Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

diskuze k článku-programy podvědomí


Jakub

Doporučené příspěvky

Dobrý den

Tomáši, skvělý článek. Možná nejlepší, který jsem od Vás četl. Myslím, že pro spoustu lidí dost nestravitelný. Je zajímavé, že pokud se zajímáte o způsob myšlení velmi bohatých lidí zjistíte, že se diametrálně liší od myšlení „obyčejných“. Proto je jich tak málo. Bude to již rok, co jsem přečetl první knihu o způsobu myšlení a za tu dobu se můj život hodně změnil.

Většina lidí tráví větší část života v práci, aby se zabývali budoucností někoho jiného. Nakonec tohoto celého snažení dostanou jakousi malou odměnu v podobě důchodu místo toho aby si oprávněně začali užívat života a dělat si, co se jim zlíbí. Mám známého, který vydělává opravdu velkou sumu peněz. Za pár let jde do důchodu. Velmi se teď zlobí, když vidí, jak velkou částku bude dostávat od státu za to, že mu celý svůj život odváděl tolik peněz. Celý život dřel, staral se o záležitosti někoho jiného, aby nakonec skončil doslova jako „chudák“.

I já jsem na tom byl podobně. Měl jsem velmi dobře placenou práci, troufám i říct, že v okruhu svých vrstevníku jsem vydělával několikanásobně víc než oni a výrazně nad průměr. Jenomže jednoho dne jsem začal přemýšlet o své budoucnosti a zjistil jsem, že mě čeká stejný osud jako mého známého. Skvělá kariéra, dobrý plat, společenské uznání a nakonec velké uskromnění . Abych řekl pravdu vůbec se mi to nelíbilo. Začal jsem tedy studovat proč někteří lidé nemusí ve svých 40 letech pracovat a mohou si užívat život a své peníze, které neustále mají nebo jejich majetek pořád narůstá. Zjistil jsem, že to není žádný geniální nápad nebo štěstí, je to způsob myšlení a taky neochota zabývat se záležitostmi někoho jiného. Cesta k jejich spokojenému životu byla téměř vždy dost trnitá a spoustu lidí je v určitých chvílích zatracovala, ale výsledek je vždy ohromný. Proto i já jsem svou práci, která mě stejně moc nebavila opustil, abych se začal zabývat svými záležitostmi. Netvrdím, že chodit do práce je špatné a je možné, že se jednou budu muset vrátit. Vždy si, ale budu hledat práci pro to, abych se něco naučil a mohl použít ke své cestě za svým spokojeným životem a né proto, abych vydělával hodně peněz.

Chodit do práce pro peníze je ztráta času.

Jakub


Link to comment
Sdílet pomocí služby

S tim clankem nelze nez souhlasit, presne toto me privedlo ke komoditam.
Velmi zajimave je zminovane umeni riskovat - kolikrat clovek nevezme obchod, protoze ho povazuje za prilis riskantni, a pritom ty "jiste" obchody se proti nemu obraci stejne casto jako ty druhe. Zkousim uvazovat v pravdepodobnostech (viz Douglas), ale obcas mam problem s disciplinou, obcas udelam drobnou chybu...
Kazdy obchod je zkusenost. Obzvlast cenne zkusenosti jsou ty, ktere cloveka bohuzel stoji penize.
Proste skvely clanek. Mozna namet pro Tomase do budoucna - co ty mentalni cviceni? Me osobne by hodne zajimaly ;)
Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,

