. Z hledění do grafů jsem zjistil, že "něco" se děje když z jinak poklidného volume histogramu začne trčet nápadně vyšší "volume-bar". V tom případě, pokud je trhu v downtrendu, tak: Z hledění do grafů jsem zjistil, že "něco" se děje když z jinak poklidného volume histogramu začne trčet nápadně vyšší "volume-bar". V tom případě, pokud je trhu v downtrendu, tak: a) svíce je s velkým dlouhým červeným tělem, pak trh sedl na klouzačku, nabral rychlost a pojede pravděpodobně ještě dolů - sell b) pokud je trh v downtrendu a svíčka je s malinkým tělem (open je blízko close) ale s "dlouhýma končetinama", pak to znamená, že se na tomto místě začali prát býci s medvědama a může dojít k otočení trendu, nebo korekci - jedobrý se pak mrknout, kde byly swingy, zda trh nenaráží na podlahu atd. Toto mně osobně pomáhá definovat, co se děje. To je pro mě důležité. Zde se cítím jistý, když vim, která bije. Samozřejmě opačně by to platilo v uptrendu. Výše zmíněné může platit univerzálně, což je další plus, opět něco co potřebuji, mít jednoduchý komplexní nástroj pro pohled na trhy. Schválně jsem si našel jeden trh na barchartu a ihned identifikoval to, o čem jsem psal (píšu totiž z práce, a nemám svůj obch. software). Není tedy potřeba psát, co přesně obchoduji. PS.: Na přiloženém printscreenu jsem zaznačil, zmíněné situace. Poznáte, o jaký trh se jedná :)

13486

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jirka Z:
Moje zkušenost.

Také jsem si prošel fází, že indikátory jsou "zpožděné" a generují signály "s křížkem po funuse". Také jsem tehdy dospěl k názoru, že studiem PA ve vztahu několika vhodně zvoleným klouzavým průměrům dosáhnu lepších výsledků. Stálým tříděním a pozorováním grafů se mi podařilo vypozorovat určité zákonitosti v chování trhu, kdy se s velkou pravděpodobností dalo odhadnout budoucí chování trhu. Dokonce v prvopočátku to celkem dobře fungovala i v ostrém provozu, ale vždy po čase tento přístup postupně začal selhávat a šel do ztrát. Důvod byl podle mne prostý. Tento přístup je příliš závislý na subjektivním názoru tradera, který se může vlivem okolností měnit. Navíc jsem měl problém takový přístup efektivně backtestovat.

Nakonec jsem vzal "indikátory" a mechanické přístup "na milost" a udělal jsem asi dobře. Ani to poznání PA a "bojkot" indikátorů nebylo ztraceným časem. Nemyslím si, že článek je určen pro pokročilé. Ten článek je velmi dobrým návodem jak postavit obchodní systém právě pro začátečníky. Nejprve stačí si např. v NJT vytestovat mechanický obchodní systém, který zajistí jen jedno jediné, když by jste nedělali nic jiného, než slepě podle něj vstupovali a vystupovali, budete v zisku (důležité jsou i další parametry mimo jiné např. průměrný zisk na jeden obchod). Vylepšování výsledků takovéhoto systému pak realizuji právě na základě zkušeností z mého "období vyznávání PA". PA mi neslouží k hledání signálu pro vstup, ale jen a jedině pro posouzení toho, zda-li vzít či nevzít nabízený signál, zda-li vstoupit či nevstoupit do trhu a dále také pro případné řízení pozice. Mechanická část systému a její testy mi přitom dávají minimálně pocit jistoty, že i kdybych neudělal "nic" a jen tupě bral to, co mi tento systém nabízí tak z dlouhodobého pohledu neprodělám a ona subjektivní část systému je pro mne šancí, že za pomocí další selekce podstatně vylepším ony poměrně skromné "mechanické" obchodní výsledky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim... jojo presne takto to je jak to Tomas popsal (tu) ale nemyslim si ze by toto slo nekoho naucit to casem kazdemu dojde pokud vytrva...

Mne osobne prijde lepsi (alespon ze zacatku) brat signaly (PA) ktere jsou na prurazy nez na chytani vrcholu korekci.. u prurazu mate vzdy vsechno jasne definovane - jednak bod vstupu a jednak SL a potom uz je vse jen na vas jak si uridite vystup... kdezto u 2V napr u EMy je uz dost diskrecni vec a chapu ze tady muzou mit lidi problemy s rozhodovanim...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ve svém obchodním plánu jsem vstupy do obchodů rozdělil na dvě části, které spolu musí být v souladu.

Makro pohled
Zabývá celkovým stavem trhu. Např. Je-li trh v chopu, je up trend, down trend, volatilita, volume, nálada trhu....

Mikro pohled
Věnuje se už samotným signálům pro vstup (obchoduji 4patterny FinWinu) a jemnějším pravidlům.

Ono jemné doladění o kterém píše Tomáš velkým způsobem ovlivňuje konečné výsledky obchodování, proto bych doporučoval zabývat se touto otázkou již od začátku.

Sám jsem již v období backtestu pracoval s obchodním plánem a přesnější zaostřování jsem prováděl až během Paper Tradingu. Dříve jsem tyto "důležité detaily" nebyl schopen zaznamenat.
Dalším výborným zdrojem jsou PrtSc mých Paper obchodů. V nich jsem nalezl (a stále nalézám) mnoho inspirace.

Dan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

skvělý článek :)

uvítal bych i v pokračování více rozebraný ty druhy trhu(trh výrazně trenduje,trh oslabuje,trh je vyčerpaný...atd ).Nejlépe s obrázkem, a komentářem. Jedu FinWin..vše ok. A tohle bych zapracoval do obch.deníku. Jde mi o to, jak to Petr,a Tomáš posuzují, a co se může ještě člověk naučit...Děkuju

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Čo sa týka môjho plánu, je na ňom ešte kusisko roboty. Ale to príde a čoskoro.

Niekedy v budúcnosti by som uvítal a tým pádom aj poprosil o článok, ktorý by čisto vymenoval všetky bežné/odporúčané diskréčne doplnky k mechanickým signálom z indikátorov, s praktickými ukážkami na grafoch (stačí jedna ukážka k doplnku...).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 7 months later...
×
×
  • Vytvořit...