Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Dotaz kamaráda: Jaký typ člověka má větší šanci uspět na burze?


Doporučené příspěvky

vdaka za pekny clanok :)

podla mojho nazoru vlastnosti, ktore boli v clanku opisane, platia nielen pre trading, ale pre akykolvek biznis. Schopnost postavit sa problemom celom, samostatne pracovat a ist si za svojim cielom bez ohladu na prekazky, to je potrebne asi v kazdom podnikani.

Zrovna citam knihu Trading na maximum (vdaka za tip), a tam sa autor k tomu stavia este trochu inak. Otazka neznie ake vlastnosti treba pre uspesny trading, ale "ako mam obchodovat aby moj trading pasoval k mojim vlastnostiam?" Ak sa clovek nad tym zamysli, pozname to vsetci. Malokedy byvame uspesni v tom, co nam nie je prirodzene alebo co nas nebavi. Obchodovat sa da nastastie nekonecnym mnozstvom sposobov, a tak si kazdy moze svoje obchodovanie napasovat na seba. Ale to najprv musi zistit co je zac. A to je tazke, kedze od detstva sa spolocnost snazi urobit z nas nieco co nie sme. Takze kazdy kto chce s tradingom zacat musi najprv zistit, aky v skutocnosti je, ci je impulzivny alebo prudko racionalny, ci vydrzi cakat tyzdne, alebo je nervozny po 5 minutach, ci rad do hlbky analyzuje, alebo radsej striela od pasu atd. Nasledne by sa mal chvilu len "hrat" na paperi, skusat rozne vstupy, trhy, timeframy atd. Po case sam zisti ze jeden sposob obchodovania mu velmi sedi, a na ten sa moze dalej zamerat a urobit poriadny backtest.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mozna je to trochu reklama na cizi produkt, ktera tady neni uplne koser (necht admin smaze dle uvazeni ;-)) ale myslenky Dr. Van Tharpa se tu diskutuji a tak pridam neco k tematu, co muze par lidem pomoct. Dr. Tharp vytvoril na zaklade sve dlouholete psychologicke praxe kratky online test zdarma, ve kterem odpovite na nekolik otazek a nasledne vam na email prijde report s vasim profilem, silnymi a slabymi strankami po strance tradingu atd. Musim uznat, ze v pripade mem a moji sestry to sedlo, jak se rika, jako prdel na hrnec. Dokonce ikdyz jsem si test udelal znovu asi po roce, kdy jsem si jiz nepamatoval vetsinu otazek, mi vysel profil stejne. Jedina spatna zprava je, ze vse je samozrejme v anglictine. Takze kdo chcete, urcite zkuste www.tharptradertest.com

(tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Krejzic mne o par hodin predbehl, ale psychotest dr. Tharpa bych take doporucil. I u nas v rodine se trefil do cerneho.

Jeste nez se Tomasuv kamarad naostro pusti do dila, muze si doprat ten luxus a krome knih od Tomase a Petra si nastudovat treba knihu Trading your way to financial freedom od zmineneho VT, ktera mu vykresli siri a strukturu oboru, jaky by mel obsahnout. Bez ohledu na to, co a jak bude obchodovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Cashflowz Napsal:
-------------------------------------------------------
> Celkově mohu říci, že egoisté to nemají v tradingu lehké, oproti tomu lidé s pokorou a skromností,
> zdá se, jsou na tom v tradingu lépe.
> ...

Tak tomu nerozumím, mohl bys to prosím upřesnit? Já mám pocit, že pokora nebo egoismus s tradingem skoro nesouvisí a skromnost je s obchodováním spíš v rozporu. Podle mého názoru budu nejskromější, když se uskromním a obchodovat ani nezačnu abych se náhodou nedostal ze svých skromných poměrů. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Hugos,

záleží jak to berete. egoismus u tradingu opravdu nemusí pomáhat - pokud se na to díváme z pohledu, že egoista si myslí, že má vždy pravdu a všichni ostatní se mýlí. v tomto případě to při obchodování vypadá tak, že egoista má pravdu a trh se mýlí. což logicky vede ke ztrátám, protože ten kdo má pravdu je trh. egoista si tak nepřizná, že špatně určil směr, a bude ztrátu držet i za svůj SL, případně ještě navýší kontrakty, protože on má pravdu a trh se plete.
pokora je asi myšlena tak, že když uvidím, že trh jde proti mně, vystoupím, nepotřebuji si nic dokazovat a chápu, že jsem se mohl mýlit, proto pokorně vystoupím, přehodnotím situaci a hraji dál.

skromnost nejspíše s tradingem také souvisí. většina lidí má celkem drtivé ztráty, ergo se poté musí značně uskromnit se svým životním stylem. ale dá se na skromnost dívat i jinak - když trh zasáhne PT, vystupuji, nesnažím se tak honit trh za každou cenu, což v konečném důsledku přináší ztráty.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

majkll:
test jsem si dělal. Doporučil mi ho před časem zrovna Krejzic. Mám pocit že výsledky docela sedí. I já jsem ho po několika měsících zopakoval a vyšel mi ten samý typ i když jsem si už otázky nepamatoval.

deluxe:
Pokoru podle Vašeho příspěvku beru. Uznávám taky, že tvrdohlavost tradingu nesvědčí ale egoismus je podle mě něco jiného. Pokud přijmeme definici, že egoismus je soustředění na vlastní zájmy na úkor ostatních, pak je egoismus pro trading spíš výhodný. Vždyť přece všichni chceme zisky a k těm musí někdo jiný zaplatit odpovídající ztrátu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...