Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Desatero tradera


Doporučené příspěvky

Díky, tohle je určitě podnětné. Já mám taky svůj seznam, který s tím v článku v mnohém shoduje. Našel jsem taky zajímavé body, které mi chyběly a mám taky několik, které v článku nejsou a považuju je za důležité. Určitě bych přidal:

- [bold] Trpělivost [/bold] - trading nejde uspěchat, trhy se hýbají svým tempem

- [bold] Disciplína [/bold] - Když už mám otestovaný plán, tak ho musím dodržovat.

- [bold] Nebrat trading osobně [/bold] - obchodování by nemělo vyvolávat nadšení, frustraci nebo být vzrušující. Totiž - neměl bych dopustit aby to tak bylo protože podle mých zkušeností každé vzrušení napomáhá špatným obchodům.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Chtěl bych doporučit, pokud chce někdo zvládnout obchodovat jen jeden kontrakt, měl by nejdřív dokázat zvládnout obchodovat kontrakty dva.

Nebo-li zvládnout obchodovat s více a postupně ubírat, nejdříve kapitál a nakonec ty kontrakty. Možná by mi mohli [bold]Tomáš[/bold] a viz nedávný článek "[ital]Zkušenosti se scale-in vstupy[/ital]" s [bold]Petrem[/bold] dát za pravdu. (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jiří S.:

-------------------------------------------------------
> Chtěl bych doporučit, pokud chce někdo zvládnout
> obchodovat jen jeden kontrakt, měl by nejdřív
> dokázat zvládnout obchodovat kontrakty dva.
>
> Nebo-li zvládnout obchodovat s více a postupně
> ubírat, nejdříve kapitál a nakonec ty kontrakty.
> Možná by mi mohli Tomáš a viz nedávný článek
> "Zkušenosti se scale-in vstupy" s Petrem dát za
> pravdu.


Tohle mě zaujalo. Zajímal by mě Váš názor, na to začít obchodovat live s dvěma kontrakty? Pokud mi to money management dovoluje a samozřejmě po úspěšném backtestingu a papertradingu.

Neni to z důvodu zvýšení zisku, ale především kvůli snížení rizika, díky možnosti řízení pozice v rámci více kontraktů. Je to samozřejmě více nápor na psychiku a také musíte toho po otevření pozice více vykonat, což může hlavně v začátku znamenat více chyb. Pokud to ale někdo myslí s tradingem vážně, stejně ho to čeká, tak proč si nerozbít hubu hned :)

Jaký je Váš názor?
Díky
David.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

nanotrader:

pokud snižuji riziko, tak snad snižuji i nápor na psychiku, ne? Huba se dá rozbít hned jen tehdy, mám-li jich k dispozici více, jinak dojde díky "chybám na začátku" k dlouhodobému vyautování.

Zřejmě nechceš zvládnout umět obchodovat jen jeden kontrakt.

Vychází-li to dobře v backtestu, tréninku a i následně v paperu, tak proč nezačít na ostro? Stále je ale třeba dávat pozor na černé labutě z vyšších trendů. (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

DOBRÝ DEN! Velmi rád jsem si přečetl tento článek a těšil se na diskusi o tomto článku. Velmi mne překvapilo,že se diskutuje o počtu kontraktů a ne o článku. Někam se mi z hlavní stránky ztratila sekce Poznámky tradera,kam toto desatero jednoznačně patří! Já osobně souhlasím s bodem který se zabývá velikostí účtu. Minimum Vám sdělí profesionálové, protože vědí, jak moc málo a s jakým rizikem, lze ještě obchodovat. Potom existuje minimum pro normálního člověka,tedy částka,kterou lze obchodovat téměř bez rizika. Samozřejmě s vyšší částkou je trading bezpečnější.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jiří S.:

:)

no myslim že to má své pro a proti. Když pracuji s jedním kontraktem, vše je pro mě jednodušší a tedy i menší nápor na psychiku. Zároveň mě však může stresovat nižší úspěšnost systému.

Pracuji s RRR 2:1. Podle mého mám trošku vyšší PT, ale pokud se chci udržet v trhu a přesto mít RRR 2:1, nic jiného mi nezbýva. Systém na základě backtestingu a paperu je s fixním PT a fixním SL v kladných hodnotách, ale pruměrný zisk na obchod je malý a nemá takto smysl obchdovat live.

Pokud do systému přídám filtr posouvání SL na B/E, který funguje dle pravidla, posunout SL na B/E, pokud se trh pohne naším směrem alespoň do vzdálenosti velikosti našeho SL, výsledky se rapidně zlepší. S tím přístupem by bylo možné uvažovat o live obchdování. Ovšem nápor na psychiku je v tom, že skončíme spíše na B/E a někdy i na SL než na PT.

Zavedení dvou kontraktů, by rešilo do určité míry úspěšnost. První kontrakt bych nechal na klasickém PT a druhý PT bych dal do vzdálenosti SL (RRR 1:1). Tzn. obchody, které by normálně skončily na B/E, by v tomto případě vykazovali alespoň poloviční zisk. Tím dle mého by tento model psychice ulevoval. (Samozřejmě celkový RRR by se v tomto ohledu s dvěma kontrakty snížil na 1,5 - snižovat RRR na 1,5 s jedním kontraktem přínáší značně horší výsledky)

Proto se ptám, jestli by nebylo snažší začít obchodovovat s dvěmi kontrakty, když to MM dovoluje. :)

Ale máte pravdu, že už jenom z pohledu přechodu z backtestu a paperu na live, je live hodně odlišný. Začít tedy obchodovat s jedním kontraktem se jeví jako rozumnější volba.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Davidside,

v prvom rade - to, čo Vám dovoľuje MM nie je nikde striktne napísané, takže na tú otázku si musíte odpovedať na základe svojich pocitov z live. Či to bude jednoduchšie, to musíte posúdiť na základe doterajších skúseností. Ako vnímate stratu? Ako sériu strát? Čo sa deje s Vašou sústredenosťou pri väčšou prepade? Ako sa mení Váš self-talk keďsa nedarí? A čo Vaše sebavedomie a integrita? Ide o to, že ak raz neviem sekať obchody podľa plánu s jedným kontraktov, druhý ma takmer s istotou nezachráni, pretože ešte nerozumiem podstate zarábania peňazí na burze. Druhý kontrakt začne byť skvelý, keď sa nebudete báť otvoriť ďalší obchod - keď už budete mať zobchodovaných niekoľko prepadov, ktoré ste zvládli a účet znovu o niečo povýšili na nové maximum. Dovtedy to bude len snaha urobiť si trading menej bolestivým, ale to je len vidina. Bez úplného pochopenia podstaty distribúcie ziskov a strát a riadenia rizika bude bolesť dvojnásobná. Hlavne ak si tie straty budete prepočítavať na koruny a predstavovať si, čo ste za ne mohli mať...


Nech sa Vám darí!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...