Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Poradna: Potřebuji začít rychle vydělávat


Doporučené příspěvky

Velmi dobry clanek. Uz zacinam obchodovat tretim rokem a vetsinou uz se tak casto nesetkam s extra zajimavou informaci, ale dat si do souvislosti stav vybuzeni (nebo nabuzeni) s frekvenci otvirani obchodu mimo plat, to me nikdy nenapadlo. Vzdy jsem mel za to, ze kdyz je clovek nabuzen, rychleji mu to i mysli a tim padem dokaze lepe reagovat na situace v trhu, lepe ho cist. Musim se nad tim znovu zamyslet. Klidna mysl pro me je i trochu nepozorna (ospala). Kde vlasne je tzv. zona?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Stav optimálního vybuzení (tzv zóna) je poměrně zrádný bod a nelehký dosáhnout. Za tímto bodem je přebuzení, což je právě poměrně nebezpečná oblast, nebo před tímto bodem je nedostatečné vybuzení, což je moment, kdy přesně jak píšete - může dojít k ospalosti, atd. Můžeme si to představit jako trojúhelník, kdy optimální vybuzení na vrcholu je stav ve velmi malém prostoru, kdežto nedostatečné buzení a přebuzení (stěny trojúhleníku) naopak mají mnoho prostoru. Jinými slovy, je velmi snadné být nedostatečně nebo příliš vybuzený a po většinu času zřejmě bude platit jedno, nebo druhé, ale je vcelku složité docílit stavu přesně vyladěného pro optimální vybuzení, tj. špičku trojúhelníku.
K optimálnímu vybuzení dle studií například mohou pomáhat meditace a dechová cvičení, ale také především "sebe-regulace", tj. snaha uvědomit si, zda jsem právě příliš málo vybuzený (pak pomůže například představovat si odměnu, co bych si za ní koupil, atd - prostě se určitou automotivací více vybudit), nebo naopak moc vybuzený (pak musím dýchat, umět se uklidnit, dát si pohov, na chvilku zcela vypnout od grafů, atd).
Což se vrací k tomu, co už je vlastně často popisované v knize Trading Couch, kde autor přesně píše, že hlavní je uvědomovat si sám sebe, své myšlenky a své stavy - protože to je první krok k jejich regulaci.
Bohužel 90% traderů se domnívá, že toto se jich netýká a že psychologie je to nejmenší, zbylých 10% úspěšných si uvědomuje, že sebekontrola je základ.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja si teprve vytvarim metodiku, co mam delat, kdyz poznam, ze jsem prilis prebuzen. Vetsinu casu jsem v pohode a to vetsinou do doby, nez udelam 1. ztratovy nebo ziskovy obchod v ten den. Pak se u me vytvareji dva stavy, bud se dokazu pomerne rychle zpatky vyrovnat maximalne do nekolika malo minut od uzavreni obchodu, spis radeji sekund. Nebo radeji neobchoduji, protoze dle mych zkusenosti se dost rozhodim, myslim spis jen na zisk nebo ztratu a delam kraviny. Prvnich par sekund je pro me rozhodujich.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Na to pomáhá technika takzvaného kognitivního přehodnocení.

Když nastane první zisk, nebo ztráta, okamžitě si sám pro sebe v duchu řekněte, že "pozor, teď přijde pocit euforie/frustrace... nebo jakýkoliv pocit máte".

Tím už mozku trochu seberete "vítr z plachet" a emoce se trochu začnou tlumit.

U toho případně zhluboka dýchejte.

Pak udělejte takzvané kognitivní přehodnocení (ale hned záhy) - pokud je to ztráta, přesměrujte jí myšlenkově do něčeho upřímně pozitivního - třeba do toho, že ztráty k tradingu patří, a ztrátové obchody vám jen dávají příležitost učit se takové situace psychicky zvládat, takže jste vděčný, že máte další možnost vylepšit svůj stav sebekontroly a učit se takové situace brát bez emocí.

Pokud je to zisk, který by vás příliš vybudil, udělejte kognitivní přehodnocení opačným směrem - přesměrujte své myšlenky třeba do toho, že zisky přinášejí pro vás vyšší vybuzení a nižší pozornost, takže stejně jako u ztráty, berete to jen jako nějaké číslo, nepřikládáte tomu žádnou mentální váhu - a teprve na konci měsíce se ukáže, jaký bude výsledek.