diky vsem, jsem rad, ze se nasli priznivci clanku, i kdyz na odpurce jeste cekam :-)
Pokud bude zajem, pujdu v techto zalezitostech jeste trochu vice do hloubky. Psat o techto vecech je vzdy trochu osemetne, protoze pro vetsinu lidi podobne clanky znamenaji ze jim bourate veskere jejich zazite hodnoty a mnoho lidi bere podobne veci prilis osobne - jako by jim nekdo rikal "podivejte, jak spatne svuj zivot zijete". Mysleni je vsechno. Pro me zvrat v obchodovani nastal az teprve myslenim. V teto oblasti mam rozhodne jeste moho co rici (a sam se jeste mnoho, mnoho naucit) a jit jeste dale v tom, co jsem popsal v poslednim clanku, ale nemuzu tak hrrrr :-)
Dzink: precetl jste oba Douglase? Ma mentalni cviceni jsou prevazne o "zbaveni energie stareho mysleni" a "podpore noveho mysleni". Zkratka a dobre neustale hledam ve sve hlave cokoliv, co by me mohlo blokovat - viz. zaryte "pravdy v podvedomi" a mnoho dalsiho. Je to dlouhodoby proces, chce to cas. Kdyz zjistim o sobe neco, co by mohlo byt moji prekazkou v obchodovani, pak se snazim z takoveho momentu "vysat energii" - presne jak pise Douglas. Docela se mi to dari. Tomuto procesu rikam "ocistovani se od stareho mysleni". No a pak hodne studuji mysleni uspesnych a spousta veci se ve me meni postupne tak nejak samo. Rikam tomu "nove mysleni" a to se snazim neustale posilovat.
Co se tyce mysleni v pravdepodobnostech - i to jde dost pomalu. Ja o Douglasove slovech hodne premyslim a snazim si to co nejvice "prelozit do svych slov". Snazim se "prijit si na to sam", najit nejaky uhel pohledu, kdy me to samotneho skutecne oslovi a vnitrne zasahne. Jenomze prave proto, aby jste dostal ruzne mysleni a "nove" pravdy hluboko do sebe, musite postupne odstranit spoustu tech "starych" pravd. Je to trochu slozitejsi na popsani, ale v praxi uz to tak slozite neni. Postupne o tom take neco napisu. Hlavne to chce ale cele dost trpelivost. Postupem casu jsem zjistil zajimavou vec - cim po mensich kruckach a cim pomaleji se snazim, cim vice se snazim nic neuspechat, tim se mi vsechno dari rychleji :-) Svet je plny paradoxu :-)
Obchodovani zdar a myslenim k bohatstvi.
Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši,
to je nejtvrdší a pro mě osobně jeden z nejlepších článků, které jsem od Vás četl. Myslím, že dost lidí jste minimálně zarazil, ne-li něco horšího a to je přesně to, co jim může pomoci se probrat. Na mnoho lidí tento článek brutálně zapůsobil - o tom jsem přesvědčen.
Takže koho to nadzvedlo, nebo pobouřilo, nebo dokonce urazilo, podívejte se na to z jiného pohledu. To je totiž realita a takové články vás mohou sakra popostrčit dopředu.
Osobně mám zkušenost podobnou, takže mi takové myšlení vůbec není proti srsti, léta riskuji, co se týká investic a různých podnikatelských aktivit. Hodně jsem vydělal, hodně jsem ztratil. Bohužel ztratil jsem převážně díky špatné volbě obch. partnerů, často podvodníků. U komodit je to prakticky nemožné, vše můžete ztratit jen díky sobě a to mě na nich fascinuje.
Ale musím přiznat, že staré myšlení na mě stále působí a stále díky tomu vznikají pochybnosti o tom, co dělám.
Takže díky za ten článek a doufám, že ve stejném duchu budete pokračovat Tomáši. Mnoho lidí si teď možná ani neuvědomuje, co tady zdarma dostávají, ale po prvním ostrém obchodu to pochopí, jako já.
Novému myšlení zdar;)
Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tome, cetl jsem obe knihy od Douglase. Prvni kniha, kterou jsem na podobne tema precel, byla ale od Kyiosakiho. Uprimne - Bohaty tata chudy tata me posunul o pekny kus dopredu, najednou jsem pochopil, o cem to je (viz krysi zavod a pod - kdo cetl, vi ;]) To byla prvni zmena mysleni - vzit zivot do vlastnich rukou.
Douglasovy knihy jsou vynikajici, chce je to ale cist vickrat. Je to inspisrace v tezkych casech ;).
Ono je tezke projit obdobim, kdy ztracim, a rikat si "hm, moje tvrde vydelane penize a sypu je jinym traderum a brokerovi", ale to jsou veci, ktere clovek musi prekonat. Verim, ze uspeju, snazim se mit vuli a zaroven moc netlacit na pilu. Nejhorsi je, kdyz clovek chybuje a kvuli tomu ztraci misto aby byl v plusu. Kazdy prohresek proti discipline musi trader zaplatit. To je asi ta nejtvrdsi pravda, kterou jsem objevil. I kdyz toho urcite mam jeste hodne co objevovat :))
Jsem hodne rad, ze existuje financnik, sam bych ten proces uceni tezko zvladal. Je tu komunita podobne postizenych lidi, kteri se navzajem nabiji energii. Navic i ty "kacirske" veci prijimaji jinak, nez bezna populace. Nemluve o kvantu informaci, ktere tu jsou k dispozici.
Vyhodu maji lide, kteri podnikaji - chapou, co je odpovidat sam za sebe. Zamestnanec ma pseudojistotu, ktere se drzi, protoze se boji. Strach je asi nejsilnejsi emoce, ktera lidi ovlada. Spolu s lakotou. Snazim se zmenit sam sebe, oprostit se od strachu a lakoty, vnimat trhy nezkreslene.
Zkusim se podivat na ty podvedome bariery, co me mohou brzdit. Urcite jich je hafo. Kazdopadne diky za ten clanek, primlouval bych se za dalsi clanky na podobne tema. Obavam se, ze kazdy si musi projit tuhle cestu, a neni nad to mit moznost vyuzit toho, ze nekdo jiny je o kus dale.
Diky i za cas, ktery venujete s Petrem serveru. Je nas hodne, co vam dvema hodne vdeci.
Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

