Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Autoadaptivní obchodní strategie (2/2)


Doporučené příspěvky

zaujimavy clanok. Na mechanickych strategiach mi trosku nestimuje to, ze pocitac nemoze reagovat na take veci, ako trzne fundamenty, nalady v ekonomike a pod. Ak by vsetci obchodovali cisto mechanicky, trh ako taky strati svoj zmysel a pojde uz len o cistu ruletu. Podla mna je potrebne, aby sa zachovalo prepojenie medzi financnym trhom a realnou ekonomikou, inak je trh zbytocny, a na to su potrebni skutocni, dlhodobo premyslajuci traderi. Ale to je len moj nazor.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jestli je obchodovani rizeno mechanicky algoritmem nebo diskrecne clovekem, to nema nic spolecneho s tim, jestli je trh propojen s realnou ekonomikou nebo neni. Treba letadlo taky muze letet na autopilota a ten vlastni let neni najednou nejak odtrzeny od reality a virtualni, stejne letadlo leti stejnym vzduchem a veze stejne pasazery, jen ho ridi trochu jina inteligence. I exekuce obchodu muze byt rizena mechanicky a porad navazana na ekonomickou realitu, napr diky spouste mechanickych arbitrazi. I fundamenty a nalady se dnes prenasi k traderum v podobe elektronickych dat po internetu a da se na ne reagovat automatem. Exekuce je sice automaticka, ale trh je porad lidsky socialni system. Ty algoritmy jsou vyvijeny lidmi, podle potreb lidi, podle jejich porozumeni svetu, podle jejich emocionalniho ustrojeni. Ale to je jen muj nazor.

Jan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S dnesnimi technickymi prostredky to neni problem a v praxi se skutecne automaticke zpracovani zprav a fundamentalnich udaju pouziva, byt to (aspon pro drobne tradery) neni mainstreamovy smer. Ale zase, jsou to lidi, kteri naprogramuji, jaka data ma ten AOS zpracovavat, jak je intepretovat, jestli to obchodovat na zivo, a kolik na to dat penez, jak se adaptovat na menici podminky. AOS, pripadne autoadaptivni strategie, jsou jen dalsim kruckem v obecnem trendu, ze se postupne nektere dobre definovane ukony mechanizuji a prenechavaji strojum.

Jan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

proti automatickemu obchodovaniu ako takemu nic nemam, ved v podstate aj diskrecne technicke obchodovanie ako take len reaguje na pohyb trhu. Len ma zarazila ta informacia, ze vacsina penazi vo fondoch sa spravuje na zaklade AOS. Stale totiz musi byt niekto kto hybe trhom na zaklade fundamentov, a v mojom ponimani to su velki hraci, fondy atd. Ale pokial aj oni iba reaguju na trh, tak potom neviem...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Yamato,

řekl bych, že ta informace o většině peněz ve fondech je obchodovaná s pomocí AOS bude asi zkreslená faktem, že velké množství peněz mají ve správě fondy založené na high-frequency trading. Já si myslím, že to bude tak půl na půl, stejně jako v obchodování mezi drobnými tradery, kde se rozhodně nedá říci, že by jedna skupina byla výrazně silnější, než druhá. Určitě je obrovské množství také ve správě fondů co obchodují fundamenty, diskréčně, atd.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rád bych se provokativně zeptal: k čemu je to dobré?
Samozřejmě záměrně hodně zjednodušují, ale:
Chápu, proč se podobnými systémy zabývá Tomáš - jak psal dříve, nejen, že ho to zajímá, ale jeho cílem je, mimo jiné, uvolnit si ruce, mít více volného času, nechat nějaké obchodování strojům - je to tak?
A teď Martin - pomíjím, že ho to baví, až třeba může jít o vášeň, tomu rozumím.
Ale jinak: kdoví kolik let tvrdě pracuje a zkoumá, mají 1200 strategií z minulých let, vyzkoumali proprietární algoritmy, kterými na každou seanci vybírají optimální systém - den co den, měsíc co měsíc. A ve finále musí ten výběr (myšleno na další den) posoudit zase lidi, ne ten software sám o sobě, nebo se pletu?
Dříve to asi bylo jednodušší, ale asi ne o moc, když postupně vytvořili 1200 strategií.
Čili - plyne mi z toho jediné - stejně se od těch programů nemůžou na krok hnout. Možná je to nezbytnost u onoho "high frequency", kde by člověk jednoduše nestíhal, ale jinak?
Napadá mně, jestli jedním z důvodů, proč používat AOS, není fakt, že automatizací dochází k "odlidštění" a tím pádem zjednodušení vztahu s klienty. Tady máte systém, tady má parametry, equity atd, ale je to pořád jen systém a může klidně prodělat - berte nebo nechte být.
Kdyby byl za investováním člověk (jeden nebo víc, to je fuk), nesl by asi větší zodpovědnost, nebo ne?
To není navážení se do AOS, a tím méně do Martina, který je obdivuhodně úspěšný, ale zamyšlení se nad souvislostmi.