Chce to naučit se trochu vědomě experimentovat se svými myšlenkami a zjistit, co nejlépe mění úrovně vybuzení. Základem je opět uvědomění si svých myšlenek a reakcí na ně.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Musel jsem si to precist aspon trikrat to o tom kognitivnim prehodnoceni. Psychicky stav je hodne abstraktni a doted jsem v planu nemel nic vyznamneho, co by se dalo metodicky pouzivat pri obchodovani, ale to o tom vnuceni si jineho stavu "hned" po, pripadne v prubehu obchodu, mi prijde velmi pouzitelny. Nejvetsi emoce jsou prave behem obchodu a hned po nem. A cim jsou ty emoce vetsi, tim dele maji tendenci pretrvavat. A tim padem asi opravdu nebude spatne se je snazit timto zpusobem, diky za nej:-), odbouravat uz v tom pocatku.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přesně tak. Navíc pointa tohoto kognitivního přehodnocení je v tom, že po každé, když ho provedete, mění se neuronové sítě (mozkové mapy) uvnitř mozku a budují se tak nové automatické reakce na dané situace. Jinými slovy, vytváříte nové podvědomé reakce, nový vzor toho, jak na podobné situace reagovat. Odbouráváte starý nežádoucí vzor jednání a vytváříte nový, efektivnější. Zkrátka tvoříte nový zvyk. Je to aplikovatelné na cokoliv v životě.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

austy:
doporucuji precist Find Your Focus Zone:An Effective New Plan to Defeat Distraction and Overload
by Lucy Jo Palladino, PhD
Pekna snadna kniha ve ktere je celkem srozumitelne popsano co a jak zpusobuje tyto stavy a jak je rozpoznat a odstranit. Pokud nectete anglicky tak zkuste zaptatrat po knihach od Mihaly Csikszentmihalyi ze kterych autorka dost cerpa. Ono spravne nabuzeni je subjektivny danemu ukolu a cloveku. Jiny level potrebujete pro spicokvy vykon v boxerskem ringu a jiny pri obchodovani.
nicmene ja sem si take pletl stav prestimuovani s flow. Clovek ma v sobe tolik energie a kontroluje tolik veci ze jakoby jede na uzasne vlne ale po tom prichazi vycerpani ktere se u normalniho stavy plynuti nevyskytuji.

flow je popisovano jako relaxovany stav ktery je udrzitelny a clovek je pri nem ochotny delat chyby a ucit se znich..
v podstate jde o pohlceni danou cinost pro cinost samotnou a ne pro vysledek.

To co popisujete me pripomina mne, kdyz sem se soustredil na vysledek obchodu (prave vysledek $$$ s vami mava) a ne na proces samotny, protoze na simu to prece jde tak snadno :). Clovek je pak nabuzen srdce pumpuje rychleji a pri prvni znamce nebezpeci (vnimani P/L jako nebezpeci) se zacne pumpovat jeste vice, vice adrenalinu se uvolnuje do krve, dale nasleduje presunuti mysleni na starsi rychlejsi cast mozku , odkrveni logicke casti mozku, prokrveni svalstva a priprava na boj. Je to tisice let stara technika jak si zachranit zivot v pripade ohrozeni, ktera je v nas zakodovana a kterou nezmenime. Muzeme jen zmenit to jak vnimane podnety na ktere reagujeme. Vzheldem k tomu ze trading je mentalni cinnost, tak staci zmenit vnimani a razem nemusite byt tak stimulovany nebo ohrozeny. Coz je presne to co pise Tomnes.

Dale doporucuji vypracovat presny plan jak reagovat na pripadne prubehy obchodu a zakryt P/L na monitrou.




Link to comment
Sdílet pomocí služby

Setkal jsem se s psychologem dělajícím i trading a ten doporučoval, pokud člověk udělal blbost a vstoupil na doslova hovadinu mimo plán, tak se štípnou třeba do druhé ruky gumičkou (naznačení podvědomí, že dělání takových blbostí přináší nedobré pocity). Taky mě napadlo i dle E. T. (Moc přítomného okamžiku) se soustředit jen na teď respektive si říct. Tak jaká pak myšlenka mě napadne teď jako první a jen pozorovat graf a hlavně střední timeframe.

To s tím přehodnocením vyzkouším.

Mimochodem časem se mi zdá, že mi asi v life více vyhovuje zvýšit RRR se sníženým % pravděpodobností. U RRR2 se nějak moc asi tlačím na 60 - 70%ní pst, kdyžto u RRR 3,5 jsem nějak klidnější a taky mám den v zeleném (30 - 40% pst), jen je to více rozházené. Dříve mě vyšší RRR nevyhovovalo vnitřně a když jsem se jednou zabejčil a jel jen na něj, tak to byly skoky ilustračně typu 200 -100 350 -50 800 250 konec dne (1 kontrakt) a s tím jsem měl problém a furt tomu nějakn nevěřil.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...