díky Tomáši za Váš článek. Vystihuje přesně myšlenky, se kterými jsem se seznámil (díky Finančníku) asi
před půl rokem. Od té doby se můj život naprosto změnil. Uvědomil jsem si, jaká hluboká pravda se v nich skrývá,
začal jsem uvažovat úplně jinak než dosud a nasměroval svůj další život naprosto jiným směrem. V podstatě se mě
naprosto stejně týká to, co popsal Jakub ve své reakci, pouze s prací končím koncem roku, což v mém okolí nikdo nechápe a má mě za hazardéra. Já jim vysvětluji, že hazardéři jsou oni, protože skončí s malým důchodem, ze kterého
budou rádi, když vyžijí a o tom, že by si zaslouženě užívali života si můžou nechat pouze zdát. Je fakt, že uvedené
"pravdy" týkající se práce jsou v nás hluboce zakořeněny a je třeba se jich zbavit. Sám s tím mám občas také problémy a propadám pochybnostem, ale dnes mě velice povzbudil Tomášův článek a Jakubův příběh. Vidím, že
nejsem sám, ačkoliv jsem si to už myslel, protože moji kamarádi vůbec nechápou o čem mluvím. Zvláště , když vydělávám několikrát více než oni a tenhle "zlatý důl" chci opustit kvůli nějaké "chiméře". Jenže pro mě je moje zaměstnání pouze zlatá klec, která mi bere to nejcenější, co člověk má - svobodu.
Jsem přesvědčen, že kdo bude uvažovat "po staru" nikdy nemůže v komoditách vydělat velké peníze, protože mu to podvědomí neumožní. Myslím si, že takový člověk se podvědomě "bojí" zbohatnout, neboť mu to připadá nemorální. Sám jsem se přesvědčil, že naše slova a myšlenky se stávají činy a pokud někdo tvrdí, že on nikdy nezbohatne a na
komoditách nemůže vydělat, tak také opravdu nikdy nic nevydělá.
Uvědomil jsem si také, jakou chybu jsem dělal, když jsem "staré pravdy" o práci vtloukal do hlavy svým dětem. Teď pracuji na tom, abych je naučil nové myšlení a nerostly do stejného zajetí, ve kterém jsem rostl já.
Kdo chce dobře a úspěšně obchodovat, musí se samozřejmě naučit techniku obchodování, ale jestli bude úspěšný a do jaké míry, je pouze záležitost jeho myšlení a psychiky !

To, kolik opravdu vyděláme, je v naši mysli !!

Pietro

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den Pietro,

jsem rád, že zde objevil člověk, který se chce vydat na podobnou cestou jako já. Můžu Vám akorát říci, že když jsem práci opouštěl byl jsem hodně nervózní a vůbec jsem si nebyl jistý, jestli dělám správně. Pár lidí mě přemlouvalo, včetně kolegů abych to nedělal. Bylo hodně těžké nepodlehnout jejich argumentům. Pár nocí jsem dokonce velmi špatně spal. Odcházel jsem z velké jistoty do obrovské nejistoty pouze se svým připraveným plánem. Hodně mi pomohla moje přítelkyně a jeden kamarád. Oba mě velmi podporovali a ujišťovali, že mě nenechají na holičkách. Snad i vy někoho takového máte.

Držím palce a přeji hodně síly.

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim vsechny,

Strucne - jednoznacne TOP clanek zde na serveru, ktery by mel rozviri stojatou vodu v nasich hlavach:D
Podle me je tema, ktere bylo v clanku natuknuto alfou a omegou nejen tradingu ale celeho produktivniho zivota...

