Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Ekonomický přínos spekulace


JakubP

Doporučené příspěvky

Ahoj, mezitím co studji trading, se zamýšlím nad otázkou žitečnosti toho, co děláme, pro naše okolí. Přijde mi totiž, že trading jako takový nevytváří žádnou přidanou hodnotu. Vše, co dělá dobře vydělávající trader, je, že ze systém odčerpá část peněz pro sebe bez toho, aby něco dal/vyrobil apod. Z toho by vyplývalo, že ekonomický přínos tradera je záporný. Jednodušeji řečeno může být trader označen za parazita na ekonomickém systému.
Na drho stranu může být trader také úspěšný filantrop. Toho potom těžko označíme za parazita a můžeme říci, že peníze ze systému přerozděluje z části ve prospěch potřebných.
Úspěšný tader může také vyvýjet další činnosti pro své okolí, jako třeba autoři finančník.cz, za což si jich vážím.
Další argument pro spekulaci je, že spekulant prodává, když je draho a zboží je málo a kupuje, když je levno a na trhu je přebytek a takto tedy přispívá k efektivitě trhu.
K těmto myšlenkám přidám úryvek z učebnice "Finanční trhy a investování" Josefa Jílka:
"Například v České republice podle § 845 občanského zákoníku výhry ze sázek a her nelze vymáhat. Vymáhat nelze ani pohledávky nelze ani platně zajistit. Los se posuzuje jako sázka nebo hra. Podle § 846 občanského zákoníku ustanovení § 845 neplatí, jde-li o výherní podnik, který provozje stát nebo který byl úředně povolen.
Deriváty jsou pochopitelně součástí sázek a her a vztahjí se na § 845 a 846 občanského zákoníku. Jejich nebezpečí spočívá mimo jiné v tom, že představují pronikání hazardu do ekonomické oblasti. Aktivita schopných lidí je zaměřena na hraní, na to jak přebít trh, a nikoli na produktivní činnost, tj. na výrobu zboží a poskytování služeb. Ekonomické jednotky se poté stávají na trh méně konkurenceschopné, propouštějí pracovníky, zvyšuje se nezaměstnanost a celkově se snižje HDP.
Je nesporné, že pokud by deriváty vůbec neexistovaly, potom by společnost dosahovala lepších výsledků. Deriváty tlumí hospodářský růst. Reálná ekonomika by měla být odstraněna od derivátů, neboť ekonomika je příliš vážnou věcí.
Tvrzení, že deriváty přispívají k růstu HDP tím, že umožňují jednotkám lépe řídit rizika, je pouze akademické a v praxi neplatí. Neplatí ani teoretická poučka, že rizika přecházejí na jednotky, které tato rizika umějí lépe řídit. Praxe úvěrových derivátů a sekuritizací dokazuje, že rizika přecházejí na jednotky, které naopak tato rizika umějí hůře řídit. Jinými slovy, jednotky mají dost vlastních podnikatelských rizik a prostřednictvím derivátů tato rizika navyšují o další rizika. V praxi totiž naprostá většina detivátů je spekulačních, i když jsou jednotky finančními institucemi přesvědčovány o pravém opaku, tj. o zajištění. Můžeme tudíž shrnout, že deriváty potlačují reálnou ekonomiku."



Co si o této problematice myslíte? Osobně doufám v ekonomický přínos mého tradingu minimáoně pro moji rodinu. Ale je zde ekonomický přínos obecně?
Díky za přečtení příspěvku a doufám v zajímavou diskusi.
:S

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Po dlouhé době jsem se přihlásil, abych mohl odpovědět.
Podívej se na Český rmsystém, na Burzu cenných papírů.
Jak vypadá ten trh ? Jaká je tam likvidita a volatilita ? Znám lidi, kterým na rmsystemu (Ok, chápu, je to malý systém) chodilo plnění 200 akciové objednávky celý týden. A teď otázka, kolik lidí s akciemi na pražské burze spekuluje ?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Každá věc má svůj rub i líc. Řekněte mi, jaký je přínos těch, co přeprodávají pojištění, úředníka, co vytváří metodiky pro jiné metodiky, které jsou vytvářeny jenom proto, aby další úředníci ospravedlnili svoji pozici, jaké hodnoty vytváří herní a filmový průmysl, jehož smyslem je jenom zábava atd. Jsme už na akademické půdě a nemá smysl jí podle mě řešit. Lidstvo a ekonomika je prostě tak komplexní systém, že se už prakticky ztrácí význam slova "přínos". Berte to tak, že kde jsou dvě protistrany, které spolu chtějí uzavřít nějakou dohodu, tak je to součást systému a tudíž to má asi nějaký smysl.
Peníze se beztak jenom přelejvaj odkusi kamsi a nakonec stejnak budou nějak použity nebo přelity.
A každá aktivita je po zásluze potrestána, tj. zdaněna, protože někdo nakonec nějaký zisk vytvoří a tudíž je to asi i prospěšné, minimálně pro ty úředníky, co aspoň mohou vytvářet metodiky, nařízení a směrnice, aby mohli kontrolovat ostatní :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

JakubP
základem je definovat si co je ta přidaná hodnota, něco hmataleného asi těžko, pak by měl problém celý státní sektor a administrativní část soukromého

a nezapomeň že nemalá část tohoto byznysu se točí kolem akcií, kde je přínos traderů, investorů lépe pochopitelný/hmatatelný, kupuješ si část firmy, podíl v ní a tím danou firmu podporuješ

pominu sekundární efekty, kdy úspěný trader pošle státu další daně ze zisku (kdy už předtím investuje zdaněné peníze), peníze utrácí, tj více za DPH, spotřební daň, současně nižší náklady pro stát a třeba taky charita

tohle jsou ale akademické diskuze ... zkrátka si něco vymysli a pokud s tím máš problém tak neobchoduj a jdi tam kde budeš hlavou v pohodě, trading neni jediný segment, kde se dá uživit