Zdravím všechny, ať se daří.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

no ja som to pochopil tak, ze tych 1200 strategii tiez vytvoril softwer, nejde o nejake diskrecne vytvorene strategie (to sa snad ani neda stihnut za jeden ludsky zivot). A vyber najvhodnejsej strategie asi tiez robi system, alebo sa mylim? Ludsky faktor zrejme plni tu istu ulohu ako pilot v lietadle - ked vidi ze veci sa vyvijaju velmi zle, tak zasiahne a system vypne.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Co já vím od Martina, tak je to takto:

1) vytvořili 1200 automatických strategií, které však nefungují vždy - fungují jen na určitý typ trhů (dle trendu, volatility, atd)
2) vytvořili algoritmus, který dokáže vybírat z užšího výběru, tj. cca 300 strategií každý den, právě ty, které mají v aktuálním trhu nejvyšší pravděpodobnost úspěšnosti

Takže je to myslím docela dobré a rychlé zjednodušení, prostě práce, kterou je možno přenechat počítači, byla přenechána počítači. Spíš bych ale řekl, že je cenný právě ten nápad nesnažit se stavět jeden systém, který funguje ve všech typech trhů, ale raději vzít různé systémy, které fungují v různých typech trhů, a udělat jeden algoritmus, který bude v podstatě "přepínat" strategie dle aktuální charakteristiky trhu (resp. vybírat ty, které mají dle určitých ukazatelů nejvyšší pravděpodobnost úspěchu).

V případě Martina je to myslím dobré proto, protože se chtějí do budoucna soustředit na obří klientelu (banky, penzijní fondy, atd.) a spravovat peníze pro takové instituce, které určitě vyžadují nejenom určitý sofistikovaný přístup, kteří oni sami nemají, ale který také slibuje zajímavé zhodnocení při minimálním drawdownu.

Samozřejmě, pro nás, drobné investory, je to asi stále příliš mnoho práce. Osobně si stále vystačím s walk-forward optimalizací a lehce diskréčními obměnami portfolia akcií ve statistických arbitrážích.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji za článek, oba díly byly velmi zajímavé. Určitě je užitečné dozvědět se jak komplexní může tahle problematika být. Já jsem zatím na začátku, víceméně ručně ladím algoritmus jedné strategie. kde se snažím o drobnou samoregulaci na základě (H-L). Výsledky backtestů jsou slibné ale k realizaci naživo mi ještě kus cesty zbývá. Výběr z 1200 strategií si skoro ani nedovedu představit, ale časem - kdo ví.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

@ Tomnes:

"Spíš bych ale řekl, že je cenný právě ten nápad nesnažit se stavět jeden systém, který funguje ve všech typech trhů, ale raději vzít různé systémy, které fungují v různých typech trhů, a udělat jeden algoritmus, který bude v podstatě "přepínat" strategie dle aktuální charakteristiky trhu (resp. vybírat ty, které mají dle určitých ukazatelů nejvyšší pravděpodobnost úspěchu)."

To bezesporu, to se mi také líbilo asi z celého článku nejvíc (sám jsem dost technický typ)

"V případě Martina je to myslím dobré proto, protože se chtějí do budoucna soustředit na obří klientelu (banky, penzijní fondy, atd.) a spravovat peníze pro takové instituce, které určitě vyžadují nejenom určitý sofistikovaný přístup, kteří oni sami nemají, ale který také slibuje zajímavé zhodnocení při minimálním drawdownu."

A to je právě "vono" na co jsem poukazoval. Zajistí tedy tento výběr AOS minimální drawdown v porovnání s lidským traderem? Pro mně je tenhle článek podnětem pro opravdové zamyšlení nad tím, co přesně tedy od toho AOS chtít .. osvobození od tradingu asi ne .. argument, že výběr systému je možné přenechat počítači, mně neoslovuje - vždyť top je práce, kterou jsme si "přidělali" snahou o vytvoření AOS. Takže proč programují AOS místo toho, aby zaměstnávali schopné tradery? Je například tak cenné, že AOS nemá psychiku?

Zdravím ..

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomasi muzu mit osobni dotaz? Proc to vubec delate tyto vsechny strategie? Prece kdyz vam slape FW tak staci jen sednout odklikat si ty svoje profity a jit se bavit ne? Nechapu vasi motivaci hrabat se v takovych silenych vecech kdyz jste prakticky v duchodu.... Jenom me to zajima, ja mam cil obchodovat ted hodne a postupne to omezovat a u vas vidim ze spis postupne jeste pridavate.... dekuji za odpoved....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Canary,

ano, je to určitě zajímavé zamyšlení.

roman06,

nepřidávám, naopak měním. Od diskréčního obchodování co nejvíce k automatickému. V mém případě je motivace jednoduchá - časová flexibilita. Příklad: s ženou rádi cestujeme. V prosinci se chceme vydat na 2-3 měsíce do Asie a procestovat ještě řadu zemí. Neumím si představit vstávat někdy ve 2 hodiny ráno abych mohl kvůli časovému posunu obchodovat diskréčně. Jediné řešení je automat. Z mé zkušenosti mohu říci, že automaty sice vydělají méně, než diskréční obchodování - a také mají nezřídka i větší drawdown - ale časová flexibilita je proti tomu benefit úplně jinde.
Takže v mém případě je to logický progres. Vyděláte peníze diskréčním obchodováním. Chcete je dále hodnotit, ale už u toho nechcete sedět 2,5 hodiny denně. Chcete více disponovat časem dle toho, jak zrovna chcete vy - ne jak diktuje trh. Navíc už máte podstatně větší účet, který nepotřebujete hodnotit 300%, bohatě vám stačí k velmi slušnému živobytí 50-100% ročně. Ideální pro mechanické strategie.

Také mě velmi baví vzdělávat se v nových oblastech. Dozvěděl jsem se a naučil mnoho nového, mimo jiné i z oblasti genetiky, což je mimo jiné fascinující oblast. Když jsem si trochu více pročetl o genetice, zíral jsem, jak něco tak složitého v lidském těle může fungovat :-) Jsem typ člověka, který se prostě v tradingu pořád potřebuje vzdělávat dále. Je toho pořád hodně co prozkoumat a naučit se, bez ohledu na to, že člověk už má prošlapanou cestu, jak v trzích generovat profity.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...