[bold] Proste je to o tom jestli je clovek vnitrne schopen zahrat solo, nebo se radsi ztrati v mohutnem orchestru... [/bold] (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den Jakube,
díky moc za Vaši odpověď. Každá pozitivní reakce povzbudí.
Naštěstí mě podporuje alespoň moje žena, takže na to nejsem úplně sám, ale taky čelím
tlakům v práci, abych si to rozmyslel a nešel do nejistoty. Pro mě to ovšem není nejistota,
ale východisko ze stereotypu a nesvobody, která končí nedobrovolnou chudobou - důchodem.
Musím přiznat, že jsem komoditám naprosto propadl a nic mě nemůže odradit a naopak, já nechápu,
jak může někdo, koho s tímto úžasným byznysem seznámím, do toho nejít? Ale ono je to přesně o tom
myšlení a zůstávání ve starých pravdách a o strachu z něčeho nového nejistého.
I když i mě občas přepadají pochybnosti, vím, že po staru už žít nechci a nebudu.
Jsem opravdu rád, když vidím, že tak neuvažuji pouze já. Obdivuji Tomáše s Petrem, především za to,
že vytvořili Finančníka a umožnili nám ostatním objevit úžasný svět komodit a změnit život.
Díky pánové a díky všem, kteří přispívají do diskusí.
Pietro

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Radost číst Vaše příspěvky :-)

Já byl v minulosti celkem 3x zaměstnaný. Vždy jsem to vydržel maximalně 3 měsíce. Po třetí jsem si řekl "a dost". Už nikdy neudělám takovou hloupost, abych se nechal zaměstnat. Chodit do práce je pro mě totální, absolutní ztráta času.
Neříkám, že to bylo snadné. Měl jsem doby, kdy jsem neměl na nájem, navíc v době, kdy jsem přesvědčil přítelkyni, aby se ke mně nastěhovala. Potupně jsem si musel půjčovat na nájemné od rodičů. A tak dále. Ale pak jsem měl doby, kdy přišlo jaro, všichni trčeli v práci a já si užíval sluníčka. Měl jsem doby, kdy přišel podzim, všichni ještě stále seděli ve své práci a já se s přítelkyní letěl opalovat do Egypta. A tak dále. Svoboda je nejcennější. Nikdy bych neměnil. Navíc jsem se poučil z mnoha chyb a od té doby se už nikdy do podobné zlé situace nedostal.

Dzinku, chybu v mysleni si delate uz vetou:
"...kdy ztracim, a rikat si "hm, moje tvrde vydelane penize a sypu je jinym traderum a brokerovi".
Takto nepremyslejte. Znamena to, ze jste jeste nedosel do stadia, kdy jste chopen plnne prijmout risk. Bez toho se nepohnete dale. Vy sve penize nikomu nesypete. Sve penize davate v risk proto, aby jste je tu a tam ztratil a tu a tam ziskal vice. Nikdy nevite kdy prijde ztrata a kdy ten vetsi zisk, takze par ztrat je treba brat s pohledem "who cares". Ja vim, je to tezke. Ale odprostete se od mysleni typu ze vam nekdo bere nejake penize, nebo ze nekam penize odevzdavate. Proste jste penize zariskoval a nevyslo to. Basta. Jeste mnohokrat to nevyjde. Ale taky to mnohokrat vyjde, takze na konci - pokud zacnete delat vse spravne - by jste mel byt ve zisku.

Vsechno chce cas. Je to dlouhodoby proces. Prvni ztraty jsou nejtezsi. Dalsi uz jsou lehci a lehci.
Naucte se divat na komodity takto:
Vase vyplata prijde az na konci mesice. Prijde ale pouze v pripade, ze odvedete svoji praci dobre. A odvest praci dobre znamena brat vsechny signaly, nezavisle na tom kolik mate prave za sebou ztrat a kolik zisku. Kdyz svou praci dovedete dobre, a pokud je vas system odzkouseny a radne otestovany, vyplata by na konci mesice prijit mela. Obcas mozna neprijde, ale na druhou stranu obcas zase prijde dvojnasobna a vice.

Douglase je treba nejenom cist, ale zacit nad nim poradne premyslet a postupne ho i chapat. Ale i to casem prijde.