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vydělávajících traderů je minimum. To nemá cenu rozebírat. Pusťte se raději do té většiny prohrávajících traderů. Velká většina znich vytvořila nějakou hodnotu prací a zde své peníze utrácejí v naději výdělku nebo zhodnocení.
Spousty lidí utrácejí své peníze bez jakýchkoliv vyhlídek na výdělek. Je to každého věc jak naloží se svými financemi.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To je docela tezka otazka, zvlast v situaci, kdy tak minimalne 50% lidi zadne "hodnoty" nevytvari. Ono je vybec tezke definovat ty "hodnoty".

Kdyz parta kopacu vykope diru, tvori hodnoty, zaslouzi si plat? Clovek by rekl, ze jo.
Kdyz jina parta kopacu tu diru vzapeti jen tak zasype, tvori nejakou hodnotu? Clovek by rekl, ze spis ne.
Ale co kdyz na ne kouka clovek, ktereho hrozne bavi sledovat, jak parta lidi prehazuje hlinu a rad za to zaplati? Tak pak obe skupiny kopacu tvori "hodnotu" pro toho cloveka.

Mozna kecam kraviny.

Ale prijde mi, ze "tvorit hodnoty" je bud nesmyslny, nebo aspon totalne subjektivni pojem.

Imho neni rozdil mezi traderem a clovekem, co provozuje treba eshop. Oba jen preprodavaji cizi hodnotu. Oba vesmes zvysuji likviditu trhu a dostupnost aktiv pro ostatni. Prispivaji k "ferove" tvorbe cen - pokud bude nekdo prodavat moc draho, najde se nekdo, kdo udela "arbitraz".

Sam v tom ale nemam moc jasno, nicmene takhle nejak to vidim.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jeste k tomu originalnimu prispevku:

JakubP Napsal:
-------------------------------------------------------

> Deriváty jsou pochopitelně součástí sázek a her
> a vztahjí se na § 845 a 846 občanského zákoníku.
> Jejich nebezpečí spočívá mimo jiné v tom, že
> představují pronikání hazardu do ekonomické
> oblasti. Aktivita schopných lidí je zaměřena na
> hraní, na to jak přebít trh, a nikoli na
> produktivní činnost, tj. na výrobu zboží a
> poskytování služeb. Ekonomické jednotky se poté
> stávají na trh méně konkurenceschopné, propouštějí
> pracovníky, zvyšuje se nezaměstnanost a celkově se
> snižje HDP.
> Je nesporné, že pokud by deriváty vůbec
> neexistovaly, potom by společnost dosahovala
> lepších výsledků. Deriváty tlumí hospodářský růst.
> Reálná ekonomika by měla být odstraněna od
> derivátů, neboť ekonomika je příliš vážnou věcí.
>

Jsem jedinej, komu tohle prijde jako naprosty nesmysl?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zajímavé reakce, díky za ně!
Já mám myslím jasno v tom, že tradingem zabezpečím rodinu a odvedu daně, čímž do systému přispěju(vytvořím přidanou hodnotu). S rostoucím úspěchem přijde na řadu i charita.
Jen po přečtení zmíněné učebnice ve mně hlodá pochybnost přínosu derivátů jako takových (futures na index asi ne, ale takové CDO už je složitější otázka). Každopádně díky za reakce a já jdu zpět ke grafům
:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

imho

primarni ucastnici trhov (tj. ti co trh tvoria) pouzivaju trh normalne na kupu a predaj.
povedzme ze 95% prikazov na trhu su spekluacie k zmene ceny

ak spekelujem s malym kapitalom a vobec nic neviem o trhu (tj. vidim len jeho cenu).
je viac nez jasne, ze takato aktivita nevychadza zo ziadneho know-how.

ak teda primarny ucastnik trhu pozoruje male spekulacie, jednoducho pouzije svoj kapital na protipozicie k spekulantom (ti akonahle su stop-nuty z pozicie, primarny ucastnik inksuje zisk od spekulanta).
situacia na trhu sa teda vobec nezmenila, iba sa inkasovali rychle prachy (spekulacia)


Pokial by primarnym ucastnikom nevyhovovali spekulanti, preco by ich do svojho trhu aj pustali :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pro tuhle otazku je dulezite se zamyslet jak se tvori a prerozdeluji penize. Tradingem to neni - mame tu system kreditu, system castecnych rezerv, system konvertibility men, system vazanosti meny na komodity atd.. Tohle vsechno urcuje tu "hlavni" cenu, ktera ovlivnuje hodnotu naseho vlastnictvi. Mluvis o vytvareni hodnot, ale predstav si, co az ti jmenovane systemy z tvych vytvorenych hodnot ukroji, tzn nastane inflace, poroste statni dluh, posunou ti duchod, zvysi ti pojistne, presunou penize z tvych dani a odvodu do soukromych rukou (viz s-karta, 2.pilir atd) a tim zdeformujou "svobodny trh" v ktery dost snilku stale veri.

Obchodovani je moznost, jak se prizpusobovat systemum, ktere te presahuji a na ktere nemas primy vliv. Zda plusy a minusy techto systemu v tvych ocich prevazi na jednu nebo druhou stranu je uz tema na jinou debatu. Faktem zustava, ze obchodovani je jedina moznost, jak se minusum branit. Takze to nevidim jako otazku moralky, ale pudu sebezachovy.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...