Hodne zdaru vsem,
Tomas :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pánové, přesně stejné pocity jsem prožíval, když jsem před lety opustil zaměstnání a začal podnikat. Najednou se ztratila ta malá, ale pravidelná výplata. Měl jsem z toho nevalné pocity.
Ale pozor na emoce i z tohoto článku. Myslím, že rozhodnout se nestačí. Každý nemusí uspět a výhodou je samozřejmě dostatečný kapitál, který neukončí hned vaši snahu. Popravdě řečeno, pokud bych neměl peníze a musel investovat posledních 3000 USD, asi by mi strach nedovolil začít obchodovat. Když teď vidím, jaké mám problémy srovnat se s pocitem neúspěchu ve ztrátovém období, které trvá jen několik dnů, tak ještě s pocitem strachu o peníze bych pravděpodobně neuspěl a skončil. Ale každý je jiný. Toto je čistě můj názor. Za pokus to rozhodně stojí (tu) Mohu potvrdit, že je to opravdu reálné.
Chtěl jsem jen naznačit méně majetným, že by měli zvažovat výši risku a zisku. Není problém, právě díky psychice, zrušit účet a dostat se tím do obrovských problémů. Jak už tady bylo Tomášem několikrát varováno, obchodujte jen volné peníze !!!
Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

malá poznámka, snad to nevypadá, že se tady pořád snažím dávat rozumy. Podle mě je potřeba s neúspěchem počítat a smířit se s ním ještě dřív než člověk začne podnikat nebo obchodovat. Začít s vědomím, že neuspěji. To ale neznamená, že neudělám vše pro to abych uspěl. Pokud to opravdu do hloubky přijmete nemůže se Vám stát, že budete frustrovaný, zklamaný, neúspěšný atd..

Máte, ale pravdu, že určité materiální zázemí je výhodou. Kolik je ochoten člověk riskovat je jeho individuální otázka a zodpovědnost.

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To co pise Bojla je predmetem na samostatny clanek. Jde opet o vedomi a podvedomi. Lide si casto pouze mysli, ze zcela prijimaji riziko a ze jsou si ho vedomi. Kdyz se vsak veci nedari jak maji, dojde na lamani chleba. Jak ale rikam, o tom jeste napisu pozdeji.
Pokud by mel nekdo opravdu seriozni zajem pohnout se ve svem mysleni dale a prijmout "nove pravdy" i pres to, ze to muze byt diky "starym pravdam" trochu tvrde, doporucuji zakoupit za par babek na amazonu knihu Zurich Axioms. Je to jedna z nejlepsich knih co jsem kdy cetl o mysleni spekulantu.
Jedna se o 12 axiomu, ktere mezi sebou drzela po mnoho let komunita spickovych svycarskych bankeru. Je to takova "bible", urcita kniha filosofie, se kterou se tito velmi bohati lide ridi a se kterou vydelavaji sve miliony a miliardy. Pravidla sepsal do knihy jeden ze synu svycarskeho bankere. Co je na knize zajimave je, ze drtive vetsine lidi bude uplne k nicemu. Filosofie a mysleni techto lidi je natolik vzdalene od zazitych "pravd", ze neni moc lidi, co tyto pravdy dokazi prijmout bez vetsich problemu a kteri se dokazi filosofii 12ti axiomu ridit. Neni divu, ze je na svete tak malo bohatych a tak mnoho chudych. Nejedna se o zadnou stupidni knihu typu "12 zarucenych kroku jak se do roka stanete milionari". Jedna se o velmi specificky a razny pohled na svet. Nad knihou je treba velmi premyslet a klast si otazky proc prave tento pohled na svet vydelava temto lidem jejich zavratne jmeni. Kdo to ale dokaze, muze s pomoci teto knihy sve ja pomalu formovat do "noveho" mysleni, ktere mu rozhodne pomuze stat se lepsim spekulantem.
Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Bolija:
naprosto souhlasím, že člověk musí začít obchodovat s volným kapitálem, o který může přijít, je nesmysl, našetřit si
3.000 USD a seknout se zaměstnáním. To je cesta do pekla, protože se bojíte, že o to přijdete, co budete dělat
potom, atd. a celé obchodování je křeč. Je třeba začít s dostatečným kapitálem a zásobou financí, které mi pomůžou přežít, alespoň půl až třičtvrtě roku, pokud se nebude dařit. Je to tak Tomáši?

to Jakub:
jsem rád, že jste rozjel tuto diskusi, ve všem s Vámi souhlasím vyjma věty: "Začít s vědomím, že neuspěji."
Pokud si tohle dáte do vědomí, budete to tam mít a bude Vás to řídit směrem k neúspěchu. Myšlenky se stávají
skutečností, protože na nich podvědomě pracujeme. Já jdu vždy do všeho s tím, že se mi to podaří a teprve pokud
se to opravdu nepodaří, tak na určitou dobu odstoupím, popřemýšlím, proč se to nedaří a jdu do toho znovu s jiným úhlem pohledu. Fakt to funguje !

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...